🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Сутрешен блок: 17 март

Енергетиката изпада в колапс; Левите откриха предизборната кампания с мощна пиар акция; Първанов: Влизането на Станишев в евролистата връща ГЕРБ в мача; "Мобилтел" ще трябва да плати до 60 млн. лева за подновяване на лиценза; Рефенедумът в Крим - с предизвестен резултат и мрачни последствия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Максимални температури за страната днес:

София 16°

Пловдив 18°

Варна 16°

Бургас 17°

Русе 18°

Благоевград 19°

България

Енергетиката изпада в колапс От миналата седмица Националната електрическа компания (НЕК) на практика е в технически фалит и няма пари да обслужва плащанията си към производителите на електроенергия. Още по-голям проблем се е оказал, че банките отказват заеми за оборотни средства на дружеството. В същото време БСП поде война с ЕРП-тата. (Капитал Daily)

Левите откриха предизборната кампания с мощна пиар акция БСП и част от министрите откриха предизборната си кампания с нескопосана, но мощна пиар акция на двудневен семинар на Боровец. Едновременно с това сбирката по традиция беше и за отпушване на напрежението, което между депутати и министри расте. (Сега, Медиапул)

Първанов: Влизането на Станишев в евролистата връща ГЕРБ в мача "Тези евроизбори стават референдум за съдбата на това управление – да има ли промяна или да останем зависими от задкулисието. Битката не е предрешена – както някои казват, че се свежда само до двамата играчи (Борисов и Станишев – бел. ред.), аз очаквам изненади на вот". Това заяви лидерът на АБВ и бивш президент на България Георги Първанов пре Би Ти Ви. "Сега имаше шанс ГЕРБ да бъде надвит, но с последната номинация ( на лидера на БСП Сергей Станишев начело на евролистата - бел. ред.) тези шансове се изчерпват", допълни той.  (bTV)

Бизнес

"Мобилтел" ще трябва да плати до 60 млн. лева за подновяване на лиценза "Мобилтел" ще трябва да плати на държавата десетки милиони за подновяване на лиценза, за да може да продължи да използва радиочестотите, с които разполага до момента. Това се налага, след като в края на януари бяха приети изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС), с които се налага практиката мобилните оператори да плащат определена тарифа за честотния спектър, който им е отпуснат. (Капитал Daily)

Съдът: има нарушения в търга на заведенията на "Летище София" С решение от февруари Административен съд - София, отмени заповедта на изпълнителния директор на "Летище София" Христо Щерионов от 28 октомври, с което столичното дружество отдаде под наем заведенията за храни и напитки на двата терминала. Големият конкурс за отдаване на почти всички заведения на летището започна с пороци - срокът за подаване на оферти беше кратък и в разгара на лятото, а критериите към кандидатите - изключително високи. Освен това името на един от победителите се появи в сектора и медийното пространство много преди края на конкурса. (Капитал Daily)

Още ограничения за производителите на цигари от 2016 г. Потребителите на ментолови цигари, които заемат 0.3% от продажбите на пазар от 2.6 млрд. лв., от 2016 г. ще трябва да се откажат от този продукт. Причината е, че забраната на ментола в тютюневите изделия е един от текстовете, които Съветът на ЕС окончателно прие в новата директива. Тя ще влезе в сила след две години. (Капитал Daily)

Свят

Референдум с предизвестен резултат и мрачни последствия Жителите на Крим гласуваха на референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия в неделя, чийто резултат беше очакван и който ще бъде признат единствено от Москва. Последиците от това се коментираха през цялата изминала седмица, а в понеделник външните министри на страните - членки на Европейския съюз, ще се срещнат извънредно и най-вероятно ще одобрят вече формулирания първи пакет от санкции срещу Русия. (Капитал Daily)

Украйна мобилизира 20 хил. души, за САЩ и ЕС референдумът е незаконен Украйна мобилизира 20 000 души, за САЩ и ЕС референдумът е незаконен Новото правителство в Украйна обяви в неделя мобилизация на 20 хил. души за Националната гвардия, опитваща се да замести доведените до неспособност да действат жандармерия и армия на страната. Половината от тях ще бъдат призовани в следващите 15 дни. (Дневник)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 8

    -НЕК е в неплатежоспособност,фактически от миналата седмица;
    -Забрана на ментола в тютюневите изделия ще свие още потреблението на цигари.Забраната влиза след 2 години;
    -С референдумът жителите на Крим определиха присъединяването си към Русия.

    Нередност?
  • 2
    maren avatar :-|
    maren
    • - 3
    • + 2

    До 20 април правителството с програма за реиндустриализация. Икономиката - акцент на семинара на левицата в Боровец. Медиапул.

    Референдум с предизвестен резултат и мрачни последствия.Жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна, което ще нагнети още напрежението между Запада и Русия. Капитал Daily

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал