🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Британците гласуваха, сега политиците ще решават

Изборите не излъчиха ясен победител и отвориха нови въпроси. Ето част от тях.

Абсолютното мнозинство в британския парламент се оказа недостижима цел за всяка от партиите-конкуренти на изборите вчера. Нито консерваторите, нито лейбъристите успяха да получат заветните 326 места в Камарата на общините.

Резултатите се още не са окончателни, но в петък сутринта изглеждат така: консерваторите на Дейвид Камерън ще имат 290 депутати (от общо 650), лейбъристите на Гордън Браун - 247, а либералите на Ник Клег - 51. Това означава, че Великобритания ще има "висящ парламент".

Най-вероятните сценарии сега са три. Първо, досегашният премиер Гордън Браун може да се опита да договори коалиционно правителство с либералите на Ник Клег. Така или иначе, Браун остава "служебен премиер" и има право на опит да предложи правителство в следващия месец. Проблемът е обаче, че дори ако Браун и Клег си стиснат ръцете, съюзът им пак няма да има абсолютно мнозинство в парламента - и едва ли ще оцелее дълго. Друг въпрос е, че първите реакции в петък сутрин сочат към оставка на Браун, който в момента трудно би събрал кредит на доверие и ще е под сериозен обществен и медиен натиск да подаде оставка. Въпросът е само дали това ще стане преди или след опит за коалиционни преговори с либералите.

Другата възможност е Дейвид Камерън да обяви победа като лидер на партията, събрала най-много гласове - въпреки че няма абсолютно мнозинство. В такъв случай лидерът на Консерваторите може да се опита да сформира правителство на малцинството, или да получи подкрепа от достатъчно депутати от по-малките партии. Камерън вече отхвърли възможността да управлява заедно с либералите. Правителство на малцинството също едва ли ще е стабилно и трудно може да изкара цял мандат.

Третият вариант е да бъдат свикани нови избори. Този сценарий ще стане актуален след 25 май, когато парламентът трябва да гласува състава на новото правителство, независимо кой е в него. Ако коалиционните преговори се провалят, или ако парламентът не даде вот на доверие на компромисното правителство, най-вероятно британците ще трябва да гласуват отново. В момента този сценарий изглежда най-слабо верояте - от една страна, той ще изпрати доста лош сигнал към пазарите, а от друга, лейбъристите може да решат, че позицията им ще е много по-силна като опозиция на едно слабо правителство, отколкото като лидер в слабо правителство.

Едно от малкото ясни неща в момента е, че следващото британско правителство едва ли ще оцелее до края на мандата си - независимо дали ще е коалиционно или на малцинството. То ще управлява в ситуация на несигурност, твърде много компромиси и слаба воля за консенсус по тежките решения, които предстоят в британската политика - съкращаване на бюджетните разходи, увеличаване на данъците, реформа в публичния сектор.

Може би точно тук се крие обяснението за избора, който британците направиха вчера. Въпреки че в предизборната кампания политиците се стараеха да не говорят за болезнените решения, които ще направи следващото правителство, гласоподавателите разбраха, че им предстоят трудни времена, независимо дали на власт е Камерън или Браун. И затова предпочетоха да изберат трети вариант -  "висящ парламент", слабо правителство, политическа несигурност - защото това е единствения сценарий, при който икономическите трудности и непопулярните реформи не изглеждат неизбежни.  

Допълнение от 10 май, 14 ч.

Консерваторите на Дейвид Камерън и либералдемократите на Ник Клег (който се превърна в решаващ играч заради изборния резултат) продължават вече трети ден да водят преговори за съставяне на ново британско правителство. BBC цитира Уилям Хейг (водеща фигура на торите и вероятен бъдещ външен министър), който казва, че двете партии обсъждат "специфични идеи и предложения" и той самият е "оптимистично настроен".

Ако консерваторите (с 306 мандата) и либералдемократите (с 57) се договорят да управляват заедно, ще имат повече от необходимите за мнозинство 326 депутати. Това може да стане или чрез формална коалиция (като по-малката партия получи постове във водено от Камерън правителство) или с по-неангажиращо споразумение либералдемократите да подкрепят консервативен кабинет на малцинството при ключови гласувания в Камарата на общините.

Сигналите са, че и Камерън, и Клег, имат желание да сключат сделка възможно най-бързо още днес, за да се успокоят пазарите, че в Лондон може бързо да се сформира стабилно правителство, което ще се заеме с възлизащия на 163 млрд. паунда (241 млрд. долара) бюджетен дефицит.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    souleil avatar :-|
    souleil
    • - 1
    • + 14

    Капитал: Камерън вече отхвърли възможността да управлява заедно с либералите.

    The Economist:
    Mr Cameron made a “big,comprehensive and open” offer to Mr Clegg and his party to join him in establishing a strong, stable government, outlining honestly the areas in which the two parties disagree (defence, Europe and immigration) as well as agree (educational reform, fiscal probity). Urgent negotiations continue.

    http://www.economist.com/world/britain/displayStory.cfm?story_id=16081536&source=features_box_main

    Това първо. Второ, не считам, че е професионално от ваша страна броени часове след края на изборите да давате оценки относно възможността следващото британско правителство да издържи до края на мандата си. И трето, не разбирам логиката, според която, "висящият парламент" е препочитана алтернатива, пред тази на едно правителство с мнозинство в парламента. Дефицитът на Великобритания надвишава 160 милиарда паунда (което дори и като процентно изражение надвишава гръцкия, а всички знаем какво се случва там в момента) и независимо от политическата развръзка след изборите, сам по себе си изисква спешни фискални мерки. Макар и по време на обществените медийни дебати Камерън, Браун и Клег да избягваха темата за предстоящите съкращения, на всички в Англия им е ясно какво им предстои в следващите няколко години. Предимствата на едно стабилно мнозинство пред "висящия парламент" и "слабото правителство и политическата несигурност", за които говорите, са много, особено що се отнася до реакцията на финансовите и капиталовите пазари и техните очаквания спрямо бъдещето на британската икономика и стабилността на публичните финанси.

    Нередност?
  • 2
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 6
    • + 26

    Гледам изборите и съм възхитен от поведението на Камерън. (чиято ситуация е сходна с тази на Борисов миналата година)
    Борисов: Аз победих, полага ми се да управлявам. Който иска да ме подкрепя, който не иска - на нови избори. Няма да правя сделки, няма да правя отстъпки.
    Камерън: Победих, но недостатъчно. Мога да се правя на интересен и да търся ефтина подкрепа, но това няма да е в националния интерес. Държавата ни се нуждае от стабилно правителство и ще направя сериозни отстъпки за да го получа.

    Контраста е ярък - лична гордост срещу държавническо мислене.

    Нередност?
  • 3
    skydiver avatar :-|
    Skydiver
    • - 2
    • + 11

    Капитал: Камерън вече отхвърли възможността да управлява заедно с либералите.

    Дам, това определено е точно обратно на което каза Камерън. Нещо Капитал бърка английската политика с българската комплексарщина.

    Нередност?
  • 4
    daskal1 avatar :-|
    daskal1
    • - 4
    • + 11

    Сьгласен сьм сьс Skydiver - тук говорим за две много различни политически и културни системи и ценности. В Англия парламентарната демокрация има столетия практика, у нас ... Пьк и сравненията между Борисов и Камерон (или Клег) са меко казано м/у кон и кокошка, дори като се има предвид само образователния им ценз, да не говорим за политическа култура, диалог с противници и т.н.

    Нередност?
  • 5
    dove78 avatar :-P
    ksimtro
    • - 9
    • + 7

    Не се обиждай, но "В Англия парламентарната демокрация" ми звучи като "трамваите на Марс". Похвално е един политик да милее за нациналните интереси, но такива хора просто не стават политици в днешно време, никъде - нито "тук", нито "там".

    Нередност?
  • 6
    cons avatar :-|
    conservoir
    • + 9

    ето тук интерактивна карта на изборите. http://bit.ly/9OGqKW

    аз си мисля че популярността на либералите и намаляващия общ процент гласували за лейбъристите и консерваторите означава, че избирателната реформа чука на вратата. вече 15% от депутатите не са от двете най-големи апртии, а за тези 15% са гласували 30%.

    Нередност?
  • 7
    phooey avatar :-|
    Phooey
    • + 3

    Капитал, много сте се объркали.

    Първо, съюз между Conservatives и Lib Dems е много възможна и най-добрия вариант - ще се постигне добър компромис - Консерваторите ще движат икономическата политика, макар и Озбърн да е леко ненадежден, но настоящата ситуация просто го изисква, а Либералите ще посмекчат позициите на Камерън и ко спрямо гражданските свободи.

    Второ, Клег и Камерън много си приличат по мислене, начин на говорене и водене на партиите си. Освен това, партиите им досега гласуваха по повечето въпроси еднакво в парламента, макар и в опозиция. ББС се опита да насади в съзнанието на хората неизбежността на коалиция между Либерали и Лейбъристи, но това е разбираемо с оглед на силното ляво лоби в телевизията.

    Реално, големият резултат от тези избори е, че хората не гласуваха доверие на Браун и партията му. Също така, въпреки че манията покрай либералите не успя реално да се изрази в повече места за тях в парламента, поне им дава шанс да променят системата за гласуване при евентуално правителство с Консерваторите - с някаква форма на пропорционалност, но не напълно отказване от районните места.

    Нередност?
  • 8
    watmark avatar :-|
    watmark
    • - 11
    • + 5

    Да се сравнява политическото поведение на Камеръ и Борисов е глупаво. Политическите ин задачи са различни. ББ трябва да нормализира страната. Камерън ще се опита да влезне във власта, след като консерваторите 3 мандата бяха извън нея. ББ трябва да се справи със съветско-олигархичния модел и за това няма никава подкрепа от елитите. Също няма подкрепа от т.н. народ. Така че, едва ли може да има доверие на някого. Възможните бяха - Костов и син, Яне, Атака. Вие с кого от тези бихте направили компания?
    Проблемът на Камерън е че британците ги е страх от консерваторите. Може би най-сетне започнаха да осъзнават погромът сторен от желязната лейди...

    Нередност?
  • 9
    s_a_s_h_o avatar :-|
    А.Бахчевански

    И на мен ми се ще да изразя разочарованиe от интерпретацията на г-ца Новакова на думите "I want to make a big, open and comprehensive offer to the Liberal Democrats".

    Нередност?
  • 10
    s_a_s_h_o avatar :-|
    А.Бахчевански
    • + 4

    А електоралната система на Великобритания наистина вече е мнго остаряла. Двупартийната система е в историята и е крайно веме за някакъв вид пропорционална електорална система. Ако сегашните избори бяха проведени по пропорционална система, 6,8 млн. гласа, които получиха либералите биха им дали почти три пъти повече места в парламента от тези, които реално получиха. Доста несправедливо нали?!

    Нередност?
Нов коментар