🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Новите мерки на властта - безсмислени и хаотични, събужда ли се за нов живот "Знаме на мира"

Софийският ритейл парк Jumbo Plaza има нов собственик, телеком пазарът расте с 4% през 2019 г., на планина с деца - мисията е възможна

Вместо да предложи адекватни решения за икономиката правителството се опитва да си купи политическо доверие с пари от бюджета
Вместо да предложи адекватни решения за икономиката правителството се опитва да си купи политическо доверие с пари от бюджета
Вместо да предложи адекватни решения за икономиката правителството се опитва да си купи политическо доверие с пари от бюджета    ©  Юлия Лазарова
Вместо да предложи адекватни решения за икономиката правителството се опитва да си купи политическо доверие с пари от бюджета    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Управляващите раздават милиард в опит да се харесат. Средствата отиват за социални разходи, с риск да изпразнят бюджета, а не се насочват към икономиката

Безсмислени, хаотични, предизборни... Новият пакет от мерки на управляващите получи куп негативни оценки часове след като беше представен от премиера Бойко Борисов. На теория с него трябва да се отговори на последиците от COVID-19, но обявеното по-скоро прилича на паническо раздаване на средства с цел потушаване на напрежението: протестите с искане за оставка на кабинета "Борисов" и на главния прокурор, които обаче засега няма изгледи да спрат.

Проблемът е, че властта ще разхвърля малко над милиард от парите на данъкоплатците без ясни разчети какво ще постигне с това: обявените нови икономически мерки всъщност са старите, но с обещание да работят по-добре, а отстъпката при ДДС за фитнеси, туристически агенции, вино и бира в заведенията е, меко казано, спорна. Вижте тук.

2. Изоставеният строеж над плажа "Аркутино", познат като "Знаме на мира", има нов собственик и нови планове за "модернизация на сградите"

средата на юни Любомира се разхожда в любимия си залив на Аркутино и поглежда към бетонните останки от някогашния грандиозен проект на Людмила Живкова "Знаме на мира". Недовършените сгради се извисяват в гората непосредствено зад плажа и са неразделна част от гледката на Аркутино от десетилетия. Любомира забелязва, че на прозорците има дограма, а наоколо се движат камиони, както и има охрана около изоставения бетон. Тя се свърза с "Капитал" с големия въпрос - възможно ли е да започне строителство в гората над плажа.

Това е важен въпрос не само защото Аркутино е едно от малкото останали незастроени места по Южното Черноморие. Обектът е символен за комунизма, историята около него - дълга и заплетена като прехода, а бъдещето му - неясно като това на българското крайбрежие. Прочетете тук.

3. Софийският ритейл парк Jumbo Plaza е купен от инвестиционно дружество на Тенчо Шиков от "Ромфарм". Досегашният собственик Валери Вълчев ще прави подобни паркове за Metro

При еволюцията на търговските площи първо са били главните улици, а после магазините започват да се групират и в нови зони. След моловете в по-елитните квартали дойдоха и ритейл парковете в периферията. В тях средният разход за наем и сервизна такса е два до три пъти по-нисък, отколкото в моловете. Това ги прави атрактивни за търговците и потребителите. Тенденцията ще се засилва в COVID ситуацията, а моловете ще страдат заради по-закрития си дизайн.

Анализът е на Валери Вълчев, който е инвеститор във финансови и технологични компании и е бивш съдружник и първи главен изпълнителен директор на консултантската компания Forton International. Преди две години той стана собственик на софийския Jumbo Plaza - най-големият ритейл парк в България. Новината сега е, че Jumbo Plaza се доразви и привлече инвеститорски интерес за втори път, а и моделът му ще се клонира. В края на март, точно в окото на COVID бурята, паркът смени собствеността си за необявена цена.

4. Българският телеком пазар е нараснал с 4% през 2019 г., най-силно заради скочилото потребление на интернет и платена телевизия

Дори и предпазливи във времена на пандемия, операторите пак са добре. Така накратко може да бъде описан пазарът на телеком услуги в България, който продължава да расте през миналата и първата половина на тази година. Приходите и на трите мобилни оператора отчитат увеличение. И макар да създаде трудности за някои телеком дейности, COVID епидемията увеличи потреблението на мобилни и фиксирани услуги. Причините за растежа през последните две години са различни: телекомите успяха да разширят значително услугите си, като предоставят повече телевизионно и друго съдържание, интерактивни платформи и по-бърз интернет. Но и да увеличат с немалки темпове цените на услугите и пакетите си (тъй нареченият елегантен израз upselling), което е и причина за растежа при приходите. В същото време конкуренцията от по-малките оператори на телевизионния и интернет пазара намалява през последните години, което води и до консолидация на потребителите при големите. Всички тези изводи се виждат и в годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за 2019 г.

Тази година събитието в сектора е смяната на собствеността на БТК, а догодина много вероятно е пазарът да се окрупни и още, като потенциални таргети на триото са "Булсатком" и "Нет 1". А "Теленор" през чешкия си собственик Петр Келнер есента ще придобие bTV.

5. На планина с деца. Две книги, които доказват, че мисията е възможна

Планината изглежда по-трудно достъпна в сравнение с морето, oсобено ако не разчитате на превозни средства, а сте решили да съхраните духа и неприкосновеността на дивата природа. Трудността често се оказва всъщност оправдание да не се опитаме да вървим (твърде различно от возим) с раница, за да не се лишим от удобствата на градския начин на живот. В интернет блогове, фейсбук групи и по рафтовете на книжарници биха могли да се открият примери за приключения на по-голяма надморска височина, и то с деца.

Избрали сме да представим две книги на български автори, които да ви убедят, че с деца на планина е мисия възможна, и да ви вдъхновят да се доближите до ореадите (планинските нимфи) или най-малкото да се насладите на здравословна почивка.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    cobourga avatar :-|
    cobourga
    • + 2

    Сегашните пари са спестените и НЕРАЗДАДЕНИ ПАРИ ОТ ПЪРВАТА ВЪЛНА !!!! ТАМ СЕ УСВОИХА между 5 и 40% от парите. Затова сегашното финансиране е ИЗСТРАДАНО !!! ИЗМЪЧИХА ХОРАТА И МАЛКИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ !!!! Предишните мерки БЯХА ТЪПИ ПО МУТРЕНСКИ, затова е така ! И СЕГА Бюджетът пак е с излишък !!!! Което е убийствено - вместо парите да са за подпомагане на Българите. В същото време простия БОЙКО обикаля страната с джипката и мобилизира мутро-мафията за отпор - провокации, нападения, заплахи, пари !!! А парите са и от нашите субсидии, от които Групировката ГЕРБ има над 20 милиона по сметки !!!!! Главната МУТРА в държавата командва всички мутри от системата и извън нея. А това са много, много мутри, но най-вече тези в МВР - полиция жардармерия, ГДБОП, ДАНС и т.н., на които НИЕ им плащаме заплатите !!!!! МАФИЯ от ПРЕСТЪПНИЦИ, КРАДЦИ И ИЗНУДВАЧИ !!!

    Нередност?
Нов коментар