🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Новата политическа карта на България: "Промяната" настъпва на Югозапад, червен бриз на Североизток

ГЕРБ остава водеща сила, но отстъпва шест областни града на ПП-ДБ, БСП и на кандидати, подкрепени от местни коалиции или по-малки партии

Новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев.
Новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев.
Новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев.    ©  Цветелина Белутова
Новоизбраният кмет на Варна Благомир Коцев.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Новата политическа карта на местната власт в България вече е доста по-пъстра в сравнение с тази отпреди 4 години. ГЕРБ е безспорно в губеща позиция, като отстъпва в пет областни града (шест, ако броим и Пазарджик, където влиянието на партията е огромно, въпреки че дългогодишният кмет Тодор Попов формално не е от ГЕРБ, а по-скоро от Пеевски) - някои от тях на ПП-ДБ, други на БСП, но също и на кандидати, подкрепени от местни фактори или по-малки партии в няколко областни града.

Все пак партията на Борисов ще управлява в 13 областни града, сред които и Пловдив, който - след загубата на София, се очертава като новия властови център на ГЕРБ. Нова "придобивка" от картата е Плевен, където Валентин Христов победи след два поредни мандата кмета Георг Спартански, издигнат този път от инициативен комитет. Спартански управлява града два мандата като в предишния беше подкрепен от бившия "Реформаторски блок".

По-особен случай е Перник, където Станислав Владимиров спечели втори мандат още на първи тур, но областта технически се пребоядисва, тъй като Владимиров бе избран първоначално като кмет на БСП, но след разрив с партията на Корнелия Нинова бе издигнат от местна коалиция и подкрепен от ГЕРБ.

Коалицията ПП-ДБ се явява на местни избори за първи път и постигна трудни, но важни пробиви, концентрирайки влиянието си в Югозападна България. Нейни кметове ще управляват София, Благоевград и Пазарджик, но също и третия по големина град на България - Варна, където Благомир Коцев прекъсва десетгодишното управление на Иван Портних (ГЕРБ). Нещо повече - резултатите на Коцев във Варна показват, че победата му над Портних е съкрушителна. Разликата между тях на балотажа е 10 000 гласа. ПП-ДБ печелят и битката с ГЕРБ за районните кметове в черноморския град, като побеждават в два района - "Одесос" и "Приморски". В третия район - "Младост", ще управлява кмет, излъчен от коалицията "Алтернативата на гражданите".

Особено знакова е победата на ПП-ДБ в Пазарджик. Там депутатът Петър Куленски победи дългогодишния кмет Тодор Попов, който управлява града четири мандата. Досега Попов винаги се кандидатираше от името на различни по-малки формации, а ГЕРБ се явяваше на изборите със свои кандидати, но така или иначе Попов демонстрираше и беше в близки отношения с Бойко Борисов от времето, когато той беше премиер. Беше близък и до депутата от ДПС Делян Пеевски, който в предишни парламенти водеше листата на движението в областта и влизаше като народен представител от пазарджишкия регион. На този вот ГЕРБ не издигна свой кандидат и още преди изборите застана зад кандидатурата на Попов и по тази причина изглеждаше непоклатим.

Това обаче не му помогна за спечелването на нов мандат. Куленски го победи с малко над 3000 гласа.

Попов е доста влиятелен не само в областта си и това беше другата причина да се счита за непоклатим. Преди години той оглавяваше Националното сдружение на общините. През годините името му бе свързано със скандал със скъп имот в пазарджишкото село Паталеница, убийството на дясната му ръка и началник на кабинета му, поръчки давани на избрани фирми. Но нищо от това не пречеше на Попов досега да бъде преизбиран.

Като знакова може да се определи също и победата на ПП-ДБ в Благоевград, където кандидатът им Методи Байкушев спечели кметската надпревара срещу досегашния кмет Илко Стоянов. Той изкара на поста две години, след като спечели частичните кметски избори срещу Румен Томов. Причината за извънредния вот тогава беше отстраняването на Томов, който преди това спечели вота като независим, подкрепен от БСП, от поста след решение на съда, който прекрати пълномощията му заради участието му в търговско дружество, след като вече беше избран за кмет. На частичните избори Илко Стоянов се кандидатира от партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", а на този вот като независим, подкрепен от ГЕРБ.

Макар да отчита тези избори като значителен успех, БСП реално ще управлява отново 4 областни града - колкото и преди. Сега обаче те са концентрирани в Североизточна България - Русе, Силистра, Разград, Шумен. В Русе втори мандат спечели Пенчо Милков, а в Шумен Христо Христов, който победи кандидата на ГЕРБ Георги Колев. В Разград вота спечели Добрин Добрев, който е член на БСП, но на вота се яви като независим, подкрепен от социалистите. На балотажа той победи кандидата на ПП-ДБ Мирослав Грънчаров, а според депутати от коалицията за победата на Добрев е допринесла подкрепата на ГЕРБ и ДПС в града. В Силистра БСП заедно с още няколко по-малки формации подкрепи Александър Сабанов, който се яви като независим и спечели кметския вот. Сабанов беше депутат от ВМРО в 44-ото Народно събрание.

ДПС пък запазва своята крепост Кърджали. Там движението смени дългогодишния си кмет Хасан Азис с Ерол Мюмюн, който спечели кметското място още на първия тур.

Трима дългогодишни местни политици ще изкарат още по един мандат:

  • Валентин Ревански ("Пряка демокрация") в Ямбол
  • Цветан Ценков във Видин (местна коалиция СДС-"Новото време" - НДСВ)
  • Йордан Йорданов (коалиция ДБГ, ИТН, НДСВ, ССД, ВМРО-БНД) в Добрич. Той е кмет на града от 2015 г. Тогава беше избран от листата на Реформаторския блок, а 4 години по-късно спечели за втори път изборите като кандидат на местна коалиция, подобна на тази, която го подкрепя сега (без ИТН, която още не съществуваше, и без ВМРО-БНД).

Към списъка с дългогодишни кметове, които загубиха изборите, трябва да се прибави и вече бившият кмет на Кюстендил Петър Паунов, който беше детрониран от поста от Огнян Атанасов, издигнат от "Партия на зелените" - учредена от бургаския бизнесмен от близкото минало Христо Порточанов. Паунов управляваше града от четири мандата и за сегашния вот освен от ГЕРБ беше подкрепен от още около 12 по-малки формации. Огнян Атанасов е на 37 години, инженер по гражданско строителство и експерт по реновирането на сгради с малък бизнес в туризма. За балотажа той получи подкрепата още на ПП-ДБ, БСП и "Левицата" и убедително спечели вота с 68.63% срещу 29.61% за Паунов.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар