🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чехия поема председателството на ЕС в опит да разреши няколко кризи

Чешкото председателство наследява сложна среда в Европа, а държавата се опитва да се справи с младо правителство и корупационни скандали

Прага подготви пищна церемония за откриването.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Приоритетите на чешкото председателство отразяват не само международни събития, но и дългосрочната европейска програма в труден момент за Европа
  • Преди да реши европейските предизвикателства обаче, коалиционното чешко правителство (съставено от цели пет партии - консервативни, либерално-консервативни и либерално-прогресивни сили), има много задачи, за които да се погрижи у дома
  • Оновни теми ще бъдат: управление на бежанската криза и следвоенното възстановяване на Украйна; енергийна сигурност; укрепване на отбранителните способности на Европа и сигурността в киберпространството; стратегическа устойчивост на европейската икономика; устойчивост на демократичните институции.

"Европа като задача: преосмисляне, преустройство, презареждане" - това е и мотото на чешкото председателство на Съвета на ЕС, позоваващо се на идеите на бившият президент Вацлав Хавел по време на паметна реч през 1996 г., което продължава от 1 юли до 31 декември 2022 г. Прага наследява сложна среда в Европа - война на вратата на ЕС, страните в съюза се опитват да се откажат от зависимостта от руските изкопаеми горива и да възстановят икономиките си, засегнати от пандемията и руската инвазия на Украйна.

"Председателството на Съвета несъмнено е много престижно дело, но носи и голяма отговорност. Държава членка, която е председател, трябва да бъде лидер в преговорите, засягащи стотици милиони хора на целия континент. Основната задача е да убеди другите да говорят помежду си и да търсят общо решение", споделя пред "Капитал" чешкият евродепутат Мартина Длабайова от "Обнови Европа".

Приоритетите на чешкото председателство отразяват не само международни събития, но и дългосрочната европейска програма. Те са разделени на пет основни тематични точки - управление на бежанската криза и следвоенното възстановяване на Украйна; енергийна сигурност; укрепване на отбранителните способности на Европа и сигурността в киберпространството; стратегическа устойчивост на европейската икономика; устойчивост на демократичните институции.

Преди да реши европейските предизвикателства обаче, коалиционното чешко правителство (съставено от цели пет партии - консервативни, либерално-консервативни и либерално-прогресивни сили), има много задачи, за които да се погрижи у дома. След няколко изключително тежки ковид вълни, страната е изправена пред висока инфлация, енергийни доставки под риск, проблеми с продоволствената сигурност и приток над 300 хил. бежанци от Украйна. Макар със силни обещания да бори с корупцията, скандалите не закъсняха за младото правителство на Петр Фиала, стъпило в длъжност едва през декември 2021 г. (министърът на образованието Петр Газдик напусна поста си месец след встъпване в длъжност след разкрития за срещи с компрометирани лица). Към това можем да добавим сравнително малкото финансиране за чешкото председателство, отделено от предишните управляващи - приблизително 56.7 млн. евро в сравнение със 151.9 млн. евро, предвидени в бюджета за последното председателство на страната през 2009 г.

Но без икономическото и политическото влияние на Франция, по-вероятно е новото чешко председателство да жертва амбициозните климатични амбиции и да се съсредоточи по-прагматично върху справянето с кризите, които изглежда ще продължат да се нижат една след друга.

"Шестмесечното председателство е и възможност да донесем поне малко "Европа" в родината. Това е особено важно в случаите на страни, в които има тенденция към евроскептични настроения. Председателството е уникален шанс да запознаем народа на Чешката република с конкретните ползи от членството ни в ЕС. Затова се надявам, че чешкото правителство ще приеме тази цел за даденост и ще се ангажира изцяло в комуникацията с хората", обяснява Длабайова.

Верен съюзник на Украйна и разширяването на ЕС

Чехия беше сред най-гласовитите привърженици на статута на кандидат-член за Украйна от началото на войната, заедно с Полша и балтийските държави. Председателството също така ще подкрепи по-нататъшното използване на инструментите на ЕС за доставки на оръжие за Украйна. По време на представянето на приоритетите на председателството чешкият премиер Петр Фиала (ODS, ECR) каза: "Какво трябва да направим, за да сложим край на войната, е ясно. Оказвайте натиск върху Русия, поддържайте европейското единство, продължавайте да подкрепяте Украйна и се опитайте да гарантирате, че агресивните планове на Владимир Путин няма да успеят".

Фиала също така подчерта необходимостта от солидарност в целия блок за справяне с притока на украински бежанци, от които Чехия е приела над 300 хил. души. Освен това чешкото председателство се надява да организира среща на върха ЕС-Украйна през октомври 2022 г., на която да присъства лично украинският президент Владимир Зеленски, в зависимост от ситуацията със сигурността в страната по това време. Очаква се там да бъде обсъдено и предложението на френския президент Марон за "Европейска политическа общност". Предвижда се тя да бъде отворена както за членове на ЕС, така и за страни извън блока като Украйна, но също Молдова, Грузия и Западните Балкани, както и тези, които са напуснали, т.е. Обединеното кралство.

Прага също така иска да осигури ефективно прилагане на санкциите, наложени отново на Русия, и да подкрепи разследването на военни престъпления в сътрудничество с Международния наказателен съд.

Колкото до Западните Балкани, "традиционно Чешката република беше много склонна да подкрепи тези страни в стремежа им към присъединяване към Европейския съюз, но сега всички погледи са насочени към една топка - и това е Украйна", коментира Павел Хавличек, научен сътрудник на Association of international affairs, пред Radio Prague International.

Грижа за енергийна сигурност и икономиката на ЕС през най-тежката зима

В разгара на войната и нарастваща икономическа криза, малката централноевропейска държава ще има задачата да гарантира, че ЕС осигурява трайни доставки на енергия, като същевременно не пропуска плана си за декарбонизиране на икономиката. "Чешкото председателство обаче ще се съсредоточи особено върху цялостното изпълнение на основната краткосрочна цел, тоест премахване на зависимостта от руските изкопаеми горива", се казва в програмата на председателството.

Чехите ще имат деликатната задача да гарантират, че ЕС разполага с достатъчно природен газ, за да издържи всяко прекъсване на доставките от Русия преди зимата. Това означава улесняване на сделките с алтернативни доставчици на газ и изпълнение на задължителните минимални изисквания за съхранение на газ в хранилищата, които бяха определени на 80% от капацитета до 1 ноември 2022 г. Още разработване на строги правила за бъдещия пазар на водород и зелено финансиране, за да се избегнат скрити емисии и "green washing" или т.нaр. зелен пи ар от инвеститорите. Поддържането на цените на енергията на достъпни цени и ускоряването на сроковете за инсталиране на възобновяема енергия също се очертава тема за чехите, която ще се работи усилено през септември.

По време на официалното си посещение в Прага по случай началото на чешкото председателство, Урсула фон дер Лайен каза на Петр Фиала: "REPowerEU има три различни стълба: Първо, това е диверсификация от руските изкопаеми горива(...). Второ, трябва да намалим търсенето: това включва спестяване на енергия и, още по-важно, енергийна ефективност. (...). Следващата стъпка е да предоставим на държавите-членки на ЕС 300 милиарда евро, които идват заедно с REPowerEU. И затова, разбира се, разчитаме на вашето председателство бързо да постигне споразумение относно приемането на регламента REPowerEU."

Не на последно място, чешкото председателство ще се съсредоточи върху ролята на ядрената енергия за гарантиране на енергийната сигурност на ЕС и постигане на целите на ЕС в областта на климата", пише в официалния документ, представен на 15 юни. По време на френското председателство Чехия се съюзи с други европейски страни, за да настоява газта да бъде класифицирана като "зелен" енергиен източник. Чехите ще лобират и за нови морски терминали, които да доставят алтернативни доставки на газ до страната им.

Укрепване на отбранителните способности на Европа и киберсигурност

Запитани дали ще подкрепят обща армия на ЕС, чешки дипломати в Брюксел по-скоро подчертават значението и ролята на трансатлантическото сътрудничество. Киберсигурността обаче определено ще бъде на фокус през следващите шест месеца. Изграждане на обща позиция между всички 27 правителства на ЕС относно правилник за изкуствен интелект, законопроекта за индустриални данни на ЕС, който разтревожи различни индустрии - включително мощните автомобилни лобита, какго и европейският цифров идентификационен номер, директивите за чиповете и полупроводниците ще ангажират чешките представители в европейския балон.

"Сигурна съм, знаейки колко силен е интересът на това правителство към цифровизацията, че ще придвижите всички тези досиета напред и ще го доведете успешно до приемане.", каза още председателят на ЕК фон дер Лайен в Прага.

Колкото до върховенството на закона, не се очакват специални инициативи, свързани с Вишеградската четворка, въпреки Чехия да има отлична възможност да подкрепи партньорите си Полша и Унгария в отношенията им с ЕС във време, когато тя самата да има нарежение с тях. Чехкинята Вера Журова, в момента е вицепрезидент на Европейската комисия по ценности и прозрачност, а преди това комисар по правосъдието, ще бъде ключова фигура за председателството през следващите шест месеца.

"Предстои ни много работа, Петр, но и ползотворна работа. И аз много се радвам, че ще се случва при вашето председателство.", завърши речта си Урсула фон дер Лайен при посещението си в чешката столица.