Американски експерти: САЩ трябва да въоръжат Украйна сега, преди да е станало твърде късно

Като отлагаме оръжията, от които Киев се нуждае, за да спечели, увеличаваме вероятността да се сблъскаме със същата опасност, но при по-малко благоприятни условия

Администрацията трябва да изпрати повече ракетни установки HIMARS с обсег 300 км., пишат експертите.
Администрацията трябва да изпрати повече ракетни установки HIMARS с обсег 300 км., пишат експертите.
Администрацията трябва да изпрати повече ракетни установки HIMARS с обсег 300 км., пишат експертите.
Администрацията трябва да изпрати повече ракетни установки HIMARS с обсег 300 км., пишат експертите.
Група високопоставени американски експерти по национална сигурност и външна политика (имената им са посочени в края на текста) заявиха в обръщение към администрацията в Белия дом, че войната в Украйна е достигнала решаващ момент и че жизненоважни интереси на САЩ са застрашени. Обръщението беше публикувано в изданието The Hill

Много преди Кремъл за първи път да нахлуе в Украйна през 2014 г., на висшите позиции, които заемахме в правителството и армията на САЩ, ние следяхме външната политика на Москва и сериозните опасности, които тя представлява за Съединените щати и нашите съюзници.

Внимателно наблюдаваме голямата офанзива на Русия от февруари и реакцията на администрацията на Байдън и на нейните партньори. Поддържаме тясна връзка с украински, американски и европейски официални лица. Двама от нас току-що се върнаха от срещи с ръководството на отбраната и военните сили на Украйна.

Въпреки че администрацията на Байдън успешно обедини съюзниците на САЩ и предостави значителна военна помощ на храбрите Въоръжени сили на Украйна, тя не успя да създаде задоволителен стратегически разказ, който позволява на правителствата да поддържат обществена подкрепа за ангажимента на НАТО в дългосрочен план. Предоставяйки помощ, достатъчна да доведе ситуацията до задънена улица, но недостатъчна, за да си върне Украйна окупираните от руските сили територии, администрацията на Байдън може неволно да помогне за превръщането на победата в поражение. Поради прекомерна предпазливост да не се провокира руска ескалация (както конвенционална, така и ядрена), ние на практика отстъпваме инициативата на руския президент Владимир Путин и намаляваме натиска върху Москва да спре агресията си и да започне реални преговори.

Империалистическата война на Москва срещу народа на Украйна не е само възмутителна кампания на геноцид, насочена към изтриване на украинската нация от картата, но и ясна опасност за сигурността и просперитета на САЩ. Американските принципи и интереси изискват възможно най-силния отговор, който да принуди руснаците да се върнат колкото е възможно повече към линиите отпреди февруари и заедно с това да наложи достатъчно високи разходи, за да възпре Русия от нахлуване за трети път.

Тъй като руските сили се опитват да се прегрупират на изток и да отблъснат украинските усилия за връщането на Херсон на юг, сега е моментът съюзниците на Украйна да направят всичко възможно, като й предоставят необходимите средства, за да надделее. Протакането на конфликта чрез т. нар. стратегически паузи няма да направи нищо друго освен да позволи на Путин да се прегрупира, да се възстанови и да нанесе повече щети в Украйна и извън нея.

Но досега нито администрацията във Вашингтон, нито европейските съюзници успяха да изяснят защо това е важно за Съединените щати и Запада. Това е важно, защото Путин следва ревизионистична външна политика, предназначена да преобърне базираната на правила система за сигурност, която осигури глобална стабилност и даде възможност за просперитет след края на Втората световна война.

Агресивните планове на Путин не свършват в Украйна. Както руски официални лица многократно са давали да се разбере, ако Русия победи в Украйна, нашите балтийски съюзници в НАТО, както и други страни в съседство, са изложени на риск.

Благоразумната политика изисква утрешният риск да бъде идентифициран днес и да се търси правилното място и време за справяне с него. За САЩ и НАТО това време е сега - и мястото е Украйна, голяма страна, чието население и наясно, че изборът му е или да победят Путин, или да загубят своята независимост и дори съществуването си като отделна, западно ориентирана нация.

С необходимите оръжия и икономическа помощ Украйна може да победи Русия. Ако успее, е по-малко вероятно нашите войници да рискуват живота си, защитавайки по силата на договора съюзниците на САЩ, които Русия също заплашва.

Как изглежда поражението за Путин? Оцеляването на Украйна като сигурна, независима и икономически жизнеспособна страна. Това означава Украйна със защитени граници, които включват Одеса и значителна част от черноморското крайбрежие, както и силна, добре въоръжена армия и реален край на военните действия.

Това в идеалния случай трябва да включва връщането под украински контрол на всички територии, завзети от 24 февруари и в крайна сметка на земите, откраднати през 2014 г., включително Крим. Такъв мир е възможен само когато Путин осъзнае, че е сериозно победен и вече не може да постигне целите си да доминира в Украйна или в която и да е друга страна със сила.

Би било поражение за Украйна (и Съединените щати), ако Западът окаже натиск върху Украйна да отстъпи територия в замяна на прекратяване на огъня. Това ще продължи модела още от 2008 г. когато Москва нападна Грузия - Западът да настоява за прекратяване на огъня, като на практика ратифицира предишните агресии на Кремъл и всъщност не го принуждава да спре да нахлува или да завзема чужди територии.

Прекратяването на огъня няма да сложи край на агресията на Русия или на окупацията на украинска земя; това просто би дало на Москва пауза, в която да консолидира своите завоевания и след това да поднови офанзивата си. Освен това огромното мнозинство от украинците в последните проучвания са против всякакви териториални отстъпки в замяна на прекратяване на огъня.

Подобен план освен това би осъдил милиони украинци да живеят под режим, който е извършил множество военни престъпления и чиито висши служители и медии призовават за деукраинизация на Украйна. Страната вече е подложена на насилствена русификация, включително незаконно и принудително депортиране на 400 хил. украински деца в Русия за осиновяване. Тези мерки накараха все по-голям брой учени да определят руската политика като геноцид.

Планът на Москва сега е да постигне колкото се може повече завоевания на бойното поле; да провежда фалшиви референдуми в новоокупираните украински територии като прелюдия към анексирането им; да подкопае единството в подкрепата на Запада за Украйна чрез прекъсване на доставките на газ през зимата; и да блокира украинските пристанища, за да предизвика дестабилизиращ недостиг на храна в глобалния юг, ефектът от който също да е удар срещу Запада. За всички тези цели Москва се нуждае от време. Това означава, че САЩ и техните съюзници трябва да продължат натиска върху Москва.

Администрацията на Байдън трябва да действа по-бързо и стратегически, за да отговори на украинските искания за оръжейни системи. И когато реши да изпрати по-модерни оръжия, като установките HIMARS, трябва да ги изпрати в по-големи количества, които да увеличат максимално въздействието им на бойното поле.

Украйна се нуждае от обстрелване на цели на далечни разстояния, за да попречи на руската офанзива, включително с унищожаване на складове за боеприпаси и гориво. Това означава, че САЩ трябва да изпратят боеприпаси ATACMS, изстрелвани от HIMARS с обхват от 300 километра, необходими за нанасяне на удари по руски военни цели навсякъде в Украйна, в това число в окупирания Крим. Украйна се нуждае и от постоянно снабдяване с боеприпаси и резервни части за артилерийски платформи, доставяни от различни страни, някои от които не са съвместими. Тези системи се използват постоянно, което прави поддръжката и снабдяването с резервни части критични. Логистична инфраструктура за бързо връщане на оборудването там, където ще бъде от най-голяма полза, може да направи огромна разлика в хода на войната.

Освен това Украйна се нуждае от повече противовъздушна отбрана с малък и среден обсег, за да противодейства на руски въздушни и ракетни атаки.

Досега администрацията не беше склонна да предприеме такива решителни стъпки от страх да не провокира Русия или както наскоро каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан на форума за сигурност в Аспен, "за да избегне Третата световна война".

Путин и други високопоставени руски служители в много моменти по време на подготовката и след офанзивата на Москва на 24 февруари плашеха Запада с опасността от ядрена война. Но САЩ също са ядрена сила и е стратегическа грешка да се предполага, че ядреното възпиране вече не работи. Ядреното възпиране все още работи.

В полза на Путин е да плаши с ядрена война, но не и да я инициира. Видяхме как Кремъл отправя кухи ядрени заплахи във връзка с присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО. Ако позволим на Путин да ни плаши, за да не предоставим оръжията, от които Украйна се нуждае, за да спре руския ревизионизъм, какво ще се случи, когато той размаха ядрената си пръчка над балтийските държави? И защо администрацията би предположила, че Путин няма да посмее да направи това с Естония или Полша, ако тактиката му проработи в Украйна?

Залозите за нас, нашите съюзници и Украйна са ясни. Не трябва да се заблуждаваме, че всеки ден, в който отлагаме предоставянето на оръжията, от които Украйна се нуждае, за да спечели, избягваме конфронтация с Кремъл. Напротив, просто увеличаваме вероятността да се сблъскаме с тази опасност при по-малко благоприятни условия. Умният и разумен ход е да спрем агресивните планове на Путин в Украйна и да го направим сега, когато има най-голям смисъл.

Подписали:

Генерал от резерва Филип Брийдлав, бивш 17-и върховен главнокомандващ на съюзническите сили в Европа, преподавател в Технологичния институт в Джорджия;

Дебра Кейгън, бивш служител на Държавния департамент и на Министерството на отбраната; сътрудник по енергетика в Transatlantic Leadership Network; Генерал от резерва Уесли Кларк, 12-и върховен командващ съюзническите сили в Европа, старши сътрудник в Burkle Center на Калифорнийския университет в Лос Анджелис; Пола Добрянски, бивш заместник-държавен секретар по глобалните въпроси;
Ерик Еделман, бивш посланик във Финландия и Турция и бивш заместник-министър на отбраната; д-р Евелин Фаркас, бивш заместник-помощник министър на отбраната за Русия, Украйна и Евразия, изпълнителен директор на института "Маккейн"; Даниел Фрид, бивш помощник-държавен секретар за Европа, сътрудник в Атлантическия съвет; Джон Хърбст, бивш посланик в Украйна и Узбекистан, старши директор на Евразийския център към Атлантическия съвет;
Генерал-лейтенант от резерва Бен Ходжис, бивш командващ на американската армия в Европа; Джон Корнблум, бивш посланик в Германия; Дейвид Креймър, бивш помощник държавен секретар по въпросите на демокрацията, правата на човека и труда; Ян Лодал, бивш заместник-министър на отбраната, сътрудник в Центъра за стратегии и сигурност Scowcroft в Атлантическия съвет;
Робърт МакКонъл, бивш помощник главен прокурор, съосновател на Фондация САЩ-Украйна; Стивън Сестанович, бивш посланик по особени въпроси за бившия Съветски съюз, старши сътрудник в Съвета за международни отношения, преподавател в Колумбийския университет. Джон Сайфър, бивш офицер и началник на Clandestine Service в ЦРУ, старши сътрудник в Евразийския център на Атлантическия съвет; Уилям Тейлър, бивш посланик в Украйна;
Александър Вершбоу, бивш заместник-генерален секретар на НАТО, бивш помощник-министър на отбраната; бивш посланик в Русия и НАТО;

Кърт Волкър, бивш посланик в НАТО, бивш специален представител за преговорите с Украйна, сътрудник в Центъра за анализ на европейските политики;

Мари Йованович, бивш посланик в Украйна

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 6
    • + 7

    Много точно! Русия най-после трябва да бъде поставена на мястото ѝ.

    Нередност?
  • 3
    etiboko avatar :-P
    Eti Amcık Ağızlı
    • - 3
    • + 1

    На Украйна не и трябва повече американско оръжие,Турция с нейните две сглобени дрончета по остряла американска технология без двигатели,всява шок и ужас у руснаците и те вдигат бялото знаме!

    Нередност?
  • 4
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 3
    • + 2

    Колкото повече , толкова повече , казал ...Чичо Сам !

    Дядя Путя обаче сказал - ждьом Дед Мороз ...

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 7

    На въпросните експерти - едно - определено им се губи причинно-следствената връзка, защото Русия "нахлу" в Крим няколко месеца след преврата в Киев, зад който, според по-късно изявление на тогавашният US президент Обама стои страната му, и след като стана ясно, че Украина ще прави американска ВМС база там.

    И второ - нямам представа що за експерти са въпросните, щом решават, че с още десетина HIMARS-а, няколко БТР-а от след Виетнамската, ръждиви снаряди отпреди Горби и мобилизирани по улиците на Киев, Лвов, Ивано Франковск и т.н. случайници може да се трупяса водеща ядрена сила.

    Без да вземам отношение по военните действия, вече 6 м Киев на спира до говори за някакво грандиозно контранастъпление, което все не се случва. До 15 септември и срокът на Зеленский за освобождаване на окупираните територии. Да изчакаме още 4 седмшици, а?

    Може би нещата са закучени, защото 101-а въздушно-преносима не е в Лвовско?
    Ами да отива и да се свършва мъката с четенето на тия откровени глупости!

    И - както винаги - алтернативен текст:
    https://www.veteranstoday.com/2022/08/06/baiting-the-russian-bear-how-clever-is-that/

    Нередност?
  • 6
    viliyo avatar :-|
    Viliyo
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Колкото и да анализираме, едно е видно с просто око. Руската армия се оказа неподготвена за такива мащабни бойни действия.

    Може би Украйна няма достатъчно сили да направи контранастъпление, но както виждаме Русия няма сили да нанесе някакъв решителен удар. Ако балансът на силите се запази, е доста вероятно войнат да приключи безславно за руснаците и да събори настоящия режим.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#6] от "Viliyo":

    Пак ли ще спорим?
    Ще си пилим фобиите?
    Sorry, този път няма да стане.
    Пък и обещал съм на жена си да не пиша за СВО, защото из свободния свят взеха да приемат забранителни това действие закони и тъй като не пуша, тя няма какво да ми носи...

    Иначе заради тази война си платих VPN, за да мога поне да гледам картите на руските сайтове, защото съм старомоден и предпочитам да следя промените по карти (географски). Ами те са еднопосочни. Това трябва да казва всичко. На който.

    Искаш ли да изчакаме освобождението на 15 септември и тогава да ме репликираш?

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#6] от "Viliyo":

    Я да почетете...

    https://www.foreignaffairs.com/ukraine/playing-fire-ukraine?check_logged_in=1&utm_medium=promo_email&utm_source=lo_flows&utm_campaign=registered_user_welcome&utm_term=email_1&utm_content=20220820

    Ако не се отваря, просто трябва да се регистрирате.

    Нередност?
  • 9
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#8] от "D-r D":

    С дълги и предълги постове не става.
    С постове един след друг, пак не убеждава.
    "Всяка манджа мерудиея" - от всичко разбиращ и всичко знаещ, само изглежда още по простовато.
    Няма смисъл да се натоварваш. Спокойно, само със заклинания не става.

    Всички знаем накъде отиват нещата за Русия - след 5 години / може и по-рано / ще е интересно.
    И само едно уточнение - Украйна 40 милиона / Русия 144 милиона и ситуацията става все по-патова.

    Нередност?
  • 10
    weiss avatar :-|
    Weiss
    • + 2

    Започнах да чета оригинала в The Hill, стигнах до пасажа, според който целта на Путин е геноцид на всички украинци, и спрях. Хигиената може и да е предразсъдъка на медицината, но задължително трябва да се спазва по отношение на медийте, Иначе докторът е прав за картите, но освен пространственото, има и времево измерение, т.е. в чия полза тече времето? ...."преди да е станало твърде късно" :-)

    Нередност?
Нов коментар