На чаша турско кафе...

"Шпигел" обяви Борисов и Цацаров като съучастници на Ердоган в незаконно експулсиране на гюлениста Абдулах Бююк

Цацаров вероятно е единственият главен прокурор в ЕС, който се е срещал с Ердоган
Цацаров вероятно е единственият главен прокурор в ЕС, който се е срещал с Ердоган
Цацаров вероятно е единственият главен прокурор в ЕС, който се е срещал с Ердоган    ©  Пресцентър на ПРБ
Цацаров вероятно е единственият главен прокурор в ЕС, който се е срещал с Ердоган    ©  Пресцентър на ПРБ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има едно нещо, което и премиерът Борисов, и бившият главен прокурор със сигурност обичат - турското кафе. Има и друго - и двамата попаднаха в публикация на "Шпигел", която ги обвинява в нарушаване на международното право. "Как българският премиер Борисов се превърна в слуга на Ердоган" - това беше заглавието на публикация в "Шпигел". Базира се на дипломатически грами, изпратени от турското посолство в София около незаконното експулсиране на турския гражданин Абдулах Бююк от България през август 2016 г.

Бююк бяга в България в края на 2015 г. През февруари същата година той е задържан по искане на турските власти за екстрадиция. Българският съд на две инстанции отказва предаването му с мотив, че искането е политически мотивирано. След опита за преврат в Турция Бююк е задържан от МВР и предаден на турските власти при изключително съмнителни обстоятелства.

Публикацията в "Шпигел" разкрива ролята на премиера Бойко Борисов и тогавашния главен прокурор, а сега председател на антикорупционната комисия Сотир Цацаров по случая.

Цитираната е грама, която разказва среща в София "веднага след опита за преврат в Турция" между Борисов, Цацаров и шефя на ДАНС с турския посланик, на която бил случаят с предаването на Бююк. "Г-н Борисов разбира колко сериозен е въпросът... Правилното сега ще е да се организира лична среща на най-високо държавно ниво между правосъдните органи, за да започне нов съдебен процес", пише в грамата. На следващата среща между турските власти и Цацаров според дипломатическите документи последният е обещал лично да се заеме със случая, преди да излезе във ваканция.

Бойко Борисов не е коментирал публикацията. През 2016 г. вместо отговор той пусна изтъркана плоча как Ердоган ни пази от бежанците.

През седмицата КПКОНПИ разпространи позиция на Сотир Цацаров (колко е уместно бившият главен прокурор да използва новата си месторабота за лична защита е друга тема), в която отново съзря заговор в публикациите и заяви "че не е "допуснал каквито и да е нарушения на закона. В този, а и в други подобни случаи, налагали официални контакти с чужди дипломати у нас, съм се придържал стриктно към законовите правомощия на главния прокурор и българските национални интереси." В позицията си Цацаров потвърждава, че е имал среща с турски дипломати след опита за преврат, на която е коментирал екстрадицията на Бююк (че не може да стане на същото основание) и е отклонил "предложението за посещение в София /във Върховната касационна прокуратура/ на турски магистрати, с които случаят "Бююк" да бъде дискутиран".

В интерес на истината Цацаров вероятно е единственият главен прокурор в ЕС, който се е срещал с Ердоган - това става през септември 2015 г. По време на мандата си той има и пет срещи с турския си колега. Една от тях е малко след като Софийският градски съд отказва да екстрадира Бююк за Турция. Вероятно просто са пили по чаша турско кафе.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 4

    Нали вашата Румяна Бъчварова, която групировката Капитал натрапи насила и като чуждо тяло в системата на МВР, нареди този Абдулах да се върне в Турция. Определено сте много лицемерни и долни тук. Ето какво е казала Румяна ви Бъчварова тогава:

    Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви по време на парламентарния контрол, че информацията, с която службите са разполагали, им е дала основание да се предприемат действия по предаването на Абдуллах Бююк на турските власти.
    Вътрешният министър допълни, че срещу лицето Бююк не е прилаган подход, по-различен от този срещу други чужденци, които нямат основание да пребивават в България. По нейните думи той е бил запознат с издадения срещу него акт и не е имал предоставена закрила. Също така Бъчварова посочи, че Абдуллах Бююк е започнал, но в последствие е отказал процедура за получаване на бежански статут. Тя добави, че турският гражданин е пребивавал у нас с невалиден документ за самоличност.

    Нередност?
  • 2
    juliasavovauni avatar :-?
    Миша

    Има интересно съвпадение: след предаването на Бююк Турция престана да обвинява Пеевски за контрабандата на цигари.
    Дали е само съвпадение?

    Нередност?
Нов коментар