🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нашите мили съседи

Визовите облекчения за Близкия изток са добре дошли за икономиката на Турция и за репутацията й в региона, но не и за нелегалната имиграция и борбата с тероризма

Граница ни събира, граница ни дели
Граница ни събира, граница ни дели
Граница ни събира, граница ни дели    ©  Reuters
Граница ни събира, граница ни дели    ©  Reuters

Полупрозрачно червено платно се люлее под ритъма на ориенталска музика, на фона на която се редят кадри на безкрайни бели плажове, лазурно море, впечатляващи панорами и забележителности от популярни турски дестинации като Кападокия и Истанбул. С идиличните картини от този рекламен видеоклип Турция се надява да привлече още повече туристи в страната, която въпреки глобалната криза през миналата година отбеляза нелоши приходи от посещенията на чуждестранни гости. "Дори и във време на икономическа криза броят на туристите, посещаващи Турция, остава непроменен", каза пред журналисти в началото на февруари турският министър на културата и туризма Ертугрул Гунай. А премиерът Реджеп Тайип Ердоган обяви наскоро, че през миналата година приходите от туризъм са достигнали 22 млрд. долара при 21.25 млрд. долара през 2009 г.

Освен чара на културните паметници, природата и изобилните възможности за пазаруване, Турция използва и други методи да се превърне в магнит за туристи, особено от Близкия изток. Лансираната от 2002 г. насам турска "политика на нулеви проблеми със съседите", съпроводена от визови облекчения за редица страни от региона, вече показва благоприятното си влияние върху туризма и икономическите връзки на Анкара с мюсюлманските държави около нея. Но дава и странични ефекти върху притока на нелегални имигранти към ЕС и борбата с тероризма.

Не съвсем нулеви проблеми

"Искаме едно превозно средство да тръгне от Турция и да стигне до Мароко, без да спре на нито един граничен пункт", заяви миналото лято турският външен министър Ахмет Давутоглу. Изказването му е недвусмислена декларация на стремежа на Анкара да засили връзките си със своите мюсюлмански съседи. Това предизвиква известно притеснение у нейните европейски партньори и САЩ, че центърът на турските политически и икономически интереси се премества в противоположна на тях географска посока.

Чрез ориентацията си на изток Турция изобщо не се опитва да се отдалeчи от Европа и Америка, а напротив – иска да увеличи авторитета си пред тях като засили своето влиянието в Близкия изток, обясни за "Капитал" политологът Юмит Джизре от университета Шехир в Истанбул. "Това е стратегия за засилване на значението на Турция в очите на Запада", каза тя. Мнозина вече гледат на Турция като на страна с нарастващо влияние в региона, подчертава и Гьокче Перджинолу от турската фондация за икономически и социални изследвания TESEV. "Част от причините са икономически и културни, но до голяма степен са също и политически. Турската демокрация и генезиса на настоящото правителство (управляващата партия АКП е с корени в политическия ислям - бел. ред.) се възхваляват като пример за региона", обяснява Перджинолу. И добавя: "Според нашите последни проучвания две трети от египтяните гледат на Турция като на модел заради нейното културно наследство, демокрацията, икономическия й успех, позицията в подкрепа на палестинците."

Голямата международна активност на Анкара има чисто прагматични измерения. Пренареждането на геополитическата карта след края на Студената война и новите политически реалности в самата Турция са част от причините, обяснява Перджинолу. "Икономиката със сигурност също е една от тях. Търговията с Близкия изток се е увеличила повече от седем пъти през последните десет години", подчертава тя. Тенденцията ще продължава да е възходяща, ако се съди и по дългия списък от споразумения за търговско сътрудничество, върху които турското правителство вече работи или има намерение да превърне в реалност в най-близко бъдеще. Фокусът на вниманието на Анкара е многопосочен и включва страни от всички географски посоки – от Украйна през Иран до Йемен.

Често договореностите за по-тесни икономически връзки вървят ръка за ръка с облекчения на визовия режим между Турция и съответните страни. Визите изцяло са отпаднали за някои от тях, като например Сирия, Иран, Ливан, Мароко, Тунис, Либия и Йордания. Един от непосредствените ефекти на това е бумът в туризма. "Ако погледнем икономическите индикатори, новата визова политика е доказала успеха си. Броят на туристите от страни като Ливан, Сирия и Саудитска Арабия се е увеличил със съответно 88%, 133% и 59%", казва Перджинолу. Джизре също вижда икономиката като основната движеща сила на новата визова стратегия, в която обаче се долавят и политически нюанси. "Причините са основно икономически, да, но в допълнение тази политика демонстрира символичен жест на добра воля към тези страни. Той е свързан с настоящата фаза на турската външна политика, която се опитва да афишира ролята на Турция в региона, както и доверието към нея и популярността й там", смята анализаторът.

Емигранти от всички страни

В желанието си да натрупа колкото се може повече икономически и политически точки пред съседите си обаче, Анкара може би не е преценила някои странични ефекти от щедрата си визова политика. Редица северноафрикански страни, чиито граждани могат свободно да пътуват до Турция, са и сред най-големите източници на нелегална емиграция към ЕС. "Всички отиват до Истанбул със самолет с евтини билети от Мароко, Алжир, Тунис и т. н. После следва тричасово пътуване с кола до Одрин и кратък преход пеша до Гърция", обяснява пред в. Wall Street Journal Георгиос Саламагас, шеф на полицията в Орестиада, гръцко градче недалеч от турската граница. За мнозина в гръцките погранични територии либералният режим на пътуване до Турция означава още повече кандидати за убежище в страната.

Според европейската гранична агенция Frontex в Гърция в момента се разкриват 90% от опитите за нелегално преминаване през границите на ЕС. Frontex е изпратила около 200 свои специалисти да помагат на гръцките служители по границата с Турция, която ежедневно пресичат стотици нелегални имигранти. Твърди се, че броят на разкритите опити за преминаване е немалял значително, откакто европейските експерти наблюдават района. Но все още е трудно да се каже дали това се дължи изцяло на успеха на тяхната работа или е предизвикано и от спада на трафика през границата заради трудните метеорологични условия в зимните месеци.

Предполага се, че в Гърция вече живеят между 500 хиляди и два милиона нелегални имигранти – значителен брой на фона на около 11-милионното население на страната. Турция, разбира се, отрича да има някаква вина в това развитие на нещата. "Вярно е, че сключваме визови споразумения с някои страни, за да засилим търговията и туризма, но не е правилно да се каже, че това вкарва хора нелегално в други страни", каза Селчук Юнал, говорител на турското външно министерство, цитиран от в. Wall Street Journal.

Гарет Дженкинс от Joint Center's Silk Road Studies Program и Турската инициатива на американския университет Johns Hopkins обаче вижда нещата от малко по-различен ъгъл. Той смята, че, от една страна, ЕС може да помогне повече на Анкара да се справи с транзитно преминаващите през страната кандидат-имигранти за Европа, "но Турция не си помага с облекчаването на визовия режим". "Турските източна и южна граница вече са сравнително пропускливи. Облекчаването на визовия режим само ще влоши проблема и ще засили привлекателността на Турция като платформа за опити за нелегално влизане в ЕС," коментира анализаторът за "Капитал".

Туризъм и тероризъм

Борбата с тероризма е друг сериозен аспект на турската визова политика, особено когато става въпрос за държави като Йемен, считана за магнит за джихадисти и привърженици на "Ал Каида". Страната е в списъка на Държавния департамент на САЩ за ограничения в пътуванията заради терористична дейност. В началото на годината обаче Анкара подписа с Йемен споразумение за премахване на визовия режим.

Гьокче Перджиноглу смята, че подобни ходове на правителството на Ердоган не будят особени тревоги за сигурността. Поне не от страна на Турция. Според Гарет Дженкинс обаче това може да се превърне в проблем за властите в Анкара. "Облекчаването на визовите изисквания прави много по-трудно и за турското разузнаване, и за службите по сигурността, а и за техните съюзници, да проследяват терористи", казва той. И добавя: "Турция вече е голяма транзитна точка за джихадисти и това ще се засили с облекчаването на визовите изисквания. В крайна сметка, това ще засили рисковете за сигурността и в самата Турция."

Дженкинс припомня бомбените антентати в Истанбул през 2003 г. срещу две синагоги, британското консулство и офиса на банката HSBC, в които загинаха около 50 души, а стотици други бяха ранени. Впоследствие се разбра, че извършителите са били обучени зад граница, а после се се върнали в Турция, за да изпълнят терористичните атаки. След тези инциденти турските власти преосмислиха приоритетите си и засилиха наблюдението на джихадисти вътре в страната – стратегия, която донесе успех, казва анализаторът. Той предупреждава, че "облекчаването на визовия режим ще направи задачата на турските сили за сигурност много по-трудна, защото за чужди джихадисти ще е по-лесно да внасят ноу-хау и пари в страната, а ще бъде много по-трудно тези хора да бъдат проследявани".

Има визи, има проблем

В края на януари Турция и ЕС подписаха споразумение за връщане на емигранти, което политиците в Анкара в прав текст обвързаха с надеждите си скоро да започнат преговори за отмяна на визите. Въпреки че ЕС премахна визите за отдалечени държави като Парагвай и Уругвай и преговаря по въпроса с Молдова, Русия и Украйна, Брюксел не поглежда към Турция, каза при подписването главният преговарящ с ЕС Егемен Багъш. Той допълни, че е "време да бъде сложен край на този абсурд", и намекна, че ако това не стане, Анкара няма да сътрудничи много усилено за справянето с наплива на нелегални имигранти по границата между Турция и Гърция. След като нашите граждани биват обиждани, кандидатствайки за визи, защо трябва да помагаме на ЕС за неговите проблеми, коментира турският дипломат. Искаме да видим, че от Европа ще дойде и нещо добро, добави той. Багъш посочи, че през 2010 г. са заловени 70 хиляди души, опитващи се да влязат на територията на ЕС. Той се усъмни и в ефекта от планирата от Атина стена по границата между Турция и Гърция, която да спира нелегалните пришълци. Според ЕС Турция се е превърнала в основен транзитен път за имигранти от Афганистан, Пакистан и Индия, опитващи се да проникнат в ЕС през Гърция.

 
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 8
    • + 6

    От Мароко до София без граничен пункт, демек без визи, стара (от времето на Александър Македонски) добра идея, харесва ми, обичам да пътувам, без да ме питат кой си, от къде си, при кого отиваш, защо отиваш, колко ще седиш, и да ме карат да гледам в камерата.....
    Турция не иска визи и за нас българите, между впрочем, каквото не можем да кажем за драгите съюзници от САЩ.....
    ---------------------------------------------
    А такъв уреден в транспротно отношение 12 млн. град като Истанбул не бях виждал от маса време.....
    ---------------------------------------------
    Така, че на ред е ЕС, по специално Гърция и България, да си пазим границите, ако не искаме имигранти от Близкият изток и не само от там.... макар че, като правило,ползата от тях за икономиката на ЕС е по голяма от вредата......

    Нередност?
  • 2
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 3
    • + 10

    Така е , като влизаш от Турция в България имаш чуството че минаваш от Западна Европа в третия свят . Мрачно , мръсно , разбити пътища...
    По ирония азиатската част на Истанбул е най-европейската зона от града и с чистота и подреденост невиждани в нито един български град България.
    Проблемът обаче е с бедната дълбока Анадола и още по-бедните турски комшии.

    Нередност?
  • 3
    stenk avatar :-|
    Stanimir Kosev
    • - 2
    • + 6

    Истината боли , но Истанбул е много по-европейски град от София или Варна например...
    Пътищата пък са безупречни.
    Е повечето са опирали само до Капалъ Чарши и знаят всичко ;-)))

    Нередност?
  • 4
    birdman avatar :-|
    birdman
    • - 1
    • + 4

    Турция има много проблеми , да тя с еразвива икономически и инфраструкурно , но има и чисто икономическ ипричини за това (тръгна от ниска база , глемия вътрешен пазар подпомага потреблението , голямото население , концерните в автостроенето и т.н.) Турция има КРЕЩЯЩИ проблеми в сферата на свободното слово, демокрацията , нелегалните емигранти поклзващи я за транзит (а Турция е пасивен играч), с кюрдите , със Северен Кипър . При наличието на такива проблеми не виждам какТурция към този момент ще влзе в ЕС . Давутоглу заявява ,че аджеба "те затегнали режима с нелегалнуите емигранти и сега ЕС трябвало да задвижи членството им " - то не става така трябва да покажеш ,че можеш да решиш проблемите си ,а да не ги прехвърляш на съседите си. Между другото политикат ана прехвърляне на лявата топка в десния крачол е типична за турците, те са хирти много хитри, но НИЕ трябва да сме УМНИ! Аз подкрепям стената която Гърция ще строи , защото ако между две страни едната няма воля и желание да реши проблем другата просто издига една стена - в буквалния и преносния смисъл !

    Нередност?
  • 5
    dorn avatar :-|
    dorn
    • - 1
    • + 4

    Вече се разбра се че мултикултурноста е средството чрез което по примитивната култура унищожава по-старата,по-сложната и следователно по- уязвимата . По-добре само съседи.

    Нередност?
  • 6
    tairov avatar :-|
    Tairov
    • - 1
    • + 4

    Турция последователно реализира своите плановете да се превърне в регионалната супер сила (военна, икономическа и политическа). Отварянето на държавата на изток има и негативи и позитиви, но емигрантския проблем си е на ЕС не на Турция. Без пристрастия всяка държава си гледа интереса.
    Ние какво трябва да предприемем е въпроса, дали да строим стени да се изолираме, което повече ще облагодетелства Западна Европа, отколкото нас, или да се отворим икономически повече и да извлечем позити от растящата турска икономика.

    Нередност?
Нов коментар