🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Морската операция на Израел: въпроси и отговори

Израелските войници са на мушката заради действията си в морето
Израелските войници са на мушката заради действията си в морето
Израелските войници са на мушката заради действията си в морето    ©  reuters
Израелските войници са на мушката заради действията си в морето    ©  reuters

Има ли право Израел да действа така?

Зависи дали смятате, че блокадата на Газа е законна. Ако да, то съгласно Конвенцията от Сан Ремо за прилагане на международното право относно морски конфликти, Израел има правото да наложи блокада на управлявана от "Хамас" територия, с която е във война.

Що се отнася до прихващането на 75 мили от брега, Израел има правото да спре корабите дори в открито море, ако те са заявили твърдо намерението си да навлезат във водите, където е наложена блокадата и ако армията ги е предупредила неколкократно да спрат.

Имаше ли друг начин за спиране на корабите?

Израелските командоси атакуваха в класическото за всяка подобна операция време – 4 часа сутринта, точно когато хората на борда са били в най-дълбок сън. Вместо да се промъкнат тихо, десантът се извършва от вертолети. Много по-лесно би било да се извика пристанищен влекач, който да изтласка корабите в желаната посока. Това е тактика, прилагана от петролните компании и военните, когато трябва да се освободят от кораби на "Грийнпийс" например.

Тази стандартна практика е от 1985 г., когато френските специални служби потопиха  флагмана на "Грийнпийс" "Войникът на дъгата" в новозеландско пристанище, при което загинаха няколко човека. В последно време еколозите дори използват надуваеми лодки, тъй като тяхното изблъскване определено би довело до жертви.

Кой седи зад флотилията?

Официално - комитетът за вдигане на блокадата на Газа, създаден от много пропалестински и правозащитни организации през 2008 г. Израел обаче казва, че става дума за т.нар. Съюз на доброто, създаден през 2001 г. като чадър за 20 ислямски организации в Европа и други части на света, които подкрепят организациите на "Хамас".

Европейските власти спряха няколко от тези фондации в Германия, Франция, Холандия. В тази операция, твърди Тел Авив, напред е излязла турската IHH заради опита й с логистиката и подкрепата на Анкара. Израелското разузнаване обвинява IHH в подкрепа за терористи.

Има ли други възможни мотиви за израелската операция?

Конспиративните теории биха могли да включат предотвратяването на разговори между палестинците и израелците. Във вторник израелският премиер Бенямин Нетаняху и американският президент Барак Обама щяха да започнат сближаване на позициите, а след това Обама трябваше да се срещне с палестинския президент Махмуд Абас. Нетаняху се съгласи, след като през март, по време на посещение на вицепрезидента Джо Байдън в Йерусалим, министърът на благоустройството официално обяви планове за нови строежи в арабската част на града, което е в противоречие с американската позиция. Израелското обяснение беше, че е станала досадна грешка (с момента на обявяването, не със самите планове), но Вашингтон реагира необичайно остро и скандалът стигна неузнаваеми висоти.

Втората теория е свързана с Иран. Ако ескалацията с "хуманитарния конвой" е нарочна, тя дава време на иранската криза да се разгори и ще попречи на САЩ да съберат гласове за санкции в ООН. Тезата на Нетаняху винаги е била, че израелско-палестинският мирен процес е по-маловажен от въоръжен с ядрено оръжие Иран.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    robokop avatar :-|
    robokop
    • - 20
    • + 5

    Прехвалените командоси се ''изплиу6тяха''. Некадьрници !!! Непотготвени !!! За6то по вьздух? За6то с боини патрони? За6то? За6то? Техни4ески ло6 замисьл. и изпьлнение!!! Пи6а така, за6тото за такива не6та сьм обу4аван в БНА , и сьм обу4авал . Бен Гурион е на6 вьзпитаник, но 6те6е да се обьрне в гроба , ако бе6е видиал това...

    Нередност?
  • 2
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • + 12

    До коментар [#1] от "robokop":

    Неграмотен, научи се да пишеш или на кирилица или английски.

    Нередност?
  • 3
    heineken avatar :-(
    heineken
    • - 4
    • + 4

    С такива робокопи - такива операции... Изплу6тиани:(

    Нередност?
  • 4
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • - 4
    • + 1

    На тая операция американците му окат "ВОСР"!!!!
    Кибик Блаже
    ПП.В(сичко)О(срахме)С(ереме)(едко)!!!!

    Нередност?
Нов коментар