🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Втори опит за отстраняване на директора на "Шейново"

Вече от два месеца в болницата тече проверка от общината, която се опитва да отстрани директора за нарушения

Общината продължава опитите си да отстрани незаконно д-р Румен Велев от поста директор на АГ болница "Шейново", за да "подари" поста без конкурс на д-р Таня Андреева, бивш БСП-министър на здравеопазването.
Общината продължава опитите си да отстрани незаконно д-р Румен Велев от поста директор на АГ болница "Шейново", за да "подари" поста без конкурс на д-р Таня Андреева, бивш БСП-министър на здравеопазването.
Общината продължава опитите си да отстрани незаконно д-р Румен Велев от поста директор на АГ болница "Шейново", за да "подари" поста без конкурс на д-р Таня Андреева, бивш БСП-министър на здравеопазването.    ©  Цветелина Белутова
Общината продължава опитите си да отстрани незаконно д-р Румен Велев от поста директор на АГ болница "Шейново", за да "подари" поста без конкурс на д-р Таня Андреева, бивш БСП-министър на здравеопазването.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като и съдът, и областният управител на София спряха скандалното решение на Столичния общински съвет за назначаването на временен директор на "Шейново", сега общината се е засилила да отстрани с процедурни хватки настоящия директор д-р Румен Велев.

Ситуацията около болницата е странна: там и в още няколко други общински болници течеше конкурс за нов директор. В "Шейново" единствен кандидат бе д-р Велев. Общината обаче отказа да одобри кандидатурата му без обяснение, като в същото време не прекратява и конкурса. Вместо това миналия месец общинските съветници приеха изключително спорно решение, което позволява да бъдат назначавани временни директори, дори и ако те не са кандидатствали за такъв пост и не са се явявали на конкурс. Така д-р Таня Андреева (бивш здравен министър в правителството на Пламен Орешарски), която в конкурса кандидатства за член на борда на директорите на "Шейново", а не за директор, изведнъж бе назначена от общинските съветници за временен директор. Същото се случва и в още две столични болници.

Д-р Велев обжалва опита на общината веднага да се опита да впише д-р Андреева за директор и съдът прие до произнасянето си той да остане на поста. Същевременно областният управител Вяра Тодева върна на общинарите цялото решение, което според нея е изпъстрено със закононарушения. На 7 септември има извънредно заседание на СОС, което вероятно трябва да разгледа и този казус.

Вариантите са два: или конкурсът за членове на борда и цялата процедура да започне отначало; или общинският съвет трябва да признае, че комисията по избор на директори е допуснала груби нарушения при разглеждането на документите от конкурсите и да изготви и гласува ново решение.

Междувременно обаче общината явно се опитва да отстрани д-р Велев с процедурни хватки. В болницата продължава назначената от два месеца проверка по анонимен сигнал на пациентка.

Признай, че си в конфликт на интереси

Служителите на общината проверили финансовото състояние на болницата. То обаче е добро - печалба от половин милион за полугодието. Така се спрели върху два други въпроса за дейността на д-р Румен Велев като директор.

Първият бил да му поискат становище дали е в конфликт на интереси. Велев има частна практика от 2003 г., а е директор на болницата от 2014 г. . До момента никой не е поставял въпроса дали той има право в свободното си време да преглежда.

"Тъй като проверяващите нямат право да дадат такова мнение, редно е Столична община да сезира КПКОНПИ и ако иска - да провери има или няма конфликт. Решението на комисията може да се обжалва в съда, ако някой е несъгласен с него и едва тогава да се постанови. Не мога аз да си съставям становища в свободен текст по такъв въпрос и да ги давам на проверяващите", казва д-р Велев.

Другият въпрос, който от общината решили да поставят, е да поискат пълни писмени обяснения от Велев защо не е предупредил Столична община за случая с разменените бебета. По принцип за случая научили от лекарката неонатолог, на която едната майка се обадила да сподели съмненията си. Лекарката й предложила да направят ДНК тест и уведомила ръководството. То изчакало резултата, след което д-р Велев веднага отишъл в СДВР и подал сигнал. Оттам го предупредили да не разгласява случая и започнали разпити на 30 души от екипа, включително и на него самия. Съветът на директорите на болницата също научил за разпитите и се събрали извънредно, за да се информират по случая.

"Единият от членовете е юрист и изрично ни предупреди да не изтича никаква информация", казва д-р Велев. Според него някой от болницата е уведомил неофициално общината около разпитите и така те научили заедно с медиите за случая.

"Столична община ни препоръча след проверка да сложим видеонаблюдение навсякъде и да подобрим алгоритъма за изписване. Сега при изписването молим всяка майка собственоръчно да впише номера на гривната на бебето и своята собствена в медицинската документация и да се подпише", казва д-р Велев. Той обяснява, че е наложил редица наказания на хора от екипа заради случая с разменените бебета.

Велев обяснява, че "Шейново" е отказало да изплати поисканите суми от по 300 хил. лв. от двете семейства, тъй като това не може да стане без решение на столична община, която пък би го направила само при наличие на окончателно съдебно решение.

Да фалшифицираме смело

След спорното решение на Столичния общински съвет за избор на директори и членове на бордовете на общинските болници, областният управител на София Вяра Тодева го връща със своя заповед.

Мотивите й са, че комисията по избора включва общо 11 редовни членове и трима резервни, а докладът, на базата на който е взето оспорваното решение е внесен от четирима от тези членове и един резервен. В документа не са посочени причините, поради които не са участвали другите членове, а е привлечен резервен вместо редовен, нито защо не е участвал никой от администрацията. В случая докладът е внесен от по-малко от половината членове на комисията, което го прави невалиден.

Освен това в решението се казва, че се утвърждава класирането, както е взето. Като се сравни внесеният за обсъждане доклад и взетото решение, обаче се установява, че СОС е извършил промени и така е взел различното си решение.

Оказва се, че освен в "Шейново", където д-р Таня Андреева е посочена за временен директор, без да се е кандидатирала за поста, такъв казус има и в Четвърта градска болница. Там Д-р Томи Попмарков и д-р Георги Хорозов са назначени в борда й временно, до провеждане на конкурс, без да са се явявали на конкурс за това. Същото се отнася и за д-р Гергана Коларова, която не е определена за член на борда според доклада.

Така се стига до подмяна на волята на комисията, каквито правомощия не са предоставени на Столичния общински съвет от правилника за прилагане на Закона за публичните предприятия, смята областният управител.

Не само това - стигнало се е до несъвместимост, тъй като по закон не може един и същи човек да управлява две публични предприятия. СОС обаче е гласувал д-р Георги Хорозов да е едновременно член на борда на Първа градска болница и временно и в Четвърта градска болница.

Никъде в двете решения не е предвидено предсрочно прекратяване на договорите за възлагане за управление на членовете на бордовете, докато тече конкурсът. Затова според областния управител е недопустимо да се определят временно изпълняващи до провеждане на конкурса, особено такива, които не са участвали в конкурса за длъжността.

За случая в "Шейново" областният управител посочва, че д-р Румен Велев е подал заявление и е участвал в конкурса за изпълнителен директор, като е бил единствен кандидат, но конкурсната комисия е подменила волята му и го е избрала за член на съвета на директорите. Нито в доклада, нито в решението обаче са посочени причините поради които д-р Велев не е класиран и избран за изпълнителен директор. Така се е стигнало до немотивираност на крайния акт, с който приключва конкурсът.

Областният управител допълва, че законът не дава правомощия да избере някой, който не е участвал в конкурса. Според нормативния акт ако комисия прецени, че нито един кандидат не отговаря на изискванията, тя трябва да прекрати процедурата. Освен това тримата лекари са избрани от една страна за три години, а от друга - за временно изпълняващи длъжността.

Изводът е, че всички тези закононарушения опорочават процедурата и акта, и затова областният управител връща решението за ново обсъждане в общинския съвет.