🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Умерени очаквания преди днешната среща на върха

Пазарите не се надяват на чудодейно решение за справяне с дълговата криза в еврозоната

Меркел рискува и получи широка подкрепа за антикризисните мерки от Бундестага.
Меркел рискува и получи широка подкрепа за антикризисните мерки от Бундестага.
Меркел рискува и получи широка подкрепа за антикризисните мерки от Бундестага.    ©  Reuters
Меркел рискува и получи широка подкрепа за антикризисните мерки от Бундестага.    ©  Reuters

Погледите на пазарите днес са насочени изцяло към Брюксел, където след няколко часа ще започне втората среща на върха в ЕС за по-малко от седмица. Веднага след нея е насрочена и среща на лидерите на страните от еврозоната. Решенията, които всички очакват обаче, отново изглеждат неясни.

Въпреки че допреди дни Германия и Франция обещаваха "цялостно решение" на продължаващата вече втора година дългова криза в еврозоната до края на месеца, днес вече очакванията сред европейски дипломати и длъжностни лица са доста занижени, пише Reuters. Един от първите сигнали за това, че едва ли ще станем свидетели на реални детайлни мерки дойде с отлагането на насрочената за вторник среща на финансовите министри, която трябваше да очертае подробностите от плана, който евентуално да бъде гласуван днес от лидерите на ЕС. Отлагането на форума обаче даде повод на анализаторите и пазарите да смятат, че в най-добрия случай днес може да се очаква приемането на една по-широка рамка за мерки, като детайлите да бъдат уточнявани в последствие.

При вчерашната борсова търговия котировките на европейските акции останаха непроменени, съобщава Reuters. Агенцията цитира анализатори, според които инвеститорските очаквания за резултатите вече са по-реалистични, а цялостният оптимизъм за икономиката подкрепя пазара.

"Пазарите очакват лидерите на еврозоната да проведат конструктивни разговори и да достигнат до някои конструктивни предложения. Не смятам, че някой очаква 100-процентово решение", коментира Ричард Джефри от инвестиционната компания Cazenove Capital Management.

Основното предизвикателство пред лидерите на ЕС и еврозоната е увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност (European Financial Stability Facility, EFSF). Към момента във фонда са натрупани 440 млрд. евро за подпомагане на закъсали страни, като целта е капацитетът му да се повиши. Идеята е по този начин да се успокоят пазарите и да се издигне своеобразна защитна стена срещу разпространяването на дълговата зараза от Гърция към други държави от еврозоната. Проблемът е в това да се намери подходящ механизъм за увеличаването на капацитета на спасителния фонд без в него да се наливат директно допълнителни средства от страните членки.

Към момента се обсъждат два варианта – фондът да гарантира дадена част (около 20%) от новоемитираните облигации на задлъжнели държави или да се използват специални инструменти за инвестиции в държавни облигации. Обсъжда се и възможността част от необходимото финансиране да бъде привлечено от големите развиващи се икономики от т.нар. група БРИК – Бразилия, Русия, Индия, Китай. По информация на АФП от Пекин е получено съгласие за предоставяне на средства за EFSF.

"Китай ще участва. Все още не са дали съгласие Бразилия, Русия, Индия или Южна Африка", коментира източник от ЕС пред агенцията. За момента не се посочва конкретна сума, с която страната ще се включи.

Междувременно, на пленарно заседание днес германският Бундестаг одобри с голямо мнозинство предложените от канцлера Ангела Меркел мерки, които да се обсъждат на срещата на върха. Според плана, представен пред депутатите, капацитетът на EFSF трябва да бъде повишен до 1 трлн. евро, а от гръцкия дълг да бъдат опростени 60%. Всички групи в долната камара на германския парламент, в изключение на крайнолевите Linke, подписаха изявление, с което дават на канцлера мандат за преговорите по така предложените мерки, стига това да не включва предоставяне на още средства от страна на Германия, предаде RFI.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 7
    • + 2

    Европейските ръководители не се съобразяват, че работят при условия на държавно финансово управление (ДФУ), което е НЕПЪЛНОЦЕННО при стопанство със евро и поради тази причина се развиват диспропорции и (за достатъчно време) криза.

    Употребата на наследен от време със „Златни пари” начин на ДФУ, който е НЕГОДЕН за приложение при стопанство с евро е особено важната причина за европейска стопанска криза през 2011 г.

    До 24 часа след преустановяване на тази ЧОВЕШКА ГРЕШКА (т. е. при условия на усъвършенствано ДФУ, което е ГОДНО за стопанство с евро) в съответна европейска страна – стопанска криза ще е премахната.”

    Нередност?
  • 2
    oserv avatar :-|
    Patilan
    • - 1
    • + 6

    Колкото по-умерени очакванията, толкова и по-умерени ще са разочарованията.

    Нередност?
  • 3
    skaraboev avatar :-|
    skaraboev
    • + 2

    Към провал отиват нещата..дано поне ЕС успее да убеди финансовите пазари в сигурността на еврото (най-вече с познатите приказки и обещания).

    Колкото до приемането, да не споменаваме прилагането, на конкретни рискови мерки, ЕС е доказал многократно, че това му е чужда материя. Все пак, дълговата криза бушува вече 2 години, в които неефективно се изливат пари буквално на вятъра.

    По-интерестно ми се струва явно голямото желание, с което Бундестагът продължава да влага средства в бездънна яма..

    Нередност?
  • 4
    45iv avatar :-|
    45iv
    • + 5

    О4аква се Меркози да говорят останалите да слушат.

    Нередност?
  • 5
    appen13 avatar :-P
    appen13
    • + 1

    До коментар [#4] от "45iv":
    Ами какво друго да правят, е и ще си плащат за участието, щат не щат, в това нещо ЕС....

    Нередност?
Нов коментар