🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Разцеплението в еврозоната е все по-видимо (Обновена)

Гърция въвежда нов данък върху имотите в отчаян опит да избегне фалита

Германецът Юрген Щарк подаде оставка като член на борда на Европейската централна банка, заради несъгласие с водената от нея политика по изкупуване на облигации от проблемни страни в еврозоната като Италия и Испания
Германецът Юрген Щарк подаде оставка като член на борда на Европейската централна банка, заради несъгласие с водената от нея политика по изкупуване на облигации от проблемни страни в еврозоната като Италия и Испания
Германецът Юрген Щарк подаде оставка като член на борда на Европейската централна банка, заради несъгласие с водената от нея политика по изкупуване на облигации от проблемни страни в еврозоната като Италия и Испания    ©  Reuters
Германецът Юрген Щарк подаде оставка като член на борда на Европейската централна банка, заради несъгласие с водената от нея политика по изкупуване на облигации от проблемни страни в еврозоната като Италия и Испания    ©  Reuters

Разединението в еврозоната става все по-силно. Това илюстрира дозата новини от Европа и срещата на лидерите от Г-7 през последните три дни.

Съответно реакцията на пазарите не закъсня. Съвсем очаквано те реагират отрицателно на разединението на световните лидери. Още в петък те поеха надолу със загуби между 2-3% на основните индекси в Европа и САЩ. Азия отвори силно на червено тази сутрин. Негативната вълна се пренесе след това и в Европа, където индексите продължават да губят между 2 и 4%.

Най-засегнати от разпродажбите са френските банки

Днес акциите на най-големите BNP Paribas, Credit Agricole и Societe General загубиха между 8 и 11% от стойността си, едно от най-големите спадове от началото на август насам. Конкретният повод бе предупреждението на Moody's, че може да понижи кредитния им рейтинг, заради високата им експозиция в гръцки дълг (виж карето).

Всъщност френските банки са смятани за най-уязвими на дълговата криза в еврозоната, заради силната им експозицията както към гръцки, така и италиански и испански дълг. Натискът върху капиталовото им здраве става все по-силен, въпреки опитите им да успокоят пазарите с по-добри от очакваните финансови резултати, ускорени програми по освобождаване от нестратегически активи или свиване на разходи.

По данни на Economist ескпозицията на трите най-големите френски банки в проблемен дълг от периферията на еврозоната възлиза на поне 50 млрд. евро.

Поредното Г-7 без решение

Очаквано Групата на седемте излезе с разнопосочно решение - докато Германия продължава да настоява за фискална консолидация, тъй като за нея проблемите са основно в публичните финанси, САЩ искат още парични стимули, за да се избегне силно забавяне на глобалната икономика. Двете предложения залегнаха в общото решение на Г-7, което само по себе си е противоречие. Всъщност по-реалното решение е, че явно всяка страна ще се оправя самостоятелно.

Разцеплението в ЕЦБ вече е официално

В същото време още в петък следобед заваляха черни новини от еврозоната. Разцеплението в Европейската централна банка (ЕЦБ) вече е официално, след като членът на борда на банката - германецът Юрген Щарк, подаде оставка, заради несъгласие с водената от ЕЦБ политика по изкупуване на облигации от проблемни страни в еврозоната като Италия и Испания. Щарк напуска почти три години преди да изтече мандатът му, като постъпката му по-скоро олицетворява германският отпор за облекчаване на дълговите проблеми на периферията на еврозоната с допълнително печатане на пари, за които след това Германия ще плаща.

Оставката на Щарк е отговор на безпрецедентната намеса на ЕЦБ на вторичния пазар на европейски дълг в началото на август, когато доходността по италианския и испански дълг задмина 6 процентни пункта - ниво, което прави обслужването му трудно. За да облекчи положението ЕЦБ на няколко пъти изкупуваше книжа от двете страни и свали доходността до около 5%. Това обаче костваше на банката около 50 млрд. евро разходи, които се добавят към платените над 70 млрд. евро за гръцки дълг от лятото на 2010 г. насам.

МВФ също наля масло в огъня

Междувременно и Международния валутен фонд (МВФ) допълнително обтегна нервите на инвеститорите, след като от фонда изтече информация, че може би подготвят доклад, според който европейските банки имат капиталова дупка от над 200 млрд. евро. За слабата капиталова база на европейските банки се говори от доста време, тъй като според анализаторите те не са набрали нужните им средства, за да заздравят напълно балансите си. Колко точно обаче е дупката, малко анализатори се наемат да определят.

Числото от 200 млрд. евро обаче все още е по-скоро временна оценка, която не е напълно потвърдена с изследване на фонда, заяви в опит да успокои пазарите управляващият директор на МВФ Кристин Лагард по време на срещата на Г-7 и на финансовите министри от Г-8. По-думите й все още се обмисля методологията на изследването, но то определено не е стрес тест на банките от страна на МВФ. Документът трябва да е готов в края на септември.

Гърция все по-близо до фалита

Съвсем очаквано, мерките на Гърция да запълни пропастта в публичните си финанси не дават резултат. В резултат миналата седмица преговарящите от страна на международните й кредитори просто се оттеглиха от разговорите. Това постави под въпрос превеждането на поредния транш свежи пари, нужни на страната, за да плати заплати и пенсии през октомври. До тогава страната има пари, коментира зам. финансовият министър на страната Филипос Сакинидис, цитиран от "Ройтерс".

За да получи следващия си транш от 8 млрд. евро от общия спасителен пакет от 110 млрд. евро обаче, Гърция реши веднага да въведе нов временен данък върху имотите в страната. От него се очакват да се съберат още 2 млрд. евро, които според Оли Рен, еврокомисар по икономическите въпроси, ще са достатъчни засега. Данъкът ще варира от половин до 10 евро на квадратен метър застроена площ и ще бъде в сила през следващите две години.

Данъкът обаче ще има еднократен ефект, ако въобще правителството успее да попълни хазната с него. Той не решава острата нужда от структурни реформи в страната, продължават да подчертават анализатори.

А всяка поредна спънка от страна на Гърция, когато настъпи време за нов транш от международните и кредитори, само доближава страната до очаквания фалит. Другият резултат от нейните проблеми ще е разцеплението на еврозоната, което става все по-реално предположение за развръзка.

Още по темата очаквайте на Capital.bg и в следващия брой на "Капитал"

Moody's предупреди френските банки

Рейтинговата агенция Moody's обяви, че обмисля понижаване на рейтинга на трите най-големи френски банки, заради задълбочаващите се дългови проблеми на Гърция, предаде Ройтерс. Най-големите френски банки "БНП Париба" (BNP Paribas SA), "Сосиете Женерал" (Société Générale SA) и "Креди Агрикол"  (Crédit Agricole SA) притежават голяма експозиция в гръцки дълг, както и директно акционерно участие в местни финансови институции. В момента "БНП Париба" и "Сосиете Женерал" имат дългосрочен рейтинг Aa2, докато "Креди Агрикол" е с Aa1, което е вторият най-висок рейтинг в скалата на Moody's.

53 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    profy avatar :-|
    profy
    • - 1
    • + 66

    Приземяване, приземяване, приземяване, ...
    1) приземихме се
    2) разбихме се
    3) врата заяде

    Нередност?
  • 2
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 3
    • + 105

    Фалита на Гърция е неизбежен, това е очевидно за всеки непредубеден наблюдател. Очевидно че накрая и на политиците им се наложи да го приемат. Сега следва голямото шоу - фалит на страна от еврозоната или как свършва узото.

    Нередност?
  • 3
    schlupf avatar :-|
    Нищо лично
    • + 60

    Лоша работа... много негативно е настроението при дългосрочното планиране... Все по-често чувам "абе аз утре не знам какво ще стане, а как да мисля за след 5-10 години"... кофти работа.

    По-добре да мислим нас българите как ще ни засегнат световните сътресения.

    Нередност?
  • 4
    tafricanski avatar :-?
    Теодор
    • - 9
    • + 98

    Айде фалирайте тъпата Гърция преди да сме наляли още пари в нея!
    Да, гърците ще ядат хляб и сол от червения кръст. Не съм ги бил да гласуват за тоя, който обещава най-много мамбу.
    Да, много банки ще загубят милиарди. Не съм ги бил да инвестират в гръцки облигации и да прибират огромна доходност с презумпцията, че "никой няма да позволи Гърция да фалира".
    Да, някои банки ще фалират. Виж по-горе.
    Да, това може да създаде домино ефект. Виж по-горе.
    Невидимата ръка действа на свободен пазар, а спасяването на някого от фалит не е свободен пазар!
    И да, in the long run we are all dead, ама това са нещата от живота.

    Нередност?
  • 5
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 5
    • + 74

    До коментар [#2] от "m17":

    И на политици, и на икономисти им е ясно че Гърция е фалирала.
    Баламосването което продължава почти две години имаше за цел две неща.
    1. Масите и особено тези на улицата да свикнат с мисълта.
    2. Гръцките дългове да се преструкторират - от дългове към частни банки и институции, към Европейски (ЕЦБ).

    Обще взето и двата процеса са към приключване....

    Нередност?
  • 6
    mahito avatar :-@
    mahito
    • - 5
    • + 48

    А и на мен ми писна да се говори за Гьрция, никои не ги е карал да крадат, що сега данькоплатци от други странни трябва да плащат. То че западно европеиците постьпиха наивно по отношение на приемането на Гьрция е друг вьпрос и затова си плащат в момента. Но все пак могат да признаят поражение и да продьлжават нататьк, този казус го дьвчат вече колко месеци.

    Нередност?
  • 7
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 73
    • + 7

    Банкрутът, също и частичния фалит на Р. Гърция не е полезен, защото не спасява участници в стопанския живот от жестоки последици в стопанска криза.

    Знае се, че стопанската криза в Р. Гърция е резултат от конкретна държавна финансова грешка, която може да бъде прекратена.

    Същността на разкритата непълноценност при държавно финансово управление на Р. Гърция е запазен несъвместим с качества на "Незлатни евро" начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

    Изпълнението на досегашни указания от експерти на ЕС и МВФ за подпомагане на гръцко правителство (стотици милиарди евро парични помощи, приватизационни програми, повишени задължения за данъкоплатци, намаление на полезни държавни разходи и други) са непълноценни, защото запазват особено важна причина за стопанска криза в Р. Гърция.

    За нeутрализиране на сегашна стопанска криза в Р. Гърция е потребно възможно по-рано премахване на наличен при гръцко държавно финансово управление на несъвместим с качества на ползваните "Незлатни евро" начин на държавно финансово управление от време със „Златни пари”.

    До 24 часа време - след усъвършенстване на гръцко държавно финансово управление с прилагане на „Съпътстващо противодействие с "Модел Ресурси М" срещу стопанска криза” - кризата в Р. Гърция ще е овладяна за полезно разрешаване.

    Нередност?
  • 8
    edin_lud avatar :-|
    bolenZdravNosi
    • - 4
    • + 29

    Ей писна ми последните 6 месеца само за тази Гърция да се говори ,да фалират най-накрая че да ми почине главата и от тази простотия.

    Нередност?
  • 9
    boby1945 avatar :-P
    boby1945
    • - 4
    • + 30

    До коментар [#8] от "bolenZdravNosi": ТЕ ЧЕ ЩЕ "ФАЛИРАТ", ЩЕ "ФАЛИРАТ", каквото и да разбират разни хора под това, шумът се вдига за да се светнат гражданите на ЕС, всите и ние барабар, че трябва да платят сметката.... нещо като като кръчмаря като почне да говори къасно вечерта, "ще метем господа"

    Нередност?
  • 10
    kihano avatar :-|
    kihano
    • - 27
    • + 20

    Всичките тези нещица са доста предсказуеми. ЕС е невъзможен поради основно противоречие на капитализма. Капитализма, философията му и последствията му са разединителни, а не обединителни. ЕС се образува с идеята преди всичко за свободен пазар. Така се почна с "Общия пазар". Но колкото по-свободен е пазара, толкова по-неравномерно става разпределението на благата в него. (Нещо известно много от отдавна, например, Фридрих Лист, икономиста идеолог на германския митнически съюз) Сиреч, едни обедняват - Гърция, Италия Испания, Ирландия, Португалия, а други забогатяват - Германия, Франция. Това неминуемо води до наблюдаваните разногласия и поставя ЕС пред единствения избор - диктатура или разпад. В момента това се решава. Повеè подробности в нещо което написах много отдавна http://antipropaganda.comxa.com/EC.html .
    Онова което очаква Гърция също е добре познато и отлично резюмирано от Джоузеф Стиглиц http://antipropaganda.comxa.com/StiglitzSB.html . Така че мърдане няма. Аз лично съм за разпад на ЕС. Колкото по-рано толкова по-добре.

    Нередност?
Нов коментар