🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Какво искат глобалните лидери: четири извода от Давос 2024

Изкуственият интелект и климатът са темите, по които сътрудничеството се очертава особено важно

Несигурната икономическа перспектива беше в основата на много дискусии на форума
Несигурната икономическа перспектива беше в основата на много дискусии на форума
Несигурната икономическа перспектива беше в основата на много дискусии на форума
Несигурната икономическа перспектива беше в основата на много дискусии на форума
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Гейл Марковиц, водещ редактор на изданието на Световния икономически форум

На тазгодишното издание на Световния икономически форум глобалните лидери се срещнаха, за да обсъдят как да възстановят доверието, да генерират нови идеи и да създадат партньорства за напредък в решенията на предизвикателствата, пред които сме изправени - от изкуствения интелект (ИИ) до изменението на климата и глобалния растеж. Ето някои от ключовите дискусии:

1. Лидерите трябва да се "сработят"

Бьорге Бренде, председател на Световния стопански конгрес, отбеляза сложността на геополитическия и геоикономически фон, на който се проведе тазгодишната годишна среща. Но генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изтъкна, че не трябва да позволяваме на геополитическите разделения да попречат на намирането на отговори на глобалните предизвикателства, като изменението на климата или изкуствения интелект, като той призова за реформи в системите за глобално управление.

Призив за засилено сътрудничество и диалог се чу и в изказванията на Урсула фон дер Лайен (председател на ЕК), Джейк Съливан (съветник по националната сигурност на САЩ), Антъни Блинкен ( държавен секретар) и шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал-Тани (външен министър на Катар). Мирът и сигурността са възможни, ако "се обединим и вземем мъдрите и смели решения", каза Съливан.

Испанският премиер Педро Санчес и френският президент Еманюел Макрон призоваха за сътрудничество и в управлението на изкуствения интелект, други участници подчертаха необходимостта от лидерство в справянето с изменението на климата - дори това да е непопулярно. Проблемът с дезинформацията също беше предмет на дискусия, заедно с въздействието й върху над 4 милиарда души, които ще отидат до урните тази година.

2. Икономиката - прогнозите не са съдба

Несигурната икономическа перспектива беше в основата на много разговори, въпреки очевидното меко кацане от повишаването на лихвените проценти и високата инфлация. Потреблението, търговските модели, дългът, дали инфлацията ще продължи да се охлажда, както и геополитическите рискове и фрагментацията бяха темите в панела за Глобалната икономическа перспектива.

Глобалната икономика показа забележителна устойчивост миналата година, каза германският финансов министъп Кристиан Линднер, но както напомниха Нгози Оконджо-Иуеала и Дейвид Рубенщайн, прогнозите какво ще последва са трудни. А и, както напомни саудитският финансов министър Мохамед Ал-Джадан, прогнозите не са съдба.

В Давос лидерите се питаха как може растежът да бъде съживен. Доклад на Световния икономически форум също призовава за нов модел на растеж, който балансира производителността със справедливостта и устойчивостта. Справедливо разпределение на ползите от изкуствения интелект, подобряване на равенството между половете, правата на жените, здравеопазването са част от възможните решения

Инвестициите в работни места и умения, необходими за бъдещата икономика, също бяха ключова тема на разговор в редица сесии.

Това е особено вярно във връзка с промените, които ще предизвика генеративният ИИ. Но технологията същевременно има потенциала да помогне на хората да придобият нови умения чрез все по-персонализирано обучение, посочи Джеф Магионкалда, директор на образователната услуга Coursera.

Мениджърите също се нуждаят от помощ, за да подкрепят своите екипи в прехода към новите умения, допълни Алекси Робишо от BetterUp.

3. "Хората ще имат по-добри инструменти"

Изкуственият интелект беше гореща тема в Давос. Дискусиите засегнаха неговия потенциал - например за ускоряване на научните открития, както посочи главният изпълнителен директор на Microsoft Сатя Надела. Но имаше и настоятелни призиви както от публичния, така и от частния сектор за управление, регулиране и справедливо разпределение на ползите от него.

Брад Смит, вицепрезидент на Microsoft, призова за глобален подход в регулациите, британският финансов министър Джеръми Хънт смята, че те трябва да са "леки", а главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман - че всички хора трябва да участват в развитието на технологията, защото ИИ няма да замени нашето разбиране един за друг. Философът Майкъл Сандел се спря на етичните въпроси, които ИИ поставя отвъд работните места, справедливостта, неприкосновеността на личния живот и демокрацията - до това дали технологията ще засегне какво означава да си човек.

Накрая имаше известен консенсус, че човешките качества и човешката връзка ще останат релевантни.

4. Климатът - само бързината ще ни спаси

По отношение на справянето с изменението на климата и изграждане на нови енергийни системи президентът на Световната банка Аджай Банга заключи: "Имаме екзистенциална климатична криза. Чувството за неотложност е единственият ни спасител."

"Не можем да продължим да базираме бъдещите бизнес модели на изчерпването на природата и ресурсите. Компаниите, които го правят, ще загинат", каза Йеспер Бродин, главен изпълнителен директор на IKEA. Според изпълнителния директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол това е важно не само за бизнеса, но и за защита на потребителите от високи сметки, за повишаване на енергийната сигурност и за намаляване на отпечатъците върху околната среда.

"Не е ли абсурдно, че разрушаваме единствения дом, който имаме", попита известната британска антроположка Джейн Гудол. Икономистката Мариана Мацукато посочи, че проблемът не е липсата на финанси, а в мащабното им погрешно насочване.

И ще има нужда от широкообхватна промяна в инфраструктурата, каца гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, във връзка с нуждата от инвестиции в Европейската електропреносна мрежа.

Все още няма коментари
Нов коментар