Кръв в морето

С цената на неизвестен засега брой цивилни жертви, Израел задържа блокадата на Газа, но губи все по-категорично войната за общественото мнение

Израелските сили се завръщат в Ашдод, след трагичната случка в морето.
Израелските сили се завръщат в Ашдод, след трагичната случка в морето.
Израелските сили се завръщат в Ашдод, след трагичната случка в морето.    ©  Nir Elias
Израелските сили се завръщат в Ашдод, след трагичната случка в морето.    ©  Nir Elias

Казват, че кръвта в морето кара акулите да надушат потенциалната си жертва от километри разстояние. Трагедията от вечерта на 30 срещу 31 май в Средиземно море, в която израелски командоси щурмуваха кораб на активисти, пътуващ за Газа, и отнеха живота на неизвестен засега брой хора, е може би най-сериозният удар по имиджа на еврейската държава от години насам. И всички, които изпитват неприязън към методите на Израел, усетиха възможност за реванш. Докато израелската армия ескортира към пристанището Ашдод флотилията от кораби с хуманитарна помощ, за да провери националностите на пътниците и да ги разпрати обратно (сред тях има и двама българи - репортер и оператор от bTV, както се разбра невредими), около Израел вече се събират тъмните облаци на грандиозна буря. 

Нашествието на шест кораба с над 600 активисти и журналисти от различни държави е планирано от самото начало като провокация - то трябваше или да пробие блокадата на израелската армия над Газа, или да накара света да обърне отново внимание на окаяното състояние на това малко парче земя. И двете страни бяха наясно със залозите, като Израел даде знак от самото начало, че ще спре флотилията. Именно затова е изключително странно и шокиращо, че се стигна до подобен край. 

Израелската армия твърди, че командосите, които са били спуснати на борда на главния кораб, са имали чисто "полицейска мисия", но са били посрещнати от нападатели с пръти, ножове и пистолети. На любителско видео на сайта на ВВС наистина се виждат пръти, а в израелската преса има снимка на човек с нож. От една страна, да нападнеш командос винаги е съществен риск, но в краен случай подобно нападение може да завърши със смъртта на нападателя. През медийната блокада обаче се процеди

информация за 10-20 жертви. Ако повечето от тях се окажат активисти или журналисти, при това невъоръжени (говори се за 2 пистолета), е абсурдно за израелската армия да се оправдава със самозащита. Срещу Израел вече потекоха обвинения от всички страни за прекомерна употреба на сила. Вестник "Аарец" коментира, че цялата военна операция страда от недостиг на информация и планиране и трябва да бъде разследвана. 

Много голям проблем за Тел Авив се оказва неспособността му да се справи с бедствие от подобен международен калибър. Почти цял ден вече израелските власти не могат да дадат точен брой на загиналите, нито някаква официална и подробна информация за случилото се. В света на мигновените новини, това е век закъснение. Неофициално дипломат от ЕС, разположен в страната, коментира за "Капитал", че ситуацията изглежда хаотична и израелците са толкова объркани от неочакваното развитие, че създават все по-голямо медийно бедствие с мълчанието си. Според "Аарец" на борда на израелските кораби също е имало журналисти, които обаче се намират под договорка с армията да не пускат информация без предварително съгласуване. Така докато израелската армия мълчи, светът гледа аматьорски клипове, слуша версията на неправителствените организации и се убеждава във вината на Израел.  

Освен че губи информационната война, Тел Авив е изправен пред други, също толкова сериозни заплахи. Ако се окажат верни информациите, че сред убитите или ранените е лидер на арабското малцинство в Израел, това ще е потенциален спусък за вътрешни проблеми в страната. Ако наистина пък повечето от жертвите са турци, то тогава отношенията между Анкара и Тел Авив може да бъдат и прекъснати за известно време. Турският премиер Реджеп Ердоган лети обратно от Латинска Америка по спешност, а той не пести публичните порицания на Израел - турската държава напоследък се превърна от най-добрия мюсюлмански съюзник в проблемен регионален фактор за еврейската държава. ЕС без съмнение също няма да пропусне възможността да каже какво мисли за израелските действия, а арабската лига и някои палестинци вече призоваха за бойкот на и без това едва кретащите преговори. Премиерът Бенямин Нетаняху няма да може да разчита и на подкрепа от охладнялата към него нова американска администрация - може би за негов късмет той пропусна възможността да чуе лично от Барак Обама мнението му за операцията, тъй като отмени посещението си във Вашингтон. 

Каквото и да говори Израел, блокадата на Газа продължава вече 3 години да е неприемливо колективно наказание, което лишава от елементарни услуги 1.5 млн. палестинци. Според правозащитната организация "Амнести интернешънъл" десетки хора загиват по границите, чакайки безуспешно да достигнат до лекарска помощ, а войната през 2008 г. бе последвана от обвинения във военни престъпления. Израелската армия успя да спре и този опит да бъде пробита блокадата. Може да се окаже обаче, че го е направила на прекалено висока цена.   

79 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 22
    • + 65

    Това което сам си направиш никой друг не може да ти направи.
    Имиджът на държавата Израел е дотолкова накърнен, че и Гьобелс щеше да се затрудни да измисли нещо по сериозно и ефективно.

    Лично за мен Израел в момента
    1. Е агресор и окупатор (Държава която воюва почти непрестанно от възникването си не е нищо друго освен агресор)
    2. Извършва геноцид (отказът на допускане на хуманитарна помощ меко казано доказва това)
    3. Толкова далеч от цивилизованите и демократични норми и порядки, колкото нацистка Германия е била при окупирането на Судетенланд и при аншлуса с Австрия.

    За съжаление всичките тези факти само ще налеят допълнително масло в огъня на антисемитизма, антиционизма и всичките теории на конспирациите свързани с евреи.
    А сигурен съм обикновеният евреин и гражданин на Израел заслужава лошо отношение,презрение и омраза и е виновен за световните беди точно толкова колкото е заслужавал и е бил виновен преди 65 години...

    Нередност?
  • 2
    jddi avatar :-|
    Димов
    • - 10
    • + 31

    Напук на здравия разум, Израел продължава да се мъчи да реши със сила един политически и социален проблем.
    С такива показни военни акции директно се абонират за поредното поколение атентатори самоубийци, както и нагледно демонстрират моралният колапс на каузата си.
    Глупава история.

    Нередност?
  • 3
    peho avatar :-|
    peho
    • - 37
    • + 23

    Колкото и да не одобрявам политиката на Израел, намирам тази статия за твърде едностранчива. Първо трябва да редактирате текста под снимката "с оръжието напред" на "с пейнтбол оръжието напред". Снимката е от първата вълна командоси въоръжени с пейнтбол оръжия и пистолети, като само пистолетите са с бойни патрони. Да кажем, че съм просто дребнав. Грешката на Израел е че упражни прекомерно насилие което доведе до жертви. На флотилията бе предложено да мине проверка и след нея да продължи към Газа. Всички кораби освен Mavi Maramara се съгласяват и Израел е принуден да изпрати командоси. Все пак ако пусне кораба ще покаже слабост. Освен това има право да вземе такива мерки:
    "SECTION V : NEUTRAL MERCHANT VESSELS AND CIVIL AIRCRAFT

    67. Merchant vessels flying the flag of neutral States may not be attacked unless they:

    (a) are believed on reasonable grounds to be carrying contraband or breaching a blockade, and after prior warning they intentionally and clearly refuse to stop, or intentionally and clearly resist visit, search or capture;"

    Въпреки това смятам, че това беше огромна грешка за Израел и последствията ще бъдат тежки.
    NPaine намирам коментара ти за расистки и подтикващ към омраза.

    Нередност?
  • 4
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • - 12
    • + 28

    До коментар [#3] от "peho":

    Хаха, аз намирам твоят коментар за пейнтбол оръжието безумно безкрайно нереален и лъжлив.
    Няма специални части в света които да влизат в бой с пейнтбол оръжие просто няма. Още повече специалните части които са на снимките и които по мое мнение надминават по безумие и жестокост руските Вимпел и Алфа.

    Иначе приятелю аз съм изключително толерантен и отворен човек (изключение прави позицията ми спрямо комунизма), никога дори не ми е минавала расистка мисъл през главата, повярвай ми. Като българин една от най/голямата ми национална гордост е свързана с Димитър Пешев, а най-големият срам с фактът че той самият е осъден на затвор в лагер.

    Аз намирам хора които осъждат всяка една критика към Израел, характеризирайки я като расистка, за тесногръди фанатици избягващи каквъто и да било диалог (да, диалога спрямо Израел, не само може но и трябва да бъде критичен понякога)

    Нередност?
  • 5
    nyo avatar :-|
    N.Yo.
    • - 21
    • + 21

    Най-накрая малко истински новини. Досега гледах тези на БТВ, които непрестанно се хвалят с техните "всички гледни точки" и се казваше само колко зле и нехуманно са постъпили израелците и как целият свят ги обвинява и осъжда. Накратко - присъда преди процес.
    Според мен това си беше провокация не от израелска страна и това много добре ще се види като излезнат всички факти наяве. Има кадри, в които ясно се вижда как когато първият израелски командос се спуска от хеликоптера веднага го нападат 3-4ма души. Що за хуманитарно настроен екипаж е това? Също така израелците бяха предупредили, че няма да допуснат корабите, но те продължиха с пълното съзнаение, че Израел няма навика да блъфира. И накрая, говорителят на израелското правителство каза преди малко пред БиБиСи, че са предложили на египтяните корабите ако не акустират в израелските пристанища за проверка, да го направят на египетско пристанище, но египтяните отказват...
    Този инцидент си е чисто нагласен, за да подкопае още повече имиджа на Израел, когато е пристиснат от много страни (въпросът за Близък Изток без ядрени оръжия, обтегнати отношения със САЩ и т.н.). Не подкрепям действията на Израел спрямо палестинските автономии, но в случая има нещо гнило, което както при подобни случаи ще бъде засенчено от масовото недоволство и многото шум, в случая как израелците са "атакували" хуманитарните кораби.

    Нередност?
  • 6
    peho avatar :-|
    peho
    • - 15
    • + 11

    NPaine не съм ти приятел и не смятам да ставам. Коментара ми за пейнтбол оръжието е безкрайно верен. Ето ти малко информация за оръжието: http://www.fnherstal.com/index.php?id=494
    Виждам, че имаш невероятни познания за частите за бързо реагиране и антитерористичните групи. Надявам се да споделяш още повече от това знание.
    Смяташ ме за фанатик? Нека да се цитирам сам: "Колкото и да не одобрявам политиката на Израел...."
    Реално тази статия не дава и другата гледна точка. Нещата които съм изложил в пост-а ми. Израел беше принуден да реагира на провокация(колкото грубо и грешно да го направи), имаше цялото легално право(дал съм цитат от договор) и при това даде алтернатива. От цялата флотилия един кораб не се съгласява с предложението за проверка и след това се съпротивлява при акцията. Като човек който не одобрява настоящето правителство в Израел даже ме радва лошия имидж който ще получи. Но има факти които се подминават.

    Нередност?
  • 7
    npaine avatar :-P
    NPaine
    • - 8
    • + 22

    До коментар [#6] от "peho":

    Хахаха,
    не, не смятам да влизам в такъв спор. Израелските специални части не използват FN 303, силно се съмнявам че изобщо има на въоръжение в израелската армия.
    Фактът е че има 15 застреляни, 60 ранени. Сигурно от силната миризма на пейнтбол боята, или?
    Израел реагира на провокацията по същият начин както руснаците реагираха на провокации в Чечня, по същият начин както Сърбите реагираха на провокациите на албанците, по същият начин по който китайците реагираха на Тянънмън... по същият начин както едни други откачени лупмени преди десетилетия реагираха по времето на Kristallnacht.

    Забелязваш накъде бия и с какви страни, поне за мен, съществува паралел с Израел?

    Нередност?
  • 8
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 17
    • + 16

    САЩ създадоха чудовище и ще си берат плодовете , както се казваше в една поговорка - който сее, оръжие жъне кръв !

    Нередност?
  • 9
    liubo avatar :-|
    liubo
    • - 5
    • + 15

    Интересно на коя държава е въпросният кораб. И какъв е по народност екипажат на кораба така яростно търсещ схватка с израелските командоси.

    Нередност?
  • 10
    blag009 avatar :-|
    blag009
    • - 9
    • + 3

    Драги NPaine, но преди лупените да реагират по време на Kristallnacht, ДРУГ лумпен ЕВРЕИН уби германски дипломат в Париж!!!
    Съгласен съм с един израелски наблюдател, че ВИНАГИ когато се задава затопляне на евреи и палестинци стават подобни лай.а!!!!!
    Кибик Блаже
    ПП.Разбрах че има и към 15 убити командоси...верно ли е, ако ДА явно ТИЯ с ножовета са по-печени!!!
    Иначе с комунист и евреин-ционист да спориш е ... БЕЗМИСЛЕНО!!!!

    Нередност?
Нов коментар