Да изчезнеш за 60 секунди

В процеса срещу израелския премиер Нетаняху стана известно, че е искал негативните текстове за него да бъдат свалени от частен новинарски сайт

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хората в Европа могат да поискат от Google да изтрие лични данни за тях от резултатите в търсачката си. И това е законно от няколко години. От другата страна на Средиземно море - в Израел, премиерът Банямин Нетаняху е поискал нещо подобно, но от частна медиа. Това стана известно в началото на процеса за корупция срещу него, което беше съпроводено с протести на негови привърженици и противници пред Окръжния съд в Йерусалим.

Първият свидетел - бившият главен изпълнителен директор на Walla Илан Йешуа, заяви, че му е казано да направи така, че негативните текстове за израелския премиер да "изчезнат". Освен това твърди, че собственикът на новинарския уебсайт Шаул Елович е получил нареждане да публикува съдържание, което атакува съперниците на Нетаняху. Британската BBC разказа подробно първото заседание, провело се в началото на седмицата. Прокурорите обвиняват Нетаняху, че е взел регулаторни решения, които са били много финансово изгодни за Шаул Елович в замяна на позитивно отразяване. И двамата очаквано отрекоха всякакви нарушения, а премиерът обвини прокуратурата в "опит за преврат".

Въпреки делото президентът на страната Реувен Ривлин даде шанс на Нетаняху да състави следващото правителство. Именно започналият процес хвърли сянка на съмнение върху възможността Нетаняху отново да разчита на мандат. Президентът заяви, че въпроси на етиката и морала ще са важни в решението му (и това създаде очаквания за друго решение), но в телевизионно обръщение посочи именно Нетаняху, след като събра подкрепата на най-много депутати.

Премиерът проведе кампания, базирана на успешния процес по ваксиниране срещу коронавируса, но поляризацията в Израел е толкова голяма, че дори това не успя да прекрати политическата парализа. По негово подобие българският премиер Борисов обикаляше страната с джип в опит да се похвали с постигнатото от партията му. Това дори накара депутата от ГЕРБ от предишния парламент Тома Биков да заяви преди "Свободна Европа", че това е начин на водене на предизборна кампания. Това прави и [премиерът на Израел] Нетаняху", каза кандидат-депутатът от ГЕРБ. Но аналагиите не спират дотук - също като Нетаняху правителството и партия ГЕРБ наливат в придворните си медии десетки хиляди левове, за да ги хвалят на сайтовете и страниците си. Само за парламентарните избори кафявият сайт ПИК, който е от години в наведена позиция пред Борисов, е получил от ГЕРБ и присъдружните му партии 60 000 лв.

Но дори да бъде осъден, Нетаняху няма да бъде задължен да се оттегли от поста, докато обжалването не приключи, а това може да отнеме години. За Бойко Борисов не се знае.

Все още няма коментари
Нов коментар