🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Енергийното партньорство между Азербайджан и България

То е от съществено значение не само за отношенията между двете страни, но и за европейската енергийна сигурност

"Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 г.", каза в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев
"Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 г.", каза в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев
"Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 г.", каза в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев
"Планираме да удвоим доставките на природен газ до Европа до 2027 г.", каза в София президентът на Азербайджан Илхам Алиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Русиф Хюсеинов, съосновател и директор на базирания в Баку аналитичен институт Topchubashov Center, и

Мурад Мурадов, съосновател и зам.-директор на Topchubashov Center

Двустранните отношения между Азербайджан и България са установени през юни 1992 г., след като по-рано през януари София призна независимостта на Азербайджан. Връзките между двете страни се развиват през годините, подкрепени от взаимните визити на държавни глави и премиери.

По време на президентството си Илхам Алиев посети България през септември 2005 г., ноември 2009 г. и март 2015 г. Последната визита бе особено важна, тъй като като доведе не само до дискусии за енергийни проекти и двустранни инвестиции, а и до Съвместна декларация за стратегическо партньорство между Азербайджан и България. Бившите президенти Петър Стоянов, Георги Първанов и Росен Плевнелиев посетиха Азербайджан 11 пъти. По време на посещението на Плевнелиев през септември 2014 г. се състоя ключовата церемония за "Южния газов коридор". Настоящият държавен глава Румен Радев последно бе в Баку през март тази година.

Азербайджан и България провеждат успешно сътрудничество и чрез международните организации. Освен в ООН и различните разклонения на организацията двете страни са членове на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество, която помогна на Азербайджан да стимулира връзките си с държавите в Югоизточна Европа, включително България. София също така активно насърчава засилването на партньорството на Баку с НАТО, както и подкрепя различни азербайджански инициативи.

Но енергийното сътрудничество е крайъгълен камък в отношенията между двете страни. Неговите дълбоки основи бяха поставени от проекта за "Южния газов коридор", от който България бе посочена като основна част в Съвместното изявление на консултативния съвет, подписано от президента Алиев и Федерика Могерини, тогавашен върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността.

Сега газът от Азербайджан покрива 27% от нуждите на България.

Сътрудничеството е особено важно не само за вътрешните нужди на София, но също така и за енергийната сигурност на Европа, която е застрашена от войната в Украйна. България, която е под силен натиск от Русия от десетилетия, започна своето стратегическо енергийно партньорство с Азербайджан, за да намали зависимостта си от Москва, и изграждането на интерконектора Гърция - България е съществена стъпка в тази посока. Интерконекторът, който транспортира газ от Азербайджан до България, влезе в експлоатация от 1 октомври 2022 г. след историческа церемония в България, посетена от високопоставени фигури, включително Алиев и председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Той има общия капацитет да транспорита 3 млрд. куб. м природен газ годишно, което може да покрие по-голямата част от зимното потребление на енергия в България. Половината от този капацитет е планиран да бъде транспортиран въз основа на дългосрочни договори, стигащи до 25 години. Тръбопроводът, който се простира от Комотини, Гърция до Стара Загора, България, има потенциала да увеличи капацитета до 5 млрд. куб. м природен газ годишно след изграждането на компресорна станция в Комотини, която ще бъде завършена до 2024 г., и въвеждането в експлоатация на нов терминал за втечнен природен газ близо до Александруполис. От декември насам капацитетът на интерконектора е почти напълно изпълнен, достигайки 94% само месеци след началото на комерсиалната употреба. Общо 4.875 млн. мегават часа са транспортирани чрез гръцко-българския газопровод за периода 1 октомври - 31 декември и до края на 2022 г. има 11 регистрирани потребители на интерконектора. Сега газът от Азербайджан покрива 27% от нуждите на България.

Този интерконектор, който Фон дер Лайен нарече "променящ правилата на играта", ще позволи на България съществено да намали зависимостта си от Русия в краткосрочен план. Тръбопроводът е част от по-мащабните усилия за диверсифициране на европейските енергийни ресурси на фона на санкциите на ЕС срещу руското петролно и газово производство. Българският президент Румен Радев подчерта важността на новата газова връзка не само за страната, но и за целия континент: "Това решително променя енергийната карта на Европа". Присъствието на Фон дер Лайен на събитието бе свидетелство за значимостта на тръбопровода за цяла Европа. На срещата си преди церемонията двамата лидери подчертаха, че интерконекторът потвърждава стойността на стратегическото партньорство между двете страни и ще го издигне на ново равнище.

Освен стратегическата и практическата употреба еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон заяви, че "новият тръбопровод ще помогне за подсилването на сигурността на доставките за региона, включително Западните Балкани, Украйна и Молдова". Интерконекторът Гърция - България може да позволи в бъдеще трансфера на водород, когато се смеси с природен газ. Предвид участието на Азербайджан в проекта за "Зелен коридор" заедно с Румъния и Сърбия, това може да бъде още едно измерение в сътрудничеството между Баку и София в бъдеще.

Друг ключов сектор за Азербайджан и България са проектите за свързаност. От 1998 г. и двете страни са част от TRACECA - Транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия, който цели развиването на ефективна свързаност между Европа и Китай, и тази идея напоследък придобива все по-голяма значимост. Модерното Международно търговско пристанище в Баку сега допринася съществено за увеличаване на транзитните възможности в региона на Каспийско море. По този случай Международно търговско пристанище в Баку и българското държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" си сътрудничат за насърчаването на карго транспортирането и в двете посоки. И двете страни споделят визията на форума за "Сътрудничество между Китай, Централна и Източна Европа", който бе донякъде неактивен за известно време, но сега привлича ново внимание. България е член на този форум и със залязването на руските търговски маршрути тези между Черно море и Каспийско море могат да бъдат алтернатива.

Друг ключов сектор за Азербайджан и България са проектите за свързаност.

Двете страни също така си взаимодействат на ниво културни връзки. Няколко града в Азербайджан и България са се побратимили - Шеки и Габрово, които са столици на хумора в съответната държава, Нахичеван и Велико Търново, Сумгайт и Бургас, Ганджа и Пловдив. С подкрепата на Фондация "Хейдар Алиев" са възстановени няколко обекта в България.

Както се вижда, Азербайджан и България отдавна имат почти отлични отношения, сърцевината на които е енергийното партньорство. То е от съществено значение не само за двустранните връзки, но също така и за архитектурата на европейската енергийна сигурност. Докато работят здраво в тази посока, двете държави придават важност и на неенергийните сектори, проектите за свързаност и културните връзки.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rtq16615065451138360 avatar :-|
    Василена Петкова
    • + 1

    Днешната новина за поевтиняването на газа е естествено продължиние на мерките, които се предприеха през последните месеци за освобождаване на пазара и регулиране на доставките на природен газ. За нас, дългогодишните ползватели това е надежда, че следващата зима ще имаме регулирани пазапи и надеждни доставки.

    Нередност?
Нов коментар