🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмични новини за енергетика: Интерконекторът с Гърция вече е сертифициран; Малките ВЕЦ могат да продължат да работят

И още: Русия в сблъсък с Казахстан за доставките на петрол за Европа, Франция национализира EDF

Остават още няколко административни процедури, преди газовата връзка с Гърция да влезе в търговска експлоатация
Остават още няколко административни процедури, преди газовата връзка с Гърция да влезе в търговска експлоатация
Остават още няколко административни процедури, преди газовата връзка с Гърция да влезе в търговска експлоатация    ©  Надежда Чипева
Остават още няколко административни процедури, преди газовата връзка с Гърция да влезе в търговска експлоатация    ©  Надежда Чипева

На 16 юли 2021-а цената на електроенергията на Българската енергийна борса беше 195 лв./мВтч, днес е 541 лв. Природния газ в България преди година струваше 50 лв./мВтч, а сега е 186 лева.

Припомняме всичко това, защото някак свикнахме с екстремно високите цени, а те реално са тук от по-малко от година. Макар че миналия юли вече бяха налице първите сигнали за повишаването.

Именно енергийните цени са и в основната на почти 17% инфлация, която НСИ отчете за юни. Добрата новина, ако въобще има такава, е, че ръстът на инфлацията се забавя. А в следващите месеци това ще стане още по-отчетливо, тъй като вече няма да има такава разлика в цените на тока и газа на годишна база.

Но докато основните новини са свързани именно с цената на електроенергията, газа и петрола, в България и други аспекти на енергетиката продължават своите битки. След дълга сага, съдебни дела и жалби от екологични организации на 6 юли Върховният административен съд (ВАС) взе решение, с което отмени спорното задължение собствените на ВЕЦ в страната да имат учредено право на строеж, за да могат да подновяват разрешителното си за водоползване и да продължат дейността си. Повече за всички гледни по темата може да се научи тук.

Официално Комисията за енергийно и водно регулиране сертифицира газовия интерконектор с Гърция, който е на няколко седмици от това да бъде пуснат технически в експлоатация. Трасето е от огромна важност не само за България, а за целия балкански регион, тъй като това е директна връзка с Трансадриатическия газопровод, който доставя газ от Азербайджан.

Допълнително през седмицата темата за скъпата цена на електроенергия и природния газ продължи да е основен фокус. В тази връзка ЕС обсъжда търг на въглеродните емисии за финансиране на отказа от руския газ, а напрежението между Русия и Казахстан продължава да расте, тъй като от Москва затягат енергийния обръч над континента преди зимата и се опитват да контролират всеки, който се опитва да търгува с ЕС.

Ако сте пропуснали от началото на седмицата:

Румъния продължава да крачи напред и вкарва нов механизъм за изграждането на ВЕИ в земеделските земи.

И още от "Капитал":

Добивът на петрол в Мексиканския залив поставя екологичните амбиции на Байдън под въпрос

Хедж фондове намаляват позициите си на Лондонската метална борса

А тук може да прочете как най-голямата френска енергийна компания - EDF, беше национализирана заради финансови проблеми покрай поддръжката на атомните електроцентрали.

Най важното от Capital Green:

Как Планът за възстановяване ще помогне на електромобилите? Преминаването към е-автомобилите и модернизирането на обществения превоз са ключовите реформи за декарбонизирането на транспорта.