🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как в АГ болница "Шейново" беше избран директор, който не е кандидатствал за поста

Бързането за смяната на управлението явно е свързано с някаква предизборна договорка в столицата между ГЕРБ и БСП

Д-р Таня Андреева (вляво), 10 години след като остави "Шейново" в лошо финансово състояние, смята да го управлява отново, и то без да се е състезавала за поста. За него е кандидатствал само сегашният директор д-р Румен Велев
Д-р Таня Андреева (вляво), 10 години след като остави "Шейново" в лошо финансово състояние, смята да го управлява отново, и то без да се е състезавала за поста. За него е кандидатствал само сегашният директор д-р Румен Велев
Д-р Таня Андреева (вляво), 10 години след като остави "Шейново" в лошо финансово състояние, смята да го управлява отново, и то без да се е състезавала за поста. За него е кандидатствал само сегашният директор д-р Румен Велев
Д-р Таня Андреева (вляво), 10 години след като остави "Шейново" в лошо финансово състояние, смята да го управлява отново, и то без да се е състезавала за поста. За него е кандидатствал само сегашният директор д-р Румен Велев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През миналата година софийската акушеро-гинекологичната (АГ) болница "Шейново" стана известна не само с добрата си медицинска услуга, но и с разменените бебета - случай, който приключи благополучно. Тогава столична община, която е собственик на "Шейново", застана зад ръководството ѝ, а пациентите не само не спряха да търсят услугите на клиниката, но това беше болницата, в която са се родили най-много бебета в България през миналата година след "Майчин дом".

Затова за всички в здравния сектор изглежда много странно и нелогично решението на Столичният общински съвет (СОС) на последната му сесия преди ваканцията и една от последните преди местните избори. В петък столичните общинари приемаха резултатите от конкурсите за бордове и директори на столичните болници, които приключиха през май. Вместо да одобрят за директор единственият кандидатствал - досегашният оглавяващ лечебното заведение д-р Румен Велев, съветниците решиха да назначат за временно изпълняващ директор д-р Таня Андреева (здравен министър на БСП от кабинета "Орешарски") до провеждане на конкурс за поста. В същото време те не приеха никакво решение как е приключил досегашният конкурс за "Шейново", нито изтъкнаха каквито и да било мотиви защо не класират Велев, прекратява ли се досегашната процедура и защо избират Андреева. Самата Андреева е кандидатствала за член на борда на директорите на "Шейново", но не и за директор.

Източници на "Капитал" от общинския съвет, пожелали анонимност, казаха, че решението е дошло от "най-високо място", имайки предвид лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Столичният общински съвет в момента се доминира от неговата партия. Д-р Андреева, освен като неособено успешен здравен министър, е известна и като приближена на Моника Станишева.

Без да публикува решението си и да дочака областният управител да огледа за законосъобразност решението, Столична община още в понеделник прави опит в Агенцията по вписванията да бъде вписана Андреева. В същото време досегашният директор д-р Румен Велев жали решението пред СОС, пред областния управител и в Агенцията като пълен правен нонсенс.

Обясни това

Д-р Велев коментира пред "Капитал", че не е получавал от общината никакви забележки за работата си и финансовите резултати на лечебното заведение, нито пък, че има проблеми с доставчиците на болницата. Напротив, "Шейново" отбелязва най-добрата си година през последните 10 години - 14.5 млн. лв. приходи и печалба от 350 хил. лв. 70% от приходите се отделят за заплати на екипа.

"Нямаше намек от общината и никога не е имало за разменените бебета. В самите мотиви няма нито една думичка защо се случва това нещо, никога не е имало намек, че са недоволни от управлението, че има злоупотреби, че има проблеми", казва д-р Велев. В края на 2022 г. стана ясно, че при изписването на две бебета те са били разменени и са отишли в други семейства.

Д-р Велев отбелязва, че единствено през месец май, когато конкурсът за борда и директор на "Шейново" е приключил, в общината е постъпил сигнал, по който и тече проверка.

Директорът бил запознат с посочените нередности и решил да разговаря с подателката, за да уточни подробности от оплакванията ѝ. "Оказа се, че дамата твърди, че с нейните лични данни е злоупотребено и тя не е писала такъв сигнал. Уведомихме общината, но те продължиха проверката, която се очаква да завърши всеки момент", казва д-р Велев.

В същото време Столичният общински съвет има право да освободи директора по всяко време, ако не е доволен от него самия, работата, резултатите на лечебното заведение, управлението му или нещо друго. Такива аргументи обаче никога не са били изтъквани пред Велев. Общината застана зад него и екипа на болницата в случая с разменените бебета. В последния сигнал, по който тече проверка, е отбелязано, че родителите смятат, че председателят на съвета на директорите д-р Пламен Димов е корумпиран и се иска неговото отстраняване. Димов обаче се кандидатира и отново е избран за следващия мандат за член на борда, а само Велев - отстранен.

"Обжалвах решението на Столичния общински съвет с жалба до общината, подадох и жалба до областния управител, който да прецени дали това решение е законосъобразно, ще обжалвам и намерението за вписване на временния директор", каза д-р Велев.

Той обяснява, че кандидатите за директори и кандидатите за членове на съвета на директорите на общинските болници са се състезавали по различни писти. Конкурсът и изпитът за директори е бил по-обстоятелствен, изпитите са се провеждали в различни дни и резултатите са се нанасяли в различни протоколи.

"Получих оценка на изпита 5.25, което отговаря на обявените критерии за оценка над 4.50, отговарям на всички законови изисквания за тази позиция и съм единствен кандидат. За мен е необяснимо защо не съм избран", казва д-р Велев. Той допълва, че в същото време д-р Андреева е класирана за директор, без въобще да е кандидатствала за тази позиция.

Тя пък е назначена до провеждането на конкурс, при положение че никъде не е посочено, че текущият конкурс е прекратен.

Той не може да си обясни с юридически и икономически мотиви това бързане за назначаване на временен директор и за неговото собствено отстраняване и единствената логика може да се търси в някакъв тип уговорки, които не могат да се съобщят публично.

Д-р Велев е огорчен от отношението и смята да напусне болницата и да практикува в друго лечебно заведение. Това пък означава, че с него ще се премести и многобройната му клиентела. Лекарят въведе безрисков модел на секцио, за който в болницата бяха изпратени да се обучават гинеколози от цял свят.

Да намерим работа на бившия министър

Д-р Таня Андреева е акушер-гинеколог по специалност, но в мрежата няма посочени дни, часове и лечебни заведения, където тя практикува и пациентите могат да си запишат час. Андеева е съдружник и управляващ в няколко компании в областта на медицината, за които не е ясно дали функционират, тъй като от 2019-2020 г. не са подавани документи за дейността им. Освен това тя е в управителния съвет на неправителствена организация, оглавявана от Калоян Паргов, бивш председател на БСП-София и общински съветник в столицата.

През 2018 г. Кирил Ананиев, здравен министър в правителството на ГЕРБ, я назначава за член на борда на педиатричната болница "Проф. д-р Иван Митев".

Андреева често е спрягана за служебен здравен министър и понякога медиите я канят да коментира събития в здравния сектор.

Самата посочена за временен директор на "Шейново" има своята история в болницата. Тя става директор през 2011 г., след като тогавашният директор проф. Иван Костов (сега директор на "Майчин дом") е принуден да напусне заради смъртта на две родилки. Дотогава тя е председател на съвета на директорите. Д-р Андреева управлява болницата до май 2013 г., когато е избрана за министър на здравеопазването в кабинета на Пламен Орешарски. Според последния отчет на "Шейново" след нейното управление болницата е била със спад в приходите за трета поредна година, както (от 7 млн. през 2011 г. на 5.2 млн. лв. през 2012 г.) и натрупана загуба от над 1 млн. лв. Това неуспешно управление не се отразява на политическата й кариера, а видно и на сегашната управленска.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bramasole avatar :-|
    bramasole
    • + 2

    "Как в АГ болница "Шейново" беше избран директор, който не е кандидатствал за поста"
    Сетих се за култовия израз на арх. Влади Калинов - "Възможно е, когато това е допустимо.", изречен по повод отказа му да бъде съборена терасата на Пламен Георгиев. Описаният в статията случай е още едно доказателство за погазване на закона заради особени, известни само на-когото-е-необходимо, интереси. Докога?

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 1
    • + 1

    Това е политическата целесъобразност. Свиквайте. Мафията, задкулисието и т.н. се връщат на дневен ред под смокиновото листо на декларативните антимафиоти от ПП-ДБ. Вече няма какво да спре алогичностите на политическите интереси.

    Нередност?
Нов коментар