🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Русия ще национализира "непослушни" западни компании

Частните купувачи трябва да бъдат изцяло руски или да са в процес на изключване на всички чуждестранни акционери

Експерти, участващи в процеса по напускане на западни компании от Русия, казват, че този ход на Кремъл отваря "кутията на Пандора", която неизбежно ще засили държавния контрол върху икономиката.
Експерти, участващи в процеса по напускане на западни компании от Русия, казват, че този ход на Кремъл отваря "кутията на Пандора", която неизбежно ще засили държавния контрол върху икономиката.
Експерти, участващи в процеса по напускане на западни компании от Русия, казват, че този ход на Кремъл отваря "кутията на Пандора", която неизбежно ще засили държавния контрол върху икономиката.    ©  Reuters
Експерти, участващи в процеса по напускане на западни компании от Русия, казват, че този ход на Кремъл отваря "кутията на Пандора", която неизбежно ще засили държавния контрол върху икономиката.    ©  Reuters

Русия предвижда да конфискува активи на "непослушни" западни компании и ще затрудни излизането им от страната, тъй като президентът Владимир Путин търси начини да отвърне на санкциите на САЩ и Европа. Миналата седмица Кремъл тайно нареди да се приеме закон, който да позволи национализацията на западни активи на ниски цени, и обсъжда още по-драконовски мерки за пълна национализация на групи, съобщава Financial Times, като се позовава на хора, запознати с обсъжданията.

Вътрешните източници твърдят, че икономическият екип на Путин иска заплахата от национализация да бъде част от подход на "моркова и тоягата", целящ да накаже западните държави, които изземват руски активи, и да възнагради тези, които играят по правилата на Кремъл. Поверителният указ на Кремъл, с който Financial Times се е запознал, ще даде на държавата приоритетни права да купува всички западни активи за продажба със "значителна отстъпка", за да може да ги продаде с печалба.

Всичко в интерес на Кремъл

Заповедта на Путин до правителството изисква също така частните купувачи на западни активи да бъдат изцяло руски или да бъдат в процес на изключване на всички чуждестранни акционери, което допълнително усложнява всяка процедура за излизане от пазара. Говорителят на Путин - Дмитрий Песков, заяви пред FT, че западните инвеститори и компании са "повече от добре дошли" в Русия, но отбеляза, че други са спрели да плащат заплати изцяло или просто са решили да напуснат страната с огромна загуба.

"Ако една компания не изпълнява задълженията си, тогава, разбира се, тя отива в категорията на непослушните компании", каза Песков. "Ние се сбогуваме с тези компании. А какво ще правим с активите им след това, си е наша работа".

Експерти, участващи в процеса по напускане на западни компании от Русия, казват, че този ход на Кремъл отваря "кутията на Пандора", която неизбежно ще засили държавния контрол върху икономиката.

"Мисля, че национализацията е неизбежна. Това е само въпрос на време", казва високопоставен бизнесмен, който е в процес на продажба на активите си в Русия. "Държавата ще има нужда от пари". Бизнесменът, който заяви, че планира да се "измъкне през прозореца", преди да започне национализацията, смята, че суровинните групи ще бъдат засегнати най-силно, тъй като Кремъл търси повече начини да си осигури приходи в бюджета от износа. Технологичните компании ще бъдат засегнати в по-малка степен, тъй като те са "трудни за управление", добавя той.

Първи стъпки

Кръгът около Путин обсъжда национализацията на западни компании след инвазията на Русия в Украйна миналата година. Но досега той е използвал такива правомощия само в редки случаи. През април Русия придоби местните дъщерни дружества на финландската Fortum и германската Uniper в отговор на това, което нарече "незаконно отчуждаване на руски активи в чужбина". Указът на Кремъл се отнасяше конкретно за тези две компании. При вземането на решение дали да разшири подобни правомощия върху хиляди западни групи, Кремъл ще следи какво ще се случи с около 300 млрд. евро от замразените на Запад активи на руската централна банка.

Кремъл също така се стреми да намери нови източници на приходи за бюджета на фона на намаляващите постъпления от износа на енергия и рязко нарастващите военни разходи, които досега през тази година са довели до увеличаване на бюджетния дефицит до 42 млрд. долара.

Съгласно настоящите критерии, обявени за първи път през декември, западните компании са длъжни да предоставят на руските купувачи отстъпка в размер на поне 50% от стойността на активите и да направят "доброволна" вноска в бюджета в размер между 5 и 10% от цената на сделката.

Управителят на централната банка Елвира Набиулина е сред най-силните гласове, които настояват за ограничаване на излизането на западни компании от пазара. Централната банка се опасява, че отливът на чуждестранен капитал може да отслаби рублата и да ограничи възможностите на руските инвеститори.

Финансовият министър Антон Силуанов обаче подкрепя излизането на компаниите като начин за извличане на повече приходи за бюджета. Министерството на финансите заяви, че процедурите за излизане на компаниите "работят нормално", но уточни, че "за отделни сделки са възможни допълнителни промени", без да уточнява какви.

Правилата, съгласно указа на Путин, също така изискват от новите собственици да пуснат 20% от активите на Руската фондова борса - стъпка, която Набиулина заяви, че е необходима, за да се предоставят на малките инвеститори в страната повече активи, в които да вложат парите си.

"Като цяло държавата не иска инвеститорите да напускат. Напротив, тя иска да направи напускането по-малко интересно за тях", каза високопоставен западен бизнесмен в Москва. "Но това, което искат, е да насърчат доброто поведение".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 3
    • + 1

    Too late, baby. Всички здравомислещи инвеститори отдавна напуснаха Русия. Дори и с цената на огромни загуби. Кой нормален човек би искал да бъде съдружник на Путин?

    Нередност?
  • 2
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#1] от "Венцеслав Ралев":

    Ама вярно си вдлъбнат 😁 Като са напуснали, да не са си взели заводите с тях? А иначе статията е типично словоблудство с ниска инфо стойност и съвсем без доказателствена част, ама това си е патентен данък.....

    Нередност?
Нов коментар