🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Милосърдие на края на света

Защо присъдата на Брейвик се стори прекалено мека за останалия свят, но не и за Норвегия

Нечовешко деяние - човешко отношение    ©  reuters

Три стаи от по осем квадратни метра всяка – спалня, кабинет и фитнес. Компютър, но без интернет връзка. Телевизор. Тренажор за физкултурни упражнения. Оградено с бетонна стена дворче за разходки. С това ще разполага убиецът на 77 души Андерш Брейвик в затвора "Ила", близо до столицата Осло. Той бе признат за вменяем и осъден на максималните според норвежкия закон 21 години. Но присъдата може да бъда удължавана неограничено, ако се установи, че той представлява заплаха за обществото, като така на практика може да стане доживотна.

Тридесет и три годишният Брейвик ще има правото да изпраща писма на феновете си от външния свят и ще може да се посвети на писането на книги за своите крайнодесни виждания. Първоначално той ще бъде държан в изолация от другите затворници и ще разполага с един час за приемане на посетители всяка седмица, но Брейвик заяви, че липсата на контакти няма да му пречи.

"Килията на норвежкия масов убиец е по-просторна от повечето апартаменти в Ню Йорк", писа в свой материал Fox News. "Онези, които се надяваха Брейвик да бъде хвърлен в дупка, където да изгние, ще бъдат разочаровани", допълва Yahoo News Canada.

"Можете ли да повярвате, че Брейвик получи 21 години и килия с компютър? И те се притесняват за неговата безопасност! Не мога да повярвам каква е норвежката правосъдна система! В Америка той щеше да бъде екзекутиран", написа анонимен потребител в интернет. В българските форуми имаше същата доза недоверие, смесено с изумление от случващото се на края на Европа, в тази странна, богата северна държава.

Въпрос на цивилизационен избор

За Норвегия обаче човешките права са на първо място, а правосъдната й система се основава на принципа на реабилитация и ресоциализацията на затворниците. Тоест целта е не да се накаже лошият, а да се види какво го е накарало да постъпи така. "Искам да кажа следното: той е човешко същество и има права. Става дума за създаване на човешки режим в затворите", заявява пред Associated Press говорителката на затвора "Ила". Тя посочва, че изолацията е вид мъчение. Затова и Брейвик, който няма да има достъп до дейности, практикувани от другите затворници, като компенсация разполага с три стаи. А персоналът и един свещеник идвали при Брейвик по-често, отколкото при другите затворници, за да има с кого да си поговори. Властите ще опитат в по-късен етап да го прехвърлят в друго крило, където да може да комуникира с други затворници и да посещава курсове, да ползва библиотека и гимнастически салон и да се труди в различни работилници.

Да се отнесат по-сурово към Брейвик, отколкото към останалите престъпници, би предало норвежките ценности, твърди пред Associated Press криминологът Томас Угелвик от университета в Осло: "Иначе не бихме били Норвегия. Ние предлагаме "човешки" условия в нашата социална държава, а затворът е част от социалната държава", казва Угелвик.

"Как се отнасяш със затворниците и задържаните е въпрос на цивилизационен избор", казва пред "Капитал" проф. Пер Легрийд от университета в Берген. Според него основен проблем на системата от затвори в страната е липсата на достатъчно места: "Във Франция и Великобритания това се решава лесно. Те казват: "Пълнете килиите с повече затворници." Да, но тук всеки затворник трябва да има собствена килия", обяснява Легрийд. Изненадващо или не, това е подход, който работи: според изследванията, Норвегия има най-ниския процент рецидив сред напускащите затвора в скандинавските страни - само около 20% от престъпниците се връщат отново. Според данни на STARR (британска програма за изследване на пробацията) в ЕС средното ниво на рецидивна престъпност е 40%, а за САЩ тя е над 43%.

И все пак според Легрийд случаят "Брейвик" е породил дискусия дали максималната присъда от 21 години е достатъчно тежко наказание, тъй като за много хора е трудно да приемат, че е възможно той отново да излезе на свобода. Легрийд смята, че няма опасност Брейвик да излезе някога от затвора, но е напълно възможно скоро максималното наказание да се увеличи на доживотен затвор.

Разбира се, не всички норвежци са склонни да се отнасят толкова меко към масовия убиец. Един от отстранените съдии по случая - Томас Индребое, сменен заради призива си в интернет, че Брейвик трябва да бъде екзекутиран, смята, че специалното отношение към затворника е грешно, тъй като парите, похарчени за него, можели да отидат за други, по-важни неща, като грижата за възрастните или пътищата.

Луд или чудовище

Голяма част от оцелелите и от роднините на жертвите са доволни от присъдата. Те искаха Брейвик да бъде признат за вменяем, тъй като съществуваше възможността да бъде обявен за душевно болен, а това би намалило отговорността му за деянието. Самият той също искаше да бъде съден като вменяем, тъй като според него признаването му за луд би обезценило политическите му схващания и действия. По думите му "да свърши в лудница" е най-лошото, което може да му се случи.

Ако това бе станало, той щеше да е единственият пациент в психиатрично крило, построено специално за него в затвора, на стойност 340 - 510 хил. долара. Персонал от 17 души щеше да го лекува, като това щеше да излезе на държавата около 1.7 млн. долара годишно.

По време на процеса крайнодесният фанатик не показа капка разкаяние. Дори напротив – Брейвик заяви, че би го направил отново и съжалява, че не е убил още хора.

На 22 юли миналата година той детонира кола бомба в квартала с правителствени сгради в Осло и уби осем души, след което пътува до остров Ютьоя, където застреля 69 души, основно тийнейджъри, на младежки лагер на управляващата Норвежка работническа партия.

В съда Брейвик заяви, че действията му са били продиктувани от патриотизъм и е целял да защити страната от мултикултурализма, опетняващ чистата норвежка кръв. Той избрал за своя мишена управляващата лявоцентристка партия заради политиката й, допускаща прекалено много имигранти, сред които и мюсюлмани. Брейвик се отнесе иронично и към присъдата, като заяви, че за него единствените разумни съдебни решения са оправдание или екзекуция.

Признаването на Брейвик за вменяем се смята за голяма победа в страна, в която психиатрите играят голяма роля в съдебната система и дори намек за душевно заболяване освобождава подсъдимия от криминална отговорност. По случая "Брейвик" бяха изготвени две експертизи, като първата заключи, че подсъдимият страда от параноидна шизофрения, а втората – че е напълно здрав психически. Тогава председателят на съда Венке Елизабет Арнтцен обяви осъдителната присъда въпреки исканията на прокуратурата Брейвик да бъде обявен за невменяем.

"Въпросът за вменяемостта му бе сериозна част от досегашния дебат. Противоречащите резултати от различните психиатрични експертизи се отразиха зле на репутацията на психиатрите и е напълно възможно след време важността на тези експертизи в съдебните процеси да намалее", смята Легрийд. Той обаче допълва, че обявяването на Брейвик за вменяем е наклонило везните към неговата политическа мотивация и в този смисъл според професора предстои сериозен обществен дебат както върху проблемите на имиграцията, така и върху състоянието на норвежкото общество като цяло.

"Има известна подкрепа за Брейвик в социалните мрежи. Тоест съществува пропаст между начина, по който нещата се възприемат от елита и от обикновените хора. Политиците ще бъдат много внимателни в бъдеще по отношение на имиграцията и ще им бъде трудно да продължат със старата реторика и решения", смята Легрийд. Според него на изборите догодина въпросът за организирането на вътрешната сигурност ще заема централно място.

Поредната жертва на Брейвик

Присъдата на Брейвик може вече и да е факт, но жертвите на деянието му се оказаха с една повече, след като премиерът на Норвегия Йенс Столтенберг от две седмици е под засилен натиск да се оттегли от поста си. Причината е официален доклад, който твърди, че полицията и разузнавателните служби са можели да предотвратят бомбеното нападение в Осло и да задържат Брейвик по-рано, за да се избегне последвалата стрелба на остров Ютьоя.

"Не е имало по-унищожителна присъда за нашето правителство. Кабинетът не успя да защити хората заради некомпетентност", написа популярният вестник Verdens Gang и призова Столтенберг да подаде оставка.

На извънредно заседание пред парламента премиерът каза, че съжалява за пропуските, и обяви нови антитерористични мерки, но отказа да слезе от поста си. Острите критики обаче са силен удар по имиджа му, тъй като малко повече от година преди изборите партията му изостава в социологическите проучвания. А беше време, когато Столтенберг се радваше на рекордна обществена подкрепа от 94% заради категоричните си действия след миналогодишната трагедия.

Малко вероятно е критичният доклад да свали правителството, тъй като то засега относително успешно управлява норвежката икономика в ситуацията на криза в цяла Европа. Но документът едва ли ще помогне за преизбирането на кабинета на предстоящите избори.

По темата работи и Марин Душев

28 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sql_dude avatar :-|
    PMK
    • - 27
    • + 10

    Норвежците имат много шантави закони. Не се учудвам от развръзката на делото. Но щом са преценили, че масови детеубийци и бомбаджии заслужават такова отношение, тяхна си работа.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 2
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 9
    • + 16

    На колко ли бедни българи затвора в който ще "лежи" Брейвик е мечта, а дали биха убили за да "полежат".

    Нередност?
  • 3
    tatkoruso avatar :-|
    tatkoruso
    • - 9
    • + 11

    Пропуснах, извинете, а парното работи ли му и кой го плаща.

    Нередност?
  • 4
    sagacious avatar :-?
    Eternal Barabarian
    • - 5
    • + 18

    Милосърдие е наистина подходящо определение за присъдата към него. Като се има предвид, че той също е жертва, само че на заблужденията (си) и опита да лекува родината си с погрешни средства, в следствие на сгрешена диагноза. Дали ще успее да го осъзнае, това времето ще покаже, а и това най-много зависи от това, що за четива ще му пораднат по време на престоя. Ако единствените които ще чете са подобни на „Моята борба“ и други възхваляващи превъзходството на расата от която произхожда, времето му е наистина загубено, а милосърдието към него, напълно излишно.

    Нередност?
  • 5
    fedayin avatar :-?
    Garegin
    • - 9
    • + 15

    Дано да издаде книга. Много ми се иска да разбера какво иска да покаже с действията си.

    Нередност?
  • 6
    abadobata avatar :-|
    Distributed
    • - 9
    • + 34

    Няма да ги стигнем норвежците. АМА НИКОГА.

    Публикувано през m.capital.bg

    Нередност?
  • 7
    gendozz avatar :-|
    G.P.
    • - 21
    • + 10

    Именно заради милосърдието и либерализирания трудов пазар в частност,позволяващ наплив на всякакви хора,се случват такива инциденти. За да се покаже че Норвегия няма пробив в правораздаването и категоричното спазване на закона,този човек трябваше да бъде екзекутиран,ако трябва да се измени закона дори,а така всеки маниак с кредитна карта и десни възгледи ще избива,защото ще му се размине,в Китай досега да са избили цялото му семейство...

    Нередност?
  • 8
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • - 7
    • + 36

    Те са построили рая.Хуманността над всичко. Значи е възможно.

    Нередност?
  • 9
    waterfall avatar :-|
    waterfall
    • + 1
  • 10
    convince avatar :-|
    convince
    • - 8
    • + 19

    Добре е, че го запазиха жив, само историята може да произнесе присъдата, а не обявяването му за невменяем днес.
    Защото промените, които тропат по вратата на Европа са много по-сложни от предполаганото.

    Нередност?
Нов коментар