🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Смъртта на Навални е повратна точка за съвременна Русия

След нахлуването в Украйна през 2022 г. Кремъл се превърна в открита диктатура на терора

За мнозина Навални олицетворяваше едно по-обнадеждаващо бъдеще за Русия
За мнозина Навални олицетворяваше едно по-обнадеждаващо бъдеще за Русия
За мнозина Навални олицетворяваше едно по-обнадеждаващо бъдеще за Русия    ©  Reuters
За мнозина Навални олицетворяваше едно по-обнадеждаващо бъдеще за Русия    ©  Reuters

В отговор на новината, че съпругът ѝ и руски опозиционен активист Алексей Навални е починал в строго охраняван затвор, Юлия Навалная заяви в петък: "Искам Путин и цялото му обкръжение, приятелите на Путин и неговото правителство да знаят, че ще бъдат подведени под отговорност за това, което направиха на нашата страна, на моето семейство и на моя съпруг. Този режим и Владимир Путин трябва да бъдат подведени под лична отговорност за всички ужасни неща, които вършат... с нашата страна Русия през последните години."

Западни лидери последваха Навалная и също предположиха, че руското правителство е отговорно за смъртта на съпруга ѝ. След убийството в Москва през 2015 г. на друг опозиционер, Борис Немцов, някои се запитаха дали Русия се е променила от "по-мек" вид диктатура, при която противниците на правителството са мамени на избори, към такава, при която те са убивани. Сега изглежда, че имаме окончателен отговор на този въпрос, пише в авторска публикация във Financial Times Александър Баунов, старши научен сътрудник в Центъра за Русия и Евразия "Карнеги", Берлин, и гостуващ научен сътрудник в Европейския университетски институт, Флоренция.

В годините след убийството на Немцов Русия се превърна - ако използваме езика на политологията - от диктатура на измамата в диктатура на страха, а след нахлуването в Украйна през 2022 г. - в открита диктатура на терора, подобна на тази, която упражняваше желязна власт над Съветския съюз през по-голямата част от XX век, пише Баунов.

През август миналата година лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин загина в мистериозна самолетна катастрофа, след като два месеца по-рано се осмели да тръгне към Москва с войските си. Путин не прояви никаква милост към бившия си поддръжник. Не биваше да очакваме, че той ще я прояви и към стар и отявлен политически враг.

Смъртта на Навални, която настъпва почти две години след нахлуването на Русия в Украйна и преди фиктивните президентски избори през март, е напомняне, че режимът на Путин води война на два фронта - външна срещу украинските граждани и вътрешна срещу своите собствени.

Войната е променила Русия до неузнаваемост. А отношението към Навални в продължение на около десетилетие показва колко порочен е станал режимът. През 2013 г., след като регионален съд осъди Навални на пет години затвор по обвинение в присвояване на средства, хората излязоха по улиците на Москва в знак на протест. Впоследствие присъдата беше намалена на условна. След това на Навални дори беше позволено да участва в изборите за кмет на Москва. Днес обаче не може да се помисли, че са възможни нито подобни демонстрации, нито подобни съдебни решения или участие на опозиционер в местни избори.

Смъртта на Навални, която настъпва почти две години след нахлуването на Русия в Украйна и преди фиктивните избори през март, е напомняне, че режимът на Путин води война на два фронта - външна срещу украинските граждани и вътрешна срещу своите собствени.

Преди време опозиционери бяха осъждани по скалъпени икономически обвинения. Когато самият Навални се завърна в Русия през януари 2021 г., след като се възстановява от отравяне, той беше арестуван на летището в Москва и обвинен, че е нарушил условията на условната си присъда за присвояване. Но през август миналата година той беше осъден на още 19 години затвор по чисто политически обвинения, включително за създаване на "екстремистка общност".

Това, както и присъдите, издадени на други противници на режима, напомнят за времето на Сталин. Смъртта на Навални е сериозен прелом за съвременна Русия.

Авторът сравнява днешна Русия с жестокия и циничен режим в Беларус, където основните опозиционери Светлана Цихановская и Мария Колесникова са живи, въпреки че първата е в изгнание, а втората - в затвора.

Историята ни учи, че смъртта на опозиционен лидер понякога може да доведе до вълна от протести, които в крайна сметка водят до падането на брутален режим. Така например хладнокръвното убийство на Бениньо Акино през 1983 г. се превръща в катализатор за окончателното падане на режима на Маркос във Филипините. Но това не се случи веднага.

За мнозина Навални олицетворяваше едно по-обнадеждаващо бъдеще за Русия - заради забележителната му способност да се справя в най-трудните условия, чувството му за хумор и увереността в себе си и в страната, която не загуби дори в затвора. Именно там той стана признат в целия свят като лидер на руската опозиция, готов да поведе страната след края на сегашния режим. И това, разбира се, силно раздразни Кремъл. Но самото това раздразнение е знак, че Путин не е толкова уверен нито в себе си, нито в бъдещето, колкото иска да изглежда.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 10
    • + 8

    Тъжащата вдовица Навалная вече държи речи в Мунхен броени часове след вестта за смъртта на мъжа си.
    Освен материални ценности, тя явно ще наследи и опозионното му представителство.
    Всъщност и в Украйна няма не само несъгласни със Зеленски политици, но и всички подобни партии са забранени и разпуснати. Това защо не се вижда? Ами смъртта на американецът Лима в украински затвор?

    Нередност?
  • 3
    vkk001212088 avatar :-|
    vkk001212088
    • - 3
    • + 4

    Този коментар е по-честен и по-обективен от цялата статя на тази info dump медия.

    Нередност?
  • 5
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#3] от "vkk001212088":

    и затова нямаш име, нямаш топки в гащите. Спокойно пич, тук не е Русия.

    Нередност?
  • 6
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#5] от "Любо":

    Когато политиците започнат да си признават престъпленията и грешките, тогава и другите ще почнат да си казват имената.

    Нередност?
  • 7
    mickmick avatar :-|
    mickmick
    • - 4
    • + 2

    Много удобно. Та кой има интерес от това убийство/смърт? Бяхме забравили за този човек.. И сега хоп в правилния момент .. всички медии започнаха да бълват "продукция". Добре платена.

    Нередност?
  • 8
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 2

    С D-r D си говорихме снощи по лудия казус "Навални". Луд, защото е с предвзета от Запада присъда, докато трупът му още е бил топъл, като при вземането ѝ се елиминира прелогичния въпрос: "кой има полза от тая смърт?" - Западът...

    D-r D: Глупости на корем се пишат! В Русия естествена смърт няма ли? Или и неполиткоректно бивш опозиционер (вече затворник) да умре като човек, а трябва задължително да е умъртвен?
    Всъъщност тази теза я поддържа единствено Западът, Украина (и шпротите).
    Подминаха я Китай и Индия, Индонезия, Египет, Турция, Бразилия, Нигерия, Мексико, Саудитска, Израел (!!!), Иран, Пакистан, Виетнам, ЮАР, Азербайджан, Аржентина, Конго, Нигерия, Чили, Монголия, Япония... Да продължавам ли?
    На психообсебеността на западните лидери, които като комсомолци на среща с Тато се надприказват, кой ще му каже най лъстливите думи, не ѝ е мястото в медиите, а в клиниките.
    Лекувайте ги тия хора, бе колеги!!

    А че Навальный е най-нужен на западните си ментори в ковчег говори фактът, че в най-силното си време, когато се кандидатира за кмет на Москва през 2013, събра едва половината от гласовете, подадени за Собянин.

    Пропаганден , насила героизиран пропаганден балон във финансов конфликт с менторите си при "онова" отравяне...

    Сглобката бyта ли бута БГ към война, а Кепи се занимава с редактиране некролога на някакъв много пъти повторено "бивш"...

    Нередност?
  • 9
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 4
    • + 2

    Проектът Навални е разработка на западните служби с цел сваляне на "режима", но съвсем не с добри намерения и планове, така че не може да е никаква повратна точка за нищо, бидейки изначално компрометиран.
    Хубаво-лошо, управлението на Русия е такова, каквото е, и ако има промяна, тя ще дойде отвътре и постепенно с промяна в мисленето и еволюция на обществото, а не с така бленуваните от Запада цветни революции и хаос, привнесени отвън. Това го гледахме в Украйна и не работи.

    Нередност?
  • 10
    lubomirgavrilov avatar :-@
    Любо
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#6] от "mickmick":


    До коментар [#9] от "bgn07646892":
    Тези кодирани имена на хора с фалшиви профили е ясно на кого са. Руски тролове ни пращат платени съобщения. Администраторите на "Капитал" спят. Така или иначе, позицията на Русия ни е ясна, Путин подробно ни я разясни наскоро. Никакъв шанс това да се хареса в България. Каквото и да ни пишат dfggq!ç98879879...

    Нередност?
Нов коментар