Подкрепа с отвращение

Резултатите от местния вот осигуриха на гръцкия премиер Георгиос Папандреу глътка въздух

Случилото се миналата неделя във Велвентос, малък град западно от Солун, може да се тълкува по два начина. Може би жителите на градчето просто са имали по-важни планове за деня от това да се разходят до избирателните урни. Или пък всичките 99.77% от гласоподавателите, които не дадоха своя вот на първия тур на местните избори на 7 ноември, са искали така да изпратят политическо послание до правителството в Атина. В Гърция, в която гласуването е задължително (и традиционното участие във вотове е около 80%), хората от Велвентос станаха част от онези близо 40%, които бойкотираха изборите в знак на протест срещу драконовския режим на икономии, наложен от управляващите. А други 10% пуснаха невалидни бюлетини.

Това се случва, след като по-рано тази година Гърция се оказа на ръба на финансова пропаст, в която без малко да повлече със себе си и цялата еврозона. Страната на косъм се размина с фалит благодарение на спасителната инжекция от 110 млрд. евро от МВФ и ЕС. Цената за спешната международна помощ е тригодишна програма за болезнени бюджетни ограничения. За редовите гърци това означава сериозно орязване на пенсиите и заплатите в държавния сектор (досега с до около 30%), както и вдигане на данъците. Избухналото обществено недоволство (което дори взе човешки жертви) логично повдигна въпроса за мандата на лявото правителство на ПАСОК (дошло на власт с обещания за щедри социални придобивки) да провежда откровено неолиберални реформи. И макар че социалистите имат удобно парламентарно мнозинство от 157 депутати (при общо 300), настоящите местни избори са важен тест за обществената подкрепа за правителството на Георгиос Папандреу.

Веднага след като стана ясно, че ПАСОК води в повечето от 13-те региона в страната, премиерът побърза да изтълкува изборния резултат като победа за своя кабинет. Още в неделя вечер той отмени заплахата си за свикване на предсрочни парламентарни избори, защото със своите гласове гърците са му дали необходимата подкрепа за тежките реформи. "Извършването на промяната не е лесно", каза Папандреу в тв обръщение. "Гърците ни доведоха на власт преди година и днес потвърдиха, че искат тази промяна", обяви той. Пазарите, настръхнали от перспективата от предсрочен вот и политическа нестабилност, реагираха с облекчение на думите му. Атинската борса, която се беше сринала с общо около 8% в четири поредни сесии след заплахата на Папандреу, подскочи нагоре още при отварянето в понеделник.

Всичко това съвсем не е гаранция, че Гърция ще успее да се измъкне от финансовото блато, в което е затънала, предупреждават икономисти. "Ключов елемент е отпадането на заплахата за предсрочни избори, което намалява несигурността в близко бъдеще", коментира Бен Мей от Capital Economics, цитиран от Reuters. "Но на Гърция тепърва й предстои да премине през много труден период и да прокара всички политически мерки за стабилизирането на дълга си", предупреди анализаторът.

Политологът Янис Лулис също вижда резултата от вота като

Положителен сигнал

към международните пазари. "Основното послание беше, че няма да има извънредни избори. Това се посрещна с кратка въздишка на облекчение", каза той за "Капитал." За успокояването на духовете, дори и то да се окаже временно, се опита да допринесе и финансовият министър Георгиос Папаконстантину, който за пореден път заяви, че Атина няма да преструктурира дълга си. Той отдаде разширяващата се пропаст в доходността на гръцките облигации спрямо германските (които служат като основа за сравнение) на безпокойството на финансовите пазари за общото състояние на периферните икономки в еврозоната, а не конкретно на гръцката. Неговият заместник Димитрис Куселас пък увери гръцките медии, че страната без проблем ще получи третия транш от помощта от МВФ и ЕС.

Всъщност от идването си на власт правителството на Папандреу се мъчи да задоволи две общности с противоположни и дори взаимно изключващи се желания - международните финансови пазари и гръцките избиратели. И ако резултатите в неделя се харесаха на първата, настроенията на втората съвсем не са толкова еднозначни, колкото ги изтълкува премиерът. "Наистина не знам за кого ще гласувам", каза пред "Капитал" само седмица преди вота Лиа Пашалиу, собственик на езикова школа в Александруполис. Официалната безработица в района е около 20%, но неофициално тя е два пъти по-висока, споделят местни политици. От три години школата на Лиа не е имала печалба. Мъжът й е без работа от 2008 г. "Семейството ми традиционно гласува за ПАСОК. Аз също, но сега просто не мога", категорична е тя. "Много хора няма да пуснат бюлетини за социалистите, за да покажат недоволството си от строгите икономии", прогнозира Андреас Кафецис, бивш заместник-кмет на Александруполис от лява коалиция. Резултатите от вота потвърдиха думите му. ПАСОК спечели на първия тур само в два от общо 13 административни района в страната - Крит и Южноегейският. В пет от останалите 11 социалистите водят пред основния си конкурент "Нова демокрация".

"Това беше вот на толерантност", обяснява Янис Лулис. "Гърците дават на Папандреу и правителството му втори шанс. След този първи тур има усещане за стабилност", твърди политологът. Все пак преднината на ПАСОК пред "Нова демокрация" е

Бледа сянка на триумфа

им на парламентарните избори преди година, които настаниха Папандреу на премиерското кресло. А и големият брой на негласувалите съвсем не означава силен вот на доверие, на какъвто вероятно се е надявал премиерът.

"Победата на местните избори всъщност дава глътка въздух на Папандреу", каза за "Капитал" Диляна Байрактарова, генерален секретар на Съюза на емигрантите в Гърция. Тя е и кандидат на организацията за областен съветник в района Атика. "Мнозина в Гърция считат, че правителството няма ресурс нито да проведе докрай реформите, нито да издържи на натиска, от една страна, на гърците, чието недоволство расте непрекъснато, и от друга, на Европа. Това означава, че твърде скоро той ще бъде принуден да свика нови избори и вероятно ще му се наложи да работи върху вариант за коалиционно правителство", убедена е Байрактарова.

За Папандреу и гърците предстои тежка зима независимо от изборния резултат. Следващата седмица представители на "тройката" (МВФ, Европейската комисия и Европейската централна банка) пристигат на мисия в Атина, за да видят как се справя правителството с реформите, преди да решат да отпуснат следващия транш от помощта в размер на 9 млрд. евро. Очаква се също така "Евростат" да обяви, че гръцкият бюджетен дефицит миналата година всъщност е бил 15.6% от БВП, а не 13.6%, както се смята сега. А данните за данъчните постъпления за момента са доста под заложените от правителството. Следизборното спокойствие едва ли ще продължи дълго. 

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • - 4
    • + 6

    На Йорго само едно послание имам да му изпратя - Да Ти се връща тъпкано за онова интервю където оплю България! От тогава нещата не вървят на добре за елините - ако се пишеше за Християнин защо не спазва златното правило да обича съседа си като себе си? България преживява 45+20 години които се явяват едни от най-тежките в историята и и пак ще ги настигнем и ще се превърнем в по-европейска държава от тях!

    Нередност?
  • 2
    jj avatar :-P
    J.J.
    • - 2
    • + 8

    "Онова" интервю е измислица, написана от българин в блог. Още не мога да повярвам колко хора повярваха, че е истина :)

    Нередност?
  • 3
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 2
    • + 7

    До коментар [#1] от "Пешката":

    Т.н. интервю, за което говориш, е мистификация. Просто в него са показани нашите комплекси.

    Нередност?
  • 4
    pesheff avatar :-?
    pesheff
    • + 6

    хммм май сте прави - съжалявам сбърках - но ими нещо подобно в тяхното отношение към нас не мошже да се отрече

    Нередност?
  • 5
    azbe avatar :-|
    Гуньо
    • + 4

    1. ВелвенДос вм. ВелвенТос.
    2. Протестът на жителите му е пряко свързан с проведената териториално-администратина реформа, за която не се споменава нищо в материала.

    Нередност?
Нов коментар