🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Стигнахме точката на максимална опасност от Русия

В случай на умишлен ядрен инцидент в Украйна САЩ и ключовите съюзници в НАТО трябва да са готови да се намесят директно и да доведат войната до бърз и пълен край

Вече има опасения, че руските сили са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир "Каховка"
Вече има опасения, че руските сили са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир "Каховка"
Вече има опасения, че руските сили са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир "Каховка"
Вече има опасения, че руските сили са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир "Каховка"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Иво Даалдер, бивш посланик на САЩ в НАТО, президент на Чикагския съвет по глобални въпроси, в статия за европейския Politico

Историята се развива на изблици - има дълги периоди, в които малко неща се променят, след което изведнъж светът се обръща с главата надолу. След 24-часовия въоръжен бунт, при който наемна армия прекоси няколкостотин километра към Москва, неоспоримо промени всичко.

Руският президент Владимир Путин сега е изправен пред най-тежката криза от своята четвъртвековна власт. Неговата слабост беше разкрита: нито една от руските сили за сигурност не застана на пътя на групата "Вагнер" към Москва. Хората от Ростов на Дон - логистичният център на руската армия на юг, който "Вагнер" окупира без никаква съпротива, посрещна наемниците с отворени обятия. И се наложи външен човек, президентът на Беларус Лукашенко да убеди началника на "Вагнер" Евгений Пригожин да се оттегли.

Силата е свързана с възприятието толкова, колкото и с реалните способности. И възприятието сега е за руски президент, който се притеснява от гражданската война и вече не изглежда да контролира страната си. Непосредствената последица от тези развития е, че Путин и хората около него сега са силно заети със собствената си власт и позиции. Всеки си пази гърба. Никой не знае на кого може да се вярва. Кой срещу кого ще извади нож. Кой ще ги защити. Параноята е навсякъде.

И това важи с особена сила за военното ръководство, начело с министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов, които ръководят катастрофалната военна кампания в Украйна. Те знаят, че са в беда. Първоначалният им план за нахлуване бързо се превърна в хаос. Далеч от превземането на Киев за дни, прехвалената руска армия беше изтласкана на север и юг, губейки контрол над критичните градове Харков и Херсон. Тази зима руската офанзива напредна само с няколкостотин метра на някои места и с цената на приблизително 100 000 жертви, включително 20 000 убити.

Нищо чудно, че шефът на "Вагнер" намери отзивчива публика за критиките си към Шойгу и Герасимов. Дори единственото значително постижение на Русия - превземането на изравнения със земята град Бахмут след 10 месеца битки и с цената на десетки хиляди убити и ранени, беше до голяма степен изпълнено от наемническата групировка, действаща извън контрола на руската армия. Така че, независимо дали остават или си отиват, нито министърът на отбраната, нито началникът на Генералния щаб ще могат вече да се почувстват в безопасност.

Путин и хората около него сега са заети да си пазят гърба в Русия.

Докато всички са заети да си пазят гърба в Русия, в съседна Украйна контранастъплението набира скорост - по три различни оси на изток и юг. Деветте обучени и оборудвани със западна помощ бригади, изглежда, са разположени в пълен състав. И въпреки че руската отбрана също е изградена, събитията от изминалия уикенд няма как да не са имали деморализиращ ефект в окопите.

Но докато бедата на Русия е печалба за Украйна, има причини да останем бдителни и дори загрижени. Никой не знае какво ще направи Путин след това - или дори колко дълго ще остане на власт. Критиките към неговата война и руската армия вече са много открити и ултранационалистите вероятно ще бъдат най-обезпокоени.

Един от начините Путин да се опита да си върне инициативата е да удвои залога на войната в Украйна - това, което много от най-шумните му критици поискаха. Руската армия може да търпи загуби на жива сила и модерно оборудване, но едва ли остава без възможности, в това число ескалация. Вече има опасения, че са се подготвили да взривят атомната електроцентрала в Запорожие, както направиха с язовир "Каховка" - с катастрофални последици за хората, околната среда и селскостопанската икономика на Украйна.

Един от начините Путин да се опита да си върне инициативата е да удвои залога на войната в Украйна.

Путин се оказа в най-дълбоката от отчаяните ситуации и най-голямата тревога сега е, че може да започне да мисли немислимото. Избягването на ядрена ескалация трябва да бъде абсолютен приоритет. Когато миналата есен се появиха подобни слухове, съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан публично отбеляза, че Русия ще понесе "катастрофални последици" - послание, което беше предадено и директно на руснаците.

Сега отново Путин и хората около него следва да знаят, че в случай на умишлен ядрен инцидент САЩ и ключовите съюзници в НАТО трябва да се намесят директно и да доведат войната до бърз и пълен край, като помогнат на Украйна да възстанови контрола над цялата си територия.

Достигнахме точката на максималната опасност от Русия. И единственият начин да я избегнем е да изясним на хората в Кремъл, че нямат друг изход освен да отстъпят, да се възстанови суверенитетът на Украйна над нейната територия и да се сложи край на тази война.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 12
    • + 5

    Както и друг път съм казвал, този тип оголено пропагандно писане е предназначено за друга – англосаксонска или докарана до нейното положение – публика.
    Дори най-ограниченият българин първо си задара въпросът: cui bono? - кой има полза от предизвикването на ядрена катастрофа, която да стане повод за ядрена война?

    Да поразсъждаваме!
    1. Русия?
    Запорожката АЕЦ се намира на окупирана от Русия територия, която вече е включена в пределите на РФ.В този смисъл е налудно тази територия да се превръща в радиоактивна пустиня.
    Централата заедно с Чернобилската АЕЦ бе превзета още в първите дни на конфликта. Дори в Чернобил украинските охранителни части останаха в централата и заедно с руските части отблъскваха атаки на украински диверсионни групи.
    Запорожката АЕЦ многократно е обект на обстрел. Видимо от украинска страна, защото Русия няма никаква логика да си самообстрелва централа, която е в нейно владение, изключена е от украинската енергийна мрежа и е свързана с руската.
    За Москва и за всеки с акъла си е пределно ясно, че една ядрена авария би била 100% казус бели – повод за война и директна намеса на САЩ и на източноевропейски военни части в Украина, което е прелюдия към съвсем сериозна ядрена война между САЩ и Русия.

    2. Украина?
    Украина е рецидивист в замислени и осъществени мащабни провокации. За тези срещу двете си ядрени централи писах по-горе. След декемврийския обстрел на шлюзовете на Каховската ВЕЦ е било нужно малко взрив, за да рухне стената и приливната вълна да отнесе руските отбранителни съоръжения и минни полета по ниския ляв бряг, което след оттичането на водата ги прави уязвими при украинска атака. Атаките там и по дъното на пресъхналото водохранилище на север не зекъсняха, с което дадоха да се разбере кой има полза от взривяването на стената.
    Украина реално губи войната на бойното поле.
    Влачещото се цял месец контранастъпление е видим провал, защото се блъска челно единствено в предните руски линии и е отхвърляно с огромни загуби на хора и техника.
    На Украина ѝ е нужен casus belli - час по-скоро да въвлече директно Нато във войната и да вкара и чужди войски на фронта, защото иначе войната върви към логична катастрофа за Киев.
    Каква по-въздействаща причина за намеса на Нота от ядрен тероризъм!
    Но!
    Американските генерали са съвсем наясно, че директната намеса в Украина е късо предверие към ядрена война между Вашингтон и Москва, защото конвенционалната сила на Нато многократно превишава конвенционалната на Русия, която пък единствено може да компенсира дисбаланса със стратегическата си ядрена триада.
    И…

    Съветът ми като терапевт е, ако разберете, че Запорожката АЕЦ е повредена, бързайте до аптеката за таблетки йод. Просто, за да преварите навалицата…

    Нередност?
  • 2
    wlr26637645 avatar :-P
    wlr26637645
    • + 12

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Докторе, хапчетата...

    Нередност?
Нов коментар