Колко е важно да бъдеш смел

Или един урок от Латвия как правенето на реформи печели избори

Валдис Домбровскис - един премиер, който действа, а не се оправдава "Аз толкова мога"
Валдис Домбровскис - един премиер, който действа, а не се оправдава "Аз толкова мога"
Валдис Домбровскис - един премиер, който действа, а не се оправдава "Аз толкова мога"    ©  reuters
Валдис Домбровскис - един премиер, който действа, а не се оправдава "Аз толкова мога"    ©  reuters

"Знаем какво е нужно да направим, но не знаем как да спечелим изборите след това" е любимото оправдание на политиците за заобикаляне, отлагане или направо отказване от трудните решения. Има обаче и лидери, които не само не се страхуват от правилните стъпки, но и успяват да постигнат изборен триумф след тях. Справка - латвийският премиер Валдис Домбровскис.

В последните 18 месеца, в които беше на власт, той направи следните неща - оряза заплатите в публичния сектор с до 50%, намали броя на болниците от 59 на 42, съкрати почти наполовина държавните агенции и вдигна почти всички възможни данъци (върху доходите, ДДС, акцизите). И обещава още от същото. Въпреки това литовците не само го преизбраха, но и дадоха на неговата дясноцентристка коалиция комфортно парламентарно мнозинство (63 места в 100-местния Сейм при 47 досега).

"Латвийският премиер Валдис Домбровскис се доказа като изключителен кризисен мениджър и забележителен политически лидер. От идването му на власт... Латвия показа, че може да се адаптира към новата икономическа реалност и да се подготви за връщане към растеж. Има много уроци, които може да научим от историята на Латвия и особено от скорошния й опит", не скри възторга си Жозеф Дол, председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европарламента.

И както коментира в. Financial Times, на следващата среща на върха на лидерите на ЕС Домбровскис най-вероятно ще се окаже в центъра на вниманието и колегите му от Гърция, Ирландия, Испания и още куп други страни ще се тълпят да го разпитат как успя да постигне този подвиг - да приложи най-бруталните бюджетни съкращения в Европа (на фона на които дори мерките на Атина изглеждат плахи) и въпреки това не само да оцелее на избори, но и дори да получи по-силен мандат. Във време на топящи се публични приходи и раздуващи се държавни дългове и бюджетни дефицити много лидери биха искали да знаят как да убедят публиката си в горчивата истина, че много ще боли и просто няма как всичко да бъде както преди. И колкото по-рано започнат реформите, толкова по-добре.

Самият Домбровскис отбеляза скромно: "Гласоподавателите избраха стабилността и отхвърлиха популизма."  След което побърза да добави, че няма място за еуфория, тъй като предстои още много тежка работа. Като например пенсионна реформа и намаляването на бюджетния дефицит за следващата година с още близо 400 млн. лата (564 млн. евро) чрез нови съкращения на разходи и данъчни увеличения. Целта е дефицитът да отговори на изискванията на спасителното споразумение за 7.5 млрд. евро от МВФ и ЕС и Рига да не се отклонява от поетия път за влизане в еврозоната през 2014 г.

Всички тези драконовски мерки идват на фона на това, което МВФ определя като най-резкия икономически срив в една страна от времето на Голямата депресия насам (от началото на кризата латвийската икономика се е свила с една четвърт) и двуцифрена безработица, която след рекордните 22% в началото на годината сега е спаднала до все още стряскащите 16%.

Депресиращата картина обаче вече започна леко да се прояснява и фактът, че суровите мерки спасиха страната от фалит и стабилизираха икономиката, е основното обяснение за изборния триумф на Домбровскис. "Той дойде на власт точно в момента, когато нещата бяха най-кошмарни и по време на неговото управление Латвия започна да изплува. Хората виждат, че вече не вървим надолу, а нагоре и макар и бавно, ситуацията се подобрява", каза за "Капитал" Лаура Дреймане, политически редактор в общественото Latvijas Radio. "Латвийците избраха на кого да вярват - на сегашната опозиция, която преди беше на власт и ни вкара в жестока криза, или на правителството, което ни извади от нея."

Дреймане обяснява, че с колеги журналисти се шегували след изборите, че в Латвия явно правят всичко наобратно. Вместо да гласуват за някой, който ги успокоява как всичко ще бъде лесно и хубаво, те дават вота си за този, който казва: "Да, ще вдигам данъци и ще режа разходи. Да, ще има много проблеми. Но това е единственият начин да излезем от блатото." И още - докато в Гърция, Франция и Испания примерно хората стачкуват и протестират, в Латвия е мирно и тихо. Според Дреймане причината вероятно е, че латвийците са стоици и имат спокоен скандинавски темперамент. "Или пък сме много прагматични и виждаме, че мерките на Домбровскис са болезнени, но правилни, и ни извеждат от катастрофата", констатира журналистът.

Всъщност единствените бурни демонстрации бяха през през януари миналата година и точно те свалиха предишното правителство и направиха 38-годишния по това време Домбровскис министър-председател. Тогава общото мнение беше, че той извършва ритуално политическо самоубийство. Днес един от най-младите премиери в Европа е считан от международните инвеститори и кредитори за гарант за стабилност, а колегите му го гледат с тайна завист и вероятно още по-тайно възхищение. Защото Домбровскис показа, че смелостта и реформите могат да печелят избори. Стига ясно да се обясни кой е пътят и защо той е правилният. После остава само да се следва неотклонно.  

32 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kalnik avatar :-P
    Калник
    • - 1
    • + 106

    Евала!

    Помислих си за Бойко Борисов и се сетих за следния виц:

    Пътували в едно купе студент и борец. Станало горещо и студентът понечил да отвори прозореца. Само че, както всички знаем, това често не е толкова лесно. Дърпал студентът, па попържал, па пак дърпал - не става. Тогава борецът се надигнал, избутал студента, ударил една глава на прозореца и той се смъкнал до долу. Обърнал се борецът към студента и казал - не тука (посочвайки бицепса си) - тука (посочвайки главата) трябва да имаш.

    Нередност?
  • 3
    pesheff avatar :-P
    pesheff
    • - 51
    • + 37

    Много прибързвате с изводите Капитал! Значи да кажем вашият съвет е такъв - икономиката се свива с 1/4 идва пича вдига такси и данъци с 50% и реже заплатите с по толкова и хората мирни и тихи! Е тва е политика ала МВФ! Затягай колана докъто посинееш пък след 1-2 поколения може да сте ок! Браво за анализа и за иновативноста! А аз защо ли си мислех че една икономика за да расте трябва данъците да са ниски за да се стимулира предприемчивоста и производството!
    Значи ако си на дъното продължавай да копаеш! Искам да знам къде в анализа сте писали колко са били заплатите преди да ги орежат каква е осигурителната система там и всички тия хора как преживяват а може би имате и някакви статистики колко хора са емигрирали заради тази политика! Да се замислихте че е мирно и тихо защото хората са в чужбина а тези в Латвия живеят с подаянията на емигрантите!! =)

    Нередност?
  • 4
    dekster avatar :-|
    КЛЮЧАРЪ
    • - 2
    • + 86

    Пичове,
    латвийците може да са 2-3 милиона, но икономическите принципи са еднакви, а ако се издържат от емигранти, значи са толкова по-близки до нас.
    Браво на Домбровскис, поне прави нещо смислено. За сравнение нека си видим Бойкос Борисовскис, който въпреки приказките, че си носи оставката в джоба, проявява популистки нрав и си пази рейтинга.

    Нередност?
  • 5
    dobrich avatar :-P
    dobrich
    • - 3
    • + 63

    Прибалтийците са си европейци повече от нас! Нищо, че бяха в СССР.....Иестествено правят това, което трябва да се прави. Не като нашите, които от 2001г. насам стопираха реформите. А Б.Б. сега почти нищо не прави....

    Нередност?
  • 6
    enterfornone avatar :-|
    enterfornone
    • + 59

    Ами то практиката показва у нас, че който не прави реформи губи изборите. Винаги става така, но нашите политици са или твърде тъпи, за да се учат от историята, или твърде обвързани със статуквото чрез задължения за минали услуги. Или и двете.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    aircraft_carrier avatar :-|
    aircraft_carrier
    • - 7
    • + 65

    Този премиер е случил на народ.Тези хора ще успеят.Българите обаче искат да не работят да не плащат и да живеят добре.Бо Бог друго е решил.Колкото повече бавим ереформите във времето толкова по жестоки и дълги ще са те.България не я очаква нищо хубаво и този си заслужава съдбата.Отдавна не ми е жал.А Бойко е един страхливец хвалипръцко.Големия мъж дето го уплашиха 1000 циганина още толкоз пенсионери и лекари.Още три години цирк в тази страна.

    Нередност?
  • 8
    popocatepetl avatar :-|
    rotos
    • - 1
    • + 54

    "...да приложи най-бруталните бюджетни съкращения в Европа (на фона на които дори мерките на Атина изглеждат плахи) и въпреки това не само да оцелее на избори, но и дори да получи по-силен мандат."

    Толкова е логично и елементарно:

    Бюджетните съкращения НЕ СЕ ОДОБРЯВАТ САМО ОТ СЪКРАТЕНИТЕ и техните семейства, НО СЕ ОДОБРЯВАТ ОТ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ, които са огромното мнозинство от избирателите.

    Нищо необяснимо нема!

    Нередност?
  • 9
    popocatepetl avatar :-|
    rotos
    • - 3
    • + 45

    До коментар [#7] от "aircraft_carrier":

    "Този премиер е случил на народ"

    Не, ТОЗИ НАРОД Е СЛУЧИЛ НА ПРЕМИЕР!

    Нередност?
  • 10
    zrg avatar :-P
    Thomas Anderson
    • + 36

    Един път "литовският премиер Валдис Домбровскис", после пък "Латвийският премиер Валдис Домбровскис се доказа"...
    Айде малко редактирайте, че литовците ще се засегнат ;-0

    Нередност?
Нов коментар