🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

О, кризо, поспри

ЕС отложи ключовата си среща с надеждата Меркел и Саркози да успеят да изгладят различията си

Всички гледат Меркел и Саркози. Но между тях продължава да има незатворена пропаст от различия.
Всички гледат Меркел и Саркози. Но между тях продължава да има незатворена пропаст от различия.
Всички гледат Меркел и Саркози. Но между тях продължава да има незатворена пропаст от различия.    ©  Reuters
Всички гледат Меркел и Саркози. Но между тях продължава да има незатворена пропаст от различия.    ©  Reuters

Има два погледа към решението за отлагане на важната среща на Европейския съюз (ЕС), на която се очаква най-после да бъде обявен план за спасяване на банките и потушаване на дълговия пожар в еврозоната.

Оптимистичната интерпретация е, че този път лидерите на ЕС наистина ще излязат с нещо голямо, решително и смислено. И, за да бъде то доуточнено до последния важен детайл и координирано с всички столици, си струва да се изчака до 23 октомври, вместо да се бърза с насрочената за 17-18 октомври среща.

Песимистичната версия е, че Ангела Меркел, Никола Саркози и компания продължават да спорят, застанали на ръба на пропастта, и да се самозалъгват, че имат още достатъчно време.

Банките в надпревара с времето

Ясни предупреждения, че времето отдавна е изтекло, не липсват. Само часове, след като Франция, Белгия и Люксембург се договориха как да си поделят и спасят затъналата банка Dexia, австрийската Erste призна, че също е засмукана от дълговия водовъртеж в еврозоната. Вчера финансовата институция изненадващо обяви, че очаква тази година да загуби 800 млн. евро (при предишна прогноза за солидна нетна печалба) и да отпише дълг на страни от евроклуба за 180 млн. евро. Сега всички се питат какви ли още мръсни тайни крият балансите на европейските банки и коя ще е следващата от тях, която ще попадне в епицентъра на бурята.

Както предупреди днес отиващият си президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, европейската финансова криза вече е достигнала "системни измерения" и отлагането на нужните мерки от страна на лидерите на ЕС "допринася само за влошаване на ситуацията". "Европейските институции трябва да се издигнат до висотата на предизвикателството и да действат заедно и бързо", каза Трише в изявление пред евродепутатите.

Планът е да има план

На този фон сигналът от Берлин и Париж, към които гледат всички в очакване на решения, е, че Меркел и Саркози са се разбрали да се разберат. Или както отбеляза сп. Economist, планът е да има план. Само че за момента различията между най-влиятелното дуо в Европа продължават да са големи.

Според източници от Брюксел една от причините за отлагането на срещата за 23 октомври е, че европейските лидери искат да изчакат оценката на "тройката" от МВФ, ЕС и ЕЦБ за ситуацията в Гърция. Новината от днес е, че Атина ще получи следващия животоспасяващ транш от 8 млрд. евро от международната си помощ в началото на ноември. Но анализът на мисията на МВФ и ЕС, показващ точно колко трагично е състоянието на гръцките финанси, ще бъде готов следващата седмица.

По-важната причина обаче е, че Меркел и Саркози още се разминават по ключови въпроси. Най-спорният е съдбата на Гърция. Линията на Берлин е, трябва да има много по-голямо отписване на гръцки дълг (вероятно над 50%) с сравнение с договореното през юли за 20%. Срещу Меркел обаче са ЕЦБ и Франция, която се притеснява за уязвимите си банки, държащи облигации на Гърция и други проблемни периферни страни. Аргументът на Берлин е, че рисковете и паниката ще са много по-големи, ако Гърция фалира хаотично.

Другият неизчистен въпрос е как точно ще се рекапитализират европейските банки. Берлин предпочита националните правителства да имат водеща роля при спасяването, докато Париж иска парите да дойдат основно от възлизащия на 440 млрд. евро Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС). Причината са притесненията на Франция, че ще загуби първокласния си кредитен рейтинг, ако трябва да извади значителна сума за рекапитализиране на банките си.

Няма спор, че това са важни неща и трябва да бъдат внимателно обмислени. Лошото е, че часовникът тиктака неумолимо и експлозията може да не дочака 23 октомври.

А междувременно в Словакия....

Малката Словакия рядко фокусира върху себе си толкова внимание, колкото в момента. Причината е, че съдбата на спасителните планове на ЕС и ключовият Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФСФ) е в ръцете на политиците в Братислава. След като Малта вчера даде одобрението си, Словакия остана единствената страна в еврозоната, която още не е ратифицирала решенията на Европейския съвет от юли за увеличаване на правомощията на ЕФФС.

Ключовото гласуване събори кабинета на премиера Ивета Радичова, която поиска то да бъде обвързано с вот на доверие. Резултатът беше очакван, след като либералната партия "Свобода и солидарност", една от четирите формации в управляващата коалиция, обяви, че няма да участва в гласуването и така предопредели изхода му. Липсата на нейните 21 гласа беше решаваща за падането на правителството и временния блокаж на инструментите на ЕС за справяне с кризата в еврозоната.

"Свобода и солидарност" настоява Словакия да бъде освободена от предоставянето на кредитни гаранции в размер на 7.7 млрд. евро за ЕФФС, който е на обща стойност 440 млрд. евро. Тя иска също така страната да бъде изключена от Европейския стабилизационен механизъм - постоянният фонд, който ще наследи ЕФФС през 2013 г., и държи Братислава да има право на вето при бъдещи спешни спасителни заеми, отпускани от ЕФФС

Вероятно Радичова ще насрочи ново гласуване в близките дни и надеждата е този път да получи подкрепа от опозиционната социалистическа партия СМЕР на бившия премиер Робърт Фицо. Цената за това обаче може да е изпълняване на искането им за предсрочни избори. Така словашкото правителство стана поредното в Европа, съборено от кризата. Надеждата е поне да не повлече със себе си спасителните планове на ЕС.
25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 1
    • + 36

    Саркози и Меркел запо4наха да се виждат по 4есто отколкото с половинките си, до скоро спасяваха длъжниците ве4е трябва да се спасяват спасителите. За 1.8 год. спасение Европолитиците я докараха до кривата круша.Днес Словенския парламент ясно им каза /Неискаме да рекапитализираме 4ужди банки/ жалко 4е ще бъдат все едно пренудени да го направят нали са Другари. Саркози е наи мазен иска 200 милиарда евро да влезят в неговите банки , то бива бива ама...........

    Нередност?
  • 2
    pageni avatar :-(
    pageni
    • - 4
    • + 44

    Докато Германия и Франция се подготвят за фалита на Гърция, гърците се подготвиха най-добре, като изтискват и последния възможен цент от европейските данакоплатци.

    Нередност?
  • 3
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 55
    • + 3

    Кризата през 2011 г. е поради конкретна ЧОВЕШКА ГРЕШКА.

    До 24 часа време след ликвидиране на „Грешката на Джон Лоу” (При стопанство с „Незлатни пари”, продължена употреба на несъвместим с тези пари, наследен от време с ползване на „Златни ...пари” начин на държавно финансово управление) в съответна страна (в т. ч. в Гърция) - кризата в тази страна ще се премахне.

    При запазване на представения държавен управленски недъг ще последва (подобно през 1996/7 г. в Р. България и през различни години в други страни) стихийно развитие на криза и хиперинфлация, при която по извратен пазарен път се възстановяват деформирани от „Грешката на Джон Лоу” стопански равновесия.

    Нередност?
  • 4
    mirohero avatar :-P
    mirohero
    • - 1
    • + 43

    Иване, бях се притеснил къде изчезна за седмица-две :):):)

    Нередност?
  • 5
    gospodin avatar :-|
    Г-н D
    • - 4
    • + 21

    Притеснително е, когато една конфедерация (ЕС) признава за водещи авторитети само президентите на две от страните и очаква като панацея техните рашения.

    Нередност?
  • 6
    45iv avatar :-|
    45iv
    • - 4
    • + 6

    До коментар [#5] от "Б.Давидков":Германия не е президенска република Меркел е Канцлер тоест Министър Прецедател.

    Нередност?
  • 7
    gmalinov avatar :-(
    gmalinov
    • - 9
    • + 9

    Гърците отново ще поемат глътка въздух...за разлика от нас!

    Нередност?
  • 8
    stanislav_yankov avatar :-P
    Станислав Янков
    • - 11
    • + 5

    До коментар [#3] от "Иван Митев":

    Митев! Вече сме наясно, че се мъчиш да ни измамиш, ама аз искам да те питам нещо много по-важно за мене. А именно - пари раздаваш ли? Притрябвали са ми едни 20-30 хиляди лева за една инвестицийка, която съм запланувал и ще ми свършиш добра реална работа, ако ми осигуриш тези пари безвъзмездно (както се дават по някои от европейските програми). Или и ти само прибираш пари, а раздаваш единствено врели-некипели?

    ------------------------------------------------------
    Който се интересува, може да погледне, извършването на какви гнусотии поддържат българските управляващи (тези на власт и тези в опозиция, заедно):

    http://theworld.blog.bg/politika/2008/08/20/sledeneto-na-choveshkite-misli-veche-stana-i-publichno-na-za.224664

    И нещо не толкова "екзотично", не но не по-малко опасно или защо Борисов е вреден за нашето здраве и дори за живота ни (одобрено е добиването от "Шеврон" на шистов газ в Добруджа и в Лудогорието - стъпка, която ще отрови подпочвените води и като следствие цялата природа там). Тия трябва да се разкарат от властта възможно най-бързо! Ако не бяхме толкова загубени - сега щеше да има предсрочни избори.

    http://www.youtube.com/watch?v=jUzxnQiFvyc

    Нередност?
  • 9
    iwonow1 avatar :-(
    iwonow
    • - 1
    • + 7

    Само идиотии - просто супер ...

    Нередност?
  • 10
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев
    • - 31
    • + 2

    До коментар [#8] от "Станислав Янков":

    Здравейте г-н Станислав Янков,

    Имам мълчаливо договорка с банкерите – те да дават пари на тези на които им трябват, а аз да изследвам държавната финансова „Грешка на Джон Лоу” при която работят и живеят в условия на стопанска криза.

    Всеки, който чете внимателно мои публикации знае, че представям нови за света полезни знания за функционална структура на съответно държавно финансово управление (ДФУ) при ползване на "Незлатни пари".

    Моля за Ваше съдействие:

    Наличен е ясен въпрос:

    Запазеното старо, от време със „Златни пари” съответно ДФУ

    (1) „съответства”

    или

    (2) „НЕ СЪОТВЕТСТВА”

    на качества на ползвани „Незлатни пари”?

    Възможни са два отговора: „Теза №1” или „№ 2”.

    Къде е истината?

    Според резултати от мои изследвания вярна е „Теза № 2”.

    Тъй като Вие не сте съгласен с резултати от мои изследвания, то Вашето мнение не може да бъде друго освен, че сте за „№1”.

    Моля Ви – отговорете откъде знаете това?

    Това е изключително важно и е със световно значение, защото досега не е известен источник с обосноваване на Вашата теза.

    Нима желаете да продължавате да сте в група с тези, които демонстрират подигравателно и/или враждебно поведение, че за първи път в света е разкрита държавна финансова „ГРЕШКА НА ДЖОН ЛОУ” без да имат знания за съответно ДФУ, според ползвани „Златни” или „Незлатни пари”?

    Животът доказа, че допусканата 295 години по света „Грешка на Джон Лоу” е при условия на мълчаливо поведение за неопределена годност на съответно ДФУ в европейска страна спрямо стопанство със „Златни пари” или Евро.


    С поздрави,
    Иван Митев

    Нередност?
Нов коментар