🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Давос 2024: Супербогатите отново призоваха световните лидери да ги обложат с по-висок данък

Oxfam предвижда, че до десетилетие светът може да има първия си трилионер

Подписалите писмото, озаглавено "Гордеем се, че плащаме повече", обхващат 17 държави и включват наследницата на Дисни Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия
Подписалите писмото, озаглавено "Гордеем се, че плащаме повече", обхващат 17 държави и включват наследницата на Дисни Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия
Подписалите писмото, озаглавено "Гордеем се, че плащаме повече", обхващат 17 държави и включват наследницата на Дисни Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия    ©  Reuters
Подписалите писмото, озаглавено "Гордеем се, че плащаме повече", обхващат 17 държави и включват наследницата на Дисни Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия    ©  Reuters
Темата накратко
  • Над 250 милиардери и милионери подновиха призива си към лидерите на водещите световни икономики да въведат по-високи данъци за най-богатите в обществото.
  • В отворено писмо до политическите лидери в Давос богатите, подписали писмото, заявиха, че искат да отправят ясно послание: "Облагайте с данък нашето изключително богатство."
  • Призивът идва малко след като организацията Oxfam заяви, че петимата най-богати хора в света са увеличили повече от два пъти огромното си богатство от 2020 г. насам.

Повече от 250 милиардери и милионери отново призоваха лидерите на водещите световни икономики да въведат по-високи данъци за най-богатите в обществото. В отворено писмо до политическите лидери, събрали се на годишния Световен икономически форум в Давос, подписалите го заявиха, че искат да отправят ясно послание: "Облагайте с данък нашето изключително богатство."

"Изненадани сме, че не успяхте да отговорите на простия въпрос, който задаваме от три години: кога ще обложите крайното богатство?", се казва в писмото.

"Нашето искане е просто: искаме от вас да обложите с данък нас, най-богатите в обществото. Това няма да промени из основи стандарта ни на живот, няма да лиши децата ни, нито ще навреди на икономическия растеж на нациите ни. Но ще превърне крайното и непродуктивно частно богатство в инвестиция за нашето общо демократично бъдеще."

Подписалите писмото, озаглавено "Гордеем се, че плащаме повече", обхващат 17 държави и включват наследницата на Дисни Абигейл Дисни, сценариста Саймън Пег и Валери Рокфелер, наследница на известната американска фамилия, съобщава CNBC.

Това се случва малко след като организацията Oxfam съобщи, че петимата най-богати хора в света са увеличили богатството си повече от два пъти от 2020 г. насам, и предвиди, че до десетилетие светът може да има първия си трилионер. В същото време в понеделник благотворителната организация заяви, че ако настоящите тенденции се запазят, бедността няма да бъде изкоренена за още 229 години.

"Милиардерите използват изключителното си богатство, за да трупат политическа власт и влияние, като едновременно с това подкопават демокрацията и световната икономика", заяви Брайън Кокс, подписал писмото "Гордея се, че плащам повече" и актьор, който играе измисления милиардер Логан Рой в сериала на HBO "Наследство".

"Отдавна е време да действаме. Ако избраните от нас длъжностни лица откажат да се справят с тази концентрация на пари и власт, последиците ще бъдат ужасни", добавя Кокс.

По-широка подкрепа

Ново проучване, проведено от Survation по поръчка на Patriotic Millonaires, което беше публикувано заедно с отвореното писмо, установи, че някои от най-богатите хора в света подкрепят по-високи данъци върху доходите си. В него са участвали над 2300 респонденти от богатите страни от Г-20, които притежават активи за инвестиране на стойност над 1 млн. долара, без да се включват жилищата им. Тези активи ги нареждат сред най-богатите 5%.

Проучването установи, че 74% от анкетираните подкрепят по-високи данъци върху богатството за справяне с кризата с разходите за живот и за подобряване на обществените услуги, докато три четвърти от анкетираните подкрепят 2% данък върху богатството на милиардерите, а повече от половината (54%) смятат, че изключителната концентрация на богатство е заплаха за демокрацията.

"В историята вилите са били неизбежна последица от крайното недоволство, но днес масите се обръщат към популизма, който е във възход по целия свят. Това се случва и тук", посочва Абигейл Дисни в изявление.

"Вече знаем решението за защита на нашите институции и стабилизиране на страната ни: това е облагането на крайното богатство. Това, което ни липсва, е политическата сила на духа, за да го направим. Дори милионери и милиардери като мен казват, че е време. Елитите, които се събират в Давос, трябва да се отнесат сериозно към тази криза", добавя тя.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар