🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Германия ще привлича квалифицирани работници с имиграционна реформа

Недостигът на специалисти с нужния опит и знания може да се превърне в спирачка за най-голямата икономика в Европа

Правителството на Олаф Шолц започна и международна рекламна кампания под мотото "Направи го в Германия"
Правителството на Олаф Шолц започна и международна рекламна кампания под мотото "Направи го в Германия"
Правителството на Олаф Шолц започна и международна рекламна кампания под мотото "Направи го в Германия"    ©  Reuters
Правителството на Олаф Шолц започна и международна рекламна кампания под мотото "Направи го в Германия"    ©  Reuters

Германското правителство подготвя имиграционна реформа, която би направила започването на работа в страната за чужденци значително по-лесно. Причината за бъдещите промени е все по-сериозният недостиг на квалифицирана работна ръка в страната, който се превръща във все по-голям проблем за най-голямата икономика в Европа.

Министърът на труда Хубертус Хайл заяви пред Financial Times, че реформата е част от по-мащабен проект на правителството за справяне с демографската криза в страната. Хайл каза, че много индустрии са "отчаяни" за персонал, като тази ситуация "само ще се влоши" с пенсионирането на поколението на бейби бумърите. "На Германия ще липсват 7 млн. работници до 2035 г., ако не направим нещо. И това може да се окаже истинска спирачка за нашия икономически растеж", добавя той.

Промените, които ще бъдат гласувани от парламента по-късно тази година, целят значително да услеснят получаването на работна виза за Германия. Новият закон за имиграцията на правителството ще позволи на хората да отидат в Германия за работа дори без германска професионална квалификация, каза Хайл. "Ще бъде достатъчно да имат трудов договор, известен професионален опит и да са получили професионално обучение в родната си страна", обяснява министърът. Германия също така ще въведе "карта шанс", която позволява на хората да печелят точки въз основа на тяхното професионално обучение и опит, независимо дали имат връзка със страната, но говорят немски и са на възраст под 35 години. "Когато имат достатъчно точки, могат да дойдат [тук] да си търсят работа", каза министърът на труда.

На Германия ще липсват 7 млн. работници до 2035 г., ако не предприеме спешни мерки.

Друг законопроект, който скоро ще бъде внесен в Бундестага, ще направи много по-лесно за чужденците придобиването на германско гражданство и ще им позволи да запазят други паспорти освен германски - което в момента е невъзможно за граждани на държави извън ЕС. Правителството започна и международна рекламна кампания под мотото "Направи го в Германия". Смисълът на това е да се привлекат чуждестранни работници в сектори, особено силно засегнати от недостига на умения.

Хайл каза, че той и външният министър Аналена Баербок скоро ще пътуват до Бразилия, за да "разкажат на хората за възможностите, които имат тук, например в професиите, които се грижат за хората". Друг проблем, за който се търси решение, е увеличаването на броя на неквалифицираните хора в Германия. Страната се гордее с "дуалната образователна система", която съчетава теоретичното обучение в класната стая с практически опит във фабриката. Но все по-малък брой млади хора се насочват към това образование. Миналата година едва 469 хил. са започнали обучение по дуалната система при 560 хил. през 2011 г.

През последните седмици недостигът на работна ръка почти измести проблемите във веригата за доставки като основно ограничение за продукцията за много компании в Европа и особено в Германия. Недостигът на работници ограничава производството в промишлеността, строителството и услугите, според последното тримесечно проучване на Европейската комисия.

На всичкото отгоре шансовете проблемът да се влоши въобще не са малки. Проучване на Германския икономически институт установи, че броят на свободните позиции в страната, за които не могат да бъдат намерени квалифицирани безработни, е достигнал рекордните 630 хил. през 2022 г. - с 280 хил. повече от 2021 г. Експерти са на мнение, че недостигът на умения също е допринесъл за неотдавнашната вълна от стачки, която парализира железопътната мрежа на Германия и затвори някои от най-големите летища в страната. Инфлацията и кризата с разходите за живот бяха основните причини, но напрежението на пазара на труда даде на синдикатите по-голяма сила при преговори за по-високо заплащане и ги насърчи да прибягнат до стачни действия.

Дясното правителство в Италия също иска да привлече чужденци за краткосрочни позиции

Италия улеснява наемането на работници на краткосрочни договори, след като в последните месеци оплакванията на работодателите от трудностите и разходите за наемане на нови кадри значително се увеличиха. Правителството на Джорджа Мелони одобри указа, насочен към намаляване на броя на хората, зависими от държавни помощи и предоставяне на повече гъвкавост на пазара на труда. Правителството също така ще похарчи 4 млрд. евро за шестмесечно намаляване на данъците върху заплатите за хората с ниски доходи и намалява данъците върху допълнителните обезщетения за работници с деца, което отразява нарастващата загриженост на политиците относно ниската раждаемост в Италия.