🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Референдум с предизвестен резултат и мрачни последствия

Жителите на Крим гласуваха за отделяне от Украйна, което ще нагнети още напрежението между Запада и Русия

Кабинките за гласуване са в цветовете на кримското знаме, които са същите като тези на руското, но в различен ред. Това предизвика и кратко объркване у журналистите от британската BBC
Кабинките за гласуване са в цветовете на кримското знаме, които са същите като тези на руското, но в различен ред. Това предизвика и кратко объркване у журналистите от британската BBC
Кабинките за гласуване са в цветовете на кримското знаме, които са същите като тези на руското, но в различен ред. Това предизвика и кратко объркване у журналистите от британската BBC    ©  VASILY FEDOSENKO
Кабинките за гласуване са в цветовете на кримското знаме, които са същите като тези на руското, но в различен ред. Това предизвика и кратко объркване у журналистите от британската BBC    ©  VASILY FEDOSENKO

Жителите на Крим гласуваха на референдум за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия в неделя, чийто резултат беше очакван и който ще бъде признат единствено от Москва. Последиците от това се коментираха през цялата изминала седмица, а в понеделник външните министри на страните - членки на Европейския съюз, ще се срещнат извънредно и най-вероятно ще одобрят вече формулирания първи пакет от санкции срещу Русия. Те ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване за отговорните лица за нарушаването на суверенитета на Украйна – приближени на Путин в службите за сигурност и армията, както и членове на руския парламент.

Според дипломати сред засегнатите няма да са самият руски президент, както и външният министър Сергей Лавров, за да се запазят отворени каналите за комуникация с Москва. Това ще са първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на студената война, и ще отбележат сериозно влошаване на отношенията между Изтока и Запада, коментира агенция Reuters.

Китай предложи посредничество в кризата

Очаквано в събота Русия наложи вето на внесената по-рано в Съвета за сигурност на ООН резолюция, призоваваща международната общност да не приема референдума в Крим за законен. Документът беше одобрен от 13 от 15-те членки на съвета, като традиционният съюзник на Москва Китай се въздържа от гласуване. Това беше и основната цел на САЩ, които съставиха резолюцията.

Според представителя на Вашингтон в ООН Саманта Пауър то подчертава "нивото на изолация на Русия" в международните отношения. Пекин заявява, че се противопоставя на вмешателството във вътрешните дела на други държави и подкрепя териториалния интегритет на Украйна, но не осъжда пряко действията на Кремъл. Китайският представител в ООН Лю Цзей предложи създаване на международен координационен механизъм, в който да участват представители на всички заинтересовани страни с цел проучване на пътищата за политическо регулиране на кризата.

От Москва поддържат тезата си, че проекторезолюцията не е имала никакви основания, тъй като "събитията в Украйна не представляват заплаха за международния мир и сигурност, с които се занимава Съветът за сигурност по устав". "Действието от страна на САЩ може да се обясни само с непреодолимото желание за угода на собствените геополитически интереси и с цел максимално да се политизира и без това сложната ситуация", коментира представител на руското външно министерство.

Дипломати не изключват варианта резолюцията да бъде предложена за гласуване на Общото събрание на ООН, където никоя страна няма право на вето. Въпреки че решенията на събранието не са толкова обвързващи, колкото тези на Съвета за сигурност, се смята, че той отразява позицията на международната общност.

Допитването

Самият референдум протече при необичайно вълнение от страна на местното население, като избирателната активност към 15.00 часа местно време беше 54% според данни на ръководителя на Централната избирателна комисия Михаил Малишев. С право на глас в региона са близо 1.5 милиона души. 1205 урни отвориха в 8.00 местно време.

Допитването се състоеше всъщност от две формулировки, като избирателите трябваше да отбележат знак за едната от тях. Първият "въпрос" беше: "Вие подкрепяте присъединяването на Крим към Русия с правата на субект на Руската федерация?" Вторият гласеше: "Вие подкрепяте възстановяването на конституцията на Република Крим от 1992 г. и статута на Крим като част от Украйна?"

Така поставено, допитването не предлага вариант за запазване на настоящия статут на полуострова, тъй като в конституцията от 1992 г. се дават много по-широки права на автономията, отколкото понастоящем. В петък изпълняващият длъжността украински премиер Арсений Яценюк обеща, че ще предложи за всенародно обсъждане въпроса за разширяване на пълномощията на автономната република. По-късно парламентът в Киев одобри разпускането на регионалния съвет в Крим.

Интересно е също, че бюлетината беше съставена на трите най-разпространени езика в региона – руски, украински и татарски, като руският беше на първо място. 58.5% от местното население са етнически руснаци, докато 24% са украинци, а 12% – татари. Последните обявиха бойкот на референдума и организираха редица демонстрации срещу него. Мюсюлмани по религия и обвързани със своето минало, те се страхуват отново да бъдат управлявани от Москва, отбелязва BBC. По Сталиново време татарите са депортирани по обвинение, че са били сътрудници на нацистите, и чак през 80-те години им е разрешено да се върнат по родните си места. Поради тази причина и до днес те ненавиждат Русия.

Акции и провокации

Според информация, публикувана в социалните мрежи, на референдума са допускани да гласуват и руски граждани, като единственото, което е трябвало да представят, е било регистрация за пребиваване в Крим. "След като не можа да открие името ми в избирателните списъци, жената просто го дописа отдолу", свидетелства Екатерина Сергацкова, руска журналистка във вестник "Киевская правда". По-рано през седмицата от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че няма да изпращат наблюдателна мисия в Крим, тъй като референдумът там е незаконен.

Световните медии съобщиха и за неочакван щурм на военни в навечерието на допитването. В събота вечерта маскирани мъже с автомати "Калашников" със заглушители влезли в хотел "Москва" в столицата на автономията – град Симферопол, където били настанени десетки журналисти. Те блокирали цялата сграда и иззели карти с памет от репортери, които се опитали да ги снимат, разказва кореспондент на списание Time. Според вътрешния министър на Крим акцията е представлявала учение.

Междувременно стана ясно и че в навечерието на референдума руски сили са навлезли и в украинската Херсонска област, която е гранична с автономната република. Край село Стрелковое хеликоптери са свалили между 40 и 80 пехотинци, които са се разположили край местната газоразпределителна станция. След като украинската армия спешно е изпратила на мястото свои войски, руските части са се оттеглили. По-късно от украинското външно министерство изразиха категоричен протест срещу провокацията. В интервю за "Интерфакс-Украйна" украинският министър на отбраната Игор Тенюх съобщи, че във възстановената Национална гвардия вече са се записали над 40 хил. души.

 
82 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kardinalat avatar :-|
    kardinalat
    • - 5
    • + 63

    вече сме във Втората Студена Война. добре е да се приспособим по-скоро.

    Нередност?
  • 2
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 31
    • + 35

    До коментар [#1] от "kardinalat":

    Защо във втората, първата кога свърши?

    Нередност?
  • 3
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • - 32
    • + 49

    До коментар [#2] от "boby1945":

    Свърши с разпадането на империята на злото. Втората ще започне с реставрацията на тази империя чрез незаконната анексия на Крим.

    Нередност?
  • 4
    maw18311720 avatar :-|
    GodIsDead
    • - 11
    • + 56

    До коментар [#3] от "bricky":

    Само ние си мислим, че е свършила... за руснаците не е спирала и досега все имаха чувството че губят все повече и повече територии. Затова са доволни, че "контраатакуват". Хората там наистина масово вярват, че ги грози агресия от запад. Наистина се страхуваха, когато Прибалтика влезе в НАТО. Наистина сега вярват, че Киев - някогашната им столица - е превзета от фашисти... Много е странно наистина...

    Но имат ядрено оръжие и не си представям американски танкове в Москва скоро. Това си е същата студена война и няма да има скоро свършване.

    Нередност?
  • 5
    brick40 avatar :-|
    bricky
    • - 10
    • + 29

    До коментар [#4] от "maw18311720":

    Вероятно сте прав. Само че загубата на Украйна срещу спечелването на Крим също не е кой знае каква контраатака на Русия. Агресия от Запада?? Кога западът е бил неатакуван, непредизвикан агресор към някого след Хитлер? Остатъкът от Украйна начело с Киев все пак ще се присъедини към НАТО и ще се обърне към ЕС, независимо от това как ще се развият нещата за Крим. Не мисля, че това е същата студена война, тъй като днес съюзниците са много по-заплашително близо до Москва. И идеологическата основа на студената война липсва.

    Нередност?
  • 6
    blockblock avatar :-|
    block
    • - 7
    • + 33

    доста добре се получи тази работа с Украйна. Така се появяват скрити до този момент разделителни линии които доста точно идентифицират разни политически хм.. играчи на полето. Колкото и да е странно от една страна заедно са хора като Първанката (БСП), кмета на Тополовград (ДСБ) и оня тлъстия клоун Чернев (тук вече доста се чудя от кои точно е) а от другата страна другият клоун Вигенин (БСП), шефа му Станишев (ФК Кристал, Херсон) и сравнително нормалните Кънев и компания.

    но бобката и другаря иванов не ме разочароваха .. само дето се издават с руския акроним СМИ вместо използваният преди време в България СМО (средства за масово осведомяване) или по популярният напоследък термин - медии. Но това го отдавам на рядко ъпдейтваните им от разпадането на СССР насам упътвания.
    жалко само за руснаците които пак изтеглиха късата клечка (всъщност историята им е низ от изтеглени къси клечки) пак ще имат сложни години вперьод. но за разлика от 20-те и 30-те години когато за да заменят емигриралата научно техническа интелигенция руснаците щедро плащаха на чужди специалисти то сега след като от 91-ва насам ударно ги зарязаха почти всичките им добри учени и инженери едва ли някой ще се навие на тази оферта. е, винаги може да се цани някой измамник де.
    рублата потъва по смело от "Курск"

    Нередност?
  • 8
    bulgaroid avatar :-|
    az
    • - 6
    • + 10

    https://www.youtube.com/watch?v=7Obuy2QEQBE
    да видят в крим какво ги чака

    Нередност?
  • 9
    lusilu avatar :-P
    lusilu
    • - 8
    • + 12

    И от едната и от другата страна на стената ,все господари има ! Едните са с пръчка ,другите с бяла якичка ! Време е да идват извънземните !

    Нередност?
  • 10
    thepirineagle avatar :-?
    thepirineagle
    • - 14
    • + 38

    Путин си спечели за по-малко от месец:
    1.Репутация на човек,който е неадекватен и ирационален.
    2. Загуби предишното си влияние и възможности в Украйна като цяло.
    3. Предизвика действителна нова Студена война и се изплю на отношенията градени упорито последните 20 години с Германия и ЕС.
    4. Не си остави никакви възможности за лавиране във вътрешен план. Сега ще изгуби страшно много авторитет ,ако откаже инкорпориране на Крим в РФ. А оставането на Крим като "независима" държава е единствения му шанс да посмекчи последиците от сриването на отношенията със Запада. Анексията и аншлуса на чужди територии е сигурна рецепта за дългогодишно ембарго,санкции,международна изолация,охладняване на отношенията дори с най-близките съюзници Беларус и Казахстан....

    Нередност?
Нов коментар