🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Коментар | Западните лидери трябва да спрат да легитимират фарса на Путин

Ако думите им си струват хартията, на която са написани, през март диктаторът в Кремъл трябва да получи не поздравления, а отказ президентските избори да бъдат признати

Алексей Навални беше героичен противник на Владимир Путин и плати най-голямата цена за това - Путин го уби.
Алексей Навални беше героичен противник на Владимир Путин и плати най-голямата цена за това - Путин го уби.
Алексей Навални беше героичен противник на Владимир Путин и плати най-голямата цена за това - Путин го уби.    ©  Reuters
Алексей Навални беше героичен противник на Владимир Путин и плати най-голямата цена за това - Путин го уби.    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Михаил Ходорковски, бивш политически затворник и бивш главен изпълнителен директор на петролната компания "Юкос", в коментар за европейския "Политико"

Руският опозиционен лидер Алексей Навални беше героичен противник на президента Владимир Путин и плати най-голямата цена за това. Путин уби Навални.

Възхищаваме се от смелостта на Навални и осъждаме малодушието на неговия убиец - лидер, който е толкова слаб, че не може да понесе никаква реална опозиция срещу неговото управление. Сега по ръцете на Путин е и кръвта на Навални, както кръвта на много хора преди него.

И нека това бъде сигнал за събуждане към света (не че след толкова години има нужда от такъв) - за това, че кървавият режим на Путин е нелегитимен и трябва да се третира като такъв.

Путин извърши това отвратително убийство един месец преди измамата, официално известна като "руските президентски избори". Изборите в Русия не са нито свободни, нито честни. На всеки истински опонент на Путин е забранено да се кандидатира, в случай че вече не е хвърлен в затвора, принуден да напусне страната в изгнание или, както трагично става ясно от съдбата на Навални - убит.

Западът трябва да спре да участва в този фарс и да обяви изборите и резултата от тях за нелегитимни. Последният път, когато се проведоха "избори за президент на Русия", реакцията на Запада беше на слабост и умилостивяване.

Надявам се да не повтаря същите грешки.

Путин извърши това отвратително убийство един месец преди измамата, известна като "руските президентски избори".

Без изненада за никого изборите през март 2018 г. дадоха обичайния резултат. Путин спечели с мнозинство, проектирано да е малко по-малко, отколкото в по-традиционните диктатури - като удобно победи няколко плюшени костюма от по-нелепите краища на руския политически спектър.

Но това, по което фарсът се различаваше от предишните и изискваше по-твърд отговор от страна на Запада, беше, че Путин проведе "изборите" също и на украинска територия, която насилствено беше анексирал - а именно Крим.

И как реагира светът на това нарушаване на суверенитета на съседна държава? Президентът на САЩ Доналд Тръмп проведе поздравителен телефонен разговор с "преизбрания" Путин, както и тогавашният президент на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Франция и Германия избягваха да използват думата "поздравявам", но пожелаха на Путин успех през следващите шест години на власт. Тогава също така светът пътува до Русия за Световното първенство по футбол - еквивалентът през XXI век на Олимпийските игри в Берлин през 1936 г.

Шест години по-късно, през които Путин отприщи ада върху Украйна, хвърли света в смут и сега уби виден опонент - как ще отговори Западът този път?

Както изглежда, Путин се кани отново да принуди части от Украйна, които бяха окупирани в агресивната му геноцидна война, да участват в предварително осигуреното му преизбиране. Освен това руският лидер сега е издирван за военни престъпления от Международния наказателен съд, по-специално - за отвличане на украински деца. Тези причини сами по себе си вече са достатъчни, за да бъдат обявени тези избори, както и неговото управление, за нелегитимни.

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) имаше правилната идея миналия октомври, като призна "Путин за нелегитимен след края на настоящия му президентски мандат" и "прекрати всички контакти с него, с изключение на хуманитарните и за постигане на мир".

Съмнявам се, че някакъв контакт с Путин може да помогне за постигането на мир - само по-силна военна подкрепа за Украйна ще направи това. Освен това не вярвам, че устойчивият мир ще бъде възможен, докато неговият режим остава на власт. Той е опасност за света. Въпреки това приветствам резолюцията на ПАСЕ и призовавам другите да последват примера.

Путин фактически се обяви за доживотен диктатор. През 2020 г. Думата - послушният парламент на Русия, промени конституцията на страната, за да премахне ограничението за президентските мандати. В отговор Резолюцията на Европейския парламент от 2021 г. ясно посочва, че ЕС трябва да осъди всеки опит на президента Путин да остане на поста си след края на настоящия му и последен президентски мандат на 7 май 2024 г. въз основа на конституционните изменения от 2020 г., които ЕП оцени като "незаконно приети".

Сега е времето да видим какво означава това в действителност.

Путин никога няма да напусне поста си доброволно, а руският народ е лишен от всякаква реална алтернатива. Навални е убит. Други опоненти - като Владимир Кара-Мурза, който беше обект на атаки с отравяне през 2015 г. и 2017 г., както Навални беше през 2020 г., са в затвора. И организации като Open Russia, които съучредих, за да ангажират руското гражданско общество в работата на истинската демокрация, са забранени.

Путин никога няма да напусне поста си доброволно, а руският народ е лишен от всякаква реална алтернатива.

И въпреки това все още има желание сред руското общество да гласува за кандидат, който се противопоставя на войната и корупцията на Путин. Оттук и неочакваният успех на Борис Надеждин, малко известен либерален политик, който събра стотици милиони подписа в подкрепа на кандидатурата си и получи 10 процента подкрепа в проучванията - забележително постижение, като се има предвид, че медиите в Русия са мажоретка на Путин. Разбира се, Надеждин вече е със забрана да се кандидатира, но успехът му показа, че руснаците ще се редят на опашка, за да покажат подкрепа за истински противник.

Сега призовавам тези руснаци да демонстрират своята съпротива, като напишат името "Алексей Навални" върху бюлетините си на 17 март, в знак на почит към последната и най-видна жертва на режима.

И след като Путин "победи" през март, западните лидери не трябва да продължават легитимирането му. Ако трябва да разговарят с Путин, би трябвало да е така, както се разговаря с престъпници. Най-после трябва да покажат, че думите им за неприкосновеността на европейските граници си струват хартията, на която са написани.

Западните лидери никога повече не трябва да подхранват убеждението на Путин, че да си престъпен бос е същото като да си държавен глава. И никой не трябва да се заблуждава, че ще спазва новите споразумения повече от предишните, ако не са подкрепени със сила.

Обявяването на режима на Путин за нелегитимен би нанесло тежък удар и на онези, които позорно продължават да правят бизнес с Кремъл въпреки санкциите. Те също трябва да знаят, че корупционните им сделки с този режим не струват нищо.

Подобна декларация би насърчила федерализацията и демократизацията на Русия, тъй като непризнаването на Путин би имало последици и за наследниците на поста му. Ако им бъде отказана международна легитимност, те ще трябва да положат повече усилия, за да я търсят от руския народ.

Казано по-просто, трябват силни думи и дела, за да бъде Путин обявен за нелегитимен. Западните страни трябва да засилят подкрепата си за Украйна, за да помогнат за поражението му там. И когато дойде март, не трябва да има поздравления, добри пожелания и легитимност, предоставена на нелегитимен диктатор.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    borodino avatar :-(
    borodino
    • - 2

    Точно пък Ходорковски - комсомолецът приватизатор на Елцин...

    Нередност?
Нов коментар