🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Висящите градини на Пазарджик

С папска благословия вечният кмет на Пазарджик обеща нови чудеса за изстрадалия си град, с което на практика започна предизборна кампания

Facebook, Тодор Попов
Facebook, Тодор Попов
Facebook, Тодор Попов    ©  Facebook, Тодор Попов
Facebook, Тодор Попов    ©  Facebook, Тодор Попов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Изключително съм горд, че имах възможността да се срещна с папа Франциск във Ватикана". Това написа в края на декември в своя фейсбук профил пазарджишкият кмет Тодор Попов. Следва кадър на ръкостискане между папата и Попов, а кметът подарява на Франциск жълта тениска, брандирана с efbet, която е на пазарджишката гордост - волейболният клуб "Хебър".

Това е последвано от още подобни публикации - срещи с посланици и дипломати във Ватикана - от Австралия, Малайзия, Анголола, Монако, Бахамите. През януари е показана разходка на посланичката на Мароко в Пазарджик. По всичко изглежда, че Тодор Попов е станал нещо като неофициален външен министър за страните извън ЕС (срещи с такива в съюза няма).

Публикациите на кмета загатват, че той обсъжда развиването на двустранни икономически отношения и обмяна на опит. С Киара Поро, посланик на Австралия във Ватикана например, Попов обсъжда "обмяната на опит в защитата правата на децата и младежите и тяхната активна обществена ангажираност." С Джоузеф Къри мая - посланик на Бахамите - "новите възможности и предстоящите проекти на Общината".

В основата на този изненадващ държавнически тур стои проект, "чиято цел е да разпръсне послание за мир, разбирателство и хармония между световете", обяснява самият градоначалник. Проектът, който очевидно ще стане нова световна забележителност, е парк наречен "Градината на света", в центъра на Пазарджик.

Там ще намерят място растения от цял свят - иновативен международен проект, заключава кметът, който се е превърнал и в повод да погледне към Ватикана и нейните градини и да потърси среща с тамошните управници на растителния свят.

Този му възторг е предаден без никаква редакторска намеса в една дузина онлайн издания - от регионалните "Марица" и PZdnes, до националните като 24 часа и БНТ и разбира се, bgvolley. Последният има най-голямо оправдание, защото независимо кой е приносителят на фанелката на "Хебър", фактът че тя се е озовала в папата сам по себе си е добра реклама.

Но за всички останали може би беше добре да внесат лека нотка на съмнение в грандиозните планове на господин Попов.

Кметът управлява Пазарджик вече 15 години, през които периодично става известен - с луксозния имот за около 1.5 млн. лв., в който живее, разстрела на шефката на кабинета му Татяна Стоянова през 2015 г., разследванията за купуване на гласове в общината, връзките му с Делян Пеевски. Последният, най-пресен скандал е делото около отказа му да бъде тестван за алкохол, докато шофира. След като пазарджишкият съд отне книжката и му наложи глоба, втората инстанция отмени това заради различна дата в наложения акт.

Но ако това не е достатъчно да внесе съмнение в обещанията на Попов, да припомним, че това не е първият грандиозен проект, който той обещава. Преди няколко години кметът представи картинка на пешеходен мост за 1 млн.лв, който според него щял да се построи за 40 дни и изглеждаше като нещо, подходящо за Френската ривиера.

Резултатът дойде след малко повече от година и представляваше бетонна пасарелка.

Сега например, за обещаните градини предстои да се отделят 800 хил.лв. от тазгодишния бюджет на общината, но първа копка вече е направена - още през септември 2022 г., в присъствието на Христо Стоичков, и "представители на Италия, Унгария, Катар, Албания, Сърбия, Ирак, САЩ, евродепутати и олимпийски шампиони", казва самият Попов. Поръчка за такава дейност не се открива в общинския профил.

Иска ни се да вярваме, че Пазарджик ще е новият център на света, но ни гложди съмнението, че просто е започнала предизборната кампания на един много, много дълго управлявал кмет.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zic071121006 avatar :-|
    zic071121006

    Е-е
    Попов Пз,Паунов Кн и т.н.
    Но за разлика от Попов,Паунов поне постигна нещо-на няколко пъти фалира.И ако автора на статията се опитва да заблуди някого че Т.Попов е пропаднал гангстер(което може и да е така;) искам да видя как перото му ще разцъфти ако прекара само година в Кюстендил.Или драскача е на 20-22 години и няма спомен за града отпреди Попов.Да виждаш как град с 90+хилядно население(до '90-та) бавно загнива и се топи и няма какво да спре процеса на разложение.Докато не дойде Попов.А сега може само да плюете по него както NY по Джулиани.И въпроса е не кога,а кой ще го наследи за да продължи Пз линията на развитие и интеграция.
    Само Хебър..

    Нередност?
Нов коментар