🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Барон Бодисей: Хората в Европа не са доволни от мултикултурализма

Създателят на сайта Gates of Vienna, вдъхновил Брейвик

"Капитал" се свърза с автора на блога Gates of Vienna – Барон Бодисей. В този блог са публикувани голяма част от есетата на Фиордман. Фиордман е норвежец, цитиран нашироко в манифеста на Брейвик. Барон Бодисей също пише есета, в които предупреждава за опасността от ислямизацията. Името Барон Бодисей е заимствано от митичен герой на  американския автор на фантастика Джак Венс. Човекът Барон Бодисей се определя като "консервативен, с либерални тенденции". "Крайно дясно" е обиден термин, измислен от левите, за да демонизират хората като мен", казва той.

Каква е историята на блога, кои са хората, които го поддържат и пишат есета в него?

Аз и жена ми започнахме да правим блога през 2004 г., защото искахме да публикуваме есета за опасността от ислямизацията и по-конкретно от новия джихад. Ние сме американци и живеем във Вирджиния. През 2005 г. се запознахме с някои датчани и с Фиордман (най-популярният норвежки радикален антиислямистки блогър, вдъхновил Брейвик - бел. ред.). Започнах да се интересувам от ситуацията в Европа, защото през 60-те години следвах в Англия. Учих европейска история. Чувствам се близък до Европа и затова започнах да специализирам в тематиката. Ние пишем сами есетата си и имаме гост-автори като Фиордман и Пол Уестън. Публикуваме и преводи на статии от други европейски езици, най вече от норвежки, датски, шведски, немски, френски и холандски.

Кой е Фиордман?

Той е норвежки писател (а преди и блогър), автор на много есета и статии, които са публикувани в нашия блог, в Jihad Watch, Brussels Journal и на други места.

Кой избра името на блога и защо точно Gates of Vienna?

Аз. В знак на почит към победата на полския крал Ян III Собиески в обсадата на Виена на 11-12 септември 1683, когато османските войници са били отблъснати от портите на австрийската столица. Името символизира нуждата да се защити европейската цивилизация от варварството на исляма.

Всъщност вие във Виена ли сте?

Не, в Централна Вирджиния. Но имаме приятели във Виена, например Елизбет Сабадич-Волф. (Тя беше обявена за виновна в опетняване на легално призната религия в Австрия, след като нарече Мохамед педофил заради брака му със 6-годишната Аиша – бел. ред.) Между другото имаме и български кореспондент – RR, и аз следя някои събития в България. Съобщихме какво направи "Атака" в джамията в София преди няколко месеца.

Какво мислите за случая в София?

Не знам подробности и затова нямам особено мнение за нещата, които "Атака" прави в София. Приятно е да виждаме хора, които се противопоставят на разпространението на исляма, но не одобрявам насилието. Би ми било интересно какво ще стане с проекта за нова джамия в София.

А кой е RR?

Не мога да кажа повече, освен че е българин и понякога превежда статии за нашия блог. Той желае да остане анонимен.

Вярвате ли в теорията за Еврабия, за която Фиордман пише в есето си "Шифърът на Еврабия" (Eurabia Code)?

Да. Има ясни доказателства, описани в книгата на Бат Йе’ор (Жизел Литман). Евро-арабският диалог беше сделка. Страните от Северна Африка и Близкия изток се споразумяха да не прекъсват доставките на петрол към Европа. В замяна Европа се съгласи да приеме излишното население на Близкия изток и да им помага с други средства. Това е процес, който  продължава и в момента.

Коя е любимата ви творба?

Може би "Отстъпление, геноцид... или какво?" на Ел Инглез.

Получихте ли много писма след убийствата в Норвегия?

Да. Стотици и стотици.

Какво мислите за манифеста на Брайвик?

Не съм го гледал. Други хора са го чели и ми изпращат цитати. Но не знам достатъчно, за да го коментирам. Изглежда като да е било копирано от писанията на други хора.

Колко постоянни читатели имате в блога?

Преди събитията в петък имахме средно около 5-6 хиляди посещения на ден. След случая в Норвегия стигнаха от 20 до 36 хил. Но сега пак намаляват.

Знаете ли колко от тях са от Европа?

Да. Около 40%. Почти колкото от САЩ.

Бихте ли казал, че в Европа има нова вълна от хора, които са уморени от мултикултурализма?

Да, това, изглежда, е така. Виждам го по мейлите, които получаваме. Хората не са доволни от политическите си лидери заради имиграцията и мултикултурализма.

20 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 18
    • + 24

    През трийсете години в Европа има ръст на псевдо-научна националистическа и антисемитска литература...издавали са се списания, "научни статии" и т.н. на тема чистота на нацията.

    Надълго и нашироко се развиват тезите за евреите и черните които щяли да завладеят Европа и да вкарат белият човек, т.е. ариеца, в маргинална позиция - основна мотивация за Blutschutzgesetz от 35та година или Закон за защита на немската кръв и немската чест (самият закон говори се заимствал много от подобни закони в южните щати в САЩ ).

    Не казвам че подкрепям Мултикултуризма, не казвам че подкрепям исляма в Европа - но със сигурност смятам че в момента се дава публичност на хора които творят подобна псевдно-научна, лесно смилаема литература и теории които както е видно от историята, успяват да завладеят изключително лесно масите.

    Така че въпросният Брейвик постигна нещо изключително опасно - отново пося в главите на хората идеята за чистата европейска раса и за монокултуризма.

    Нередност?
  • 2
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 8
    • + 13

    [quote#1:"NPaine"]Така че въпросният Брейвик постигна нещо изключително опасно - отново пося в главите на хората идеята за чистата европейска раса и за монокултуризма.[/quote]
    Едва ли това, по скоро обратното: Доведе до отвращение към тероризма, в случая от несрещан до сега в такива мащаби, като начин да се решават проблеми. Дано това да повлияе и към отношението спрямо и други, вече станали ежедневие, видове тероризъм.

    "Чиста европейска раса" никога не е имало, и не може да има, това е оксиморон. Монокултуризма също е почти невъзможен, абсурден, в отворено общество, но в затворено такова разбира се че е възможен. Въпроса дали едно общество/държава желае да се затвори, в името на монокултуризма, като реакция на не толкоз сполучливите засега резултати от прилагането на мултикултуризма, би трябвало да се реши от това общество/държава, по демократичен начин.

    Нередност?
  • 3
    omniam avatar :-|
    omniam
    • - 5
    • + 9

    Всъщност не пречи толкова религията, колкото нежеланието на европейците все повече работни места да бъдат заемани от неевропейци и все повече пари от данъци да отиват за неевропейци.

    Нередност?
  • 4
    gimi avatar :-|
    Мавродинов
    • - 9
    • + 21

    За мен пък е напълно противоестествено да виждам индийци и негри и араби край Алпите, както и европейци в Африка, Арабската пустиня. Но всичко това бледнее пред китайското нашествие. Бях смаян, че в почти всеки германски град са "заселени" китайски семейства, държащи китайски магазини и ресторантчета непременно в градския център.
    Има места-университетски градчета, международни средища (Женева, Брюксел) където е нормално да учат и работят хора от цял свят. Но да се размива и измества ественото местно население е ненормално.
    В миналото са се водели войни за защита от нешествениците, включително и пред вратите на Виена. А там къде битките са загубени - пред вратите на Търново, се вижда какви са били последствията.
    Индивидуалните терористични актове не са решение. Не трябва да се убива. Трябва да се предприемат законови и икономически мерки да не се допуска повече имиграция. Който иска мулти- етно и културно общество да върви в САЩ.

    Нередност?
  • 5
    danielcho avatar :-|
    Даниел Чо
    • - 7
    • + 18

    Аз съм за отворени граници.

    Защото искам да съм навсякъде приет, желая и останалите да бъдат приемани навсякъде. Защото икономическите и културните възможности на запад (а вече и на изток) са по-големи от българските. Защото всички сме дошли от Африка и еволюцията и разстоянията по между ни са ни променило козметично, но не и съществено. Защото всички сме еднакви.

    Нередност?
  • 6
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 5
    • + 24

    [quote#5:"danielcho"]Защото искам да съм навсякъде приет, желая и останалите да бъдат приемани навсякъде. Защото икономическите и културните възможности на запад (а вече и на изток) са по-големи от българските. [/quote]
    Безусловно или с някакви ограничения? Представи си следния вариант: В България влизат 2-3-900,000 бежанци (предполагам има толкоз търсещи "друго място") и според законите България трябва да ги издържа (да ги храни, да ги настани в квартири и т.н.). От къде са парите за това? От бюджета? 'Ма той не стига да се платят свестни пенсии на пенсионерите които са бачкали в последните 30-40 г В БЪЛГАРИЯ!!!
    Ай' да кажем че 20% от тези бежанци са съгласни и да бачкат за да си купят и цигари/ракийца освен храната която получават като бежанци. Това са 200,000 хора съгласни да бачкат за по 5-10 кинта на ден. Което означава че поне 100,000 българи ще бъдат изритани от работа, защото има по евтина алтернатива!!!

    То гот' звучи "всеки да бъде приет навсякъде", ама подробностите май не са толкоз гот за "приемащите".

    Нередност?
  • 7
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 3
    • + 4

    До коментар [#4] от "gimi":

    За немската държава било абсурдно и противоестестествено съществуването на черни в Германия през 30те, т.нар. Rheinlandbastard.

    Съответно взели подходящите мерки за решаването на въпроса.

    Тия приказки като твоите са идентични с приказките в псевдонаучната литература на тема расова чистота която вече споменах завлядавала Европа през 30те .

    Нередност?
  • 8
    npaine avatar :-|
    NPaine
    • - 3
    • + 5

    До коментар [#2] от "Moi6e ot Israel (onziSa6tia ve!)":

    Мнението ми честно казано е че мултикултуризма е невъзможен на този етап в Европа или по скоро не възможен спрямо общности склонни да се капсулират и да отказват интеграция.

    Лично съм голям привърженик на принципите на Дарвин - затова мисля че мултикултуризма трябва да бъде заменен от обща европейска политика за привличане на хора достатъчно кадърни и умни да се впишат в европейското обществото и ценности.

    Това разбира се означава да се обира интелектуалния каймак на ислямските и азиатските общества - нещо което може да има деструквини ефекти, нещо което може обаче да има изненадващо добри резултати поради възможната обратна миграция.

    Нередност?
  • 9
    onzisa6tia123etc avatar :-|
    Moi6e from Israel, с деактивиран акаунт
    • - 1
    • + 13

    До коментар [#8] от "NPaine":

    Май Холанд беше въвела някакви задължаващи правила, които всеки потенциален новопребиваващ там е трябвал да се съгласи преди пристигането си в Холанд.
    По памет: Декларира че му е известно че Холанд е демократична държава с установени традиции, които не винаги съвпадат мот' а мот' с тези в страната от която той пристига. Задължава се да спазва законите и правилата и знае че при нарушение може да бъде експулсиран. И още няколко в този дух.
    П.С. Поговорката гласи че лъжица катран разваля каца с мед. Може 70% от новодошлите да са наред, може и 90% да са такива. Достатъчни са 10% за да обърнат общественото мнение срещу новодошлите.

    Нередност?
  • 10
    istinskatalogika avatar :-|
    Логика
    • + 6

    [quote#1:"NPaine"]Така че въпросният Брейвик постигна нещо изключително опасно - отново пося в главите на хората идеята за чистата европейска раса и за монокултуризма.[/quote]
    Все пак- да уточним- според Вас някой има ли нещо против будистите? Да сте чували някой да твърди, че будистите не могат да се интегрират в едно западно общество? И как ще коментирате тези явления:
    1. http://legalworld.bg/print.php?storyid=15714
    "Авторитетният вестник обобщава, че всички тези случаи представляват сериозно предизвикателство пред британската правна система и нейната изключителна чувствителност стане ли дума за защита на човешки права и свободи. И в същото време признава, че не са редки случаите – особено при бракоразводните дела и споровете за родителските права – при които шериатските съдилища вземат решения, противоречащи на британските закони и западното разбиране за демокрация." "Шериатските съдилища наистина ли имат реално място в Обединеното кралство, или всичко е въпрос на политика?" и "... шериатските съдилища осъществяват своите правомощия съгласно принципи и норми, които противоречат на духа, традициите и принципите на Запада."
    2. Islamic extremists set up Sharia law controlled zones in British cities
    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2019547/Anjem-Choudary-Islamic-extremists-set-Sharia-law-zones-UK-cities.html#ixzz1TNxRPiIQ...

    Нередност?
Нов коментар