Великобритания обвини Русия в намеса в демократичните процеси от 2015 г. насам

ФСБ - наследникът на КГБ, е извършвал кибератаки срещу местни политици и организации

Публичното идентифициране на предполагаемите високопоставени хакери от ФСБ има за цел да послужи като предупреждение, че Обединеното кралство ще се стреми да проследи и накаже лица, участващи в злонамерени киберкампании.
Публичното идентифициране на предполагаемите високопоставени хакери от ФСБ има за цел да послужи като предупреждение, че Обединеното кралство ще се стреми да проследи и накаже лица, участващи в злонамерени киберкампании.
Публичното идентифициране на предполагаемите високопоставени хакери от ФСБ има за цел да послужи като предупреждение, че Обединеното кралство ще се стреми да проследи и накаже лица, участващи в злонамерени киберкампании.    ©  Reuters
Публичното идентифициране на предполагаемите високопоставени хакери от ФСБ има за цел да послужи като предупреждение, че Обединеното кралство ще се стреми да проследи и накаже лица, участващи в злонамерени киберкампании.    ©  Reuters

Великобритания смята, че руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), която е наследник на КГБ, е отговорна за кибератаки срещу политици и други фигури от публичния живот на страната поне от 2015 г. насам. Според Лондон хакерска група, известна като Cold River, но и като Castillо или Star Blizzard, е откраднала данни чрез кибератаки, а по-късно те са били разпространени публично. Това включва материали, свързани с изборите през 2019 г.

Министърът на Великобритания за Европа Лео Дохърти заяви пред Камарата на общините, че ФСБ е използвала "спектър от дейности за кибершпионаж", за да се насочи към депутати, колеги, държавни служители, журналисти и неправителствени организации.

ФСБ е компрометирало частните комуникации на редица високопоставени фигури и е използвало открадната информация, получена чрез хакове, за да се "намеси в британската политика", предупреди Дохърти. Въпреки това той настоя, че кампанията за влияние е била "неуспешна".

Министерството на външните работи заяви, че е санкционирало двама руснаци, участващи в операцията, и е привикало посланика на страната Андрей Келин, за да изрази своята "дълбока загриженост относно продължителните опити на Русия да използва киберпространството за намеса в политическите и демократичните процеси в Обединеното кралство и извън него".

В изявление външният министър Дейвид Камерън също потвърди, че опитите са били неуспешни. "Опитите на Русия да се намеси в политиката на Обединеното кралство са напълно неприемливи и целят да застрашат нашите демократични процеси. Въпреки многократните им усилия, те се провалиха. Според него Обединеното кралство "разкрива техните злонамерени опити за влияние и хвърля светлина върху още един пример за това как Русия избира да действа на световната сцена".

Коя е Star Blizzard

Според местните власти Център 18 - звено на руските разузнавателни служби ФСБ - е идентифицирано като отговорно за редица операции по кибершпионаж, насочени срещу Обединеното кралство. Дейността на свой ред е била извършвана от Star Blizzard - група, която по оценка на Националния център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC) почти сигурно е подчинена на Център 18 на ФСБ.

Използвайки тези средства, Star Blizzard "избирателно изтече и разшири освобождаването на чувствителна информация в услуга на целите на Русия за конфронтация", каза Дохърти, цитиран от FInancial Times. Правителството на Обединеното кралство по-рано обвини Русия в използването на тази тактика. Руски хакери разпространиха документи за търговските преговори между Обединеното кралство и САЩ, откраднати от имейл акаунта на тогавашния министър на търговията Лиъм Фокс в навечерието на общите избори през 2019 г., каза Министерството на външните работи през 2020 г.

Дохърти обяви, че Star Blizzard е групата, която се смята, че е отговорна за тази операция. Той каза, че групата обикновено е организирала фишинг атаки към личните, а не към професионалните имейл адреси на своите цели и е приспособила подхода си по "далеч по-сложен начин", отколкото е обичайно за този тип хакове, извършвани от групи за киберпрестъпност. Руските хакери са предприели "задълбочено проучване и подготовка, включително чрез социални медии и мрежи", преди да създадат фалшиви акаунти и да се представят за контакти, за да "изглеждат легитимни", тъй като са изградили "връзка, преди да доставят линк към злонамерен документ, уебсайт или интерес", добави заместник-министърът.

Публичното идентифициране на предполагаемите високопоставени хакери има за цел да послужи като предупреждение, че Обединеното кралство ще се стреми да проследи и накаже лица, участващи в злонамерени киберкампании.