🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Капризна операция

Вместо да помогне, държавата обвини украинските бежанци в капризност и спря програмата за настаняване

Калина Константинова
Калина Константинова
Калина Константинова    ©  Надежда Чипева
Калина Константинова    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Хаос по български. Така накратко може да се опише ситуацията с бежанците в страната. Уж посрещнати с уверенията, че ще има предостатъчно места за тях - по държавни бази и по хотели, в крайна сметка украинците се оказаха в буферни зони "за наказание", понеже били много капризни.

Изявлението на вицепремиера Калина Константинова звучеше по-скоро като обвинение срещу избягалите от войната - защото отказват да се качат на така добре постлания от държавата път. "След като не получихме достоверна и навременна информация за вас, след като втори ден пристигат автобуси, които не се пълнят, и вече си тръгват от базите, в които са настанени, прекратявам програмата", заяви Константинова.

А Евгений Дайнов, който написа доста остър коментар, адресиран до нея, определи погледа ѝ като "безмилостен" и обясни, че му напомня на представителите на Народната милиция от едно време.

Това, което най-много, изглежда, е подразнило вицепремиерката е, че бежанците "искат да видят дали базата е на плажа и дали има климатик, за да си тръгнат". Но всъщност никой не знаеше къде точно отива, ще има ли аптека наблизо, ще има ли какво да се работи, къде да учат децата и т.н.

"Украинците искат в хотели на първа линия", писа "Труд", подчертавайки как те са бойкотирали програмата на правителството и цитирайки председателката на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която казва как "капризните бежанци ще настаним в Елхово".

В същото време управляващите трудно признаха, че не са предоставили данни за местоположението на базите заради "съображения за сигурност". На въпрос в ефира на bTV дали са знаели къде ще бъдат настанявани зам.-министърът по туризма Ирен Георгиева отговори: "Със сигурност знаеха, че настаняването в хотелите завършва на 30 май." И даде пример с това, че бежанците не са знаели къде да отидат и когато са дошли на българската граница. Демек какво значение би трябвало да има за тях сегашното местене.

"Още от самото начало беше ясно, че системата, която те измислиха с хотелите, рано или късно ще създаде проблеми", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова. А бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски обобщи в ефира на bTV (където се конфронтира със зам.-министърката Георгиева), че големият проблем е счупената комуникация между бежанците и агенцията. "Не е вярно това, което казват, че едва ли не бежанците се фръцкат, че ги местят от 4-звездни хотели. От 100 дни бежанци имам 40 дни сред тях, никой не се фръцка, никой не мрънка и не писка, всички си дават сметка, че са бежанци и къде са, че са с по една раница на гърба, един куфар и с деца. Логично е майка с две ръце да се интересува къде ще бъде, след като има два куфара и две малки деца. Тя иска просто да знае, нищо повече. Има други, които ни казват "ние сме с коли, просто кажете къде да отидем, за да не натоварваме българската държава", коментира той.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 6
    • + 2

    Какво ли друго да очакваш от клета женица, чийто опит се опира до това да адвокатства за политики в НПО-та, без самата да има някакво сериозно разбиране от икономика, а практическият опит е в глупаво стартъпче с приходи от едва 200 х. лв...

    Девелъпмънт икономист била, ама силно се съмнявам дали може да пресметне анюитет през диференциално уравнение, камо ли пък нещо по-техническо.

    Но хей, Козяк ги избра, а редакцията на Иван Вазов се постара да ги облече в имидж...

    Нередност?
  • 2
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 2

    До коментар [#1] от "Quandt":

    +1
    Можеше поне на ниво зам. министри да има кадърни хора.

    Нередност?
  • 3
    ......... avatar :-|
    .........
    • - 3

    До коментар [#2] от "Dimov":

    А, то много неща можеше, ама нека бъдем честни - ПППП го съчиниха за три месеца като организация. Кво да събере за толкова време?

    Петков в инфатилизма си е достатъчно глупав и наивен да събере приятелчета като Лорер, Константинова и тн и да ги набута в правителството, а в парламента да вкара студентчетата си, а в ББР разни по-близки познати... Какво значение има, че не могат да си намерят четирибуквията с карта, при положение, че той е решил, че стават за нещо?

    В този смисъл КП хич не е далеч от маниера на вземане на решения на доброто старо Баце. И двамата дойдоха като борци с корупцията, и двамата са егоцентрични типчете, и двамата си идват и с калинките. В единия случай бяха опаковани като стари бонбони Амфора, в другия са като уж нови Фереро Роше. И в двата случая опаковката няма значение, щом срокът на годност е изтекъл.

    Нередност?
  • 4
    peaspiring avatar :-|
    peaspiring
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "Quandt":


    До коментар [#3] от "Quandt":

    Да, а правителствата на Баце бъкаха от административни таланти. Май си забравил за Дани Ръбъл...

    Но вероятно нямаше да има и криза с бежанците - жандармерията щеше да ги е натикала в Елхово, да се пребили няколко жени и старци, и всички да са избягали в Румъния. Или да си стоят по хотелите срещу 100 лв на човек, а хотелиерите да се отчитат където трябва...

    Нередност?
  • 5
    aussie avatar :-P
    aussie

    Как да се качат на автобуса за Рибарица като са дошли заради морето, пък и сезона за плажа вече е открит 😀, ще има къде да играят децата.
    Плащайте им да си стоят по хотелите а българските деца и пенсионери да си стоят по селата. Кой за каквото е заслужил.

    Нередност?
  • 6
    ......... avatar :-|
    .........
    • + 1

    До коментар [#4] от "peaspiring":

    Това, че Баце разполагаше със същата скамейка от некадърници е факт.

    Но защо трябва да пропускаме простотията на Киро Петков и компания? Имай предвид, че съм достатъчно стар да помня, че Бацето се появи в политиката като някакъв псевдо-батман, който бръщолевеше "ние ги хвакаме, те ги пускат". Няколко години прекара като кмет, а самата партия Герб се създаваше някъде 2006-та година. Във властта тази партия влезна около три години по-късно, като подобно на други за този период се изгради и съответната структура. И да, достатъчно стар съм да помня Румяна Желева, първообразът на калинката г-жа Илиева, Цв. Цв. и тн. Покрай това имаше и читави хора. Мога да напомня, че в началото и в Герб имаше бизнесмени с интересен опит, като например Доброслав Димитров (Империя онлайн), имаше и регионални бизнесмени със сериозен бизнес и безупречна репутация като Марин Радевски (лека му пръст), които също бяха подръжници на Герб.

    Завъртях съм се достатъчно и за да знам как се въртяха обществените поръчки, къде и как се появяваха странни и уж несвързани неща, а как се оказваха низ от съвсем свързани събития. Електоралната цена за това се плати от определените политически субекти като Герб, на които аз дълеч не симпатизирам. Но да, ако трябва да избера между ПППП/ДБ/ИТН/БСП (заедно или отделно) и Герб - директно хващам бюлетината за Баце.

    И затова имам много, адски много причини. Но нито една от тях не е глупав whataboutism от типа "Ами Баце и Барни Ръбъл", защото:

    1. ПППП се създаде за три месеца на рамената на компрометиран политик като Настимир Ананиев с неговото Волт, което беше съвсем малко преди това в коалиция с... Мая Манолова и триото на отровния идиотизъм. Отделно освен това участници са СЕК и Политическо движение социалдемократи, последното даже взе почти цялата субсидия, без да има депутат. Така че политическата звезда на ПППП е ОПОРОЧЕНА още от жалкото си начало като формация, просто защото при участие с такива маргинални брокерски политически субекти ПРОЗИРА ДОГОВОРКА. От онзи тип, които не се коментират широко. Кой за какви декларации за почтеност говори, при положение, че стартът на коалицията беше такъв?

    За разлика от това мъртвородено уродливо изчадие, Герб се формираше дълго врем. Герб е партийна структура, независимо кому това се харесва или не. При това все още партийна структура, която привлича над 1/5 от гласовете. При този фрагментиран парламент това не е малко, а българският гласоподавател има навика да изгубва любовта си към спонтанни политически проекти еднакво бързо и с изпадането в любов.

    2. Киро и кликата му в основата са си дилетантни. Ще го обясня достатъчно просто, че и за симпатизант на ПППП/ДБ. Огромният и невероятен успех Харвард да ти е алма матер мен не ме впечатлява. Имал съм някое и друго стажантче от добри западни университети, което се е появявало да украси биографията с летен стаж. Рядко тези момчета и момичета имаха способността да погледнат отвъд книгите и да се съобразят с реалността в България такава, каквато е. Да, може да се впишат в shared service центъра на ИБМ или нещо в бизнес парка, но трудно успяват в бизнеса с български манталитет. А ако тръгнеш да се развиваш в дадена система с нагласата за собствения елитаризъм и вървящото с него в ръка желание за иконокластицизъм си обречен. Мостове се градят с диалог, а не с високомерие.

    Е, чуй го пак в началото на полит-кариерката му как говореше. Харвард, та Харвард. Мед и масло от устата. Отчетливо си спомням, че спътницата ми беше казала при анонса на първото служебно, че сякаш тя го била избирала, толкова хубаво звучало с такива успешни млади хора. Е, аз съм достатъчно стар да вярвам на числа. Та съвсем небрежно проверих какъв отпечатък е оставил Кирцата като невероятен бизнесмен... И той далеч не е особено значим, защото:

    2.1. Единственото сериозно и мащабно нещо, което този ппппалячо е съградил, го е направил по толкова скандален начин, че по-опитен брокер на недвижими имоти сигурно ще се разреве от смях. Изгледай едно видео на Вечер за наивници на Муув.бг и ще разбереш какво имам предвид. Все едно какво да НЕ правиш, ако инвестираш пари. Тук е и другото разковниче - мосю Петков в този проект е управлявал чужди пари. Купили са земя до Ботевградско през 2008-ма на върха, управлявали са завършения обект и са имали комфорта на това да управляват собствен капитал на Майкъл Кирш. Колко пари да са вкарали тук? 5-10 милиона долара? Гледах им отчетите, защото ми беше интересно. Нюансът е, че Киро в тази история е бил просто мениджър на проект при осигурено финансиране отвъд океана. А пък и при бичи пазар на недвижимите имоти, всички са гении. Като се обърне течението си проличава голата истина. Още един нюанс - имаше много проекти, които бяха стартирани през 2008-ма при стандартна капиталова структура, където са намесени и банки. Помниш ли каква беше съдбата на Мола на България и офисната кула до него? Като направиш един голям sunk cost, особено в риъл естейта, често мениджмънта изчаква да се проясни времето и започва реализацията му, защото така или иначе парите са вложени вътре. Още повече, че Кирил дори не е имал и някакъв значим дял в това. Е, ако някой ми подпише бланк чек и даде ресурс, повярвай ми дори и кръгъл идиот като Кирил може да се справи добре с това.

    2.2 Всичките му приказки за провиотиците са пълна глупост. Изпитвам рязка ненавист към хомеопатията, а тези глупости попадат в точно тази графа. Нито е имало някакъв невероятен оборот, нито са изградили някаква търговска структура, нищо. Единствено последната година са направили около 250 к. брутна печалба, която са си разпределили като заплати. Иначе оборот от под милион последната година, 50% спад спрямо предходната. Не ти трябва да си гений на финансовата мисъл за да прочетеш баланса на Цар Киро и да разбереш, че прякорът му е заслужен. Но хей, ако питаш Капитал, той е сериен предприемач.

    2.3 Прословутото Волаком изглежда е било толкова кратка авантюра, че дори и година не се е задържал в мениджмънта... Да не се окаже като историята с Боян Петров, лека му пръст? Щото пичът още през 2014-та е разкаран от СД, при положение, че дружеството е основано в средата на 2012-та година?!?!

    Дори ако му прегледаш и декларацията, амчи този пич има апартамент на Шишман, две коли(някакъв лексус и мини купър) и 700 х. долара депозит. Без да се замислям особено, познавам поне 20тина души в бизнеса, които имат доста по-сериозни авоари, при това без да говорим за професионални контакти. В интерес на истината дори някой по-малък тираджия с нещо от типа на 10-20 камиона вероятно има по-висока нетна стойност от Киро Петков, ама това са нюанси.

    3. А самият Кирчо, който в толкова области е 1 към 1 копие на баце, има и същото високомерие и его. Пичът си е решил, че той и приятелчетата му са от бизнеса и знаят как стават нещата. Ами не, не стават. Не е ОК да назначиш приятелчетата си за министри, защото ТИ смяташ, че те знаят и могат. Калина Константинова е абсолютно точно такава. Кариера в казионните НПО-та. Съмнителен трак-рекърд в частния сектор. И кво точно знае тази пищна дама за Ефективното управление? Какво е управлявала? Стартъпчето на Божи с кумулативни приходи 200 хиляди лева, което веднага той самият изостави, щом успя да хване кокала на властта? В истинския частен сектор, където за средства или място се бориш с всички останали, получаваш мандат. На база на този мандат получаваш и щатни позиции, защото така си планирал. В примерите на добри организации, където аз съм работил, за попълването на тези места си търсиш хора и обикновено гледаш да не са такива, с които си бъркате по гащичките, защото целта е да се изпълнят целите на мандата.

    Уви, като си назначих приятелчетата по чашка, не изпълняваш това. Още повече, когато същите се оказват неопитни дечица, които основно препорвтарят заучени мантри от събитие на някое палаво НПО, където са си подавали кифличките с чия докато пият чай от лимонова мента, докато някоя жална лелилчка от АЕЖ/Български фонд за жените/БХК обяснява за важните неща в живота.

    Така че нека спрем да гледаме с предрусали очи и розови очила, а да си даваме сметка какви ни назначиха за политици.

    Нередност?
Нов коментар