🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Мигрантофобия в Италия

Или Рим срещу ромите, част II

Една все по-нежелана гледка в Рим
Една все по-нежелана гледка в Рим
Една все по-нежелана гледка в Рим    ©  Reuters
Една все по-нежелана гледка в Рим    ©  Reuters

"Положението на ромите в Италия е ужасяващо", констатира при посещението си в покрайнините на Рим евродепутатката от ромски произход Виктория Мохаши. Тя беше в италианската столица в ролята си на наблюдател за правата на малцинствата и алармира Страсбург за изключително тежките условия, в които живеят ромите в страната. Европарламентът прикани Европейската комисия да следи и да не допуска това, на "което сме свидетели в Италия, да се повтори и в други стани".

Реакцията беше предизвикана от сблъсъците в Неапол между местни жители и живеещите в циганските предградия, случили се насред разгара на другия горещ проблем в града - боклуците. Твърдият отговор на италианското правителство не се хареса в Страсбург и Брюксел и вероятно ще доведе до допълнително напрежение между Рим и Европа. На първото си официално заседание, проведено по изключение в Неапол вместо в столицата, кабинетът на Силвио Берлускони обяви пакет от строги мерки за справяне с нелегалната имиграция. Приложимостта на инициативите обаче и съвместимостта им с европейското законодателство за свободно движение на гражданите в рамките на ЕС е спорна.

Общественото мнение в Италия се изостри за пореден път, след като в началото на месеца роми в Неапол се опитаха да откраднат 6-месечно бебе от дома му, а седмица по-късно опитът се повтори с тригодишно момиченце пред супермаркет в Сицилия. В Неапол инцидентът доведе до саморазправа с ромите, като лагерът им бе атакуван и опожарен, а самите те бяха изведени оттам под полицейска охрана.

След тези фрапиращи инциденти всеки нов случай на изнасилване (най-често от северноафрикански или румънски имигранти) или брутална кражба засилиха общото чувство, че нещата

Излизат от контрол

С течение на времето липсата на ясна политика по отношение на нелегалната имиграция и тромавостта при вземането на решения доведоха до настоящата спешна необходимост от конкретни мерки.

Трудно някой може да спори с евродепутатката Виктория Мохаши, когато се възмущава от италианската бюрокрация, която е изгубила следите на 12 ромски деца, отнети от родителите им заради малтретиране, но настанени в неизвестно кой социален приют. Италианците не се изненадват много от този факт, но не защото са ксенофоби, а защото те самите са жертва на пословично бавната си съдебна система. Достатъчно е да се припомни, че средната продължителност на един процес е 8 години, които стават 10 и дори 12, като се прибавят апелативният и касационният съд. Това, разбира се, не оправдава факта, че поради бюрократични пречки държавата не е в състояние да отговори къде е приютила 12 ромски деца.

Всъщност придошлите роми (близо 50 000 от които от Румъния в последните години) са само едната част от проблема с незаконната имиграция, който е все по-реален и парещ в Италия. Със своите 2500 км брегова ивица страната е естествен подстъп за всички

Имигрантски вълни

от Африка, Албания и останалите страни от Средиземноморието. С началото на пролетния сезон потокът от имигранти се увеличава, като на ден се случва да пристигнат остарели кораби с по 400 нелегални бегълци.

Последният пример е от миналата седмица, когато в Сицилия пристигна кораб с 376 незаконни имигранти. По досега действащия закон тези хора са настанени в центрове за първа хуманитарна помощ, където могат да останат за кратък срок, след което или ги екстрадират, или им връчват нареждане за напускане на страната. В момента, в който бъдат освободени от центровете за първа помощ, те в действителност спират да съществуват за държавната администрация, т.е. нямат документи, данъчен номер, здравни осигуровки или какъвто и да било официален статут, чрез който държавата може да ги контролира. Така тяхното неизбежно бъдеще е някаква форма на престъпление - работа на черно, джебчийство, кражби и т.н. Същевременно италианците (и редовните имиграти) плащат едни от най-високите данъци в Европа и издържат чрез тях центровете за нелегални имигранти, социалните плащания и здравната им помощ. Данъчната ставка за най-ниските доходи е 27%, които достигат до 30%, ако се добавят местните данъци, за да се стигне до 43% за най-високите доходи. Това означава, че при заплата 1000 евро един служител реално получава 700 евро. Глобата за нередовен пътник в градския транспорт е 34 евро. Ако не се плати веднага, се повишава на 100 евро. Обикновено един имигрант без документи не може да бъде идентифициран и пътува спокоен, че нищо не може да му се случи. Ето защо недоволството не е към чужденците въобще, а към неприкосновеността на чужденците извън закона; към това, че италианците се чувстват изоставени в собствената си държава.

На този фон инициативите на правителството на Берлускони (виж карето), макар и обявени като "мерки за обществена сигурност" и в пълен синхрон с предизборните му обещания, бяха разкритикувани от опозицията и неправителствените организации. Според вътрешния министър Роберто Марони те са напълно съвместими с европейските правила и основната им цел ще бъде да гарантират "основополагащото право на италианските граждани да не се страхуват". Министърът на правосъдието от кабинета в сянка Марко Минити обаче коментира, че криминализирането на нелегалната имиграция ще бъде контрапродуктивно и мерките ще бъдат допълнително бреме за данъкоплатците и за вече претоварената съдебна система в страната. Анализатори и представители на бизнеса пък изразиха опасения, че те ще отблъснат чуждестранните работници, които имат немалък принос за италианската икономика. Същевременно въпреки уверенията на вътрешния министър две от мерките - възможността за експулсиране на граждани на ЕС и правото да им се откаже престой заради недостатъчни доходи, са спорни от гледна точка на европейското законодателство.

Всъщност критиките, които най-често отправят наблюдателите, са към липсата на дългосрочна програма, която да подпомогне качествената имиграция, каквато е политиката на САЩ или Германия например. Италия няма специална политика за привличане на висшисти или висококвалифицирани работници. Най-често имигрантите се използват сезонно при гроздобер и други селскостопански кампании, в строителството или като болногледачки по домовете. Тяхното положение се разглежда само в подобни спешни случаи без изчерпателен поглед върху проблемите на образованието и бъдещата интеграция на второто имигрантско поколение. Както всички средиземноморски нации, италианците са отворени и толерантни (това се доказва и от големия поток имигранти, които предпочитат Италия не само от географски, но и по политически причини), изтънчени любители на хубавите страни на живота. Истинският им недостатък е може би е, че очакват всички да са като тях и да спазват законите от само себе си.

Мерките на правителството

- Лишаване от свобода от шест месеца до четири години за чужденци без валидни документи

- По-лесна екстрадиция за нелегалните имигранти. Имигрантите от ЕС, които превишат срока за престой от 90 дни, могат да бъдат екстрадирани, ако не докажат достатъчни законни доходи

- Конфискация на собственост, давана под наем на нелегални имигранти, присъда до три години за собственика й и глоба до 50 хил. евро

- Удължаване на сроковете за получаване на италианско гражданство за чужденците, женени за италианци

- Удължаването на срока за задържане на нелегални имигранти в т.нар. центрове за идентифициране и екстрадиране.

Ромският въпрос разпали напрежение между Рим и Европа

Драстичните мерки и антиимигрантската риторика на италианското правителство предизвикват все по-големи опасения сред останалите европейски държави, че вместо да решат имигрантския проблем, те само ще засилят ксенофобията в страната. Насилието срещу ромите на Апенините доведе до изостряне на отношенията и дипломатически престрелки между Рим и Мадрид. Испанският вицепремиер Мария Тереза Фернандес де ла Вега заяви, че Мадрид "отхвърля насилието, расизма и ксенофобията и не може да се съгласи със случващото се в Италия". В словесната атака се включи и испанският министър на труда и имиграцията Селестино Корбачо, който обвини италианския премиер Силвио Берлускони в опит "да наказва тези, които са различни". Тези мнения предизвикаха острата реакция на външния министър на Италия и бивш еврокомисар по правосъдието Франко Фратини. "Изявленията на чужди министри, които се бъркат в действията на правителството, избрано по демократичен път от италианските гласоподаватели, са неприемливи. Това важи в още по-голяма степен по въпросите на имиграционната политика, в която Италия и Испания трябва да си сътрудничат", обяви дипломат №1 на Рим.

Атаките срещу ромските гета бяха разкритикувани и от Европейския парламент. А еврокомисарят по социалните въпроси Владимир Шпидла заяви, че всички форми на насилие срещу ромите в Европа са неприемливи и отхвърли категорично "всякакво налагане на стигма и стереотипи на ромите като престъпници".
93 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    hm-hm
    • + 1

    на това му се казва свободно движение на хора в рамките на ес.
    циганите граждани ли са на румъния и бг?граждани са.румъния и бг членки ли са на ес?членки са.ако на тези хора се забрани да се придвижват свободно, то какво остава от принципите, на които е основан съюзът?ако на тези хора не се попречи да се движат из ес, то какво остава от действителността на съюза?

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Дали е мигрантофобия
    • + 1

    или италофилия, не знам. Но е готино да се наблюдава как лявата опозиция се дере срещу мерките, които всеки нормален италианец одобрява.

    Нередност?
  • 4
    Avatar :-|
    айсайдер
    • + 2

    Духът е изтърван от бутилката....никакви"неправителствени" организации не могат да предлагат мерки.не вярвам,че ще почнат да ги трепят-по скоро ще стане както с Римската империя,ще се населят всякакви,обществото ще тръгне да се разрушава и чак след векове,ще се достигне ново ниво.Европа е обречена-да се оправя!

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    автор

    глобата е 51 евро, поне в рим и нелегалните без билет ги арестуват. но контроли има доста рядко

    Нередност?
  • 8
    Avatar :-?
    Pamela
    • + 1

    Е, преди време имаше спор с някакви си български правозащитници по повод имигрантите в България. Нищо, че се определяха като правозащитници, на тях им липсваше минимална толерантност и зачитане на чуждото мнение.
    Тогава аз защитавах по-твърди мерки срещу нелегалните имигранти. Тезата ми беше, че ако някой иска да емигрира има легални пътища. Сега ЕС изменя законодателството с цел криминализиране на нелегалното пребиваване в държавите-членки, т.е. Италия не е единствената, страдаща от такова нашествие.
    Лявото правителство на Романо Проди разреши свободното придвижване на работна ръка от България и Румъния. Дотук - добре, нали всички това искахме. Но румънските цигани имаха и имат съвсем различни интерпретации на свободата да работят в Италия - да си правят катуни където им скимне, да крадат, грабят, просят, даже да отвличат деца, изнасилват и убиват. Е, коя държава ще търпи подобно поведение от чужденци?
    Либералите няма какво да пищят, защото човешките права трябва да вървят и със задълженията. След като някой си не се държи като цивилизован европейски гражданин няма защо да се чуди, че властите го депортират там, откъдето е дошъл.

    Нередност?
  • 10
    Avatar :-|
    Cenzura!!!
    • - 4

    Моля Ви Капитал!
    Мнения от типа на "Европа на европейците!" нямат място в този сайт!
    Учудвам се, че подобни хора имат достъп до интернет...

    Нередност?
Нов коментар