Владимир Путин води руската икономика до опасно състояние

Екстравагантните военни разходи подхранват инфлацията

Военната руска икономика прегрява.    ©  Reuters

Историята на руската инфлация е дълга и болезнена. След революцията през 1917 г. страната преживя години на рязко покачване на цените; след това тя се сблъска с устойчив ценови натиск по време на ранното управление на Йосиф Сталин. Краят на Съветския съюз, световната финансова криза от 2007 - 2009 г., а след това първата инвазия на Владимир Путин в Украйна през 2014 г. също донесоха проблеми. Превъртете напред към настоящето, когато войната в Украйна наближава втората си годишнина, и руските цени отново се ускоряват - дори когато инфлацията в други страни намалява.

Руската инфлация беше 7.5% на годишна база през ноември спрямо 6.7% през предходния месец. Централната банка се справи със скока скоро след нахлуването в Украйна през 2022 г. Но сега служителите се притесняват, че губят контрол. На последното заседание на банката те повишиха лихвите с 2 процентни пункта - два пъти повече от очакваното. На следващото, което се проведе на 15 декември, лихвата беше повишена с още един процентен пункт. Въпреки това повечето наблюдатели очакват инфлацията да продължи да се покачва.

Повишаването на цените през 2022 г. се дължеше на по-слабата рубла. След началото на войната на Путин стойността на валутата спадна с 25% спрямо долара, повишавайки разходите за внос. Този път валутните движения играят малка роля. През последните месеци рублата всъщност поскъпна донякъде защото длъжностните лица въведоха капиталов контрол. Инфлацията при нехранителните потребителски стоки, много от които са вносни, се доближава до средната стойност от преди войната.

Прегряване

Погледне обаче отблизо военната икономика на Путин и ще видите, че тя прегрява. Инфлацията в сектора на услугите е изключително висока. Цената на една нощувка в московския Ritz-Carlton, който сега се нарича Carlton, след като западните му спонсори се оттеглиха, се е увеличила от около 225 долара преди инвазията до 500 долара. Подобни примери предполагат, че причината за инфлацията е вътрешна.

През 2024 г. разходите за отбрана ще се увеличат почти двойно до 6% от БВП - най-високото ниво след разпадането на Съветския съюз. Предвид предстоящите избори правителството също увеличава и социалните плащания. Някои семейства на загинали в бойните действия войници получават обезщетения, равняващи се на три десетилетия средна работна заплата. Данни на руското финансово министерство сочат, че фискалните стимули през 2022 г. възлизат на около 5% от БВП, по-голям стимул от този, раздаден по време на пандемията от ковид-19.

В резултат на това темпът на растеж се засилва. Данните в реално време на банката Goldman Sachs показват стабилни резултати. JPMorgan Chase повиши прогнозата си за БВП за 2023 г. от очаквания спад от 1% в началото на годината до растеж от 1.8% през юни, а неотдавна до 3.3%. Прогнозите за икономически срив - направени почти еднозначно от западните икономисти и политици в началото на войната в Украйна - се оказаха крайно погрешни.

Проблемът

Проблемът е, че руската икономика не може да понесе такъв растеж. От началото на 2022 г. предлагането в страната се свива. Работниците, често високообразовани, напуснаха страната. Чуждестранните инвеститори изтеглиха преки инвестиции на стойност около 250 млрд. долара - близо половината от предвоенните стойности.

Засиленото търсене се сблъсква с това намалено предлагане, което води до повишаване на цените на суровините, капитала и труда. Безработицата, която е по-малко от 3%, е най-ниската в историята и това окуражава работниците да искат много по-високи заплати. Номиналната заплата нараства с около 15% на годишна база. След това компаниите прехвърлят тези по-високи разходи върху клиентите.

По-високите лихвени проценти в крайна сметка биха могли да намалят това търсене, спирайки по-нататъшното покачване на инфлацията. Възстановяването на цените на петрола и допълнителен капиталов контрол биха могли да повишат курса на рублата, намалявайки разходите за внос. И все пак всичко това се сблъсква с непоклатима сила: желанието на Путин за победа в Украйна. При наличието на голяма финансова сила той може да харчи още повече в бъдеще, което ще ускори още повече инфлацията. И така, както в много предишни случаи, в Русия има по-важни неща от икономическата стабилност.2024, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved