🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за Даунинг стрийт

Изборите във Великобритания се очертават като политическото дерби на годината

Дейвид Камерън - премиер в очакване    ©  reuters

Миналия вторник Елизабет II прекъсна великденската си програма заради неотложни дела. Кралицата трябваше да приеме десетия министър-председател, идващ да поиска разрешението й за разпускане на британския парламент и нови избори.

В същия ден Гордън Браун измина с официален кордон триминутния път от "Даунинг стрийт" 10 до Бъкингамския дворец в Лондон. Британският премиер се яви пред формалната си началничка с молба да насрочи изборите за 6 май, а седмица по-късно да се яви пред новия парламент, за да произнесе Кралската реч с приоритетите на следващото правителство.

Браун силно се надява, че речта отново ще е подготвена под неговата диктовка, но обществените нагласи сочат, че следващите седмици може да са последните му начело на Великобритания. А консерваторите на Дейвид Камерън вероятно ще се върнат във властта след 13 години лейбъристко управление.

Победата на торите

обаче изглежда по-несигурна от всякога - преди месеци преднината им пред лейбъристите бе двуцифрена, но ден преди насрочването на изборите се срина до 4% (37% от анкетираните ще гласуват за тях според проучване на в. Guardian от 4 април). Според същата анкета партията на Браун е вдигнала популярността си с 4 пункта до 33%. Предвид особеностите на британската електорална система тези данни означават, че всяка от двете основни партии трудно би получила мнозинство в следващия парламент. Това ожесточава битката за колебаещите се гласове в центъра и създава условия за исторически прецедент - евентуално коалиционно правителство с либералите, които се радват на стабилна подкрепа от над 20%.

Тази картина вдига залозите в един от най-интересните политически спектакли в Европа за годината. Водеща тема ще е икономиката - почти половината анкетирани британци казват, че ще гласуват според компетентността на партиите по този въпрос и предложенията им за справяне с кризата. Консерваторите обещават нов антикризисен бюджет шест седмици след сформиране на правителство, ако спечелят изборите. Те се ангажират да отменят част от мерките в бюджета на лейбъристите (трудно приет преди месец) и да ускорят намаляването на публичните разходи. От ляво пък предупреждават, че торите ще върнат Великобритания в рецесията, от която правителството на Браун я изведе в последните месеци. Лейбъристите предлагат "програма за национално обновление", която според тях ще отвори нови работни места и ще реформира образованието и здравната система.

Според анализатори обаче и двете партии мълчат предизборно по трудните решения, които предстоят пред победителя във вота, който и да е той - от увеличаване на данъците до болезнено съкращаване на публичните разходи заради нарастващия бюджетен дефицит. "Как ще стане това е най-важният въпрос пред Браун и Камерън, но ясни отговори още се чакат, което обезверява гласоподавателите", обясни пред "Капитал" Чарлз Грант, директор на Центъра за европейски реформи в Лондон. Засега позицията на консерваторите по икономическите теми печели повече дивиденти пред избирателите, но според Грант те трябва да са по-убедителни.

"Аргументът на консерваторите е - лейбъристкото правителство вкара домакинствата в огромна задлъжнялост, допусна престъпно безхаберие във финансовия сектор и въвлече страната в безнадеждна война в Ирак. Трябва да се отървем от тях. Отляво пък контрират с репликата - ако си мислите, че сега е зле, само чакайте консерваторите да вземат властта",  обобщава Филип Кей, журналист в Британската пресасоциация и бивш кореспондент за Уестминстър. "И двете не са особено вдъхновяващи за гласоподавателите", каза Кей пред "Капитал".

Предизвикателствата изглеждат огромни, особено предвид стачките, назряващи през пролетта независимо от изборния резултат. Скорошните протести в авикомпанията British Airways са само първото предупреждение - профсъюзите в държавната администрация, образователната система и транспорта очакват с нарастващо напрежение неизбежното намаляване на бюджетната си субсидия и съкращаване на работни места. Допълнителен проблем е, че следващият парламент се очертава като най-неопитния в съвременната британска история - рекорден брой депутати напускат заради миналогодишния скандал с разходите им.

И докато избирателите се оплакват, че трудно различават предизборните послания на партиите, опонентите се стягат за

Най-публичния двубой

в дългата история на британската демокрация. За пръв път кампанията ще е почти от американски тип: основните телевизии ще предават на живо три дебата между Браун и Камерън, посветени на вътрешните работи (15 април), външната политика (22 април) и икономиката (29 април). Очаква се тези сблъсъци да определят победителя още преди изборите. "В деня на вота вероятно ще можем да посочим точния момент в дебатите, в който единият е спечелил властта, а другият я е загубил", обясни Кей.

Кампанията се очертава като сблъсък не само между партии и идеи, но и между личности. Персоналните атаки са в разгара си: лейбъристите критикуват Камерън за "привилегирования" му произход - ексклузивните частни училища и клубове в биографията на опозиционния лидер са интерпретирани като липса на контакт с обикновените хора и техните проблеми. Консерваторите им го връщат с посланието "Още пет години Знаете-кой? Време е за промяна". И двете страни таргетират социалните платформи - "Уебкамерън", част от кампанията на торите, има 27 хиляди фенове във Facebook. За американизацията на кампанията говори и личностният PR - консерваторите например облъчват пресата с благотворителни изяви на бременната съпруга на Камерън Саманта, докато от ляво апелират към потребителския патриотизъм с информация за предпочитанията на Браун към вратовръзки от Marks&Spencer - марка, близка до сърцето на средния британец.

Напрегната предизборна надпревара, в която за пръв път от близо 20 години изходът не е ясен предварително, ще прикове вниманието на британците в политиците им поне до юни, когато започва световното първенство по футбол в Южна Африка. Там спектакълът и емоциите също са гарантирани, интригата се запазва до последния момент и е много по-вълнуваща за жителите на Острова.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    phooey avatar :-|
    Phooey
    • + 1

    Доста повърхностен материал, който обобщава ситуацията, но анализира през пръсти.

    Нередност?
  • 2
    cons avatar :-|
    conservoir
    • + 2

    за тези избори е доста безсмислено да се правят прогнози, тъй като, както авторът правилно отбелязва, избирателната система е различна от нашата. там всички мандати са в едномандатни райони и първия взима всичко. така че с 20% пак можеш да нямаш депутат, а с 35 да абсолютно мнозинство. Това разбира се са крайности, но показателни за непредсказуемостта.

    Впечатление прави стратегията на Браун да ходи по сбирки в градчета и градове или да се появява ненадейно на срещите на местни клубове. така много яркоконтрастира с Камерън, който пък е подложен на канонада от атаки зарди кулажите с цветнокожите си кандидати. ето и как си правят майтап с това http://mydavidcameron.com/

    За тези от нас които повече се вълнуват от публичния имидж - предлагам 2 интересни лекции на Браун и Камерън от ТЕД. Различни идеи, различно поведение. Според мен Камерън много повече прилича на бизнес-премиер, но пък Браун блести със страхотен интелект наистина! (има превод на БГ)

    Браун http://www.ted.com/talks/gordon_brown.html
    Камерън http://www.ted.com/talks/lang/eng/david_cameron.html

    Нередност?
  • 3
    cons avatar :-|
    conservoir

    впрочем, ето последните изследвания. всички предполагат "hung" парламент http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/politics/election_2010/8609989.stm

    ясно се еижда, че дори и консерваторите да имат преднина, тя не винаги означава повече мандати

    Нередност?
Нов коментар