Топ 5 от "Капитал": Европейските милиони - в канала; Нов собственик на терена на "София БТ" с неясни планове

И още: Строителят на новите мощности в АЕЦ "Козлодуй" Hyundai E&C ще ангажира 10 000 работници в проекта; Космическите лекарства на Varda и Делян Аспарухов докосват 1 млрд. долара оценка; Цената на златото постига рекорд след рекорд

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. София изпуска десетки милиони европейско финансиране за канализация в няколко района заради забавяния

"Гербът на Драгалевци" е тоалетна чиния, показва един от протестиращите жители на района преди четири години. От десетилетия този иначе елитен квартал на София има канализация, непредвидена за сметка на растящия брой къщи. Сега, след като изграждането ѝ започна, за нов символ на района се конкурират няколко елемента: зеещите ремонтни ями, течащата по улицата вода, строително депо до детска градина. И докато недоволството на гражданите е провокирано от това, че ремонтът ще продължи до края на 2024 г., вместо да е вече приключил, има още по-лоша новина за всички данъкоплатци. Заради това забавяне оттичат и парите от Европейския съюз, идващи по програма "Околна среда" (ОПОС 2014 - 2020). Което означава, че общината ще поеме разходите от собствения си бюджет.

Оказва се, че това не е само в "Драгалевци". София ще плаща още милиони за завършването на проектите за канализация в Нови Искър, Банкя и "Обеля". Абсурдното в цялата ситуация е, че заради липсата на подготовка, тромави процедури, спорно изпълнение и липса на организация в последните 10 години столицата изпуска "безплатните" пари от ЕС. Сега новият кмет Васил Терзиев ще трябва да намери изход от тази ситуация и да плати щетите. Вижте тук.

2. Юн Йънг-Джун, главен изпълнителен директор на Hyundai E&C: Ще ангажираме 10 000 работници за новите блокове в АЕЦ "Козлодуй"

"Този проект е изключително важен за нас и си поставяме 2 ключови цели. Първо - утвърждаване на Hyundai E&C като доставчик на цялостни решения за атомни електроцентрали. Hyundai E&C планира да си сътрудничи с водещи играчи в ядрената индустрия, за да създаде всеобхватна ядрена верига за създаване на стойност, обхващаща широкомащабни атомни електроцентрали, както и малки модулни реактори (SMR), извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения и обработка на използвано ядрено гориво. И второ - разглеждаме участието си в проектa на АЕЦ "Козлодуй" като важна стъпка към пълноценното ни навлизане на българския пазар. Чрез този проект ще идентифицираме местни компании и таланти, с които на драго сърце ще споделяме нашите технологии и опит. Ще установим стабилни партньорства и бизнес присъствие на местно ниво, насърчавайки индустриалния ръст в страната. Освен това ще стимулираме развитието на различни сектори, включително инфраструктура, строителство и енергетика в България."

Юн Йънг-Джун е президент и главен изпълнителен директор на Hyundai Engineering & Construction Co., Ltd. (HDEC), една от водещите световни компании за строителство на сгради. Тя беше избрана от АЕЦ "Козлодуй" за конструктор на новите мощности в централата с американски реактори AP1000. Във връзка с това Юн Йънг-Джун отговаря на писмени въпроси на "Капитал" - прочетете тук.

3. Теренът на цигарената фабрика в София, свързвана с Делян Пеевски, е продаден за около 20 млн. лв. на автотърговеца Йордан Бадьоков

През 2016 г. служители на "София БТ" протестираха срещу затварянето на фабриката. Тяхното недоволство не произведе особен ефект и не само че дейността не беше възобновена, а година по-късно и самата сграда беше съборена. А скоро след това загина и целият приватизиран през 2011 г. "Булгартабак холдинг", който практически се контролираше от депутата от ДПС (и понастоящем неин съпредседател) Делян Пеевски: част от бизнеса беше продадена, друга - затворена, а имуществото - разпарчетосано. Още през 2017 г. очакванията бяха на мястото на цигарената фабрика да изникне нещо друго, но теренът така и остана пуст. Няколко пъти беше прехвърлен - последно малко преди Пеевски да бъде санкциониран по "Магнитски", когато заедно с други знакови владения на политика като хотел "Берлин" се оказа собственост на Деян Калинов, служител на "Инса ойл" на Георги Самуилов.

Сега има ново движение. През март 2024 г. теренът е апортиран в ново дружество - "ИПИ 1", което дни по-късно е придобито от регистрираната в Пазарджик "Ер Ем Джи". Това е семейна компания на Йордан Бадьоков, чието име е известно най-вече покрай автомобилната търговия. Той е основател на най-големия дистрибутор на Renault и Dacia в България "Еспас ауто", първоначално под името "Траяна ауто". През 2012 г. като мажоритарен собственик с 51% влиза "Еврохолд", а през 2021 г. делът е продаден на "Булфарма" на Михаил Тиков, известен най-вече с болничния си бизнес - "София мед". При тези промени Бадьоков остава изпълнителен директор, а "Ер Ем Джи" притежава 49% от "Еспас ауто", която има почти 110 млн. лв. приходи за 2022 г. "Ер Ем Джи" е собственик и на вносителя и търговец на резервни части Auto 1 с 27 млн. лв. оборот за 2022 г.

4. Космическите лекарства на Varda и Делян Аспарухов докосват 1 млрд. долара оценка

През юни 2023 г. калифорнийската компания Varda Space Industries обяви началото на своята първа тестова мисия. На борда на ракета на SpaceX 90-килограмовата капсула на Varda трябваше да прекара около 45 дни в орбита на Земята, където да извърши изследвания на медикаменти в микрогравитацията и да разбере дали си струва да произвеждаш лекарства в Космоса. През юли компанията, в която дотогава инвеститори бяха вложили около 50 млн. долара, докладва, че тестът върви успешно, но има забавяне в прибирането, което към декември изглеждаше сякаш никога няма да се случи.

На 20 февруари обаче Varda съобщи, че капсулата успешно се е завърнала обратно в Юта, а тезата на екипа е потвърдена - не просто можеш да произвеждаш медикаменти в орбита, но и е по-ефективно да го правиш там. И изглежда, инвеститорите имат доверие в мисията на проекта. Преди седмица основателят ѝ Делян Аспарухов обяви, че след успешното завръщане на първата капсула Varda привлича инвестиция в размер на 90 млн. долара в рунд от серия Б, с което външният капитал в нея достига 145 млн. долара. Аспарухов не съобщава оценката на дружеството, но изглежда, Varda е близо до това да стане еднорог (компания, оценена над 1 млрд. долара).

5. Цената на златото постига рекорд след рекорд. Очакванията за понижаване на лихвите оказват благоприятно влияние върху метала

"Лъскав жълт метал, който се ползва предимно за ръкавели и гривни". Така Джейсън Цвайг, финансов журналист и писател, описва златото в книгата от 2015 г. "Финансов речник на дявола". От началото на март лъскавият жълт метал бележи ръст от 16%. През последните шест седмици отбеляза нов рекорд 11 пъти - a само тази седмица отбеляза няколко последователни, за да достигне 2356 долара за унция.

Според Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в "Елана", това, което привлича инвеститорите към благородния метал, е комбинацията от фактори като доброто представяне на суровините, подобряващите се перспективи пред глобалната икономика и очакванията за намаляване на лихвите в САЩ. След като през последните три години благородният метал се търгува в границите между 1700 и 2000 долара, от началото на 2024 г. то поскъпна с над 15%. "Този ръст се случи, въпреки че доларът остана на същите нива за периода, а традиционно златото поскъпва при обезценка на щатската валута", посочва пред "Капитал" Даниел Дончев, изпълнителен директор на "Експат". Още - в този текст.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар