🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Политика от ада

След изборите Италия изглежда неуправляема. Парализата вещае мрачно бъдеще за страната и за еврозоната

Пиер Луиджи Берсани - когато победителят е губещ
Пиер Луиджи Берсани - когато победителят е губещ
Пиер Луиджи Берсани - когато победителят е губещ    ©  reuters
Пиер Луиджи Берсани - когато победителят е губещ    ©  reuters

Чувството за хумор помага, но не е достатъчно, за да приемете резултатите от парламентарния вот в Италия. Германският социалдемократ Пеер Щайнбрюк, съперник на канцлера Ангела Меркел на изборите през есента, определи хората, спечелили общо над 50% от гласовете, като "клоуни". Единият от тях, Бепе Грило, е професионален комедиант. Другият - бившият премиер Силвио Берлускони, години наред забавляваше Европа, преди да започне да я плаши. Но въпреки двамата главни герои в изборите положението не е никак смешно.

Броени дни преди изборите се смяташе, че основният въпрос, на който ще отговорят италианците, е дали левият блок на Пиер Луиджи Берсани ще направи правителство сам, или ще се нуждае от коалиция с любимеца на Европа и финансовите пазари Марио Монти. Както социологическите проучвания, така и здравият разум сочеха, че следващото правителство в Италия би трябвало да продължи започнатите реформи, макар и в един не чак толкова суров вариант. И се очакваше изборите просто да го потвърдят.

Вместо това вотът на 24 и 25 февруари произведе кошмар за Италия и Европа. След него страната изглежда неуправляема, а фактът, че повече от половината италианци гласуваха за популистки и евроскептични партии, противопоставящи се на програмата от реформи, повдига тревожни въпроси в Брюксел, Берлин и други европейски столици.

Силите в двете камери на парламента са така разпределени, че създаването на стабилно правителство е  практически невъзможно. Никой не може да си позволи Италия да се провали, но спасяването й сега изглежда почти невъзможна задача.

Хаос дел арте

"Пазете се от всеки, който има отговор на въпроса дали Италия скоро ще разполага с правителство, което иска и може да прави реформи. Ситуацията е абсолютно непредсказуема", казва пред "Капитал" икономистът Джакомо Лучета. И действително, макар Демократическата партия (DP) на Берсани да си осигури мнозинство в долната камера, в Сената доминира дясноцентристкият "Народ на свободата" (PdL) на Берлускони. При италианската система, в която правителството не може да управлява, без да има подкрепа в двете камари, това е диагноза за парализа. Когато към нея се добавят унизителното четвърто място на Монти с едва 10% от гласовете и спечелените от движението "Пет звезди" на Грило 25%, хаосът става пълен. "Тези елементи правят картината изключително сложна и е ужасно трудно да се предвиди какво правителство - ако изобщо има такова - ще бъде сформирано. Още по-малко пък каква ще е неговата програма", казва пред "Капитал" Чинциа Алчиди, икономист от брюкселския Centre for European Policy Studies (CEPS).

Единият вариант е голяма коалиция между Берсани и Берлускони, който поне аритметически ще разполага със силно мнозинство. Другата възможност е кабинет на левицата или на десницата, подкрепян от "Пет звезди". "Проблемът е, че формацията на Грило за пръв път е в парламента и никой няма представа как ще се държи там. Берлускони пък е непредсказуем и ненадежден,

какъвто винаги е бил през последните 18 години", казва Джакомо Лучета. Той предполага, че натискът от финансовите пазари и Европа все пак ще принуди политиците в Рим да съставят някакво правителство. Но то едва ли ще изкара дълго и очакванията са още до края на годината в Италия да има нови избори. В най-добрият случай те ще се проведат по нови изборни закони, които да предотвратят повторение на получилия се сега блокаж.

Колко е трудно да се правят реформи

Пред следващите управляващи в Италия, които и да са те, има дълъг списък от задачи. Макар страната да се задъхва от огромния си дълг в размер на 2 трлн. евро (близо 130% от БВП) и да изживява най-дълбоката си рецесия в последните пет десетилетия, тя съвсем не е безнадежден случай и може да бъде спасена. При едно условие - да се сдобие с кабинет, който да направи бързи, смели и умни реформи.

"Проблемите на италианската икономика са основно структурни и са само отчасти свързани с кризата и с годините преди нея. За разлика от Испания, Ирландия и Гърция и подобно на Португалия Италия не изживя златен период в началото на миналото десетилетие", посочва Чинциа Алчиди. Страната нямаше балони във финансовия сектор и в недвижимите имоти. И въпреки огромния й дълг бюджетният й баланс и банковата й система са в по-добро състояние, отколкото в останалите периферни страни. Но при всичките си очевидни слабости Италия продължава да е вторият най-голям производител в Европа след Германия и да има изненадващо конкурентни в глобален мащаб фирми, и то не само в традиционно асоциираните с Made in Italy сектори като мода, дизайн и храни. Освен моцарела, елегантни обувки и червени спортни коли Италия произвежда машини, пластмаси, химикали и фармацевтични продукти. "Всъщност водещите сектори в Италия са същите, които характеризират германската икономика. И страната има сходно ниво на индустриализация като Германия", казва в интервю за Deutsche Welle Норберт Пудцих, председател на Германско-италианската търговска камара.

Най-големият проблем на Италия е загубата на конкурентоспособност, довела до стагнация. Между 2000 и 2010 г. средният растеж е под 0.3% годишно, което не само я прави най-анемичната икономика в еврозоната, но и една от най-инертните в света, успяваща да изпревари само трагични случаи като Зимбабве и Хаити. Италия е и единствената страна в еврозоната освен Португалия, в която през тази година БВП на глава от населението ще бъде по-нисък, отколкото при въвеждането на еврото през 1999 г.

Основната причина за хроничната стагнация е, че след създаването на валутния съюз разходите за труд в Италия постоянно се покачват, а производителността пада (виж графиките). "Ясно е, че в рамките на еврозоната сме ограничени откъм възможности да реагираме. Ясно е, и че днес работниците в Торино не се конкурират само с тези от Милано или Париж примерно, а с практически целия свят, и ако имахме контрол над валутата си, бихме могли да се справим по-лесно с това предизвикателство", казва пред "Капитал" Луиджи Гуизо, професор от Института за икономика и финанси "Ейнауди" в Рим. "В същата степен обаче това се отнася и за Германия, но там се справят видимо по-успешно. Така че въпросът не е в някакви явления извън нас като глобализацията или еврото. Проблемът е в дългото отлагане на реформите."

"След трудовите разходи решаващият фактор в Италия е качеството на институциите – от корупцията, през върховенството на закона, до условията за правене на бизнес. Повечето от тези индикатори са на най-ниско ниво в сравнение с всички западни държави и някои от тях се влошават през последното десетилетие", посочва Чинциа Алчиди. Например в класацията на Световната банка Doing Business Италия се класира едва на 73-та позиция, което е седем места след България. При нивата на корупция в страната, запушената съдебна система (която прави изпълнението на договори и събирането на дългове трудно, скъпо и непредвидимо) и пословичната бюрокрация не е чудно, че за периода 2005 - 2011 г. преките чуждестранни инвестиции в страната възлизат на средно 1.1% от БВП годишно. Това е наполовина в сравнение с Франция, една четвърт от нивото във Великобритания и доста под това във всички големи европейски икономики.

Изоставането като възможност

Добрата новина е, че след рухването Италия има шанс да подскочи много нависоко. Просто защото, когато една страна е затънала толкова дълбоко, има много пространство за изплуване и наваксване. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) от септември  миналата година предприетите от Монти мерки в областта на регулациите и трудовото законодателство, които мнозина критикуват като незавършени и половинчати, биха могли да добавят до 4% ръст на БВП през следващото десетилетие. А доклад на МВФ от януари показва, че ако се направят едновременно допълнителни реформи на трудовия пазар и се направят промени в енергетиката, транспорта, регулацията на професиите, съдебната система и публичните услуги, това може да увеличи БВП с 5.7% през следващите пет години и с цели 10.5% за десет години. 

"Италия наистина има нужда от множество реформи, които могат да доведат до доста добри резултати. Въпросът е дали и кога ще започнат да бъдат прилагани", казва Луиджи Гуизо. И тук идва лошата новина - след изборите още няма отговор на този въпрос. И дори вотът да се повтори до края на годината, няма гаранции, че резултатът ще е много по-различен и Грило и Берлускони няма пак да са единствените, на които им е смешно.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    unreal_game avatar :-|
    Салмонела
    • - 9
    • + 5

    " Берлускони пък е непредсказуем и ненадежден, какъвто винаги е бил през последните 18 години", казва Джакомо Лучета.
    ===============
    Само че когато Берлускони е в парламента - няма политически кризи. Както беше известна Италия в близкото минало, че правителството й се сменя на всеки 6 месеца.
    Затова, дори и в условията на кризата и финансовите проблеми на държавата, 30% от италианците отново дадоха гласа си за Берлускони, заедно с постоянния партньор Лега Норд.
    Затова не приемам апокалиптичността на заглавието на статията.

    Нередност?
  • 2
    kardinalat avatar :-?
    kardinalat
    • - 3
    • + 4

    "След трудовите разходи решаващият фактор в Италия е качеството на институциите – от корупцията, през върховенството на закона, до условията за правене на бизнес. "

    Да звучи познато? Италия се пусна по спиралата,наред с Гърция и Испания. Добре е да се поучим.

    Нередност?
  • 3
    cherven_geysh_4 avatar :-|
    cherven_geysh_4
    • - 10
    • + 5

    До коментар [#1] от "Депутат 241":

    много си близо до истината!

    просто в случая Италия (И Берлускони!) са първите, които казват публично истината:
    ГЕРМАНИЯ НЕ МОЖЕ ДА НАЛАГА ДИКТАТ В ЦЯЛА ЕВРОПА!

    А сесга - ето и ситуацията, не според модераторите от никвамедия, дето се изживяват като бъдещи "премиерски съветници"!

    Луиджи иска да СЛЕДВА ГЕРМАНИЯ!
    Като всички комунета той иска някой да му дава да харчи! (Същото направиха и комунетата в Гърция, Португалия, Испания, Кипър, а от скоро и във Франция!) Тяхната теза е ще слушкаме, за да папкаме! А "папото" го дава Германия! Ерго - с Германия - НАПРЕД!

    Грилът пък е точно на обратното мнение! Европа (и най0вече Германия !) ПРЕЧАТ на възстановяването! Ерго - ДОЛУ ГЕРМАНИЯ!
    (Смущаващото в случая е, че "германският път" е икономически абсурд! Не може да се произвежда нищо при цена на тока 1 лев киловата и заплата от150 евро на ден! А долу-горе натам отива Германия!) Това напълно разклаща досегашното статукво в Европа и е директна покана към НОВ АМЕРИКАНСКИ ПЛАН МАРШАЛ!

    Силвио е последен в колодата! И е най-спокоен от всички дотук!
    Той е единственият, който не желае да има нито "възстановяване", нито "икономии"!
    Неговият "път" е СПОКОЙСТВИЕТО! Ерго - трябва да се "издържи" докато ЦЯЛА ЕВРОПА "тръгне да се оправя" и тогава "каквото сабя покаже"!
    И в случаят е също СРЕЩУ ГЕРМАНИЯ, като Грилът! Но в никакъв случай не е за "харчене", както комунето Луиджи!
    Колкото и смешно да е - в сегашната ситуация Силвио се явява "ЦЕНТЪР"!
    И това е ПЕЧЕЛИВШАТА ПОЛИТИЧЕСКА ПОЗИЦИЯ!
    Защото и от Луиджи и от Грила ще се ОТКАЗВАТ И ОБЕЗВЕРЯВАТ избирателите! Заради бъдещия СПАД НА ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ! И, естествено, НОСТАЛГИЯТА ПО БОГАТИТЕ И СПОКОЙНИ БЕРЛУСКОНИЕВИ ГОДИНИ!

    Така, че Силвио тепърва ще печели все повече подръжници!
    Дано годините му оставят място за неговата жизненост и устрем!

    Нередност?
  • 4
    selfmade avatar :-P
    selfmade
    • - 1
    • + 3

    Независимо от всичко, в Италия винаги ще има спагети и пица.

    Нередност?
  • 5
    cherven_geysh_4 avatar :-|
    cherven_geysh_4
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#4] от "selfmade":

    еееееее
    да не забравяме моцарелката, прекрасното розе, моденския "оцет" балсамо ...

    А да говоря ли за струнни инструменти!? (Страдивариус)
    А да говоря ли за археологически забележителности?
    А да говоря ли за мечатата на всеки германец - ферари!?

    Италия е бездънна яма от добро настроение и добър дизайн!

    Просто ще й е трудно да се "пренастрои"!
    Но ако "ползва опита" на испанците, които за 1 година станаха износителен "дракон" на Европа - то и при нея нещата ще се ниормализират в рамките на 5 години!
    Въпросът е:
    Защо трябва да се слуша Германия?
    И ако единственият отговор е:
    Защото Германия получава кредити със 3 % лихва, които предоставя на "закъсалите" като кредити с 6.5% лихва!
    То тогава не си струва!
    По-добре е да се получават ДИРЕКТНИ АМЕРИКАНСКИ КРЕДИТИ!

    Така, че краят на четвъртият "зелен" райх тепърва предстои!
    И ще е обилно полят с розе "Кампаня"!

    Нередност?
  • 6
    chocho2005 avatar :-|
    chocho2005
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#3] от "cherven_geysh_4": Миш-маш. Това ти е в главата. Кажи сега кои "социалисти" направиха кризата в САЩ, например. Или Япония. Май нещо капитализмът скърца за масата хора и плиткоумни мислители се спасяват от давенето с изтъркани фрази. А мен ме устройва тази криза. Такива явни антикомунисти се давят в нея, че се чудя дали до онзи ден не са били истински комунисти.

    Нередност?
  • 7
    cap_shakespeare avatar :-|
    Captain Shakespeare
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#1] от "Депутат 241":

    Може да няма криза в парламента, но има криза в икономиката в следствие на лоша конкурентоспособност, което е резултат от "добрата" вътрешна политика на всички европейски правителства без изключение.....

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • + 1

    Силвио ще оправи работите, дайте му властта!! Малко нещо е на години, но какво да правим, няма измислен още елексир на младостта!!!

    Нередност?
  • 9
    cuklio avatar :-|
    Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
    • - 1
    • + 1

    А защо всички смятат Бепе за идиот и хората му за клоуни.Може би защото са непознати и плашат?
    Имам гадничкото усещане че именно сред неговите хора ще се намерят такива които да подпомогнат един нов кабинет, било като гласуват за него било като не гласуват срещу него. Една новосформирана партия без стабилна структура и с разнороден електорат е благодатна почва за нарояване на крила с различни идеи, а лидер, който дори не е в парламента няма много лостове да държи "избранниците" си изкъсо.Така че не я отписвайте още Италия и реформите там.

    Нередност?
Нов коментар