🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Finita la commedia

Или защо лудориите на Берлускони вече не са забавни и парализират опасно Италия

Един премиер с непълнолетни проблеми
Един премиер с непълнолетни проблеми
Един премиер с непълнолетни проблеми    ©  Reuters
Един премиер с непълнолетни проблеми    ©  Reuters

Две от думите, които Италия е дала на света, са фиаско и буфонада. Нейният премиер Силвио Берлускони постоянно ги изпълва с ново съдържание, докато всички останали  се чудят кога италианците най-после ще кажат друга звучна дума: баста.

Бурната 17-годишна политическа кариера на медийния магнат достигна нова критична точка на 15 февруари, когато съдия Кристина ди Чензо обяви, че има достатъчно доказателства за започване на съдебен процес срещу него по две обвинения - плащане за секс с непълнолетна и злоупотреба със служебно положение, за да я освободи от ареста, където тя е била задържана по подозрение в кражба. Наказанието за първото престъпление е до три години, а за второто - до 12. Делото трябва да започне на 6 април в Милано, като по странно стечение на обстоятелствата съдийското трио (назначено на принципа на автоматичния случаен подбор) е с изцяло женски състав. Опонентите на премиера веднага съзряха знак в това, че присъдата му е в ръцете на три жени. "Действително ще бъде възхитителна ирония на съдбата, ако хората, които най-после ще бутнат Берлускони от власт, са жените, които той през голяма част от кариерата си експлоатираше и унижаваше", написа в блога на сп. Foreign Policy Джеймс Уолстън, професор по международни отношения в Американския университет в Рим.

Радостта на противниците на премиера за пореден път може да се окаже прибързана. Наистина обвиненията са най-сериозният удар срещу Берлускони от влизането му в политиката през далечната 1994 г. досега. Но той многократно е доказал способността си да оцелява и няма да е особена изненада, ако и този път някак му се размине. Цената обаче ще е висока - поредната съдебна сага ще хвърля сянка върху италианската политика месеци наред, а докато крепящият се на все по-несигурно парламентарно мнозинство Берлускони е вглъбен в личните си драми, страната ще продължава да се носи по течението.   

Секс, съдии и Силвио

Това съвсем не е първият сблъсък на колоритния магнат с правосъдието. Самият той преди време изчисли, че през последните две десетилетия се е явявал пред съда 2500 пъти по 106 дела и разноските му за това възлизат на 200 млн. евро. В забележително богатото досие на Берлускони влизат обвинения в незаконно присвояване на средства, данъчни и счетоводни измами, корупция и опит за подкупване на съдия. Дори и малка част от тези неща отдавна биха свалили всеки премиер в повечето европейски (и не само) страни.

Сега предстои поредният уникален епизод от шоуто на Силвио - министър-председателят на страна от ЕС и членка на Г-7 ще бъде съден за секс с малолетна. В центъра на скандала, който хипнотизира Ботуша от октомври насам, е 18-годишната днес мароканска танцьорка на ориенталски танци Карима ел Махруг с псевдонима Руби, крадлата на сърца. Според прокуратурата тя е била чест посетител в парти вилата на премиера край Милано по времето, когато е била на 17 години - възраст, на която в Италия е незаконно да се проституира. В почти 700 страници миланската прокуратура описва т. нар. "бунга-бунга" купони в дома на Берлускони, а откровените детайли за десетки полуголи млади дами в оскъдни униформи на полицайки и медицински сестри заливат месеци наред италианските медии. Макар и не толкова атрактивно, всъщност второто обвинение - за злоупотреба с власт, е далеч по-сериозно и лесно доказуемо. Оправданието на премиера защо е ходатайствал пред полицията за Руби, е абсурдно - той просто се опитал да предотврати международен дипломатически инцидент, защото мислел, че тя е внучка на междувременно сваления египетски диктатор Хосни Мубарак.

Баста, Берлускони

Хватката, с която досега Берлускони се измъкваше от повечето си съдебни неволи - прекратяване на делата по давност, този път няма как да сработи. А и след като миналият месец Конституционният съд вдигна частично имунитета на премиера, се очаква до март срещу него да бъдат възобновени още три спрени досега дела.

На исканията на опозицията да се оттегли, за да престане Италия да бъде посмешище за света, Берлускони отговори в типичния си стил. Първо обясни, че е по-добре да харесва красиви жени, отколкото да бъде гей, а после влезе в обичайната си роля на жертва на заговор на червените магистрати и комунистическите медии, които се ровят между чаршафите му.

Колкото и да обяснява, че не е ни най-малко разтревожен от "Рубигейт", в момента Берлускони е в по-трудна ситуация от когато и да било в дългата си и паметна политическа кариера. Миналата неделя имаше безпрецедентен изблик на недоволство - близо половин милион души (предимно жени) излязоха на протест в Рим, Милано, Флоренция, Палермо и десетки други италиански градове с лозунги като "Италия не е бордей". Същевременно след разрива с дългогодишния си съюзник Джанфранко Фини, Берлускони няма стабилно парламентарно мнозинство и е лесно уязвим. На практика той е заложник на коалиционния си партньор, антиимигрантската "Северна лига", която може във всеки момент да го изостави, както направи преди години и свали първото му правителство.

"Единственото, което го спасява, е слабостта на опозицията. На хоризонта няма заслужаваща доверие политическа алтернатива, няма лидер, способен да обедини раздробената левица", констатира професорът от университета Рим III Джакомо Марамао, цитиран от AFP. И действително, колкото и да е парадоксално, серията скандали свали личния рейтинг на Берлускони до 35%, но това не намали подкрепата за неговата партия, нито преля потенциални гласоподаватели към левицата.  

Тъжното е, че ако вечният оцеляващ Берлускони успее отново да се задържи на власт, това ще означава продължаване на парализата. Италия е сред най-бавно възстановяващите се от кризата икономики (прогнозите са за ръст от едва 1% през тази година), а след като дори в по-нескандалните си години не направи нищо за хроничните проблеми в здравеопазването, пенсионната система и закостенелите трудови закони, премиерът едва ли ще се захване с реформи в тях точно сега. Или както писа коментаторът на бизнес всекидневникът Il Sole 24 Ore Стефано Фоли, "под обсада в своя бункер и сражаващ се с магистрати, премиерът несъмнено е човек, който няма време да управлява, а вероятно вече няма и легитимността да го прави ефективно".

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    kamendc avatar :-|
    Камен
    • - 1
    • + 1

    Сигурно пак ще му се размине. И защо ли не:
    - в Италия проституцията не е незаконна
    - законната възраст за секс е 16 г
    Това, което е незаконно, е проституция от лица под 18 г. Голяма демагогия. Значи Руби е била достатъчно голяма да се фръцка гола по клубове, и да спи с мъже когато си поиска, но ако е взела някое евро, е незаконно?

    Нередност?
Нов коментар