🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Я да видим кой рекламира

НАП и ДАНС искат да разберат кой финансира опозиционни предавания в "Евроком"

   ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Я да видим кой дава пари на таз телевизия да говори срещу управляващите? Горе-долу така май изглеждат нещата, след като в. "Сега" съобщи, че Националната агенция за приходите (НАП) и Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) са поискали от телевизия "Евроком" информация за рекламодателите й.

Подобна проверка би била нормална, ако НАП нямаше едно странно изискване - данъчните инспектори да разберат кои са рекламодателите на предаванията на Сашо Диков, Люба Кулезич и Владимир Береану.

Пълномощникът на управителя на "Евроком" - Петьо Стайков, пояснява за "Сега", че прокурорската проверка спрямо телевизията със сигурност е свързана със сигнала до прокуратурата на бившия евродепутат и ексводещ на предаване по "Евроком" Николай Бареков, подаден в края на 2019 г. След като шефовете на телевизията свалиха рубриката му от екран, Бареков сам се похвали, че е пуснал сигнал до Върховната касационна прокуратура за "незаконно финансиране" на "Евроком".

"Ние не се притесняваме от това, че след като прекратихме деловите си отношения с Бареков, той ни наклевети в прокуратурата за данъчни злоупотреби. Странното в случая е, че проверката е насочена срещу конкретни журналисти, които са изразители на критична позиция спрямо злоупотребата с власт и с публичен ресурс в България. От работата на тримата журналисти се интересува служба като ДАНС. Това е форма на тормоз, който категорично показва, че мястото по свобода на словото, което България заслужава, е не 111-о, а дори още по-назад", коментира Стайков за "Сега".

"Друго обяснение, освен че това е някакъв вид тормоз, аз нямам. Няма нищо неестествено в това НАП да иска рекламните договори на телевизията, но те питат кои рекламодатели го правят заради тези предавания. Какво ги интересува това тях? Прозрачна е целта на такава проверка", заяви пред "Дневник" Сашо Диков, който е водещ на "Евро ДикоФ". "Едва ли има конкретно предаване, заради което да се прави тази проверка. Който се чувства засегнат от това, което ние правим, може да ни потърси - право на отговор или отговорност. Но те търсят да ударят телевизията и финансирането й", смята водещият, който припомня съдбата на критичната към управлението на Борисов телевизия BiT, в която работеха двамата с Кулезич и която беше изкупена от близки до депутата Делян Пеевски, а след това закрита.

Всъщност това е известната схема, по която действа задкулисието - някой като Бареков пуска сигнал, прокуратурата, ДАНС и НАП се активират, за да ударят някой критик на властта. И като не могат да запушат устата на журналистите - атакуват рекламодателите.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-@
    scuby
    • - 16

    Разабира се, че ще направят проверка. Това е свързано с националната сигурност. Кой рекламира в предавания в които се говорят явни лъжи и пропаганда срещу законно избрано правителство. Вчера цяло предаване стои надпис - "БСП води с 10% на ГЕРБ при избори". А може и някой от Дубай и Сърбия да налива пари в кабеларката. Знае ли се?

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 7

    Хиполенд също беше обект на невероятно съвпадение на едновременни "планирани рутинни операции" на всички репресивни държавни структури вкупом.
    Преди да се постигне тоя съвършен синхрон, обаче, собственикът написа, че подкрепя протестите срещу мутрите.
    И мутрите, които владеят държавата, му я изпратиха да го смаже.

    И да насаждат страх у всички останали, защото ги чака "законно" мачкане.

    Същото става с опортюнистично настроените журналисти - терор и разгонване на рекламодателите. Да си правят сметка останалите.

    А когато свръхинтелигентните народни избранници от Герб и солт@ш@ците им от патрЕотите и фармабензинджиите гласуват в НС предложенията на каскета за опростачване на правораздаването, просто вече без условности ще ни ловят по улиците, ще ни водят на Черковна в някаква стая, и ще казват на някакъв в тога: "ФанАхме тоА да пцува цара!", а онзи ще отсъжда: "5 години!, 10 години" и т.н.

    Натам отиваме със спринт!

    Нередност?
Нов коментар