Медийна сергия | Kой ще съди Сънливия Дон?

Докато се търсят обективни заседатели, Тръмп заспа на делото си, твърдят репортери

За първи път в историята бивш президент на САЩ се изправя пред криминално дело
За първи път в историята бивш президент на САЩ се изправя пред криминално дело
За първи път в историята бивш президент на САЩ се изправя пред криминално дело    ©  Reuters
За първи път в историята бивш президент на САЩ се изправя пред криминално дело    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато става дума за Доналд Тръмп, никой не е безпристрастен. Бизнесменът и отново кандидат за президент на САЩ поляризира обществото повече от всеки друг. Това води до неочаквани последствия: съдът в Ню Йорк, където най-после започна делото срещу Тръмп за фалшифициране на документи с цел прикриване на секс скандала с порнозвездата Сторми Даниълс, има сериозни трудности да подбере достатъчно обективни съдебни заседатели.

Сюжетът, разбира се, е централен за всички медии. Тръмп е обвинен, че е подправил документи, за да прикрие плащания за стотици хиляди долари, с които е купено мълчанието на актрисата в кампанията през 2016 г. Историческото дело започна в понеделник при изключителен медиен интерес с подбора на 12 заседатели (и 6 резервни). Близо половината от 100 вече разпитани потенциални кандидати обаче са били освободени бързо след признати пристрастия към бизнесмена, съобщават от Reuters. За два дни само 7 заседатели са одобрени след кръстосани разпити от адвокатите на двете страни за политическите им възгледи, анализ на публикации в социалните медии и т.н. Изборът се очаква да продължи до края на седмицата сред общо 500 кандидати.

Делото още не е започнало по същество, но вече роди атракции. В понеделник популярната репортерка на NY Times Маги Хаберман описа, че Тръмп е заспал в залата. "Изглежда, че кимна няколко пъти, като устата му се отпусна и главата му се сведе на гърдите", пише тя. Доказателства няма, защото фотографи са допускани само за минути в началото на делото, но други репортери също потвърждават, че Тръмп е бил със затворени очи за дълги периоди. Във вторник се случва същото, предават репортери от залата.

От екипа на Тръмп, разбира се, яростно отричат - това би било очевиден проблем за бившия президент, който редовно атакува настоящия Джо Байдън, наричайки го Сънливият Джо заради напредналата му възраст (81 г.).Самият Тръмп е на 77 г. "Това са 100% фалшиви новини, идващи от "журналисти", които дори не са били в залата", заяви говорител в типичния за бившия президент стил на отрицание на фактите.

Иначе по всичко личи, че предстои медийно риалити дело със сочни разкази и пикантни разкрития - напълно в стила на "модерния" свят на шоубизнес политиката. Самата Сторми Даниълс ще бъде един от свидетелите, както и бившият адвокат на Тръмп Майкъл Коен, който признава, че е направил плащанията. Очакват се и показанията на Карън Макдугъл, бивш модел за списание Playboy. За нея прокуратурата смята, че е била платена от таблоида National Enquirer, за да мълчи за предполагаема афера с Тръмп.

Но отвъд шоуто залогът е повече от висок и той засяг бъдещия политически и социално-икономически курс на най-мощната страна в света. Парадоксът в американската система е, че дори да бъде осъден в това дело, Тръмп може отново да бъде президент. Според проучване на Reuters обаче половината от независимите гласоподаватели и една четвърт от републиканците не биха гласували за него, ако бъде признат за виновен.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nxy48610609 avatar :-|
    amidala
    • + 4

    Америка става за смях. Сънливият Джо вчера каза, че е забранил на Израел да напада ...Хайфа (израелско пристанище). Вероятно е мислел за Иран...
    Геронтокрация, сър... Синдромът Брежнев настигна Америка.

    Нередност?
Нов коментар