🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Поредният опасен сезон

Лятната вълна от незаконни имигранти остава нерешен европейски проблем

В ЕС са все по-равнодушни към човешката трагедия на незаконните имигранти
В ЕС са все по-равнодушни към човешката трагедия на незаконните имигранти
В ЕС са все по-равнодушни към човешката трагедия на незаконните имигранти    ©  reuters
В ЕС са все по-равнодушни към човешката трагедия на незаконните имигранти    ©  reuters

И това лято предвещава лоши новини по бреговете на Средиземно море. Всяка година десетки хиляди имигранти се опитват да достигнат Eвропа от Северна Африка и Азия в търсене на нов, макар и нелегален, шанс в живота. Стотици изчезват по време на рисковия преход, а повечето оцелели потъват в бежански лагери и сивата икономика. Освен все по-тежък икономически товар за южноевропейските страни това е и ежегоден повод за остри спорове между страните в ЕС.

Според Frontex, европейската агенция за гранично сътрудничество, през 2009 г. на морските и сухопътните граници на ЕС са спрени 106 200 нелегални имигранти - с 33% по-малко спрямо 2008 г. Kризата и засиленият граничен контрол са сред причините за статистическия спад, но размерът на човешкото и икономическо бедствие остава сериозен.

Имигрантският поток e най-силен към Гърция, Малта, Италия и Испания, и то през лятото, когато пресичането на Средиземно море от Северна Африка и Турция е най-лесно. Неизвестна част от потенциалните имигранти се давят, умират от обезводняване или задушаване в лодките и корабните контейнери, в които се опитват да достигнат Европа.

Гърция е новата най-популярна врата за нелегалната имиграция - над 88% от задържаните влизат оттам в последната година, посочи наскоро Жил Ариас-Фернандес, заместник-директор на Frontex. През 2009 г. на гръцките граници са задържани 59 хиляди нелегални имигранти - петкратно увеличение в последните пет години, по данни на гръцкото министерство на вътрешните работи, предоставени на "Капитал" от Центъра за изследване на европейските политики в Брюксел.

Почти 50 хиляди пък са заловени в Лампедуза (Италия) и на Канарските острови през лятото на 2009 г. по данни на Frontex. Това са предимно африканци от зоната под Сахара, кюрди, афганистанци, иракчани, но и шриланкийци, пакистанци и албанци (последните влизат в Гърция през Турция, една от малкото страни, където могат да пътуват без виза).

Проблемът е повод за

Чести двустранни спорове

между средиземноморските страни и на европейско ниво. Миналото лято например малтийската брегова охрана многократно отказваше да качи на корабите си пътниците от примитивни лодки и салове, засечени около териториалните й води. В един от тези случаи 27 души бяха на ръба на оцеляването, вкопчени в рибарски мрежи, когато бяха спасени от италиански кораб. Италия и Испания често поемат мигрантите, които Малта отказва да прибере от морето с аргумента, че е малка страна и вече е залята от твърде много нелегални чужденци.

Съвсем малка част от тези имигранти могат да се квалифицират като кандидати за убежище, а повечето попадат в сивата икономика, обясни Серджо Карера, изследовател на имиграцията в Центъра за изследване на европейските политики. Присъствието им често води до социално напрежение - както се случи в Италия през януари, когато в южния град Розарно имигранти палиха коли и трошиха витрини на магазини след сблъсък между гвинейци и италианци. Тогава 70 души бяха ранени, а над 1000 имигранти - евакуирани в други градове.

Подобни конфронтации зачестяват и в Гърция - през март бомба в центъра на Атина уби афганистанец и рани 10-годишната му сестра. Отговорност пое крайнолява групировка; все повече са новините за атаки срещу имигранти от радикални гръцки групи. При това положение не е чудно, че южните европейски държави си

Затварят очите

когато неканените им гости се изнасят на север.

Там също не ги посрещат радушно - членките на ЕС не могат да се разберат кой да поеме отговорност за гражданите на трети страни, които вече са на европейска територия - често без документи, пари и езикови познания. Заловените от бреговите власти се изпращат в пренаселени центрове за временно задържане, често за месеци, обясни Серджо Карера.

Част от тях кандидатстват за убежище, но малцина успяват да докажат, че са жертва на репресия в страната си. След известно време имигрантите се освобождават. "Депортациите са рядкост и почти всички попадат в някоя дупка на системата", обясни Карера пред "Капитал". Повечето имигранти търсят начин да достигнат северни и западни европейски страни в търсене на работа. "Това също е повод за спорове на европейско ниво", каза Карера.

Проблемът загноява и се разраства с ежегодната човешка вълна. През миналата година Белгия беше изправена пред хуманитарна криза, когато над 400 имигранти без документи (наричани sans-papiers) се нанесоха в празна офис сграда в центъра на Брюксел и обявиха гладна стачка. Оказа се, че част от тях са в страната от години, но не съществуват по документи - което пък пречи да бъдат екстрадирани. Протестиращите, сред които и деца, прекараха в бившата банка няколко месеца без течаща вода и при чести сблъсъци помежду си и с полицията. Година по-късно белгийската администрация още търси решение на казуса.

Предвид нарастващия брой легални имигранти и бежанци, натиска върху социалната система, радикализацията и социалното напрежение между пришълците и местното население страните в ЕС са

Все по-равнодушни

към човешката трагедия на неканените си и незаконни гости. Компромисните решения за статута им рядко се приемат с разбиране от електората - в началото на мандата си гръцкото правителство обеща гражданство на около 250 хиляди имигрантски деца, родени или образовани в Гърция. Предложението предизвика острата реакция на десните партии, радикалните организации и православната църква. Правителството беше принудено да се откаже от голяма част от предложенията си.

Другаде се търсят крайни решения - тази седмица новото британско правителство обяви, че от юли налага таван на броя на имигрантите, идващи на Острова от страни извън ЕС. Първоначалният лимит е 24 хиляди души до април 2011 г., когато мярката ще стане постоянна. По-рано тази година подобни ограничения обмисляше и Холандия.

Незаконният имигрантски наплив подкопава шансовете на тези, които търсят убежище или статут на хуманитарни бежанци в ЕС, смята Барт Вандвик, генерален секретар на Европейския център за бежанците в Брюксел. През 2009 г. в съюза са подадени 260 хиляди молби за убежище по данни на "Евростат" от юни. Одобрените молби са 78 800 - повече, отколкото през 2008 г., когато обаче исканията за убежище са били с 20% по-малко, посочи Вандвик. "Гротескно и тъжно е, че няма сериозен политически дебат как да се промени това", добави той.

Еврокомисията се опитва да стимулира солидарността в тази област - по-рано тази година Брюксел лансира пилотен проект, според който страните членки, които приемат имигранти от най-засегнатите си партньори, могат да ползват допълнителни еврофондове. Интересът към проекта обаче е слаб, обясниха от институцията. В националните столици мислят в противоположна посока - миналата година Италия и Франция предложиха на останалите в ЕС да организират редовни чартърни полети, с които да депортират нелегалните имигранти. Идеята беше разкритикувана от активисти за човешки права и впоследствие отхвърлена.

Не помага особено и общата имиграционна политика, прокарана през 2008 г. от Франция. Пактът съдържа общи критерии за предоставяне на убежище за политически бежанци, с по-строги правила за депортация на нелегалните и с мерки за привличане на "редовни" и образовани имигранти (т.нар. синя карта). Засега политиката остава главно на хартия "заради мълчаливото съгласие на страните членки да я игнорират", по думите на дипломат в Брюксел. Общата европейска система за убежище пък трябваше да влезе в сила тази година, но беше отложена за 2012 г., изместена от други приоритети.

Логично е да бъдат уеднаквени правилата за убежище и получаване на законен имигрантски статут, защото така пришълците няма да се насочват само към държавите с по-лесна процедура или по-рехав контрол, обясни Серджо Карера. Защо тогава координацията е толкова трудна? Еврокомисията прехвърля отговорността на страните членки, които имат водещи правомощия в тази област. Национални дипломати в Брюксел пък казват, че нелегалната имиграция е въпрос на полиция и гранична охрана, не на европейско сътрудничество. "Повечето членки биха въвели много по-ограничена имиграционна политика още утре, но се тревожат, че това само ще увеличи броя на нелегалните имигранти", добави Карера.

Същевременно по-ясни стандарти и бързи процедури пък могат да повишат броя на кандидатите за убежище. Дилемата изглежда трудно разрешима. Докато политиците отлагат дори дебата по нея, поредният сезон на опасната имиграция вече е в разгара си за пореден път - случайно или не, този път в Европейската година за борба с бедността и социалното изключване.

Нежелани, но нужни

Това е първият от серията от два материала на "Капитал" за имиграцията в Европа. Следващата седмица ще погледнем към проблемите на европейските държави с интеграцията на имигрантските малцинства.
9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jj avatar :-|
    J.J.
    • - 2
    • + 15

    Интеграцията на доста от етносите, споменати в статията е много трудна, дори невъзможна, поради големите различия между културите. Не разбирам защо Европа не се насочи към имиграция от Молдова, Украйна, Беларус и т.н. Доста по-голям човешки потенциал има там, но кой ме пита...

    Нередност?
  • 2
    1951 avatar :-@
    1951
    • - 6
    • + 21

    Да ги товарят на корабите с които са се довлекли и обратно от където са дошли.
    Знам, че голямо цъкане на минуси ще падне, но друго решение не виждам.

    Нередност?
  • 3
    zanzibarhero avatar :-|
    ZanzibarHero
    • - 7
    • + 4

    По-добре да се създаде механизъм за получаване на временна работа в страните на Европа. Така или иначе десетки хиляди работят нелегално. Защо да не се създаде легален модел за влизане, работа и излизане?

    Нередност?
  • 4
    girl avatar :-(
    Irina
    • - 1
    • + 7

    Защото в самите страни процента на безработица е доста висок и нямат нужда от още, на които да плащат помощи за безработни ,социални и здравни осигуровки плюс жилища за крайно нуждаещи се...Въпроса е много сериозен и за двете страни ,не знам как ще го разрешат .Голяма част от емигрантите пристигат със собственните си проблеми, семейства(малки деца,съпруги) ,навици, без да знаят езика, някой са със здравословни проблеми, а бе,мизерия...ни да ги изгониш ,ни да ги оставиш .

    Нередност?
  • 5
    ursus avatar :-|
    uzur
    • + 6

    Либийският президент Муамар Каддафи е убеден в неизбежността на мирното ислямизиране на Европа в течение на няколко десетилетия. "В момента в Европа има 50 милиона мюсюлмани. Това е знак, че Бог благоволи към ислямската победа в Европа – победа без саби, пушки и сражения. Петдесетте милиона мюсюлмани ще превърнат Европа в ислямски континент в течение на няколко десетилетия", заяви той неотдавна в ефира на телевизионния канал "Ал-Джазира".
    http://yphalachev.blogspot.com/2010/07/blog-post_02.html

    Нередност?
  • 6
    girl avatar :-P
    Irina
    • + 10

    То докато Европа се ислямизира , България ще се циганизира, така,че пак сме отгоре....

    Нередност?
  • 7
    user_1 avatar :-|
    user_1
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#4] от "girl":

    С коментара ти се опитваш да прехвълиш проблемите на вече задъхващата се европейска социална система върху хората които се опитват да намерят по-добро място за живеене, нещо към което всеки един от нас се стреми. Не разбирам защо има само негативното в коментарите като се има впредвид че ние не сме от страните които привличат хора а обратното, което означава, че примерно в САЩ, има вероятност някой българин да пребивава като незаконен имигрант.
    Не съм за отворени граници но все пак да бъдем хора.

    Нередност?
  • 8
    girl avatar :-|
    Irina
    • - 2
    • + 6

    До коментар 7 Не се опитвам да прехвърля ничии проблеми ,исках да кажа ,че страните на ЕС ,не могат да поемат хилядите емигранти от Африка ,Азия и арабския свят ,тъй като системата на здравното и социално подпомагане и осигуряване ще се срути, т.е. още милиони и милиарди за безработни ,детски ,болници, пенсии и.т.н. Тук има една тънкост ;ако обаче емиграните са нелегални ,правителството си измива ръцете ,тъй като не трябва да се грижи за емигранта, сам да си се оправя ,т.е ще трябва ди си намери работа и да си поеме разноските.Затова много правителства си затварят едното око ,хем евтина работна ръка, хем никой за нищо не ги търси.Не съм негативна,а обективна .Кой ви каза ,че Б-я не е прималива дестинация за емигранти ?

    Нередност?
  • 9
    girl avatar :-|
    Irina
    • - 2
    • + 6

    Извинявам се ,че трябва да продължа коментара си тук.Та, Б-я е доста примамлива за албанци ,афганистанци ,африканци и азиатци .Нищо против ,стига да не са няколко стотици хиляди ,тъй като,не можем да се справим с интеграцията на собственните си роми. И има голяма разлика между българските емигранти и тия ;от Б-а си тръгнаха образовани, интелигентни ,талантливи млади и трудолюбиви хора ,които са наясно ,че не искат нищо даром и тяхната идея е да работят,не да чакат на помощи и да докажат себе си ,като специалисти. Колко такива има от отсрещната страна?

    Нередност?
Нов коментар