Истинска заплаха

Успехът на националистите на изборите във Финландия застрашава спасяването на закъсалите държави в еврозоната

Лидерът на "Истински финландци" Тимо Сойни ликува след обявяването на изборните резултати
Лидерът на "Истински финландци" Тимо Сойни ликува след обявяването на изборните резултати
Лидерът на "Истински финландци" Тимо Сойни ликува след обявяването на изборните резултати    ©  Reuters
Лидерът на "Истински финландци" Тимо Сойни ликува след обявяването на изборните резултати    ©  Reuters

Изборите във Финландия рядко предизвикват голям интерес извън страната. Обикновено победилата партия (която и да е тя) прави коалиция с една или две други формации (без особено значение кои) и всичко продължава тихо и спокойно, тъй като скандинавската страна е известна като традиционно солиден член на Европейския съюз и на еврозоната. Това обаче е на път да се промени след парламентарния вот на 17 април. "Трус разлюля ЕС, епицентърът му е Финландия", коментира европейският редактор на британската ВВС Гавин Хюит.

Причината е успешното представяне на изборите на националистите и евроскептиците от "Истински финландци", които спечелиха 19% от гласовете, и то при положение че на миналите избори получиха едва 4%. Така със своите 39 места в 200-местния парламент те се превръщат в третата най-голяма политическа сила в страната, следвайки плътно проевропейската Национална коалиционна партия (44 места), социалдемократите (42 места) и досегашната управляваща партия "Център" (35 места), която понесе тежко изборно поражение.

Не на европейските прахосници

Този резултат е неприятна новина за Брюксел. Досега управляващите десноцентристи заедно с партньора си - Националната коалиционна партия (НКП), подкрепяха политиките на ЕС. Триумфът на "Истински финландци" на изборите обаче означава, че те ще бъдат поканени на разговори за съставяне на коалиционен кабинет, а това поставя под въпрос бъдещето на европейската финансова помощ за закъсалите страни от еврозоната като Гърция и Португалия, тъй като националистите се обявяват против отпускането на спасителни пакети за държавите с дългова криза. Лидерът на десните националисти Тимо Сойни открито ги нарича европейските прахосници и иска Хелзинки "да плаща по-малко от парите на данъкоплатците на Брюксел".

Едно финландско правителство, враждебно настроено към европейската политика на финансово подпомагане, може да се окаже сериозен проблем за ЕС, тъй като има правото да наложи вето върху плановете за спасяване, а и те трябва да бъдат одобрени от парламента. Това може не само да осуети финансовата помощ за Португалия, но и да създаде проблеми, ако се наложи да се спасява друго лошо момче на еврозоната. Причината е, че след отпускане на сумата за Португалия (80 млрд. евро) европейският спасителен фонд, възлизащ в момента на практика на 250 млрд. евро, ще бъде доста изпразнен. През юни трябва да се вземе решение за набиране на допълнителни средства и ако финландците решат да блокират това, ще е много неприятно.

Въпреки че досегашната опозиция в лицето на Социалдемократическата партия на президента Таря Халонен като цяло е проевропейски настроена, тя също критикува принципите и условията на помощите за затъналите в дългова криза държави. Социалдемократите искат  промени в спасителния механизъм на ЕС, като смятат, че частните инвеститори и банките трябва да поемат по-голяма част от отговорността. Така в бъдещия финландски парламент ще има две партии, които може да създават пречки за отпускането на финансови траншове за проблемни страни в еврозоната. Ако пък едната или и двете формации попаднат в бъдещия кабинет, досегашната предвидима проевропейска политика на Финландия може да се преобърне. Това ще стане ясно през май, когато трябва да се сформира новото правителство.

Говори с тях

Като победител в изборите НКП ще започне преговори за бъдещия финландски кабинет, който вероятно ще бъде оглавен от бившия финансов министър и лидер на партията Юрки Катайнен. Според политическите коментатори това ще бъдат най-трудните договорки за съставяне на правителство от десетилетия, тъй като трите водещи партии са с много различни възгледи не само за спасителните заеми, но и по отношение на корпоративните данъци и пенсионната реформа. Една евентуална коалиция между НКП и социалдемократите няма да е достатъчна за постигането на мнозинство и затова ще се наложи да потърсят подкрепата на трета формация. Катайнен подчертава, че какъвто и да е резултатът от преговорите, бъдещото правителство ще остане проевропейско. Европейската комисия вече заяви, че очаква Хелзинки да продължи да спазва поетите задължения към фонда за подпомагане на страните от еврозоната.

"Ние не сме екстремисти, така че можете да спите спокойно", коментира пред британската ВВС Тимо Сойни. Едновременно с това обаче той заяви по финландски телевизионен канал, че иска да промени условията за спасяване на Португалия. "Не мисля, че договореният вече пакет ще остане същият", коментира Сойни.

"Истински финландци" се обявяват против имигрантите, за по-голяма независимост от ЕС, за спиране на помощите за закъсалите страни от еврозоната и за запазване на финландските ценности. Само допреди няколко години националистите бяха скромна партия, която почти не привличаше внимание. Но сега изборите във Финландия следват една вече позната за Европа тенденция. Популистката вълна набира скорост из Стария континент, захранвана от икономическите проблеми и имигрантите. Хората са недоволни и се отдалечават от традиционно установените партии, докато новите националисти набират все повече последователи (вижте инфографиката за десния завой на Европа). В. Financial Times дори риторично пита дали в момента не сме свидетели на появата на европейското Чаено парти (по аналогия с надигащото се движение в САЩ).

Глътка свеж въздух?

Възхода си "Истински финландци" дължат на харизматичния си лидер Сойни, описван като ксенофоб и популист, но и като отличен оратор. Сп. Еconomist пише, че за мнозина разочаровани от трите основни партии, управляващи страната от десетилетия, той е като "глътка свеж въздух". Много финландци са обезпокоени от безработицата, намаляването на пенсиите и имиграцията. Освен това нараства публичното недоволство от това, че на финландците се налага да плащат сметката на по-слаби икономики като гръцката, ирландската и португалската.

"Истински финландци" печелят избиратели сред неглижираните слоеве на обществото. Политическото им послание комбинира обещания за социално-икономически придобивки, съчетани с национализъм и ксенофобия. Проф. Ян Сундберг от департамента по политика и икономика на Хелзинския университет каза пред "Капитал", че "Истински финландци" са спечелили в един многопластов контекст – от една страна, Финландия е била в дълбока икономическа криза в началото на 90-те, но е успяла да излезе от нея без никаква външна помощ. От друга, преди една-две години в страната е избухнал голям скандал около финансирането на партийните кандидати на изборите. "Това даде възможност на "Истински финландци" да кажат: ние сме чисти, а старите партии са корумпирани", обяснява Сундберг.

"Имаме и много силен национализъм по отношение на имиграцията и малцинствата", посочва професорът. Официално Финландия е двуезична страна, но за "Истински финландци" шведското малцинство е нещо чуждо за националната култура. Според проучванията повечето финландци също споделят това мнение и искат да се прекрати задължителното преподаване на шведски в училищата.

Страната е член на ЕС от 1995 г., а на еврозоната - от 2002 г. "За много финландци обаче днес еврочленството не е вече така секси – не и когато означава финансово подпомагане на страни като Гърция, Ирландия и Португалия", твърди проф. Сундберг пред британската ВВС. Все пак на въпрос на "Капитал" той отговори категорично: "Смятам, че Финландия ще спази своите обещания и ще плати сметката на Португалия."

Все още не е ясно дали "Истински финландци" ще заемат влиятелни постове в новия кабинет и дали ще успеят да блокират европейската финансова помощ за задлъжнелите държави. Но според анализаторите е съвсем сигурно, че партията вече ще има по-голямо влияние върху вземането на решенията.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-|
    pesheff
    • - 3
    • + 12

    2/3 от европейците не може да бъдат наричани крайни националисти и ксенофоби! Крайно време е мултикултуралистите да си признаят че техният проект не работи и хората в Европа се събуждат за истината!

    За какво спасение си говорим Капитал??? От един вид заеми на друг и здраво затягане на колана за обикновените хора докъто банките които даваха заемите бъдат спасявани защото били систематичен риск за финансовата стабилност!

    Нередност?
  • 2
    franz avatar :-|
    LvM
    • - 1
    • + 15

    Спасяване?! Помощи? Все едно някаква природна катастрофа им се е случила на периферните страни, а не са се набутали сами в лайната с евтини кредити и прахосничество на държавно ниво. Изобщо цялата система, която комбинира политици, които не виждат по-далече от следващите избори и единна книжна валута е пълна с толкова противоречия и moral hazard, че друго не можеше и да се очаква.

    Помнете, златото и среброто са пари, няма и един исторически пример и за книжна валута, преживяла повече от няколко десетилетия. Прекалено голямо е изкушението за централните банкери да създават "пари" от нищото и да спасяват своите приятелчета от частните банки когато се спука поредния балон. Гърците и португалците винаги са си били мърлячи, ама ирландците ако не бяха тръгнали да плащат дълговете на банковата си система (чийто баланс преди кризата беше достигнал нещо от сорта на 10 пъти БВП-то на държавата) изобщо нямаше да се стигне до тук.

    Нередност?
  • 4
    yavor_hoffart avatar :-|
    Явор Хофарт
    • + 2

    Дълг, който не може да бъде платен, няма да бъде платен. Това така наречено "спасяване" само увеличава общия обем на дълга в системата, посредством лихвите. А и тези, които "спасяваме" са всъщност именно немските, франски, холандски и прочие банки, които държат по-голямата част от дълга на закъсалите държави.

    Въпросът е кога ще стигнем от момента "прекалено големи, за да фалират" до "прекалено големи, за да бъдат спасени".

    Нередност?
Нов коментар