🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

(Не) правете като тях

Латвия стигна дъното и отскочи. Но опитът й не е универсален урок за Гърция и сие

Латвийският премиер Валдис Домбровскис успя да бъде преизбран два пъти по време на депресия
Латвийският премиер Валдис Домбровскис успя да бъде преизбран два пъти по време на депресия
Латвийският премиер Валдис Домбровскис успя да бъде преизбран два пъти по време на депресия    ©  reuters
Латвийският премиер Валдис Домбровскис успя да бъде преизбран два пъти по време на депресия    ©  reuters

Латвия не е свикнала на такова внимание. Малката прибалтийска държава с население от едва 2 млн. души, която мнозина биха се затруднили да открият на картата, изведнъж е в устата на всички икономисти, държащи да се изкажат за кризата в еврозоната. А балтийският модел е любимият пример на представителите на ЕС и МВФ, когато размахват пръст на Гърция, Португалия, Испания и Италия и се опитват да им докажат, че жестоките икономии работят и след тях има живот.

Отскокът на Латвия и двете й съседки Литва и Естония действително е впечатляващ. Докато почти всички останали в Европа или са в рецесия, или отчаяно се опитват да я избегнат, балтийското трио е на върха в класацията по икономически растеж. Това е резултатът от решителните реформи и устояването на изкушението за отвързване на валутите им от еврото. Така Естония дори успя да влезе в еврозоната в момент, когато това изглеждаше сякаш си купува билет за "Титаник". А Латвия мисли да мине през входа през 2014 г., когато Гърция може още да е на изхода или вече да е от другата му страна.

Дали обаче балтийската рецепта за вътрешна девалвация (съкращаване на заплати и повишаване на производителността вместо обезценка на валутата) е приложима в Гърция и сие е съвсем друг въпрос. Както и дали цената й не е прекалено висока.

Шокова терапия по балтийски

Латвия е "история на успеха", която може да "служи за вдъхновение за европейските лидери, борещи се с кризата". Тези ласкави думи, каквито рядко могат да се чуят от генералния директор на МВФ Кристин Лагард, бяха произнесени миналия месец на конференция в Рига под наслова "Въпреки всички пречки: Уроци от възстановяването в прибалтийските държави".

Точно тези уроци са повод за разгорещени спорове сред икономистите. В единия лагер са такива като нобелиста и колумнист на в. New York Times Пол Кругмън, които твърдят, че балтийските страни са имали ужасна криза с по-дълбок срив на БВП и по-висока безработица от останалите в Европа и опитът им е доказателство, че вътрешната девалвация не работи. Наскоро Кругмън дори си заслужи гневни тиради в Twitter лично от естонския президент Тоомас Хендрик Илвес, недоволен, че някой омаловажава усилията на страната му. В другия ъгъл на ринга са апологетите на шоковата терапия по балтийски като икономистът от вашингтонския Peterson Institute for International Economics Андерс Аслунд, съавтор заедно с латвийския премиер Валдис Домбровскис на книгата "Как Латвия преодоля финансовата криза." 

"Латвия извърши всички положителни промени, които бихте пожелали. Въведе големи структурни реформи, включително в образованието и здравеопазването. Сви администрацията и оряза заплатите на държавните служители с над 30%. Направи много в дерегулацията и се изкачи от 31-во до 21-во място в класацията на Световната банка Doing Business. Намали рязко публичните разходи с близо 16% от БВП в рамките на три години", изрежда пред "Капитал" Аслунд.

Така Латвия премина не само през най-дълбоката рецесия - икономиката й се сви с близо една четвърт за две години - но и през един от най-бруталните режими на икономии, прилагани някога в Европа. И то без да се остави да бъде съблазнена от лесния път на валутната девалвация, препоръчван й настоятелно, включително и от МВФ. Всичко това не само не бе придружено с бурни улични протести, но и във време, когато кризата марширува из Европа по килим от политически трупове на бивши премиери, Домбровскис някак успя да си спечели преизбиране не веднъж, а два пъти. А страната му е шампион по растеж в ЕС с 6.9% за първото тримесечие и една от малкото страни, чийто кредитен рейтинг наскоро бе повишен вместо понижен.

Има ли живот след кризата

"Скоростта и решимостта, с която правителството изпълни мерките за икономии през 2009 г. и възстанови доверието след краха, са ключов урок за проблемните страни от Южна Европа", смята Аслунд. Според икономиста от Peterson Institute for International Economics разликата между Латвия и тях е, че те още не са предприели сериозни реформи. "Те направиха твърде малко, твърде късно. Вдигаха данъци, вместо да режат разходи. Лошата политика води до лоши резултати и продължителни кризи."

Аслунд е твърдо убеден, че Латвия не е уникално изключение, което няма как да бъде следвано, и може да служи за модел. Контрааргументите обаче са, че балтийският опит не само не може да бъде повторен в южната периферия на ЕС, но и трудно може да бъде определен като триумф.

Да, политиците в балтийските столици могат да се гордеят, че направиха героични и наглед невъзможни неща и след катастрофата икономиките им пак растат. Но болката от дълбокия срив и експлозията на безработицата продължава да се усеща. Една от тъжните шеги е, че докато гърците протестират по улиците, латвийците купуват еднопосочни билети за Air Baltic. Икономическите статистики трудно улавят човешкото измерение на случилото се, но е показателно, че безработицата продължава да бъде над 16% (три пъти по-висока, отколкото преди краха), а данните за имиграцията са плашещи. В последното десетилетие близо 200 000 души - или 10% от населението, са напуснали страната, която и без това е с една от най-мрачните демографски картини в Европа. След фискалното затягане броят на напускащите се е повишил от 16 000 годишно на 40 000 и остава такъв и през 2011 г., когато икономиката отбеляза растеж от 5.5%.

Същевременно въпреки силния отскок на латвийския БВП той продължава да е с 15% по-нисък от нивото си преди кризата. И според прогнозите на МВФ на страната ще й трябват поне още пет години, за да се върне там, където беше преди 2008 г. "Удивително е, че Кристин Лагард определя Латвия като успех. Това е все едно да наречеш Голямата депресия успех - все пак САЩ накрая успяха да се възстановят от нея", написа в статия за в. Guardian Марк Вайсброт, директор на вашингтонския Center for Economic Policy Research.

А и би било странно балтийските страни да не растат по-бързо от средното за ЕС предвид факта, че са сред най-бедните и имат потенциал да наваксват. Нещо, което не е валидно за държавите от южния пояс на Европа. За тях би било и доста по-трудно да свалят разходите за труд толкова бързо, колкото го направиха малките, отворени и гъвкави икономики на триото от севера.

Късметът също изигра роля за балтийския обрат. Латвия и компания имат щастието да разполагат с добри и богати съседи, които притежават банките им и търгуват с тях. "Големите разлики между Латвия и България например са две. Първата е, че Латвия направи повече структурни реформи. А втората е, че Северна Европа се развива добре, докато южната е в депресия", посочва Аслунд. С други думи, има значение дали си близо до Гърция или до Швеция.

Така постигнатото от Латвия и двете й съседки заслужава уважение. Но не е универсален модел, който може да помогне на еврозоната да оцелее. И трудно може да бъде повторен в Южна Европа, където публичните дългове са много по-големи, икономиките са доста по-мудни и в друга фаза на развитие, политическият консенсус е по-крехък, а избирателите и пазарите вече са изнервени и изморени от малките, но редовни дози икономии. Пък и предвид горчивия вкус на латвийска рецепта едва ли някой може да обвини останалите, че не искат да правят като тях.

27 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antikomunist avatar :-|
    antikomunist
    • - 4
    • + 39

    че Латвия направи повече структурни реформи.


    е тва е трябват реформи не имитации

    Нередност?
  • 2
    musashii avatar :-|
    musashii
    • - 15
    • + 26

    Добре намалили размера на заплатите на държавните служители с 30 процента.Да видим как ще се отрази подобно намаление у нас.Имам позната учителка,която получава средно 400 лева на месец.Намаление с 30 процента означава 120 лева по-малко-т.е 280 лева.Нека да е 290 лева колкото е минималната работна заплата.Между другото начална учителка е и не дава частни уроци.Е как тази жена да бъде стимулирана да работи?

    Нередност?
  • 3
    finland avatar :-|
    Finland
    • - 10
    • + 20

    "Направи много в дерегулацията и се изкачи от 31-во до 21-во място в класацията на Световната банка Doing Business."

    На тази класация автор е Симен Дянков, който е от три години на власт (вицепремиер) и България само се забатачи в нея.

    Нередност?
  • 4
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 18
    • + 27

    Дрън дрън та пляс..... щом безработицата е 16% и хората бягат от Латвия, дитирамбите на Лагард не струват пукнат грош.... Държавата съществува заради долрото на населението си, а не заради класациите на този и онзи......

    Нередност?
  • 5
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 18
    • + 24

    "Успех", най-сетне една статия, която показва какво означава "успеха"! Безработица от 16% и достигане на размера на БВП от 2008 към 2016! Растяща емиграция и страховит демографски профил на населението... За най-вдървените капиталисти да преведа - това означава, че съвсем скоро социалните разходи ще изядат изцяло кухия растеж от последните години. Знам - тогава ще направим още "реформи" - ще направим пенсиите по 2 лева, а минималната заплата 5 лева за да направим страната "конкурентна". А кой ще работи за 5 лева след като предлагат стократно повече за да косиш ливади само на няколкостотин километра - е да не задълбаваме чак толкова нали :)

    Нередност?
  • 6
    anihilator_jack avatar :-|
    anihilator_jack
    • - 8
    • + 48

    До коментар [#5] от "nqma zna4ka koi":

    А колко щеше да бъде безработицата, ако не бяха направили тези реформи? Испания отдавна мина 20 процента, гърчулята също, а дъно се не види. По-добре ужасен край от колкото ужас без край.

    Нередност?
  • 7
    gallnare avatar :-|
    Мария
    • - 1
    • + 16

    Няма универсални уроци по икономика в динамична среда като днешната. Всяка страна трябва да играе себе си, така, както от години го правят Австрия, Швеция, Швейцария. Общото между тях е, че имат дългосрочна стратегия за развитие. Някой знае ли каква е нашата?

    Нередност?
  • 8
    marrad avatar :-?
    marrad
    • - 4
    • + 13

    До коментар [#2] от "kermit":

    "...Добре намалили размера на заплатите на държавните служители с 30 процента.Да видим как ще се отрази подобно намаление у нас.Имам позната учителка,..."

    от кога учителите в България са държавни служители?

    Нередност?
  • 9
    bzm avatar :-(
    bzm
    • - 5
    • + 8

    Знаем го тоз растеж,та нали и ние на книга растем :(

    Нередност?
  • 10
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#6] от "anihilator_jack":

    Ами може да провериш - безработицата щеше да е около 10% доходите далеч по-високи, а размерът на БВП щеше да се свива и въпреки това щеше да е с поне 10% по-висок! Виж какви са били показателите преди "реформите"!

    Нередност?
Нов коментар