🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Украински синдром", подобен на "Афганистанския", очаква руските войници

Нападайки Украйна, Москва създаде вълна от тежки травми, която скоро ще се стовари върху страната

Проблемите на Русия със задържането на войниците и с лечението на ветераните вече са видими
Проблемите на Русия със задържането на войниците и с лечението на ветераните вече са видими
Проблемите на Русия със задържането на войниците и с лечението на ветераните вече са видими    ©  Reuters
Проблемите на Русия със задържането на войниците и с лечението на ветераните вече са видими    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дара Масикот, старши политически изследовател от RAND Corporation, в анализ за The Economist

Голяма част от вниманието през последните месеци е фокусирано върху руските неуспехи във военната офанзива в Украйна, както и върху нарастващия брой на жертвите. Но има и други проблеми, които са слабо забелязвани извън Русия и които ще засегнат въоръжените сили на страната и обществото. Руските военновременни политики, въведени миналия септември, временно забраняват напускането на войници, които са на активна служба или са мобилизирани. Русия ще бъде изправена пред криза в задържането на военните и пред по-голяма социална криза, свързана с психическото здраве на ветераните, когато тези рестрикции бъдат вдигнати. Както се появиха термините "Афганистански синдром" и "Чеченски синдром", за да опишат състоянието на участвалите в боевете войници, които нямаха подкрепа и не успяха да се адаптират към цивилния живот след въпросните два конфликта, сега е само въпрос на време, преди "Украинският синдром" да обхване Русия, когато хиляди ветерани, страдащи от посттравматичен стрес, се върнат у дома.

Откакто президентът Владимир Путин обяви частична мобилизация през септември 2022 г., на никой руски военнослужещ, биещ се в Украйна, не е позволено да напусне въоръжените сили, и никой няма да може да го направи, докато периодът на частична мобилизация не бъде прекратен с друг декрет. В момента единствените начини за напускане - освен смърт при сражение, са достигането на задължителната възраст за пенсиониране, медицински причини или хващане в плен. Някои войници поемат нещата в свои ръце, като дезертират.

Неограниченото задържане в бойните действия, както и неадекватните почивки и ротация - основно заради недостига на войници, означават, че руските сили са изложени на голямо количество стрес, което засилва усещането за безнадеждност. Когато рестрикциите бъдат вдигнати, а това ще се случи в даден момент, армията ще бъде изправен пред множество оставки. Не е лесно да се проследят настроенията на руските военнослужащи, но редица доказателства - от социалните медии, от прихванати обаждания до семействата, от свидетелства на военни и от други източници, подсказват, че мнозина вероятно ще подадат оставка веднага щом стане възможно.

Руското правителство се опитва да набира военни с атрактивни заплати, социални надбавки и доживотни плащания за ветерани.

Москва наистина изглежда притеснена за вербуването и задържането на войниците. Правителството предлага атрактивни заплати (основно заплащане от поне 200 000 рубли на месец, което е три пъти над средната заплата, плюс бонуси), социални надбавки (от настаняване и субсидии за битовите сметки до гарантиран прием в университет) и доживотни плащания за ветерани. Въпреки тези стимули обаче се очаква мащабното принудително вербуване да остане необходимо. През есента на 2022 г. Москва мобилизира 300 000 души, а до декември 2023 г. целта е да се намерят още 400 000 попълнения, което много военни експерти смятат за нереалистично.

Не по-малко притеснителна е тиктакащата социална бомба, пред която е изправена Русия, когато войските се върнат в своите градове и села. Вероятно "Украинският синдром" ще бъде почувстван по-силно от появилите се негативни ефекти при предишните войни. Около 97% от руската армия и от военновъздушните сили участват в този конфликт, което е много по-висок процент спрямо Афганистан и Чечения. Освен това интензивността на боевете е висока.

Руските сили са дали повече жертви през последните 16 месеца, отколкото за десетилетие война в Афганистан или при двете кампании в Чечения. Бройката варира - от официалните руски числа от края на миналата година за едва 6000 убити в сражения, през над 23 000 потвърдени военни погребения според ВВС и Mediazona до западните предположения за 40 000 - 60 000 убити и 100 000 - 140 000 ранени. Това са поразяващи числа, които ще имат огромно отражение върху бъдещата руска военна сила и обществото.

Руската здравна система вече е на ръба, въпреки че повечето войници все още са на служба. Много болници са пълни с ранени. Някои от страдащите от тежки психически травми просто са изписвани.

Руските сили са дали повече жертви през последните 16 месеца, отколкото за десетилетие война в Афганистан или при двете кампании в Чечения.

Руските психолози прогнозират, че над 100 000 ветерани ще се нуждаят от професионална помощ, за да се справят с психическия стрес от войната. А в страната няма толкова места в психиатричните заведения - болниците за ветерани са само 10, а само една от тях, разполагаща с 32 легла, е насочена към психиатрично лечение.

Има сигнали, че Москва осъзнава тази предстояща социална криза. След като обяви пилотна програма за ветерани от Украйна с посттравматичен стрес през пролетта, Кремъл отпусна средства за втора програма, чиято цел е да се създадат центрове за подкрепа на ветераните във всяка федерална област.

Но финансирането на протези за ранените и на психиатри за нуждаещите се е едно, а създаването на правилната среда за лекуването на посттравматичен стрес е друго. Руските закони в момента криминализират изказвания, които се възприемат като дискредитиращи въоръжените сили на страната. А това може да обезкуражи върналите се у дома войници да говорят открито за своите военновременни травми. Симптомите от нелекуваните военни травми включват повишен риска от криминално поведение, злоупотреба с вещества и домашно насилие. Тези проблеми ще бъдат почувствани в цяла Русия, когато войниците се приберат по родните си места. И така престижът на въоръжените сили ще пострада.

Проблемите на Русия със задържането на войниците и с лечението на ветераните вече са видими на хоризонта. Нападайки Украйна, Москва създаде вълна от тежки травми, която скоро ще се стовари върху страната.

2023, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • - 1
    • + 1

    Краткото е "Русия се разпада като федерация".

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Имам дисертация - най-общо - за начините за преодоляване на посттравматичния шок при участващите във военни конфликти. Писана е върху опита ми при командировка по линия на Червения полумесец и Арабската лига в Сирия преди няколко години.

    С цялото това обяснения искам да кажа, че темата ми е доста по-позната, отколкото - видимо - на Дара, която просто досадно обговорва втръснали едностранни пропагандни конструкции.

    Дума няма, че участието във военен конфликт смазва човешката психика и се отразява трайно на световъзприятието за цял живот. Но това в съпоставима степен се отразява на участващите и от двете страни на огневата линия. В този смисъл да се твърди, че в руско-американския прокси конфликт на територията на Украина единствено при руските военни се наблюдават проблеми с психиката е невярно, глупаво и просто несериозно да се отваря приказка по темата.

    Нямам преки наблюдения върху психосъстоянието във ВСУ, но от професионален интерес съм изгледал и продължавам да гледам видеа в телеграм каналите на украиски, и на руски военни, в които забелязвам удивително често украински войници да се свърлят в безсмислена атака в цял ръст - като на парад - срещу руски позиции. И биват убити на мига. Елементарното обяснение е масова употреба на субстрати, които тушират инстинкта за самосъхранение.
    Наличието на такива таблетки не е тайна. Вермахтът ги е прилагал под названието "за танкисти в тежък бой", а още инките преди самоубийствените си битки с конкистадорите са дъвчели листа от кока.

    После: Пригожин след убийството на един ранен и пленен от украинците вагнеровец, обяви, че Вагнер до края на кампанията в Бахмут няма да взема пленници. Това е безкрайно силна психологическа атака, след което съпротивата на украинците видимо отслабна и градът падна.

    Много моля Капитал да уважава читателите си. Пропагандата си и пропаганда, но тая война все някога ще свърши и няма да е зле да можем да се гледаме едни-други уважително.
    Задръстването на инфополето с откровени глупости, които ровят само в едната страна не способства за това. Определено!

    Нередност?
  • 3
    ruslan_2023 avatar :-|
    Росен Радославов
    • + 2

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Руснаците и без друго не вземаха много пленници. Избиването на обезоръжени украински войници е снимано дори. Орката е тъпо нещо и всеки път показва на всички, че е проста пръчка. Що се отнася до Бахмут си в голяма грешка. Процесът там продължи доста дълго и го следях през цялото време. Нищо такова няма като "ефекта на Пригожин", ако мога така да се изразя.
    Що се отнася до недоволството ти от "Дара".
    Ами политически анализатор и доктор май не си приличат като работа.
    Пропаганда викаш. Ами тези в Украйна нямат избор, нападнати са от Орки. Тези от другата страна са тотални идиоти, защото по-голям шанс имаХА, ако бяха обърнали оръжието си срещу Кремъл.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До коментар [#3] от "Росен Радославов":

    Впечатлен съм, че детето пише почти без пунктоационни грешки. Браво.

    Нередност?
  • 5
    bem16863076821179996 avatar :-|
    Georgi S

    Чудесна пропаганда ,браво.
    Адмирации.

    Нередност?
Нов коментар