🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

ЕС се подготвя за увеличаване на напрежението между Китай и САЩ

Потенциалната визита на Нанси Пелоси в Тайван е повод за притеснението в Европа

Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията
Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията
Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията    ©  Reuters
Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията    ©  Reuters
Темата накратко
  • Председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси е на посещение в Азия, като има шанс да кацне и в Тайван.
  • Това доведе до заплахи от страна на Китай.
  • Европа започва да обръща все повече внимание на тайванския въпрос.

Европейският съюз (ЕС) следи изкъсо ситуацията около Тайван, след като председателят на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси обяви в неделя, че ще води делегация на Конгреса на обиколка в Азия. Макар и Пелоси да не коментира дали ще посети и Тайван, Китай започна да увеличава напрежението чрез вербални заплахи към САЩ.

Целта на пътуването, което допълнително обтегна крехките китайско-американски отношения, е да "препотвърди силния и непоклатим ангажимент на Америка към нашите съюзници и приятели в региона", обявиха от офиса на Пелоси. Шестчленната делегация включва ръководителите на комисиите по външни работи и въоръжени сили в Камарата на представителите.

Влошаващата се словесна война между САЩ и Китай "може лесно да ескалира" и се следи отблизо в европейските столици според висши дипломати, цитирани от Politico. До момента представители на ЕС не са склонни да се включат в спора публично, дори след като Китай се доближава до риска от военно противопоставяне със САЩ. Зад кулисите обаче европейските дипломати приемат, че очевидно има опасност ситуацията да излезе извън контрол.

"Най-лошите сценарии понякога се случват", каза Борис Руге, заместник-председател на Мюнхенската конференция по сигурността, цитирайки инвазията на Русия в Украйна като пример. "Европейците биха постъпили добре, ако се подготвят за непредвидени ситуации, като подкрепят Тайван и същевременно остават в близък контакт с Пекин и помагат за деескалация", добави той пред Politico.

Китай настоява, че посещението на Пелоси в Тайван би било грубо нарушение на политиката за "единен Китай" - управляваща статута на територията. Освен това Пекин разчита тази възможност и като сигнал за американска подкрепа за независимостта на Тайван.

Китайският президент Си Цзинпин подчерта позицията си миналата седмица по време на разговор с Джо Байдън, в който напрежението отново се покачи. "Онези, които си играят с огъня, ще загинат от него, каза Си Цзинпин, цитиран от външното министерство на Китай. Надяваме се, че САЩ ще имат ясно око за това." Министерството на отбраната на Китай предупреди, че "китайските военни никога няма да седят със скръстени ръце", ако пътуването на Пелоси се осъществи.

В демонстрация на способностите си китайската армия проведе учения с бойна стрелба в събота в Пингтан, крайбрежен район в югоизточната провинция Фуджиан на около 125 км от Тайван. Държавните медии също излъчиха кадри на китайски разрушител, който стреля в Южнокитайско море, през което се смята, че плава групата самолетоносачи USS Ronald Reagan след посещение в Сингапур.

Мълчание

Една от малкото европейски страни, която открито е заела позиция по спора, е Великобритания. Лондон предложи въоръжаване на Тайван, като предупреди, че Западът не трябва да прави същите грешки като тези, които допусна с Украйна. Германският външен министър Аналена Бербок наскоро описа "самоуверения и преди всичко здрав външен вид на Китай" по отношение на Тайван като "глобално предизвикателство".

В публичното пространство обаче повечето други европейски държави са по-предпазливи в коментарите си. На въпрос за заплахата от военен отговор на Китай на посещението на Пелоси френското външно министерство и Европейската комисия отказаха коментар.

Един дипломат от ЕС каза пред Financial Times, че мълчанието на този етап може да се очаква, като се има предвид, че Тайван се счита предимно за интерес на САЩ, но "реакцията ще бъде различна, ако думите станат действия".

До сравнително скоро Европа избягваше да говори за Тайван. Настроението се влоши още повече, след като Китай обеща "партньорство без ограничения" с Русия и следваше линията на Кремъл при инвазията й в Украйна, което доведе и до промяна на позициите на малък брой страни. Високопоставен европейски дипломат заяви, че ситуацията все още не тревожи НАТО, но това може много лесно да се промени. "В най-лошия случай" американското внимание ще бъде отклонено от Украйна към напрежението с Китай относно Тайван, добави той пред Politico.

Урмас Пает, който е заместник-председател на комисията по външни работи на Европейския парламент, предупреди, че засилващата се война в Украйна е увеличила "експоненциално" риска от китайска агресия срещу Тайван. "Европейският съюз също трябва да може да следи действията на Китай, включително по отношение на Тайван", каза Пает. "Пълното сътрудничество между ЕС и САЩ е много важно както по отношение на руската агресия срещу Украйна, така и във връзка с действията на Китай в нейните съседи", добави той, цитиран от Politico.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    "Потенциална визита"!?!
    Такова животно нЕма. Визита на това ниво се планира с месеци! Не като протокол: кой до кого ще серне на масата, а като напасване на претоварените програми на особите.

    В този смисъл шантавата терминология, изключването на транспондера на самолета с 82-годишната Нанси, пълната неяснота ще или не ще да ходи в Тайпе, говори за замслената US провокация.

    В последия се разговор по телефона с 82-годишния Джоузеф президентът Си му спомена директно, че който си играе с огън, може да се самоподпали. Направо недипломатично и некитайски прямо.

    Защо непередставляващата никого Нанси е тръгнала да раздухва тлеещите въглени между САЩ и КНР по отношение на Тайван?

    Най на повърхността са три причини:
    1. На междинните избори през ноември според всички проучвания ДП я чака тежко поражение. Самоубийствената визита на третата в американската йерархия неминуемо ще предизвика драстична китайска реакция. Каквато и да е тя, шумотевицата около й ще отвлече вниманието на американците от проблемите, с които се сблъскват всеки ден;

    2. Конфликтът в Украна премина в латентна фаза и няма как там да се постигне нещо, което да използват неолибералните медии за въздействие върху масите. Още повече, че мнозинството американци смятат авантюрата в Украина като провал на външната политика на ДП.

    Не ми се иска изощо да мисля, че САЩ се гласят с тази провокация (като с Тонкинския инцидент при Виетнамската и със самопотопяването на крайцера си при Куба - при Испанската война) да запалят нов конфликт, защото Украинския видимо гасне.

    А ЕС се готвел за нищо?
    ЕС окончателно загуби субектност и може единствено да се притиска до крачола на господаря си.
    И да лае пронизително, естествено.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Пропуснах да дам линк към статия в официалния сайт на китайското МО, където доста подробно се обяснява как е реагирала НОАК при подобни провокации:
    https://military.china.com/news/13004177/20220729/42961369.html?fbclid=IwAR3CjfR7KhWLOmQduVcg2eQpdqfSrdWmhCPO_YoeyLOy8Fwjp8QBIvDLJt0

    P.S. Естествено, че е с йероглифи, но google translate се справя със смисъла.

    Нередност?
Нов коментар