🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Форца Фини

Разривът на Силвио Берлускони с дългогодишния му съюзник може би е началото на края на италианския премиер

Шоуто на Силвио може би свършва    ©  reuters

Да се прогнозира политическата смърт на Силвио Берлускони е несигурна работа. Италианският премиер е бил отписван много пъти, но след всеки политически некролог винаги се е завръщал за ужас на противниците си. Той успя да оцелее след безброй обвинения в корупция и конфликт на интереси, шумен секс скандал и неприятен и много публичен развод с втората си съпруга. Сега обаче един друг развод - с дългогодишния му съюзник Джанфранко Фини, може да сложи началото на края на 16-годишната политическа кариера на медийния магнат.

Две години след като за трети път застана начело на Италия, Берлускони е в безпрецедентно слаба и уязвима позиция. Раздялата го лиши от стабилно мнозинство в парламента и правителството му е заложник на отцепилите се заедно с Фини 33-ма бунтовници от управляващата партия "Народ на свободата". По признанието на вътрешния министър Роберто Марони пред всекидневника Corriere della Sera: "Правителството в момента плава без компас. Ако корабът се удари в скалите, се връщаме в изходна позиция и отиваме на избори." А според Пиерлуиджи Берсани, лидерът на основната опозиционна сила, лявоцентристката Демократическа партия, катастрофата вече е факт. "Не можете да се надявате да се задържите над водата с толкова очевидни пробойни в кораба", заяви Берсани, цитиран от италианската агенция ANSA.

Ситуацията може да се окаже твърде сложна дори за "най-добрият политически лидер в Европа и света" (както се определя самият Берлускони). По думите на политолога Стефано Фоли, цитиран от Associated Press, събитията от последните дни са "спазмите от края на един режим". След него политиката в Италия навлиза в нов, нестабилен етап, в който вече не Берлускони, а Фини изглежда като силната фигура.  

И ти ли, Джанфранко?

Бурният край на 16-годишната връзка между Берлускони и Фини назряваше от месеци. До неотдавна Фини бе най-верният съюзник на медийния магнат, с когото е от началото на политическата му кариера, и дори бе спряган за наследник на вече 73-годишния премиер и лидер на десницата. Елегантно облеченият и харизматичен Фини е считан от мнозина за един от най-блестящите стратези в италианската политика. За десетилетие и половина той претърпя забележителна метаморфоза и преобрази неофашистката партия "Национален алианс" (наследник на политическата формация на Бенито Мусолини) в либерално консервативна партия, близка до политическия център. Самият Фини извървя пътя от величаенето на Дучето като най-великия държавник на ХХ в. до определянето на фашизма като "абсолютно зло". След като "Национален алианс" се превърна в приемлив член на консервативния блок в Италия, през миналата година тя се сля с "Форца Италия" на Берлускони и така се роди "Народ на свободата".

Постепенно близкото приятелство между двамата започна да преминава в открита конкуренция и все по-чести сблъсъци. Фини критикуваше политиките на правителството, особено по отношение на имиграцията. Той порицаваше липсата на вътрешна демокрация и нетърпимостта към различни мнения в "Народ на свободата". Фини предприе и словесен поход срещу корупцията, като обвиняваше премиера, че се отнася прекалено безгрижно с обвиненията в злоупотреби към членове на правителството, и настояваше, че всеки, срещу когото е започнало разследване, трябва незабавно да подаде оставка (в тази категория всъщност попада и самият Берлускони). Фини нападаше директно и премиера, обвинявайки го в автократичен стил на управление и възпрепятстване на правосъдието. Последната капка, която вероятно преля чашата на търпението на Берлускони, беше енергичната му съпротива срещу предложения закон за ограничаване на използването на телефонни подслушвания при разследванията и публикуването на записи от тях в медиите. Законът изглежда направен специално за премиера, който често е поставян в неудобни ситуации от записи на подслушани разговори.

Дълго трупаното напрежение избухна миналия четвъртък, когато Берлускони изгони Фини от "Народ на свободата", определяйки го като предател и конспиратор, който се опитва да докара до "бавна смърт" собствената си партия. Това беше хазартен ход, който премиерът, изглежда, не прецени добре, тъй като заедно с Фини си тръгнаха 33-ма депутати от долната камара на парламента (няколко дни по-късно към бунтовниците се присъединиха и 10 сенатори), които формираха своя собствена група и нова партия - "Бъдеще и свобода".

Вечният лидер?

При всички противоречия, скандали, международни гафове и съдебни обвинения, които отдавна биха убили кариерата на всеки друг политик във всяка друга държава, Берлускони има честта да бъде единственият италиански премиер след Втората световна война, изкарал пълен мандат (и избиран за още два). Макар все още да се радва на по-голяма подкрепа от слабата и разпокъсаната левица, водена от бившия комунист Пиерлуиджи Берсани, чарът на неустоимия медиен магнат, изглежда, започва да повяхва. Рейтингът му е паднал до 41% (най-ниското ниво от спечелването на изборите преди две години), а одобрението за консервативната управляваща коалиция е слязло до едва 31% - само три процентни пункта повече от подкрепата за опозиционната левица. Принос за това има както приетият наскоро непопулярен пакет от ограничителни мерки за съкращаване на бюджетните разходи с 25 млрд. евро през следващите две години, така и принудителните оставки на двама министри заради обвинения в корупция.

Вотът на недоверие в парламента тази сряда срещу друг министър, уличен за съмнителни схеми за политически и съдебни назначения, се превърна в стрес тест за управлението на медийния магнат. Неговият човек оцеля, тъй като разколниците на Фини решиха да избегнат пряка конфронтация и гласуваха "въздържал се". Гласуването обаче показа на практика, че премиерът вече разполага със само с 299 верни депутати при нужни 315 за мнозинство в долната камара. Стана ясно също, че сега Фини е човекът, който може да влияе на хода на събитията или дори да ги определя и Берлускони управлява по негова воля.

Както написа в. La Stampa, последната политическа драма накърни аурата на премиера, че той е всемогъщ, недосегаем, магически. "Силвио Берлускони вече е политик като всички други", констатира изданието. За Италия това е добра новина. 

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 1
    • + 2

    Фини, Фин -> край за Берлускони :) Мисля, че е време да слезе. Иначе става като в онова хумористично филмче на Бруно Бозето: Italy VS Europe - The Comparison. Пуска не корени, ами направо :D

    Нередност?
Нов коментар