🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

През парламента към президента

Партията на Ердоган отново спечели изборите в Турция, което ще позволи на премиера да се прицели в поста държавен глава

Ердоган - министър-председател за трети път. А дали и бъдещ президент?
Ердоган - министър-председател за трети път. А дали и бъдещ президент?
Ердоган - министър-председател за трети път. А дали и бъдещ президент?    ©  Reuters
Ердоган - министър-председател за трети път. А дали и бъдещ президент?    ©  Reuters

Без изненади турската управляваща Партия на справедливостта и развитието (АКР) на премиера Реджеп Таийп Ердоган се е запътила към трети пореден мандат начело на турското правителство. При 90% преброени бюлетини АКР има 51% от вота, което й осигурява 326 мандата в  550-местния парламент. Засега 41 места не достигат на Ердоган, за да разполага с мнозинство от две трети. Това би му позволило да промени конституцията. Според анализатори тогава той ще смени държавната система в страната от парламентарна на президентска и ще се кандидатира на изборите за държавен глава, тъй като след третия си премиерски мандат няма да има право на нов.

Кемалистката Републиканска народна партия (СНР, наследник на партията на Кемал Ататюрк) засега печели 26% от гласовете, а крайнодясната ислямистка Партията на националното движение (МНР) – 13%.

Икономически подем

Партията на справедливостта и развитието управлява Турция от 2002 г. Успехът си АКР до голяма степен дължи както на харизмата на Ердоган, така и на икономическата си политика - Турция в момента е най-бързо растящата икономика в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. Турските граждани не усетиха до такава степен глобалната рецесия, а инфлацията намалява. Същото се отнася и за безработицата, която през март е 11.5% от 14.4% за същия период миналата година.

Критиките

Партията на Ердоган е обект на критики от страна на опозицията, че тласка Турция към ислямизация и я отдалечава от светските норми. Като примери се дават разрешаването на ислямските забрадки в университетите, ограниченията върху алкохола, нарушаването на гражданските права, цензурата в интернет, изпращането в затвора на журналисти и политически опоненти.  

Промяна на конституцията 

Ако Ердоган спечели над 330 места в парламента, той ще може да измени настоящата конституция, без да се консултира с опозицията, а като я постави на гласуване на референдум. Някои изменения вече са факт, след като бяха одобрени на национално допитване миналата година. Ако имаше мнозинство от две трети – или поне 367 места – това щеше да позволи на премиера да прокара поправките (или дори нова конституция) едностранно. 

Ердоган обеща, че новият основен закон ще бъде базиран на демократични и плуралистични принципи. Критиците му обаче посочват авторитарния му стил и смятат, че ще въведе президентска система на управление, която един ден самият той ще оглави.

Това би превърнало Ердоган в най-влиятелния турски политик от времето на Кемал Ататюрк насам и би бетонирало неговото политическо наследство и възгледи за развитието на Турция. Този въпрос притеснява и мнозина турски анализатори, както личи от излезлия в петък нов доклад на Европейския съвет за външна политика - "Какво мисли Турция". В него редица турски общественици и политици дават мнението си за развитието на страната и въпросите пред нея.

Гарант на свободите ...

Но в турските училища програмите все още са твърде остарели и провокират ксенофобия и недоверие към различните. В затвора попаднаха доста журналисти, а опозицията говори за "полицейска държава". Както обобщава кметът на Диарбекир Осман Байдемир, "Ердоган повтаря на хората колко деца да имат, какви вестници да четат, забранява НПО-та, които не харесва, и държи отговорни лично собствениците на медии за материали, които не му допадат."

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    omniam avatar :-?
    omniam
    • - 3
    • + 12

    Мисля, че Ердоган е изключително умел и проницателен политик, макар че има и нещо плашещо в него. Ще бъде гадно, ако промени конституцията и след това стане президент - идва време, в което човек трябва да слезе от върха, и Ердоган (тъй като невинаги е бил на върха) знае това много добре.

    Нередност?
  • 2
    pedo_mohammed avatar :-P
    Мустафанка
    • - 26
    • + 12

    Това е добра новина!
    За два мандата, мустакатият пигмей успя да отдалечи Турция от ЕС достатъчно, но му липсва още един мандат, че да можем с чиста съвест да отсвирим азиатския бантустан.

    Ако продължи в същия дух, може и да се наложи НАТО (част от който Турция може и да не бъде в близко бъдеще) да демократизира региона и да даде свобода на кюрдите.

    Ако пък Турция се позамогне, туко-виж привлякла българските турци и тогава ще можем да се отървем от тях без да организираме нова голяма екскурзия.

    Нередност?
  • 3
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 22
    • + 8

    Турция отдавана се готви за война с България, иска отново да сече глави и да изнасилва българки!

    Нередност?
  • 4
    velian avatar :-|
    volarok
    • - 1
    • + 4

    Че за какво му е на Ердоган нова конституция, след като и тази му върши работа? Нещо, което работи, не се пипа. То и ние по конституция сме парламентарна република, но на практика сме министър-председателска. Пък и едва ли Ердоган ще се реши сам да се лиши от част то властта си, че да я даде на имамите и моллите. Кой е луд да го прави?
    По-интересно ще е друго: дали Турция ще стане поредната полу-светска, полу-религиозна, полу-авторитарна, полу-демократична държа, след като последната такава беше съседна Гърция по време на военната хунта, когато "елино-християнската цивилизация" се изправи на борба срещу комунизма, в опит да подготви народа за нов тип демокрация (различна от „изродилата се" западна демокрация).

    Нередност?
  • 5
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 8

    До коментар [#3] от "james1":Турция няма защо да се готви за война с България, първо щото я печели от движение, ако теоретично я започне (Турция е третата по сила воанне машина в Света), второ щото и двете държави сме в НАТО и няма какво да делим, и най-важното Турция не обича да воюва, Турция обича да експлоатира раята, по най полезният за двете страни (Турция и раята) начин.... Ако по прочетеш българската история, веднага ще се светнеш в детайлите....
    Така че не чакай сер аскера да поведе аскера и да минат границата при Мустафа паша, а и където и да е другаде......
    Ако имаме свестен съсед, то това е Турция и с Кемал паша и с Ердоган ...

    Нередност?
  • 6
    james1 avatar :-|
    james1
    • - 4
    • + 6

    Ти по-скоро прочети за Кипър 1974 г., че май си забравил...

    Нередност?
  • 7
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 6
    • + 4

    До коментар [#4] от "emils":Нова конституция, т.е. нова пилитика на Турция трябва най-малкото по следните причини:
    1. Протестантската демосрация не вирее източно от Земун
    2. Проблемите, които чафутите от САЩ създадоха в Близкият изток (включая Ал Кайда и Афганистан) търсят решение, така повече не може, даже Обама се убеди в това и го оповести на белият свят...
    3. Страната която е доказала че може да управлява добре Близкият изток се казва (познай то три пъти) има и 600 годишни референции....
    4. Хората които се доказаха като свестни и полезни работници по Германия и другите "западни" страни произхождат от Албания, Румъния и България, пЪрдон, грешка от Турция и като така са живият мост между мюсюлманският Близък изток и християнска Европа...
    5. Сори, ама след 4 кръстоносни похода и 1000 години война, кафа, айде да живеем в мир.....
    6. Не се пробвай с тракийските българи, Батак, моля, или геноцида над арменците, говорим за реал политик....

    Нередност?
  • 8
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 5
    • + 8

    До коментар [#6] от "james1":Готин, проблемът на кипърските гърци, го създадоха гръцките полковници и тяхното некадърно протеже Педерастакос, пърдон Самсон или как там беше, както пише в историята "прогръцкия преврат, организиран от режима на полковниците с цел присъединяване към Гърция, и така турците стъпват на северното крайбрежие. Завземат около една трета от острова и окупират северната част на републиката. "
    Така че ако гръцките полковници бяха мирно седели, кипърските гърци не биха чудо видели......
    Докато архиепископ Макариос управляваше, турските воиски и немислеха да се "разходят" до острова... а е близо и можеха....

    Нередност?
Нов коментар