Мъничко зеленичко

Новината за изплуването на Франция и Германия от рецесията е добра, но още е рано за ентусиазъм

Две икономики може и да не правят пролет, но новината, че Германия и Франция са изплували от рецесията, е колкото неочаквана, толкова и хубава. Както за еврозоната, така и за държави като България, които се надяват раздвижването в западната част на континента да ги извади от кризата.

Така надеждите, че най-лошият икономически крах от Голямата депресия насам е приключил, вече са подкрепени с официални статистически данни. След дълги месеци в сигнално червената зона, сред числата за БВП най-после поникнаха дългоочакваните "зелени кълнове" на възстановяването. При това не само в Европа - малко след приятната изненада от Франция и Германия (и двете имат ръст от 0.3% спрямо първите три месеца на 2009 г.) дойде такава и от Япония. Втората по големина икономика в света прекъсна черната си серия от пет поредни тримесечия на спад и отбеляза растеж от 3.7% на годишна база за периода април - юни. А при изгряващите азиатски звезди нещата изглеждат направо екзалтиращи - Китай, Индонезия, Южна Корея и Сингапур регистрираха скок на БВП от средно над 10% през второто тримесечие на годината. Федералният резерв на САЩ пък в последното си изявление за пръв път от август миналата година не употреби за американската икономика определения като "свиваща се", "отслабваща" или "забавяща се".

Тази седмица дори МВФ обяви официално: "Възстановяването започна." В документ, подписан от главния икономист на фонда Оливие Бланшар, обаче има и предупреждение: "Обратът няма да е лесен. Кризата остави дълбоки белези, които ще се отразяват както на търсенето, така и на предлагането за много години напред." Или с други думи, не очаквайте американците да пазаруват както преди, а германците да продължават да изнасят със същата скорост, както в щастливите времена преди фалита на Lehman Brothers да разбърка света.

Нова надежда

Запалването на френско-германския мотор завари неподготвени всички - особено анализаторите, които вкупом прогнозираха, че най-големите икономики в еврозоната (и специално опасно пристрастената към износа федерална република) ще бъдат сред последните, излезли от дълбоката кома. За защитниците на по-гъвкавия, динамичен и адаптивен англосаксонски капитализъм пък фактът, че считаното за тромаво и закостеняло континентално дуо изпревари САЩ и Великобритания по пътя към изхода от рецесията, вероятно си е направо обиден. Дори политиците бяха колкото доволни, толкова и неподготвени. Френският финансов министър Кристин Лагард например, освен че прекъсна отпуската си и не се стърпя да съобщи новината по радиото още преди статистиката да бъде оповестена официално, съвсем чистосърдечно си призна: "Данните са много изненадващи."

От другата страна на река Рейн реагираха по германски сдържано. Въпреки че канцлерът Ангела Меркел вероятно трудно би могла да си представи по-приятен подарък малко преди парламентарните избори през септември, в интервю за телевизия RTL тя бе доста лаконична: "За мен кризата ще е свършила едва когато успеем да се върнем там, където бяхме преди нея, и растежът е възможно най-бърз."

Вълната от ентусиазъм преля и на изток и събуди очаквания, че пред малките отворени икономики в тази част на континента, зависещи от износа си към еврозоната, също се открива възможност да се отърсят по-бързо от рецесията. "Има голяма вероятност икономиките в региона вече да се оттласкват от дъното", коментира финансовият директор на OTP Bank Ласло Бенчик пред агенция Bloomberg. Лъч надежда предоставиха и числата за Словакия - чиято съдба е тясно свързана с германския автомобилен сектор - които показаха ръст на БВП от 2.2% за периода април - юни.

Завръщането на съмненията

След първоначалната еуфория и по-внимателното вглеждане в данните обаче започна постепенно изтрезняване. "Наистина не мисля, че има причини хората да изпадат във възторг", коментира за "Капитал" Саймън Тилфорд, главен икономист на Центъра за европейска реформа в Лондон. "Нещата трябва да се гледат в перспектива, особено в германския случай. През първите три месеца на годината сривът в Германия беше ужасяващо огромен и не е голяма новина, че сега има ръст спрямо тогава. Щеше да е наистина удивително, ако нямаше. Честно казано, не трябва да се прави голяма разлика дали сега БВП е +0.3% или -0.3% на фона на колапса и дълбочината на рецесията в началото на годината."

Още повече че и във Франция, и в Германия голяма част от оживлението се дължи на краткосрочни стимулиращи мерки и може да отшуми заедно с тях. Основният двигател на макар и минималния растеж е автомобилният сектор. В Германия продажбите на коли са скочили с близо 30% в сравнение с миналата година благодарение на бонусите от 2500 за купуване на нов и по-екологичен автомобил. Износът на автомобили също е тръгнал нагоре, тъй като германската програма "кеш за стари коли" бе копирана и от други държави. Проблемът е, че тези схеми имат срок на действие, а и нетният ефект от тях е спорен, смята Саймън Тилфорд. "Те просто издърпват напред бъдещи продажби. Хора, които са планирали да си купят кола следващата година, го правят сега. Но догодина няма да си купят пак."

Същевременно призракът на безработицата продължава да тегне на хоризонта. Много икономисти смятат, че в Германия например правителствените субсидии прикриват кризата на трудовия пазар. В момента, ако една компания реши да намали работното време и заплащането на служителите си, за да не се налага да ги освобождава, държавата й помага финансово. Това обаче вероятно няма да продължава вечно и опасенията са, че тази политика просто е отложила до зимата неизбежните съкращения.

Според Саймън Тилфорд не могат да се вадят прекалено големи изводи от данните за едно тримесечие и ще мине още време, преди да видим солидно и устойчиво икономическо възстановяване както на запад, така и на изток в Европа. И то най-вероятно ще бъде доста бавно. Или както се изрази бизнес кореспондентът на Би Би Си Марк Сандърс: "Ако използваме медицинска аналогия, в момента имаме пациент, който се събужда от кома и говори с лекарите. Но не очаквайте скоро да започне да тича."

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    инж. Ганев
    • + 5

    "Две икономики може и да не правят пролет, но новината, че Германия и Франция са изплували от рецесията, е колкото неочаквана, толкова и хубава."

    Това е изненадващо за тия които несъзнателно пропелваха глупоста че независимо че кризата беше предизвикана от дисбалансите във американската икономика ( дългове, цени, дерегулиране и изкривяаване на идеалния пазар от корупционната тежест на масивните икономически субекти) то света ще изпати още по зле. Защо? Някои иска ли да пробва тия аргументи отново за да види как стоят днес, но да не се отдалечава много от фактите за китайската икономика и по-ранното "излизане" на Германия и Франция? Напълно ирационална чиърлидърска във алегро виваче ще стане. Честито на позналите дет са вика!
    Германия е най-големия търговски партньор за България и развитието на събитията там е безспорно добро за нас. Оптимизма за Европа и Азия ( за която както писах в предния брой) обаче ще объркат много да си помислят че американската икономика е нещо друго освен пробита лодка без гребла надолу по лайняната река .... А идат есенните водопади. Ха-ха-ха! В САЩ въпреки упоритото пропелване на ирационални положителни очаквания за възстановяването на имотния пазар ( и другите пазари) всъщност фундамента му продължава да се руши, нотис ъф дифолт са на рекордно ниво след като изтекоха форкложър мотаториумите, в следващите месеци ще се увеличат форкложърите, купчината на имоти които банките не успяват да продадат и просто скриват от пазара се увеличава а вече растат и страховете за инфлация и съответно вдигане на лихвите при ситуация в която идва цунами от Alt-A ипотеки за които някои вярват че са по-токсични дори от събпрайма и са концентрирани предимно във по-скъпите места на Калифорния, където още цените не са паднали значително (и където нъкъде правилото х3 си стои все още като х8 или х9!? ). Освен това се виждат и първите пукнатини на пазара на търговски и индустрилани имоти... На кратко идва още една вълна от загуби за банките с последващо затягане на кредита и следващата врътка от спиралата на долу. Американския консуматорски хамстер е много уморен и в последните 2 месеца продължава понижението на consumer confidence със последващите намаляване на продажби и съкрашения на търговски работници. Както казах миналата година 2009 ще учи на мъдрост а тя още не е свършила.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    инж. Ганев
    • - 1
    • + 4

    Без да съзнавам във горния си пост за това за което говоря е написано чудесно във "А какво стана с ония лошите ипотеки", доре първо от карето. Отново поздравления за автора!

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    икономист
    • - 3
    • + 2

    МВФ е финансова институция, благодарение на която страната преодоля хиперинфлацията и неработещата икономика след управлението на БСП през 97 г. Когато тази институция съобщава, че възстановяването на глобалната световна икономика е започнало, значи част от нея вече се е възстановила. Това е консервативен фонд, който като всеки фонд печели от средствата, които е инвестирал. Наистина, поздравления за авторката на статията. Като допълнение, капиталовите и фондовите пазари винаги се възстановяват най-бързо след подобни периоди на икономически кризи.

    Нередност?
  • 4
    darthsidius avatar :-|
    darthsidius
    • - 1
    • + 1

    статията наистина е много добра,колкото до Ганев разбрах част от коментара ти но като цяла на доста части сериозно се замислих дали аз съм глупав че не те разбирам,можеше да го напишеш по ясно.Интересен е факта че словаците и те отбелязват ръст който може да ги изведе пред братския им народ чехите.Доколкото разбрах от един приятел който живее в Чехия, те са доста по добре от словаците и дори не ги искат като наемни работници.

    Нередност?
  • 5
    Avatar :-|
    Призрак, който "тегне" на хоризонта

    "призракът на безработицата продължава да тегне на хоризонта"
    Хубава смес от клишета

    Нередност?
  • 6
    Avatar :-|
    Vazov
    • + 4

    Niama takiva istorii kato "Germania ot Francia izlizat or recesiata". Vsichki statistiki sa manipulirani kakto beshe prez komunizma, za da se suzdade vpechatlenieto che ima normalizirane na neshtata. Tova e koordiniran opit ot vsichki centralni banki, koito zaedno pechatat kato za olimpiiskoto samo i samo da povishat optimizma i da suzdadat vpechatlenieto, che izlizame ot globalna depresia.

    Dokato bezraboticata, proizvoditelnostta i dohodite produlzhavat da padat , the velocity of money produlzhava da pada nezavisimo ot kolichestvoto napechatana hartia. Uspeh na vsichki optimisti.

    Нередност?
  • 7
    Avatar :-|
    Драги ми смехурко
    • - 4
    • + 1

    До Вазож - Какъв Вазов си като пишеш на маймуница ?

    Нередност?
Нов коментар