🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Трагедия от грешки

С действията си в морето Израел успя сам да се вкара във все по-голяма изолация

Еврейската държава е свикнала да е в центъра на световното недоволство. Този път може да се окаже по-тежък от обикновено.
Еврейската държава е свикнала да е в центъра на световното недоволство. Този път може да се окаже по-тежък от обикновено.
Еврейската държава е свикнала да е в центъра на световното недоволство. Този път може да се окаже по-тежък от обикновено.    ©  reuters
Еврейската държава е свикнала да е в центъра на световното недоволство. Този път може да се окаже по-тежък от обикновено.    ©  reuters

Това е по-лошо от престъпление, това е грешка. Ако външният министър на Наполеон Шарл Морис дьо Тайлеран беше съветник на израелския премиер Бенямин Нетаняху, тази седмица щеше да има повод да изрече прословутата си фраза. Защото Израел успя за няколко дни да направи цяла серия от гафове, един от друг по-необясними и драматични, и със собствени сили се вкара в задънена улица.

Израелската армия знаеше за идването на голямата флотилия от кораби, натоварени с хуманитарна помощ, журналисти и активисти и за нейната цел - ивицата Газа. На всички беше ясно, че армията иска да запази блокадата над Газа, а корабите под турски флаг нямат намерение да спрат, защото самата им мисия бе такава: или да пробият блокадата, или да бъдат спрени от армията и да привлекат медийно внимание (виж секцията с въпроси и отговори). Следователно армията имаше за цел да ги парира, без да допусне това да се превърне в международен скандал. Дори да беше искала да се провали, трудно щеше да го направи по по-впечатляващ начин: 9 убити, стотици арестувани, няколко дни мълчание и все по-голяма изолация.

Грешка 1

Защо най-добрата армия в Близкия изток и една от най-добре подготвените в света не успя да изпълни предварително зададена и не чак толкова сложна цел? "Проблемът беше в липса на добра разузнавателна информация, която е основна за всяко планиране", смята полк. Джонатан Фигел от Международния институт по контратероризъм, базиран в израелския град Херцлия. Фигел, който е бивш ръководен кадър на израелското военно разузнаване, каза за "Капитал", че именно заради недостатъчно информация планирането на тази мисия е било погрешно от самото начало.

Възможно ли е обаче военните да не са знаели, или поне предполагали, че сред хората на корабите е имало такива с по-различна цел от мирен протест? Светослав Иванов, репортер от bTV, който е бил на един от по-малките кораби, твърди, че след като ги превзели за секунди, командосите са знаели със сигурност самоличността поне на представителите на медиите. Това прави още по-странен епизода с атаката на основния кораб, където командосите бяха спускани един по един сред 30-ина души с пръти и ножове, преди да се стигне до смъртта на 9 от пасажерите.

Полк. Фигел е категоричен, че "военният министър Ехуд Барак трябва да бъде държан отговорен за това фиаско". Най-малкото защото той и Моше Ялон (който заместваше Нетаняху, докато той пътуваше) са бивши армейски шефове с огромен опит и са хората, под чието ръководство тази операция е била одобрена.

Грешка 2 

След като допусна трагедията в морето, Израел се опита да спечели информационната война по най-лесния начин: като запуши устите на участниците. Всичките 700 души на корабите бяха арестувани и държани дни наред в затвор в град Беер Шева. Иванов разказа, че е бил държан без вода и храна и е бил подложен на психотрикове заедно с представителите на други на медии, сред които Al Jazeera, Euronews, Sueddetsche Zeitung и др. Журналистите на борда на военните кораби пък бяха под цензура, тъй като имат договор с армията да изнасят информация само след одобрение.

Тази игра на мълчание, разбира се, се провали - откъслечните информации се превърнаха в заглавни новини, а безмълвието на Тел Авив само подхрани медийния огън - в първия ден дори не се знаеше колко хора са загинали. Израелската армия пусна видео на нападението над командосите, но така и не показа момента, в който те убиват пасажери.

Имиджът на специалните части се срина и заради очевидния провал на планирането и изпълнението, и заради жертвите. За всяка страна образът на армията е важен за националната сигурност, но за Израел той е сърцето на държавата. Както заявява анонимен израелски генерал пред Джефри Голдберг от списание The Atlantic Monthly: "Да те мислят за луд не е лошо; но да изглеждаш некомпетентен и луд е много зле, а точно така изглеждаме сега."

Грешка 3  

Упорито повтаряното настояване на израелските политици, че блокадата над Газа ще остане точно такава, каквато е в момента. Вече 3 години тя държи 1.5 млн. души на ръба на оцеляването, без основни услуги и продукти, с мотива, че там управлява движението "Хамас", което е в конфликт с Израел. Няма да вдигаме блокадата, обяви Нетаняху в обръщение към нацията, като обясни, че "хуманитарни и други стоки" са позволени, а оръжия и материали с военно предназначение - не. Израел е прав в настояването си да наложи морска забрана, защото основната заплаха от внос на оръжие и ракети в Газа е именно по море. Но в политиката спрямо малката ивица има нещо ужасно сбъркано.

На 6 май израелската правозащитна организация "Гиша" заведе дело срещу правителството заради Газа. В списъка на позволени и забранени за внос продукти, който "Гиша" направи публичен, има необясними неща: вестниците, музикалните инструменти, шоколадът и кориандърът например не могат да бъдат внасяни (страх от кориандрови бомби?), докато брашното, царевицата и канелата са позволени. На задържаните кораби е имало подобни неща заедно с цимента, който Израел не позволява от страх "Хамас" да не построи бункери, въпреки че армията му срина част от ивицата във военната операция през 2008 г.

Израелският вестник "Аарец" констатира, че е време блокадата да бъде преосмислена, а един от неговите коментатори я нарече "израелският Виетнам". В речта си израелският премиер обяви, че "няма хуманитарна криза в Газа" - твърдение, което противоречи на заключенията на всички международни организации, включително ООН.

Докато израелското правителство продължава да отрича проблема, той ще фокусира все повече внимание и ще става все по-тежък. Въпрос на време е да се появят нови флотилии, които с помощта на групи като ливанската "Хизбула" да предизвикат Израел до краен предел. Питър Байнърд, изледовател в New American Foundation, заяви пред "Капитал", че "в резултат от тази операция САЩ вероятно ще засилят натиска си за  решаване на проблема с блокадата на Газа".

Какво може да спаси Израел сега?

Палестинците винаги са кандидат, тъй като нови ракетни нападения или самоубийствени атентати ще позволят на Израел да оправдае политиката си. Знаейки това, палестинските вестници излязоха с призив да се внимава и да не се помага на еврейската държава да излезе от засилващата се изолация. ООН вече започва да сформира комисия за разследване на случилото се, но това не е основният проблем на Тел Авив - такава имаше и за войната в Газа през 2008 г., като докладът й обвини израелската армия във военни престъпления и остана без особени последствия.

По-важни ще са ефектите върху отношенията с Турция (виж другия текст) и САЩ. Държавният секретар Хилари Клинтън подкрепи осъдителна резолюция в Съвета за сигурност на ООН - силен знак към Нетаняху. Само преди дни шефът на израелското разузнаване "Мосад" Меир Даган заяви пред парламентарна комисия, че стойността на Израел намалява в очите на Вашингтон, който все повече го разглежда като пасив, а не актив.

По израза на Мерав Микаели във в. "Аарец" еврейската държава в последните години е заключена в разрушителен цикъл на самосъжаление и чувство за непогрешимост. Тя напада по-слаби противници, нанася вреди на много невинни, срива имиджа си и после отново се чувства заплашена. Войната в Ливан, войната срещу "Хамас" и тази последна случка са части от една и съща верига. "Не виждам бързи решения", казва полк. Фигел. "Трябва да управляваме кризата. Докога? Не зная. Имаме време." Мнозина може и да не се съгласят с него.

39 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 10
    • + 12

    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Активист от "Флотилията на свободата": Това беше политическа акция
    От Дневник
    Всички статии на автора

    Последна промяна в 12:20 на 04 юни 2010,

    Членове на партия "Левите", участвали в конвоя - Йоахим Етиас, Анете Грот, Инге Хьогер, Надер ел Сакка и Норман Пийч (от ляво надясно).

    В Германия все по-често се промъква критика по адрес на пропалестинските активисти.

    Доставката на хуманитарната помощ не е била основната цел на акцията, а да се пробие блокадата и да се стигне до нейното вдигане, заяви след завръщането си в Германия Норман Пееч, бивш депутат от Лявата партия. Той беше сред участниците във "Флотилията на свободата", която в понеделник трябваше да достави хуманитарна помощ в ивицата Газа.

    В едно от интервютата Норман Пееч бе попитан защо флотилията не е... приела предложението на израелците да стигне до Ашдод, където корабите да бъдат разтоварени и след проверка всичко, което е разрешено да бъде доставено в Газа. Той призна, че това категорично е била политическа акция. По думите му участниците във флотилията не са очаквали "подобна ескалация на насилие".

    Радио "Свободна Европа" отбелязва, че в оценките на инцидента с т.нар. "Флотилия на свободата" все по-често в Германия звучи критика към пропалестинските активисти.
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
  • 2
    ursus avatar :-|
    uzur
    • - 4
    • + 9

    С цената на невинните жертви “Хамас” натрупаха точки пред международната общност, а Израел ще трябва дълго да изкупува натрапената му вина за трагедията.Израел и правозащитниците паднаха в хитрия капан на "Хамас".Командосите от морската пехота, участвали в атаката, се оправдаха с провал на разузнаването."Не очаквахме такава съпротива от активистите, защото ставаше дума за група с хуманитарна мисия", заяви пред военното радио командирът на екипа.
    http://yphalachev.blogspot.com/2010/06/blog-post_02.html

    Нередност?
  • 3
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 18
    • + 15

    Статията вероятно е писана доста преди излизането на вестника, защото през последните 48 часа настроенията се обърнаха на 180 градуса. Т.нар. "международна общност" вече включва единствено групи от доста мургави и мустакати "европейци", които крещят на чист европейски арабски в прослава на пророка и за смърт на неверниците. Като цяло, статията е доста тенденциозна и едностранчива. Видяхме от кадрите на БТВ кой са "невинните жертви" и кои - "лошите командоси". А Израел също добре се е погрижил да онагледи акцията. Не вярвам да е останал нормален човек, който сутрин да не удря главата си в килимчето, у когото да са останали и малко съмнения кой и защо предизвика това и на чия съвест ще тежат "невинните" жертви...

    Нередност?
  • 4
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 9
    • + 17

    P.S. Нямам нищо против исляма. Имам много против всички безмозъчни маниаци, независимо от коя религия са, които са готови да мрат или избиват, защото така им е казал оня горе. Нямам нищо против и арабите. Имам много против онази част от тях, която отговаря на горното условие!

    Нередност?
  • 6
    karakoko avatar :-|
    karakoko
    • - 12
    • + 19

    Фактите са ясни: Изпотрепаха хората (независимо как ги описват), незаконно в международни води и ги арестуваха! Голяма битка е било - десанчици с автомати и гранати срещу "озверели" правозащитници въоръжени с пръти!

    Нередност?
  • 7
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 11
    • + 11

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Ако ще се дават европейски пари, то нека да са за истински нуждаещите се!

    05.06.2010 12:37

    Очевидно е, че населението на ивицата Газа НЕ гладува. Пазарите са залети от достъпни и качествени стоки, а плажовете са пълни с хора, които в никакъв случай не изглеждат нещастни.

    И въпреки всичко половината свят е решил, че палестинците имат спешна нужда от хуманитарна помощ. Странното в случая е как упорито се игнорират фактите, че срещу Израел са изстреляни хиляди ракети, че Хамас е страната в конфликта, която първа обяви война и че блокадата на ивицата Газа е законна според международното право.

    За съжаление позицията на Европейският съюз беше предвидима. Българският еврокомисар Кристалина Герогиева ловко се измъкваше от зададените й в Брюксел въпроси и някак прекалено ентусиазирано се опитваше да смени темата.

    На 2 юни 2010 година, на въпрос на „ДНЕС+“ откъде са се взели тези над 10 000 ракети от Хамас, изстреляни срещу Израел в последните три години, Георгиева заяви, че най-вероятно става дума за така наречената „тунелна икономика“. Според нея колкото по-голям е свободния достъп на хуманитарни стоки, толкова по-ограничено ще е действието на „тунелната икономика“.

    Комисар Георгиева бе категорична, че конвоят, предизвикал кризата, няма нищо общо с нейното ведомство. Очаквам независимо разследване по случая и тогава мога да бъда по-категорична по темата, каза тя.

    Ясно е, че Европа иска мир в Близкия изток, но защо всички - без изключение - избягват въпроса за цената на мира! Да сте чули някога и някъде официален представител на Хамас да е обявил, че ще спре ракетния обстрел срещу цивилното население на Израел?

    В същото време Европа е глуха и сляпа за трагедията в Судан, например. Истинска трагедия, не измислена, като онази с конвоите към ивицата Газа. Към днешна дата жертвите са най-малко 200 000 хиляди. Бежанците в съседната държава Чад са поне 2,5 милиона. В района на Дарфур (Западен Судан) ислямските милиции „Джан Джавид“ колят, изнасилват, грабят безмилостно всеки, който е различен. Тези изроди в човешка кожа потопиха в кръв територия по-голяма от четири Българии (493 180 km2).
    В дъното на конфликта е стремежа на северният арабско-ислямски елит да смаже две етнорелигиозни африкански общности: южните черни християни и нубийските черни мюсюлмани.
    И Европа безучастно наблюдава този арабско-ислямски геноцид над християните и чернокожи, продължаващ вече десетилетия.



    Според Уолид Феърс, професор по религиозни конфликти и проблеми на Средния Изток в университета Атлантик във Флорида и сътрудник към фондацията за защита на демокрациите. Геноцидът в Дарфур е “една от най-смъртоносните религиозни и расистки войни в днешни дни”.

    Къде са конвоите с хуманитарни помощи към Дарфур?

    Там, за разлика от ивицата Газа, наистина има нужда от помощ, а цената на бездействието на ЕС се измерва със стотици хиляди убити и милиони бежанци.
    България като член на ЕС също би трябвало да има позиция въпросите, касаещи пряко разходването пари на данъкоплатците. Особено във време на тежка икономическа криза като днешната. Още повече, че именно българският еврокомисар Кристалина Георгиева отговаря за този станал напоследък толкова деликатен ресор, свързан с хуманитарните помощи.
    Ако ще се дават европейски пари, то нека да са за истински нуждаещите се!
    Така е справедливо! Нищо, че понякога е неудобно!
    Антон Луков

    П.П. Снимките са предоставени на редакцията на “ДНЕС+” с любезното съдействие на бизнесмена Юлиян Гендов.
    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
  • 8
    chimi_frog avatar :-|
    Чимиджимичамиджоми
    • - 3
    • + 18

    Из "Писма от Тора Бора"
    Скъпи boby1945,
    Ние с чичо Осама сме добре. Благодаря за подкрепата във форума на "Капитал"...
    ... Чичо каза, че те поздравява, каза още, че след него, ти си най-големият идиот, който познава, даже може би си преди него, защото той бил само идиот-ислямски фундаменталист, докато ти си бил идиот-комунист и идиот-фундаменталист едновременно...
    ... Пита само, ако можеш да му кажеш, на чия страна ще застанеш ако се сбият исламистите и комунистите, защото това вече се било случвало, та искал да се подсигури във форума...

    Нередност?
  • 9
    k73 avatar :-|
    k73
    • - 10
    • + 11

    Чест и слава на командира който е заповядъл да се проведе антитерористичната акция върху корабите с "хуманитарна "мисия.
    Излезе от тъмнината терористичната организация IHH поддържана от саудитска арабия и турция. Сега и страхливците от тайните служби ще останат доволни. Клон на ал кайда се ползва свободно от покровителство в турция. Разбраха го вече всички.Тия от НАТО не разбират ли че зад тях се крият (военните бази) убийци ? И това за двойния стандарт на американците не рефлектира ли върху целият им народ?

    Нередност?
  • 10
    nick11 avatar :-|
    Николай_1
    • - 4
    • + 4


    Николай_1
    Неутрално 5 юни 2010 18:46 14 Отговор Изтриване
    оценка 0

    0 гласа

    '''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''
    Шефът на ΙΗΗ призна за атаката над израелските командоси

    Дневник


    Последна промяна в 13:34 на 03 юни 2010,

    Бюлент Йълдъръм (в средата), шеф на турската Фондация за хуманитарна помощ (ΙΗΗ)


    Шефът на турската благотворителна организация, която оглави хуманитарния конвой до Газа, потвърди, че някои от активистите на кораба "Мави Мармара" се нахвърлили с подръчни оръжия върху израелските командоси, съобщи "Ройтерс".

    "Да, взехме им оръжията", призна Бюлент Йълдъръм от Фондацията за хуманитарна помощ (ΙΗΗ). "Но дори и да бяхме стреляли по командосите, щеше да е самоотбрана от наша страна", допълни той. "Веднага изхвърлихме оръжията зад борда, за да не бъдем обвинени в използването им", заяви Йълдъръм при кацането си на летището в Истанбул след тридневен...

    Прочитане на целия коментар арест в Израел....................
    ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''

    Нередност?
Нов коментар